Home » , » Επτά χρόνια μετά: Ξαναδικάζονται οι 4 διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης

Επτά χρόνια μετά: Ξαναδικάζονται οι 4 διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης

Από giorgis , Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010 | 4:33 μ.μ.

Από την "Αυγή"

Επτά ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες διαδηλώσεις τις αντισυνόδου και τέσσερις διαδηλωτές που πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε επεισόδια κινδυνεύουν αύριο να οδηγηθούν στη φυλακή.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Σάιμον Τσάπμαν, ο Βρετανός, ο οποίος συνελήφθη και φυλακίστηκε για μήνες, την ώρα που φωτογραφικό υλικό και ένα βίντεο, στο οποίο καταγράφεται καρέ-καρέ η σύλληψή του, εμφανίζει αστυνομικούς να του αλλάζουν το σακίδιό του με άλλο που έφερε μέσα μολότοφ.

Στο εδώλιο του Εφετείου, εκτός από τον Σ. Τσάπμαν, θα καθίσουν ο Σύρος Dakduk Soleiman, o Ισπανός Perez - Corraiz Fernando και ο Έλληνας Μ. Τραϊκάπης, που πρωτόδικα εισέπραξαν πολυετείς ποινές και αφέθηκαν ελεύθεροι έως την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το Εφετείο.

Το Δίκτυο Κινήσεων για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα ενόψει της δίκης υπενθυμίζει ότι στις 21.6.2003, ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων, συνελήφθησαν δεκάδες διαδηλωτές, ενώ πολλά “ορφανά” πεταμένα σακίδια περισυλλέγησαν από τον δρόμο και αρκετά από αυτά "διανεμήθηκαν" στους συλληφθέντες και τους χρεώθηκαν, χωρίς ποτέ να διαπιστωθεί ότι (δεν) ανήκαν στους συλληφθέντες.

Από τους συλληφθέντες, επτά κρίθηκαν υπόδικοι και προφυλακίστηκαν, με αποτέλεσμα να περάσουν έξι μήνες στις ελληνικές φυλακές και αποφυλακίστηκαν ύστερα από δίμηνη απεργία πείνας. Ο Σάιμον Τσάπμαν φορούσε κατά τη σύλληψή του ένα μπλε ανοιχτό σακίδιο, ενώ κατά το κατηγορητήριο φορούσε ένα μαύρο σακίδιο.

Στο βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου φαίνεται ότι το μαύρο σακίδιο με τις μολότοφ το μετέφερε ένας αστυνομικός και το άφησε δίπλα στον Τσάπμαν. Μετά από αυτήν την αποκάλυψη οι αστυνομικοί κατήγοροι ισχυρίστηκαν ότι ο Βρετανός κρατούσε δύο σακίδια, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη σύλληψή του.

Ο Κάστρο (Dakduk Soleiman) κατηγορήθηκε ότι έριχνε μολότοφ σε σημείο (Αριστοτέλους, άγαλμα Βενιζέλου) όπου δεν έγιναν συγκρούσεις, ούτε ρίψη μολότοφ, καθώς εκεί βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων (επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό 5 εφημερίδες της επόμενης ημέρας).

Η δικογραφία είναι γεμάτη αντιφάσεις ως προς τις κατηγορίες που αποδίδονται και στους τέσσερις διαδηλωτές, οι οποίοι εάν καταδικαστούν από το Εφετείο θα οδηγηθούν πάραυτα στη φυλακή, καθώς οι πρωτόδικες ποινές έχουν ανασταλεί έως την έκδοση απόφασης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Το Δίκτυο καλεί συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους τέσσερις αύριο το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger