Εδώ και τρεις μέρες η Αίγινα δεν έχει ρεύμα. Τουρίστες εγκαταλείπουν το νησί, ενώ άλλοι που σχεδίαζαν να πάνε αλλάζουν τον προορισμό τους. Οπως καταλαβαίνετε, το πλήγμα στην τουριστική οικονομία του νησιού, που περίμενε να ρεφάρει από τις αυγουστιάτικες διακοπές των Αθηναίων και άλλων Ελλήνων, είναι μεγάλο. Και βέβαια, ούτε οι ναυτεργάτες έπιασαν τις μπουκαπόρτες των πλοίων ούτε οι ΔΕΗτζήδες κατέβασαν τους διακόπτες. Αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, θα είχε ξεσηκωθεί ο εσμός των ΜΜΕ ζητώντας την εκτέλεσή τους για παραδειγματισμό.
Η Αίγινα έμεινε χωρίς ρεύμα, γιατί τα δυο υποθαλάσσια καλώδια «έμειναν» από φθορές. Τα τελευταία χρόνια, στο όνομα των οικονομιών και της ανόδου της κερδοφορίας της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, η συντήρηση του δικτύου της γίνεται κυρίως μέσω εργολάβων, αφού το προσωπικό της ΔΕΗ δεν ανανεώνεται. Οταν η ΔΕΗ κλείνει εργολαβίες με κριτήριο το χαμηλό κόστος, είναι λογικό να φτάσουμε σε φαινόμενα τύπου Αίγινας.
Ολα τούτα, όμως, ουδόλως απασχολούν τους εκπροσώπους της τρόικας, που απαιτούν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μάλιστα, όπως κατά κόρον γράφεται, πρώτο βήμα της ιδιωτικοποίησης - ανεξάρτητα από τη μορφή ιδιωτικοποίησης που θα επιλεγεί στα τέλη του χρόνου- θα είναι η αύξηση του οικιακού τιμολόγιου, σε ποσοστά της τάξης του 30% με 40%!
Τόσα χρόνια μας πιπιλάνε το μυαλό με θεωρίες ιδιωτικοποίησης, σύμφωνα με τις οποίες το άνοιγμα του ανταγωνισμού θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Και ξαφνικά, βλέπουμε να μας μοστράρουν ως πρώτο όρο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ την αύξηση των οικιακών τιμολογίων. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Ιδιωτικοποίηση του τομέα της λεγόμενης κοινής ωφέλειας σημαίνει εξάλειψη κάθε κρατικής επιδότησης, την εξαφάνιση κάθε ιδέας άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω των ΔΕΚΟ. Το ρεύμα θα αυξηθεί, οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν, γιατί μόνο έτσι θα ανοιχτεί πεδίο μέγιστης κερδοφορίας για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στους συγκεκριμένους τομείς, είτε αγοράζοντας κρατικές επιχειρήσεις είτε δημιουργώντας δικές τους.
Βέβαια, εκείνο που δεν συζητιέται καθόλου είναι το γεγονός ότι αυτές οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις δεν θα πάρουν μόνο «μπιρ παρά» τις κρατικές μονάδες, αλλά θα εισπράξουν και γενναίες επιχορηγήσεις (σε ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές) από το κράτος. Στον καπιταλισμό του Μνημόνιου δεν καταργούνται γενικά οι επιχορηγήσεις. Καταργούνται οι επιχορηγήσεις προς κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που συγκρατούσαν κάπως τις τιμές μιας σειράς αγαθών πρώτης ανάγκης (ρεύμα, νερό, εισιτήρια) και αυξάνονται οι επιχορηγήσεις προς τους καπιταλιστές που θα επενδύσουν σ' αυτούς τους τομείς.
Πηγή: "Κόντρα"
Και που να το μάθει ο “αδιευκρίνιστος”…
-
Οταν τα τσακάλια της ασφάλειας κατανάλωναν αρκετές εργατοώρες για να
συντάξουν μια γελοία δικογραφία και να οδηγήσουν σε δίκη μέλη
Πριν από 1 ώρα
+ σχόλια + 3 σχόλια
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για το πρόβλημα της Αίγινας
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ με αφορμή το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στην Αίγινα. Η Ερώτηση, που κατατέθηκε από τους βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικολαΐδου προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος - Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων, έχει τίτλο: «Για την ενεργειακή επάρκεια και τη μόνιμη υδροδότηση της Αίγινας»
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Οι βλάβες που σημειώθηκαν στα δύο από τα τρία υποθαλάσσια καλώδια, που ρευματοδοτούν μέσω Μεθάνων την Αίγινα, έφεραν και πάλι στην επιφάνεια το οξύ πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας που αντιμετωπίζει το νησί του Σαρωνικού και μάλιστα στο μέσον της τουριστικής περιόδου.
Η ΔΕΗ αυξάνει συνεχώς τα τιμολόγια για τους εργαζόμενους, αλλά δε συντηρεί το δίκτυο, ενώ αφήνει περιοχές και νησιά όπως η Αίγινα με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και χωρίς συντηρητή σε 24ωρη βάση.
Τα καλώδια αυτά, που τοποθετήθηκαν το 1980, παραμένουν από τότε ουσιαστικά χωρίς συντήρηση, ενώ η επισκευή τους προβλέπεται να καθυστερήσει, αφού λόγω της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων η ΔΕΗ δε διαθέτει πλατφόρμα επισκευής. Η τελευταία πρέπει να ενοικιαστεί από ιδιώτη μετά από σχετικό διαγωνισμό. Η εγκατάσταση γεννητριών δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες του νησιού που φτάνουν τα 20 MW, ούτε βεβαίως να αποτελέσει μόνιμη λύση.
Το ένα καλώδιο που συνέχισε να λειτουργεί, ήταν αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα, με αποτέλεσμα τις παρατεταμένες και επί πολλές μέρες διακοπές ρεύματος, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.
Μία από αυτές τις συνέπειες, ίσως και η σοβαρότερη, είναι το γεγονός ότι παράλληλα με τις διακοπές στη ρευματοδότηση του νησιού, προέκυψαν αντίστοιχες διακοπές και στην υδροδότηση, αφού τα αντλιοστάσια δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, αφήνοντας τους κατοίκους πολλών περιοχών του νησιού χωρίς ρεύμα και νερό ταυτόχρονα!
Τα προβλήματα ενεργειακής επάρκειας σε συνδυασμό με το διαχρονικό πρόβλημα της υδροδότησης της Αίγινας είναι αποτέλεσμα και ένα μόνο παράδειγμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των υποδομών, σε βάρος των βασικών αναγκών των κατοίκων των νησιών, ακόμα και των πιο κοντινών στα μεγάλα αστικά κέντρα, που πιστά ακολουθούν μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
* Τη μόνιμη και επαρκή αποκατάσταση της ρευματοδότησης της Αίγινας, με τρόπο και μέσα που θα αποκλείουν την επανάληψη ανάλογων φαινομένων με βλάβες και διακοπές ρεύματος.
* Την πλήρη αποζημίωση όσων έχουν πληγεί από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι παρατεταμένες και για πολλές μέρες διακοπές ρεύματος στο νησί.
* Την ανεξαρτητοποίηση της υδροδότησης του νησιού από το δίκτυο ρεύματος.
* Την ικανοποίηση του δίκαιου και χρόνιου αιτήματος των κατοίκων και των φορέων του νησιού για οριστική λύση στην υδροδότηση, μέσω της σύνδεσης της Αίγινας με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ».
ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΓΕΛΟ!!
Τελικα η ΔΕΗ είναι ή δεν είναι ηδη ιδιωτικοποιημένη?
Δεν είναι και πολυ ξεκαθαρο στο αρθρακι
Δημοσίευση σχολίου