Home » , » Σαν σήμερα 1 Φλεβάρη του 1968: Μια φωτογραφία σύμβολο της φρικαλεότητας του πολέμου που διεξαγόταν στο Βιετνάμ

Σαν σήμερα 1 Φλεβάρη του 1968: Μια φωτογραφία σύμβολο της φρικαλεότητας του πολέμου που διεξαγόταν στο Βιετνάμ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 | 5:25 μ.μ.

Ηταν σαν σήμερα 1 Φλεβάρη του 1968, όταν ο φωτορεπόρτερ, Eddie Adams του Associated Press, περνούσε στην ιστορία αποθανατίζοντας με το φωτογραφικό του φακό την εν ψυχρώ εκτέλεση του Βιετκόνγκ αξιωματικού Nguyen Van Lem, από τον στρατηγό και διοικητή της Νοτιοβιετναμέζικης αστυνομίας Nguyen Ngoc Loan.

Ηταν μια φωτογραφία που σύντομα έκανε τον χώρο του κόσμο ενώ κατέστη σε σύμβολο της φρικαλεότητας του πολέμου που διεξαγόταν στο Βιετνάμ. Ο δολοφόνος αμέσως μετά την πράξη του ατάραχος δήλωσε ότι "αν διστάζεις και δεν κάνεις το καθήκον σου, οι άνδρες δεν θα σε ακολουθήσουν ... αυτοί οι άνθρωποι σκότωσαν πολλούς δικούς μου ανθρώπους, νομίζω ότι ο Βούδας θα με συγχωρήσει".

Η φωτογραφία του Άνταμς, γνωστή ως «Εκτέλεση στη Σαϊγκόν», έδωσε στον φωτογράφο το βραβείο Πούλιτζερ ένα χρόνο αργότερα και έλαβε άμεσα θρυλικές διαστάσεις,

Η φήμη των Αμερικανών, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη διεξαγωγή του πολέμου στο πλευρό των συμμάχων τους Νοτιοβιετναμέζων εναντίον των κομμουνιστών της Βορείου Κορέας και των ομοϊδεατών τους Βιετκόνγκ στο Νότιο Βιετνάμ, υπέστη τεράστια ζημιά. 

Από την στιγμή που δημοσιεύτηκε η φωτογραφία η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε κατατάξει τον Loan στην κατηγορία των απάνθρωπων δολοφόνων. Ζώντας μέσα στην καταφρόνια και την περιφρόνηση ακόμα και από τους συμπατριώτες του ο  Loan αναγκάστηκε να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, Δεν δικάστηκε ποτέ για την δολοφονία, ενώ τελικά ο εκτελεστής στρατηγός της διάσημης φωτογραφίας, πέθανε το 1998 από καρκίνο στη Βιρτζίνια, σε ηλικία 67 ετών.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger