Home » » Τι γίνεται με τη Γερμανία και την ευρωζώνη?

Τι γίνεται με τη Γερμανία και την ευρωζώνη?

Από ciaoant1 , Κυριακή 9 Μαΐου 2010 | 6:40 μ.μ.

Σε μια σειρά από αναρτήσεις έχουμε δει ότι η Γερμανία θα σκεφτεί πολύ σοβαρά στο -σχετικά άμεσο- μέλλον το αν θα μείνει ή θα φύγει από την ευρωζώνη.

Για παράδειγμα, σε ανάρτηση με τίτλο "Η Ελλάδα δεν είναι πλέον παρά ένα προτεκτοράτο" πριν από μερικούς μήνες, αναφέραμε μεταξύ άλλων τα εξής:


Αυτό δηλαδή που παρατηρούμε είναι πως επειδή η κυριαρχία της Γερμανίας έχει γονατίσει τους υπόλοιπους, όπως το άρθρο του spiegel παραδέχεται, το "επόμενο λογικό βήμα" για τη Γερμανία είναι να τους θέσει υπό τον έλεγχο της, να τους μετατρέψει σε προτεκτοράτα.

Τρεις είναι οι δυνάμεις που θα έχουν κάποια αντίρρηση σε αυτά τα σχέδια:

Α) Οι λαοί των χωρών που θα γίνουν προτεκτοράτα. Τις αποικίες τις θέλουν οι αποικιστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, όχι οι λαοί. Ειδικά ο λαός της Ελλάδας έχει αποδείξει ιστορικά ότι πολεμά εναντίον της προτεκτορατοποίησης του, ενώ και σήμερα με την έκρηξη του Δεκέμβρη, δείχνει ότι [ειδικά η νέα γενιά] "ψάχνεται" για μια διαφορετικά πολιτική-κοινωνική πρόταση, και ασφυκτιά στο σημερινό περιβάλλον, το οποίο μάλιστα θέλουν να χειροτερεύσουν - και μάλιστα κατά πολύ. Δεν είναι τυχαίο που ο ιστορικός του Χάρβαρντ Ναιαλ Φέργκιουσον, αλλά και πολλοί άλλοι κάνουν λόγο για κοινωνικές εκρήξεις στην Ελλάδα, ειδικά αν δεν υπάρξει κάποιας μορφής "πακέτο σωτηρίας" από τη Γερμανία.

Β) Ο λαός της Γερμανίας, που θα "ματώσει" προκειμένου η Γερμανία να δώσει "πακέτα σωτηρίας", ώστε να κρατήσει τις αποικίες της υπό έλεγχο. Πώς θα μεταφέρουν κεφάλαια για επένδύσεις εδώ, αν δεν τα πάρουν από εκεί;

Γ) Οι ΗΠΑ (και οι σύμμαχοι τους, κυρίως η Αγγλία), που ουδέποτε είδαν με καλό μάτι την Ευρωπαική Ένωση, ή/και την ευρωζώνη, καθώς τα σχέδια αυτά αφενός προσέφεραν στις μεγάλες ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έλεγχο επί των υπόλοιπων στην Ευρώπη, και αφετέρου προσέφεραν ένα ανάχωμα απέναντι στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

"Γιατί η Γερμανία να έχει την Ελλάδα ως προτεκτοράτο, όταν μπορούμε να την έχουμε εμείς?" θα λένε οι ΗΠΑ, και έτσι εξηγείται και το μπαράζ δημοσιευμάτων απο τον αμερικανικό-αγγλικό τύπο για διάλυση της ευρωζώνης και έλεγχο της Ελλάδας από το (αμερικανοελεγχόμενο) ΔΝΤ.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι είναι ότι όντως η ευρωζώνη έχει πρόβλημα, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι η Γερμανία θα μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση.
Το κόστος θα είναι μεγάλο, καθώς μια σειρά από χώρες θα θέλουν "πακέτα σωτηρίας" (μιλάμε για τρις ευρώ), και κάθε φορά που η Γερμανία θα δέχεται, οι (αμερικανοελεγχόμενοι) οίκοι "αξιολόγησης" θα χτυπούν με τις "αξιολογήσεις" τους τη Γερμανία, και θα ανεβάζουν τα spread (ήδη οι φήμες για "πακέτο σωτηρίας" ανέβασαν το spread της Γερμανίας)


