(Υπογραμμίσεις, φώτο και βίντεο δικιά μας παρέμβαση)
Και με την βούλα κοινοβουλευτική χούντα είναι το ΠΑΣΟΚ μετά το αίσχος της Παρασκευής 7 Μάη, το οποίο σύσσωμη η αντιπολίτευση, ακόμα και το ΛΑΟΣ που ψήφισε το Μνημόνιο των ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, κατήγγειλε ως κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
Το αυτί του κυβερνητικού λόχου δεν ίδρωσε, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρ. Νιώτης διεκπεραίωσε τη δουλειά μέχρι το τέλος (ο Πετσάλνικος δεν τόλμησε να εμφανιστεί μολονότι κλήθηκε προσωπικά από την αντιπολίτευση) και τα αστικά ΜΜΕ ύψωσαν ένα τείχος σιωπής γύρω από μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της μεταπολιτευτικής κοινοβουλευτικής ιστορίας του ελληνικού αστικού κράτους.
Υπό άλλες συνθήκες, ακόμα θα το συζητούσαμε, όμως τώρα πρυτάνευσε η ρήση του συνταγματολόγου Ε. Βενιζέλου: η τυπική συνταγματική νομιμότητα δεν έχει καμιά σημασία, εδώ μετράει η ουσιαστική δημοκρατία. Δηλαδή, να ψηφιστεί το Μνημόνιο με κάθε μέσο.
Εχουμε γράψει και άλλη φορά ότι δεν μας καίγεται καρφάκι για την ξεφτίλα της αστικής δημοκρατίας. Εχθροί της ορκισμένοι είμαστε. Δεν πρόκειται, όμως, ν' αφήσουμε τίποτα ασχολίαστο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που συνασπίζονται όλοι μαζί για την υπεράσπιση του Συντάγματος, το οποίο παραβιάζουν οι διαδηλωτές, όταν αμφισβητούν τα εντεταλμένα για την τήρηση του νόμου και της τάξης κρατικά όργανα.
Για ποιο Σύνταγμα μιλάτε, ρε αγύρτες, όταν εσείς οι ίδιοι το κάνετε κουρέλι και μάλιστα σε θεμελιώδεις διατάξεις, που αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ξένα όργανα;
Οπως είναι γνωστό, την Πέμπτη 6 Μάη ψηφίστηκε το δωσιλογικό νομοσχέδιο, με το οποίο ο ελληνικός λαός παραδόθηκε στα νύχια των γυπών του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. Την άλλη μέρα και ενώ συζητιόταν ως χωριστό νομοσχέδιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η ρύθμιση για το κόψιμο των επιδομάτων και των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (έτσι επιβάλλεται), ο Παπακωνοταντίνου, με ύφος αθώας περιστεράς, ανακοίνωσε ότι καταθέτει «μερικές προσθήκες και επαναδιατυπώσεις στο σχέδιο νόμου», το οποίο είχε ψηφιστεί μόλις την προηγούμενη μέρα!
Η πρώτη που ανέφερε ήταν μια διευκρινιστική προσθήκη, την οποία ανέφερε επί λέξει. Τη δεύτερη προσθήκη δεν τη διάβασε, αλλά ανέφερε ότι είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει η εκταμίευση των ποσών από την Κομισιόν.
Φυσικά, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τη διάβασαν και τότε άρχισαν τα όργανα.
Τι έλεγε η τροπολογία; Οτι τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών με το ΔΝΤ και την ΕΕ δεν εισάγονται οτη Βουλή για κύρωση, όπως ανέφερε ο νόμος που μόλις είχε ψηφιστεί και ακόμα δεν είχε προλάβει να σταλεί για δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης, αλλά εισάγονται για συζήτηση και ενημέρωση, ενώ ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους.
Δηλαδή, ο υπουργός Οικονομικών αναγορεύεται σε απόλυτο άρχοντα, που δεν χρειάζεται καμιά έγκριση από τη Βουλή για να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.
