Ο δημοσιογράφος, και πρώην σύντροφος, Κώστας Βαξεβάνης, έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με τα όσα συμβαίνουν στο ΚΥΠατζίδικο παρασκήνιο και τις λαμογιές των ατόμων που σταβλίζονται εκεί.
Σε περασμένο κείμενο του που το τιτλοφορούσε: «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ- ΕΥΠ: Επιχείρηση παρακολουθήσεων ΟΛΕΦ». Εγραφε τότε ανάμεσα στα άλλα: «επί χρόνια, στις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας, υπάρχει ομάδα παρακολουθήσεων που δούλευε για δικούς της σκοπούς χωρίς να αποκλείεται η σύνδεση με μυστική υπηρεσία της Μέσης Ανατολής που της είχε παραχωρήσει ηλεκτρονικά συστήματα».
Σήμερα επανέρχεται στο ίδιο θέμα και μέσα από ένα δισέλιδο ρεπορτάζ που υπογράφει στο «Πρώτο Θέμα» μας δίνει περισσότερες πληροφορίες κάνοντας λόγω για: «χώρο δράσης ενός παρακράτους: μιας μικρής ομάδας πρακτόρων, υπαλλήλων και τεχνικών της ΕΥΠ οι οποίοι συμμετείχαν -κάποιοι χωρίς να το ξέρουν- σε έναν μηχανισμό υποκλοπών, εκβιασμών, επιλεγμένης πληροφοριοδότησης πολιτικών και μπίζνας πληροφοριών. Σε μια ιδιωτική ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ… Υπάρχουν πληροφορίες πως η ομάδα (σ.σ με τον κωδικό ΟΛΕΦ) έκανε «οικονομική» κατασκοπεία για επιχειρηματίες. Προσέγγιζε δηλαδή επιχειρηματίες και πούλαγε οικονομικές, επενδυτικές πληροφορίες που προέκυπταν από τις ακροάσεις τηλεφώνων των αντιπάλων τους».
Το Κυπατζίδικο απόστημα έσπασε πριν λίγες μέρες «Οταν ζητήθηκε από αξιωματικό της Κατασκοπείας να παραδώσει τη θέση στον αντικαταστάτη του. Το έκανε, αλλά δεν παρέδωσε το υλικό που περιείχε ένας κλειδωμένος φοριαμός. .. Παρουσία εισαγγελέα, ο φοριαμός άνοιξε και κατασχέθηκε υλικό το οποίο ο αξιωματικός Κατασκοπείας και συνδικαλιστής δεν έπρεπε να κατέχει».
Ουσιαστικά δηλαδή από αντιπαραθέσεις Κυπατζήδων άρχισε να ξετυλίγετε το κουβάρι αν και είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στο αν προκύψει και μετά απ’ αυτές τις αποκαλύψεις τίποτα γιατί μέχρι τώρα ότι αφορούσε τις κουτσουκέλες κατασταλτικών μηχανισμών κουκουλωνόταν)
Ο Κ. Βαξεβάνης δείχνει να γνωρίζει πολύ περισσότερα απ’ όσα γράφει στο ρεπορτάζ του αλλά για ευνόητους λόγους αρκείται να «φωτογραφίζει» αποφεύγοντας να αναφερθεί σε γεγονότα και πρόσωπα (π.χ όταν μιλάει για « μυστική υπηρεσία της Μέσης Ανατολής» που συνεργαζόταν με τους Κυπατζίδες της ομάδας ΟΛΕΦ είναι φανερό ότι εννοεί την Μοσάντ ενώ όταν αναφέρετε σε «ένοχο» ταγματάρχη της ομάδας ΟΛΕΦ παραπέμπει στον Σάββα Καλεντερίδη).
Ευκαιρία να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας κάποια πράγματα για την ιστορία και την δράση της ΚΥΠ-ΕΥΠ.
Δημιούργημα της CIA στις αρχές του εμφυλίου πολέμου με την ονομασία Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών – Ερευνών (ΚΥΠ-Ε), ενώ το Μάη του 1953 αναδιοργανώνετε ριζικά με πρώτο αφεντικό τον ελληνοαμερικάνο Τομ Καραμεσίνη.
Ηταν τα πρώτα χρόνια μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου και η δουλειά της να στρατολογεί χαφιέδες πολυτελείας για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού κομμουνιστικού κινδύνου».
Σιγά-σιγά οι μετοχές της όπως και οι δουλειές της ανέβηκαν και από τις γραμμές της πέρασε η αφρόκρεμα του φασισταριού. Γεωργαλάς, Παπαδόπουλος, Μακαρέζος, Ρουφογάλης και άλλα τέτοια φυράματα.
Εξετάσεις στους αμερικάνους και στην ντόπια ολιγαρχία έδωσε όταν έφτιαξε και εκτέλεσε το περίφημο «σχέδιο Περικλής» στις εκλογές βίας και νοθείας το 1961. Τότε που ψήφισαν και τα δέντρα. Αποκλειστικό της ρόλος ήταν να δημιουργεί και να καθοδηγεί παρακρατικές οργανώσεις στυλ «Καρφίτσας», ενώ έχουν γραφτεί πολλά για τον βρώμικο ρόλο της στην δολοφονία του Γ. Λαμπράκη τον Μάη του ’63 στην Θεσσαλονίκη.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανένας για τον ρόλο της ΚΥΠ; Την προβοκάτσια που οργάνωσε στον Εβρο, όταν ο μετέπειτα δικτάτορας έριχνε ζάχαρη στα ντεπόζιτα των τανκς και το χρέωνε σε κομμουνιστές φαντάρους; Στην σκευωρία του «ΑΣΠΙΔΑ»; Στην υπόθεση «Δίκης Αεροπόρων»; Στο ρόλο που έπαιξε στην δικτατορία, που είχε σαν αποκλειστική ασχολία το κυνήγι των κομμουνιστών και των λεγόμενων συνοδοιπόρων; Πρόσφατες δεν είναι οι αποκαλύψεις για τον ρόλο του αρχικυπατζή Γρυλάκη με τηλεφωνικές υποκλοπές, εκβιασμούς και άλλες λαμογιές;
Στην γνωστή τους ρότα και πάλι ως συνήθως τα καλόπαιδα της ΚΥΠ-ΕΥΠ, τούτη τη φορά όμως δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στο πώς –εκμεταλλευόμενοι την θέση τους- θα τα κονομούν χοντρά οι ίδιοι.
Και καταλήγει ο Κ. Βαξεβάνης στο κείμενο του: «Η νέα διοίκηση, παρά τη δύσκολη κατάσταση, ίσως έχει μπροστά της ένα μοναδικό δίλημμα: να βάλει την ΕΥΠ στα συνταγματικά της πλαίσια ή να βαφτίσει τους συμψηφισμούς και τα ένοχα μυστικά εθνικά συμφέροντα».
Εχει κανείς αμφιβολία ότι θα συμβεί το δεύτερο;
Ποιος φοβάται τον Δεκέμβρη;
-
Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς: Για ποιον λόγο κάποιος που απολαμβάνει
την υποστήριξη της λαϊκής πλειοψηφίας έχει την ανάγκη να καταφύγει στα όπλα
για ...
Πριν από 1 ώρα
Δημοσίευση σχολίου