Αυτό ακριβώς το τελευταίο είναι που βλέπουμε σήμερα:



Τα κράτη που τα έχουν ονομάσει "PIIGS" (ανάμεσα τους και η Ελλάδα βέβαια) έχουν συνολικές ανάγκες δανεισμού σχεδόν 2 ΤΡΙΣ μέχρι και το 2013 (δες κάτω δεξιά στον πίνακα)
Το ΔΝΤ έχει στα ταμεία του 700δις. ΚΟΙΝΩΣ, ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ.


Οι πίνακες αυτοί δείχνουν τους 2 μεγαλύτερους δανειστές που θα δώσουν λεφτά στο ΔΝΤ - τα κράτη αυτά είναι η ΗΠΑ και η Ιαπωνία, που έχουν τρομερά προβλήματα αποπληθωρισμού, και τους λείπουν λεφτά. Πώς θα τα δώσουν λοιπόν? Από που θα τα βρουν? Α ναι, θα τα τυπώσουν από το πουθενά, υποτιμώντας ακόμα περισσότερο (μέχρι τέλους) το δολλάριο και το γιεν αντίστοιχα

Παρά λοιπόν την είσοδο του (αμερικανοκίνητου) ΔΝΤ, μετά από παρέμβαση και της Γερμανίας (επειδή ακριβώς βλέπει ότι δε μπορεί να πληρώσει όλα αυτά τα λεφτά), τα νούμερα εξακολουθούν να μη βγαίνουν

Οι Γερμανοί παραμυθιάζονται ότι φταίνε οι "κακοί Έλληνες" και δε θέλουν τα πακέτα σωτηρίας (πχ σχετικό άρθρο του bbc), την ίδια ώρα που, όπως ο Βιλλιάρδος παρατηρεί:


οι «καταληστευμένοι» από την κυβέρνηση τους Γερμανοί Πολίτες, οι οποίοι πλήρωσαν από τους δικούς τους πόρους τα σφάλματα των τραπεζών τους στις Η.Π.Α., ενώ υπέμεναν μειώσεις μισθών τα τελευταία 10 χρόνια, τοποθετούνται εναντίον των Ελλήνων Πολιτών - στα πλαίσια της «πλύσης εγκεφάλου» που τους ασκείται σκόπιμα, από ορισμένα «στρατευμένα» ΜΜΕ της χώρας τους.

Με τον «έξυπνο» αυτό τρόπο, η κυβέρνηση τους κατορθώνει σχετικά εύκολα να τους αποπροσανατολίσει - ισχυριζόμενη ότι, η σημερινή μείωση του βιοτικού επιπέδου τους, οφείλεται στα μελλοντικά δάνεια που ενδεχομένως θα δοθούν στην Ελλάδα – όχι στις ηγεμονικές βλέψεις του «πρωσικού κράτους» τους, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα.

Έτσι, «ξεχνούν» πως οι πραγματικοί μισθοί τους μειώθηκαν πάνω από 15% μετά την είσοδο της χώρας τους στην Ευρωζώνη (ένα απείρως μεγαλύτερο ποσόν, από το μέρος του δανείου που τους αναλογεί για την Ελλάδα), καθώς επίσης ότι οι ίδιοι έχουν κληθεί να πληρώσουν τις επισφάλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων € των τοπικών τραπεζών τους - οι οποίες ανήκουν στο γερμανικό δημόσιο και διευθύνονται από, ανεπαρκείς προφανώς, «δημόσιους λειτουργούς».