Οταν ξέσπασε ο σάλος, με όλη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει πραξικόπημα και να ζητά να ανέβει στην έδρα ο πρόεδρος της Βουλής, ο Παπακωνσταντίνου παρίστανε τον αδιάφορο, έλεγε ότι γίνονται μόνο «αναδιατυπώσεις και νομικές βελτιώσεις» και διαβεβαίωνε ότι οι συμβάσεις θα υπογράφονται μεν απ' αυτόν και θα ισχύουν, όμως θα πηγαίνουν και στη Βουλή για κύρωση.
Πώς θα γίνει αυτό, όταν ο νόμος δεν προβλέπει πια κύρωση αλλά μόνο συζήτηση και ενημέρωση;
Στη γραμμή αυτή συνασπίστηκαν όλοι οι Πασόκοι, ο Νιώτης «μάζεψε» τη διαδικασία και το πραξικόπημα ολοκληρώθηκε.
Στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης που ακολούθησαν, ο Παπακωνσταντίνου απάντησε με μια αθλιότητα χειρότερη απ' αυτή που διέπραξε στη Βουλή. Εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών, «δηλαδή προκειμένου να διασφαλιστούν τα μείζονα εθνικά αγαθά που συνιστούν τη βάση και το σκοπό του νόμου 3845/2010 (σ.σ. του δωσιλογικού νόμου), η Κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να εισάγει στη Βουλή αναδιατύπωση της ψηφισμένης χτες διάταξης... Επιλέχθηκε η λύση της επανάληψης της ρύθμισης του ίδιου του άρθρου 36 παρ. 1 του Συντάγματος που διέπει τα σχετικά με τη συνομολόγηση συνθηκών».
Ξέρετε σε τι αναφέρεται το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος; Ανήκει στο τρίτο μέρος του Συντάγματος, στο δεύτερο κεφάλαιο που επιγράφεται «Εξουσίες και ευθύνη από τις πράξεις του Προέδρου». Το δε συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί διεθνώς το κράτος, κηρύσσει πόλεμο, συνωμολογεί συνθήκες ειρήνης, συμμαχίας, συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς κ.λ.π. «και τις ανακοινώνει στη Βουλή, με τις αναγκαίες διασαφήσεις, όταν το συμφέρον και η ασφάλεια του Κράτους το επιτρέπουν».
Με άλλα λόγια, ο Παπακωνοταντίνου αυτοαναγορεύτηκε και σε πρόεδρο της Δημοκρατίας!
Γιατί το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο σημείο να οργανώσει ένα τέτοιο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα; Γιατί αν έβαζε αυτή τη διατύπωση από την αρχή, τότε δε θα μπορούσε να ψηφίσει το Μνημόνιο με απλή πλειοψηφία. Θα έπρεπε υποχρεωτικά να πάει οτη διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του Συντάγματος, που απαιτεί 180 βουλευτές, τους οποίους δεν είχε.
Φυσικά, και όπως ήταν η αρχική διατύπωση μ' αυτή τη διαδικασία θα έπρεπε να ψηφιστεί, όμως είχε συμφωνήσει η ΝΔ να απορρίψει την πρόταση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην αναγκαστεί η ίδια να ψηφίσει το Μνημόνιο. Ετσι, η κυβέρνηση επέλεξε να ψηφίσει τη σχετικά χαλαρή διατύπωση και μέσα σε 24 ώρες να την αλλάξει με το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
Θα το ξαναπούμε, λοιπόν. Το Σύνταγμά τους οι ίδιοι το κάνουν κουρέλι. Το θυμούνται μόνο όταν θέλουν να αλυσοδέσουν το λαό. Γι' αυτό και κανείς δεν έχει καμιά υποχρέωση να σέβεται την αστική νομιμότητα.
+ σχόλια + 1 σχόλια
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο και του χαρακτηρισμού που χρησιμοποιεί "κοινοβουλευτική χούντα". Είναι επιτακτική η ανάγκη για τη συγκρότηση ενος πραγματικά αντισυστημικού πόλου που θα μας οδηγήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης και της διευρυνόμενης καταστολής του "σοσιαλφασισμού".
Δημοσίευση σχολίου