Home » » Για «απόκτηση ελέγχου» οι κινεζικές επενδύσεις σε επιβαρυμένες οικονομίες, ο Κρούγκμαν θέλει "κάτι σαν το Β' Παγκόσμιο" για να πάρει μπρος η Αμερική

Για «απόκτηση ελέγχου» οι κινεζικές επενδύσεις σε επιβαρυμένες οικονομίες, ο Κρούγκμαν θέλει "κάτι σαν το Β' Παγκόσμιο" για να πάρει μπρος η Αμερική

Από ciaoant1 , Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010 | 10:31 π.μ.


Διαβάζουμε στην "Καθημερινή":
Οι πρόσφατες επενδύσεις της Κίνας σε επιβαρημένες με χρέη οικονομίες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, γίνονται για την απόκτηση του ελέγχου στη γεωργία και τις ευρωπαϊκές μεταφορές, υποστηρίζει η πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης Μπους και νυν σύμβουλος της Deutsche Bank και πρόεδρος του Canonbury Group, (Philippa Malmgren, με δηλώσεις της στην αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald. Η ίδια υποστηρίζει πως το περιβάλλον ευνοεί μια αλλαγή στην παρουσία της Κίνας στη Δυτική Ευρώπη

Στις ΗΠΑ, η ανεργία αυξάνεται, το στεγαστικό δε σταματά, τράπεζες κλείνουν κάθε εβδομάδα (έχουμε ξεπεράσει τις 100 μέσα στο 2010) και δεν τους μένει και τίποτα άλλο να κάνουν από το να τυπώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρήμα από το πουθενά, πληθωρίζοντας το δολλάριο (κάτι που προφανώς μειώνει την αξία του - ποιος επενδυτής θα εμπιστευτεί το δολλάριο όταν η κυβέρνηση το πληθωρίζει? Δεν είναι τυχαίο που είτε μιλάμε για τις κεντρικές τράπεζες των χωρών που έχουν χρήμα, είτε για τους απλούς εργάτες που έχουν κάποιες αποταμιέυσεις στην άκρη, το γυρίζουν στο χρυσό, μη εμπιστευόμενοι πλέον το υπάρχων νομισματικό σύστημα).

Ο Κρούγκμαν φτάνει στο σημείο στο τελευταίο άρθρο του στους New York Times να ζητά όχι απλά να τυπωθεί χρήμα (το οποίο πάντως δε θέλει να πάει ξανά στις τράπεζες αλλά σε παραγωγικές επενδύσεις, κάτι που αποτελεί βέβαια βελτίωση), αλλά φτάνει στο σημείο να αναφέρει το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως έναν πολύ καλό τρόπο αναθέρμανσης της οικονομίας από την κρίση του 1929. Βέβαια, σπεύσδει να διευκρινίσει ότι "δε θέλει πόλεμο σήμερα", αλλά από την άλλη θέλει να γίνει "κάτι μεγάλο", χωρίς να λέει τι. Με απλά λόγια, το καταλαβαίνει πως ο καπιταλισμός έχει μεγάλο συμφέρον σήμερα να βάλει τους λαούς να πολεμήσουν, απλά το παίζει "ειρηνιστής". Και τέλος πάντων, ποιος ξέρει, ο Κρούγκμαν ίσως και να είναι "ειρηνιστής" - αλλά αυτό δεν ισχύει για τους υπόλοιπους...

Καλώς ήλθατε στο 1938

Ιδού πώς έχουν τα πράγματα: η αμερικανική οικονομία βρέθηκε σε κρίση. Οι πολιτικές του προέδρου περιόρισαν τη ζημία, υπήρξαν όμως πολύ συγκρατημένες και η ανεργία παραμένει καταστροφικά υψηλή. Χρειάζεται σαφώς περισσότερη δράση. Ωστόσο, το κοινό αντιδρά στον κυβερνητικό ακτιβισμό και μάλλον επιφυλάσσει στους Δημοκρατικούς σοβαρή ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές.

Από οικονομική άποψη, ο Β΄ Παγκόσμιος ήταν πάνω απ’ όλα ένα κύμα κυβερνητικών δαπανών χρηματοδοτούμενων από το έλλειμμα, σε κλίμακα που δεν θα είχε ποτέ εγκριθεί αλλιώς. Στη διάρκειά του, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δανείσθηκε ποσό διπλάσιο του ΑΕΠ του 1940, ισοδύναμο με σημερινά 30 τρισ. δολάρια.