Στους πολιτικούς της άρχουσας τάξης της Γερμανίας υπάρχει αυξανόμενο ρεύμα "ευρωσκεπτικισμού", όπως οι Financial Times παρατηρούν.

Ο Μπαρόζο, ως γραφειοκράτης της ΕΕ που είναι, δήλωσε ότι θα κάνουν "οτιδήποτε χρειαστεί" (“We will defend the euro, whatever it takes”), όμως ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας δήλωσε ότι...ΔΕΝ θα κάνουμε και "οτιδήποτε" (Weber said the threat of contagion from Greece’s fiscal crisis doesn’t merit “using every means”).

Αυτό μάλιστα το καταλαβαίνουν σιγά σιγά και οι διάφοροι "οίκοι", πχ


Επανέρχονται τα σενάρια για Ευρωζώνη 2 ταχυτήτων
Μετά τη Morgan Stanley, τώρα και η BNP Paribas αρχίζει να βλέπει μεγαλύτερη πιθανότητα να εξέλθουν της Ευρωζώνης χώρες όπως η Γερμανία απ’ ότι η Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για την Ελλάδα να φύγει απ’ το ευρώ», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas, Ian Stannard κατά τη διάρκεια συνεδρίου σήμερα στο Λονδίνο. «Αλλά για τις πλουσιότερες χώρες, που πρέπει να διασώσουν τις πιο αδύναμες, υπάρχει κάτι παραπάνω από κίνητρο», συμπλήρωσε.
http://athenstock.blogspot.com/2010/05/2.html

Ο Στίγκλιτς, κεντροαριστερό παπαγαλάκι-οικονομολόγος πλέον μιλά ανοιχτά για διάλυση του ευρώ, διότι όπως σωστά παρατηρεί "Οι προφανώς υπερβολικά σκληροί όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα θα είναι στην πραγματικότητα αντιπαραγωγικοί όσον αφορά το να εμποδίσουν μια διάχυση"

Τα μέτρα του αποπληθωρισμού έχουμε δει ότι θα οδηγήσουν σε τρομερή ύφεση στην Ελλάδα, σε εξόντωση για το λαό, και άρα θα αποτελέσουν αιτία περαιτέρω αύξησης των ανισοτήτων μεταξύ των μελών της ευρωζώνης

Όσο για το ποιος θα ωφεληθεί, πλέον, όπως έχουμε δει και εδώ, οι ίδιοι οι καπιταλιστές παραδέχονται ότι αυτοί που όντως διασώζονται από τα "πακέτα διάσωσης" είναι οι δανειστές της Ελλάδας, όπως πχ οι Γαλλικές τράπεζες

Και αν αυτά γίνονται τώρα, ακόμα μεγαλύτερο "ενδιαφέρον" θα έχουν τα πράγματα όταν γίνει αντιληπτό πως ΔΕΝ είναι μόνο η Ελλάδα - είναι πολλά τα κράτη που έχουν οικονομικό πρόβλημα, και οι πιστωτές θα έχουν τρομερό πρόβλημα, μιας και είναι αδύνατο να αποπληρώσουν αυτά τα χρέη.

Έρχονται "κανόνια", και η "δημιουργική καταστροφή" του καπιταλισμού αυτή τη φορά θα σαρώσει, αν δεν ανατρέψουν οι λαοί αυτή την κατάσταση, σε μια ιστορική στιγμή, όπου θα πρέπει να πουν ΟΧΙ μέσω της στάσης πληρωμών

Ο Λένιν είχε κάποτε πει ότι "Capitalists can buy themselves out of any crisis, so long as they make the workers pay", και αυτή τη φορά δε ζητούν απλά να πληρώσουμε, ζητούν να πληρώσουμε μέχρι αηδίας, μέχρι την επιστορφή σε μια μοντέρνα φεοδαρχία


Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger