Home » » Συμβαίνουν στην μητρόπολη του καπιταλισμού

Συμβαίνουν στην μητρόπολη του καπιταλισμού

Από giorgis , Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009 | 4:25 μ.μ.

Σε Κυριακάτικη εφημερίδα διαβάζουμε την έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Γραφείου της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τόμας ντι Νάπολι, για τη δραστηριότητα της Γουόλ Στριτ.

Εκεί διαπιστώνουμε ότι η οικονομική πολιτική του Ομπαμα είχε αίσια (για τους κεφαλαιοκράτες) αποτελέσματα.
Τα τρισεκατομμύρια δολάρια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα των Αμερικανών πολιτών, που χάρισε η αμερικανική κυβέρνηση στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, με πρόσχημα να «αντιμετωπίσουν την κρίση» ή καλύτερα για να συνεχίσουν να «επιτελούν το έργο του Θεού», όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Λόυντ Μπλανκφάιν, κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs, «έπιασαν τόπο».

Ας δούμε τι λέει η έκθεση που αναφέραμε:

«Οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες - Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley και JPMorgan Chase - μέχρι το Σεπτέμβρη του 2009 κατέγραψαν κέρδη ύψους 22,5 δισ. δολαρίων, ενώ οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες για την ίδια περίοδο διέθεσαν σε μισθούς και μπόνους 112 δισ. δολάρια».

Αλλά και τα στοιχεία που συναντάμε παρακάτω στην ίδια έκθεση είναι χαρακτηριστικά:

Το 1980, ο μέσος διευθύνων σύμβουλος (CEO) μιας εταιρείας έπαιρνε 40 φορές περισσότερα από ένα μέσο εργάτη, ενώ σήμερα πληρώνεται... 400 φορές περισσότερα. Ενώ το 20% των εργαζομένων ανδρών και το 29% των εργαζομένων γυναικών αμείβονται με 4,5 δολάρια την ώρα, χωρίς να τους προσφέρεται ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη. Μόλις το 8,5% των Αμερικανών πολιτών κατέχει τα δύο τρίτα του πλούτου της χώρας, ενώ το υπόλοιπο 91,5% απομένει να παίρνει ψίχουλα.

Αν μετά απ’ αυτά διαβάστε και την έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα – την αναδημοσιεύσαμε εδώ- που μιλάει για την τραγική κατάσταση που βιώνει ο Αμερικανικός λαός, θα έχετε μια πλήρη εικόνα τι συμβαίνει στην μητρόπολη του καπιταλισμού.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger