Και ενώ δημοσιεύσαμε την καταγγελία τους είχαμε γράψει ταυτόχρονα ότι «αδυνατούμε να πιστέψουμε την βασιμότητα των καταγγελιών γιατί όσα αποδίδουν στην συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ είναι ξένα προς την τακτική και λογική της. Θεωρούμε απαραίτητη μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το ΠΑΜΕ –την οποία θα δημοσιεύσουμε αν υπάρξει- γιατί είναι πολύ σοβαρά τα όσα ακούγονται σε βάρος του και μάλιστα από εργάτες που υπογράφουν τους ισχυρισμούς τους».
Η απάντηση μας ήρθε σήμερα από αναγνώστη του μπλογκ μας και μας παραπέμπει σε χθεσινό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» το οποίο αναπαράγουμε και τα συμπεράσματα δικά σας:
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ «BANQUET»
Καταγγέλλει παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων
Το παιχνίδι που έστησαν σε βάρος των 30 εργαζομένων του εστιατορίου BANQUET στη Θεσσαλονίκη, η εργοδοσία και συγκεκριμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Η επιχείρηση απασχολούσε ανασφάλιστους και υποαμειβόμενους εργαζόμενους, χωρίς να τηρεί τις συμβάσεις εργασίας, όπως αποδείχθηκε έπειτα από αλλεπάλληλους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ. Μέσα στον Απρίλη απέλυσε εργαζόμενο που διεκδίκησε τα δικαιώματά του. Στα μέσα του Μάη έκλεισε το κατάστημα και πέταξε στην ανεργία όλους τους εργαζόμενους, καταγγέλλοντας ότι το ΠΑΜΕ κλείνει το μαγαζί.
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το συνδικάτο, «οι εργοδότες "μάντρωσαν" τους 22 εργαζόμενους, με απειλές τους στρέφουν εναντίον των συναδέλφων τους που έχουν κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, έκλεισαν παράνομα το μαγαζί προχωρώντας σε λοκ άουτ.
Από την άλλη μια "επιτροπή αλληλεγγύης" μαζί με 2 μέλη του ΔΣ του σωματείου, δεν "επιτρέπουν" στους 8 συναδέλφους που προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας να έρθουν σε επαφή με το σωματείο, ώστε με συγκεκριμένο σχέδιο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
Αυτή η "επιτροπή" μαζί με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εν αγνοία του συνδικάτου συμφώνησαν με την εργοδοσία την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου με την οποία βέβαια το συνδικάτο συμφώνησε (αφού ενημερώθηκε μετά τη συμφωνία).
Μετά την υπαναχώρηση του εργοδότη, εν αγνοία του συνδικάτου υποχώρησαν και συμφώνησαν να προσληφθεί ο απολυμένος σε άλλη επιχείρηση του εργοδότη και σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις. Οταν ο εργοδότης αθέτησε και αυτή την υπόσχεση και έκλεισε το μαγαζί, έντρομοι οι της "επιτροπής" και του ΣΥΡΙΖΑ προσέφυγαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση που είχαν με το ΕΚΘ απαίτησαν να μην βρίσκονται εκπρόσωποι του συνδικάτου. Ζήτησαν κοινή πρωτοβουλία της "υπερ-επαναστατικής επιτροπής" και του ΕΚΘ, απειλώντας ότι αν συμμετέχει και το συνδικάτο, θα αποχωρήσουν, καταγγέλλοντας την πρωτοβουλία.
Την ίδια ώρα λένε ψέματα στους εργαζόμενους: τη μία λένε ότι δεν βρίσκουν το συνδικάτο και την άλλη, ότι το συνδικάτο τα γνωρίζει όλα.
Οι "υπερ-επαναστάτες" που συνεργάζονται με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ για εργοδοτικό. Δεν θέλουν μόνο να κρύψουν τις ευθύνες τους. Θέλουν να προχωρήσουν σε αυτό που σχεδιάζουν εδώ και πολύ καιρό: σε διασπαστικό σωματείο. Ο,τι ακριβώς κάνει και η ΠΑΣΚΕ όπου βρίσκει ταξικό σωματείο που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, πάντα με τη βοήθεια των εργοδοτών. Το πρόβλημά τους είναι το ΠΑΜΕ».
Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής ξεκαθαρίζει προς κάθε πλευρά ότι απαιτεί την επαναπρόσληψη του απολυμένου και την επαναλειτουργία του εστιατορίου με όλους τους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα. «Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν δεν συνδυαστεί με τον γενικότερο αγώνα της εργατικής τάξης για την ανατροπή της πολιτικής του μαύρου μετώπου εργοδοσίας - κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΜΜΕ των μεγαλοεργολάβων και των εφοπλιστών που καταδικάζει όλους τους εργαζόμενους σε φτώχεια και ανεργία.
Σε αυτή την κατεύθυνση το συνδικάτο θα παλέψει μαζί με τους εργαζόμενους και όχι πίσω από την πλάτη τους».
Δημοσίευση σχολίου