Home » , » Η απεργία των Αιγυπτίων αλιεργατών στη Μηχανιώνα, ένα παράδειγμα για όλους τους εργάτες στην Ελλάδα

Η απεργία των Αιγυπτίων αλιεργατών στη Μηχανιώνα, ένα παράδειγμα για όλους τους εργάτες στην Ελλάδα

Από giorgis , Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010 | 4:09 μ.μ.

Μια από τις πρώτες απεργίες του 2010 γίνεται αυτή τη στιγμή από τους Αιγύπτιους αλιεργάτες στη Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης. Η απεργία ξεκίνησε από την Κυριακή και συνεχίζεται μέχρι να αποδεχτούν οι εργοδότες τα αιτήματα των απεργών: να μην μειωθούν οι μισθοί τους, να πληρωθούν το δώρο Χριστουγέννων, να εισπράττουν από την επιστροφή του ΦΠΑ, να επιστρέψουν στο ΙΚΑ από τον ΟΓΑ όπου είναι σήμερα ασφαλισμένοι και να υπάρχει εκπρόσωπος των Αιγυπτίων εργατών μεταξύ των εκπροσώπων που συμμετέχουν στον υπολογισμό του μισθού.

Στη Νέα Μηχανιώνα ζουν σήμερα περίπου 200 Αιγύπτιοι και στη γύρω περιοχή άλλοι 500, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι αλιεργάτες στο στόλο μέσης αλιείας (μηχανότρατες) της Μηχανιώνας. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν έρθει στην Ελλάδα με διακρατική συμφωνία που έχουν υπογράψει η Ελλάδα και η Αίγυπτος το 1984 για τη «μετάκληση εποχικών εργατών», με βάση την οποία, οι Αιγύπτιοι εργάτες μπορούσαν να μείνουν στην Ελλάδα μόνο για οκτώ μήνες, από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο. Όμως τα τελευταία χρόνια οι μισοί από αυτούς έχουν αποκτήσει την «πράσινη κάρτα» και έτσι μένουν μόνιμα στη Μηχανιώνα.
Η εργασία στις μηχανότρατες είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι βάρδιες είναι συνήθως 24ωρες και οι αλιεργάτες περνάνε εβδομάδες ή και μήνες πάνω στα αλιευτικά, δουλεύοντας σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες.

Στα παράλια της Μακεδονίας και της Θράκης ζούνε σήμερα πολλοί Αιγύπτιοι, οι οποίοι εργάζονται κάτω από ανάλογες συνθήκες.

Η συνέχεια στο "Με αφορμή"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger