Δεν θα σταθούμε ιδιαίτερα στην συνάντηση των δυο πρωθυπουργών. Δεν έχει για μας ιδιαίτερη σημασία τις παραινέσεις που απεύθυνε ο Ερντογκάν στα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησης ούτε τις
νουθεσίες προς τα ντόπια ΜΜΕ πώς θα παρουσιάζουν τις ειδήσεις.
Μια γενικότερη αναφορά θα κάνουμε για το πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ας δούμε αρχικά μερικά γεγονότα. Όπως μας λέει Κούρδος σύντροφος που παρακολουθεί καθημερινά της τούρκικες εφημερίδες τους τελευταίους μήνες το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας (αυτή την στιγμή οι Τούρκοι φαντάροι υπηρετούν 12 μήνες και θέλουν να τους κάνουν 14) ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δήλωσε σε συνέντευξη του σε εφημερίδα ότι «οι στρατιωτικές μονάδες μας πρέπει να είναι με υψηλή ισχύ κρούσης».
Πέρα απ’ αυτό, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή το τούρκικο πολεμικό ναυτικό μαζί με την τούρκικη πολεμική αεροπορία εκτέλεσαν στο κέντρο του Αιγαίου την άσκηση «Deniz Aslani 2010», κάτι που πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις στους τούρκικο τύπο, ενώ οι μόνο σε κάποιο μονόστηλο την φιλοξένησαν κάποιες «δικές» μας εφημερίδες.
Αυτή η άσκηση, λοιπόν, μπορεί να έγινε στα διεθνή ύδατα και να είχε το πρόσχημα εκ μέρους της τούρκικης κυβέρνησης ότι απέβλεπε στην ετοιμότητα του τούρκικου στρατού για «έρευνα και διάσωση» αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου αθώα. Στην επίσημη ιστοσελίδα του τούρκικου γενικού Επιτελείου η συγκεκριμένη περιοχή που έγινε η άσκηση, και επαναλαμβάνουμε βρίσκετε στο κέντρο του Αιγαίου «βαφτίζεται» τούρκικη σε ότι έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης.
Αντιγράφουμε επί λέξει: «Σκοπός της άσκησης είναι: Η γνωστοποίηση στη Διεθνή Κοινότητα και τις αρμόδιες αρχές της ύπαρξης Τούρκικης Περιοχής Ερευνας-Διάσωσης στα διεθνή ύδατα της θαλάσσιας περιοχής του Αιγαίου καθώς και ότι η Τουρκία μπορεί να διεξάγει κάθε είδους δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης σ’ αυτή την περιοχή»! (για θυμηθείτε πώς ξεκίνησε η ιστορία με τα Ιμια).
Δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε σενάρια. Τα δεδομένα, όμως, είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Τουρκία για το 2010 υπολογίζετε ότι θα είναι περίπου 5%, ενώ εμείς θα έχουμε ύφεση 2-3%. Εσωτερικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζει το καθεστώς της γείτονας χώρας. (Βάλαμε και «μεις» το χεράκι μας με την παράδοση του Οτσαλάν).
Η αστική τάξη που μας κυβερνά κατάντησε την Ελλάδα αποικία.
Παράλληλα η Παπαρήγα μας είπε σήμερα ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο Γ. Παπανδρέου με τον Ερντογκάν αποβλέπει την «παραχώρηση στο ΝΑΤΟ την προστασία των νησιών μας στο Αιγαίο εκχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματά μας».
Δεν ξέρουμε τι πληροφορίες έχει η γ.γ του ΚΚΕ και τα ισχυρίζεται αυτά. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ σοβαρές κουβέντες αυτές και θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να πάρει θέση.
Δημοσίευση σχολίου