Αν είχε κανείς προτείνει δαπάνη μέρους, έστω, αυτού του ποσού προπολεμικά, θα άκουγε αντίστοιχες με τις σημερινές απαντήσεις. Θα τον προειδοποιούσαν για το χρέος και τον πληθωρισμό. Θα του επεσήμαιναν, ορθώς, ότι την ύφεση την προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό το υπερβολικό χρέος και πως κάτι τέτοιο δεν το διορθώνεις με νέο χρέος.

Ιδού, όμως, που τέτοιες δαπάνες δημιούργησαν οικονομική έκρηξη, η οποία έθεσε τα θεμέλια της μακρόχρονης ευημερίας. Το συνολικό χρέος -ιδιωτικό και δημόσιο- συρρικνώθηκε ως προς το ΑΕΠ. Και μετά τον πόλεμο, χάρις στη βελτιωμένη οικονομική κατάσταση του ιδιωτικού τομέα, η οικονομία μπόρεσε να ευδοκιμήσει χωρίς διαρκή ελλείμματα.

Το οικονομικό δίδαγμα είναι σαφές: όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, δεν ισχύουν οι συνήθεις κανόνες. Οταν προσπαθείς να μειώσεις το χρέος σε εποχή λιτότητας, δημιουργείς ύφεση και αποπληθωρισμό, και το χρέος μεγαλώνει.


FDIC Finds 829 U.S. Banks at Risk
More Than One-Tenth of Total Are on 'Problem List' as Smaller Lenders Take Time to Recover
The Federal Deposit Insurance Corp. said Tuesday that 829 of the nation's roughly 7,800 banks were on its "problem list" at the end of June, up from 775 at the end of the first three months of the year. Already 118 banks have failed this year, well ahead of the pace set last year when 140 were seized by regulators.


Μπερνάνκι: Νέα έκτακτα μέτρα αν χρειαστεί
ΝΕΑ ΕΚΤΑΚΤΑ μέτρα είναι έτοιμη να δρομολογήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για να στηρίξει την αδύναμη αμερικανική οικονομία, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της FΕD Μπεν Μπερνάνκι μιλώντας στο αμερικανικό θέρετρο Τζάκσον Χολ, όπου διεξάγεται το ετήσιο συμπόσιο της FΕD με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζιτών του κόσμου.
Η ομιλία του κ. Μπερνάνκι, την οποία ανέμεναν αρκετό καιρό οι αγορές, άρχισε λίγες ώρες μετά την αναθεώρηση, προς τα κάτω, του ρυθμού ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο σε 1,6% από 2,4%, προμηνύοντας- σε συνδυασμό με άλλα απογοητευτικά στοιχεία- πτώση της οικονομίας των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους.
Περιγράφοντας τα όπλα που έχει στη διάθεσή της η FΕD ο κ. Μπερνάνκι έκανε λόγο για πρόσθετες αγορές ομολόγων μεγάλης διάρκειας (δηλαδή εκτύπωση χρήματος από το πουθενά, προκειμένου να αγοραστούν αυτά τα ομόλογα), όμως χαρακτήρισε λιγότερο αποδοτικό μέτρο τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο.


Και επειδή οι ΗΠΑ συνεχώς τυπώνουν χρήμα από το πουθενά, η Κίνα ολοένα και απομακρύνεται από το δλλάριο:

Heavy in dollars, China warns of depreciation
* China's FX reserves are 65 pct in dollars -report
* C.banker warns against monetary system dominated by dollar
* Says China will work to promote yuan as alternative (Adds comments, details)
Separately, Hu Xiaolian, a vice governor with the People's Bank of China, warned that depreciation loomed as a risk for foreign exchange reserves held by developing counties.
"Once a reserve currency's value becomes unstable, there will be quite large depreciation risks for assets,"
she wrote in an article that appeared in the latest issue of China Finance, a Chinese-language magazine published under the central bank.
She reiterated China's long-standing discomfort with a global financial system dominated by a single currency in the dollar.
"The outbreak and spread of the global financial crisis has highlighted the inherent deficiencies and systemic risks in the current international currency system," she said.
"A diversified international currency system will be more conducive to international economic and financial stability," she added.
To that end, developing countries must speed up reform of their financial markets, and China would work to promote greater cross-border use of the yuan, she said.


Εμείς θυμίζουμε και ένα παλιότερο άρθρο σχετικά με τα SDRs ως αντικαταστάτη του δολλαρίου
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger