Home » » Διεθνή: Απεργίες από τη μία, ακροδεξιά από την άλλη

Διεθνή: Απεργίες από τη μία, ακροδεξιά από την άλλη

Από ciaoant1 , Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010 | 12:23 μ.μ.


Η εικόνα είναι από τη χθεσινή πορεία στη Γαλλία για το ασφαλιστικό (ο Σαρκοζύ θέλει να ανεβάσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62).

Η πορεία ήταν η μεγαλύτερη ως τώρα, με την κυβέρνηση να μιλά για 500.000 διαδηλωτές, ενώ τα συνδικάτα κάνουν λόγο για 3.500.000. Στην πορεία πήραν μέρος και μαθητές, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους, αλλά και την ανησυχία για το δικό τους μέλλον. σε μια συμβολική κίνηση, ακόμα και ο Πύργος του Άιφελ έμεινε κλειστός, καθώς απήργησαν και οι εκεί εργαζόμενοι.

Όπως μάλιστα είχε επισημάνει η "Ημερησία" σε άρθρο της πριν την πολύ μεγάλη χθεσινή απεργία:

Φαίνεται, πάντως, ότι το κλίμα που διαμορφώνεται στους χώρους εργασίας ευνοεί την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Γάλλων (σε ποσοστό 60%-70%) θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των απεργών και τάσσεται στο πλευρό τους.
...
Έντονη ανησυχία προκαλεί στο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας (και όχι μόνο...) το ενδεχόμενο της κήρυξης επαναλαμβανόμενων απεργιών. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του UMP, Φρανσουά Κοπέ, επιχείρησε να δώσει δραματικούς τόνους και κάλεσε τα συνδικάτα να αναλογιστούν την «οικονομική καταστροφή» που μπορεί να προκαλέσει στη χώρα η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Μάλιστα, επιστρέφοντας από το Βερολίνο, δήλωσε πως το όνειρό του είναι ένας συνδικαλισμός «υπεύθυνος», που θα λαμβάνει υπόψη του «την ανταγωνιστικότητα», κατά το παράδειγμα του γερμανικού συνδικάτου IG Metall.(σ.σ. δηλαδή να δεχτεί να τον ρημάξουν οι εργοδότες. Ο μόνος συνδικαλισμός που όντως θα προασπίσει τα συμφέροντα των εργατών είναι αυτός που κινείται σε μια κατεύθυνση ανατροπής. Ειδικά σε μια κρίσιμη στιγμή, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να οριστούν "κόκκινες γραμμές" και να ακουστεί το "ως εδώ")

Η αλήθεια είναι ότι ήδη σε κάποιους τομείς έχουν αρχίσει να σημειώνονται σοβαρά προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με ανακοινώσεις του συνδέσμου πετρελαιοβιομηχανιών, η νότιος Γαλλία ενδέχεται να δει τα τέσσερα διυλιστήρια που βρίσκονται στην περιοχή να κλείνουν το Σαββατοκύριακο, εξαιτίας των ελλείψεων που προκαλεί η συνέχιση της απεργίας των εργαζομένων στο λιμάνι του Φος-Λαβερά. Την ίδια στιγμή, η απόφαση των εργαζομένων στην KLM-Air France να συμμετάσχουν τελικώς στην απεργία της Τρίτης και το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεών τους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αναταράξεις τόσο στις εσωτερικές όσο και στις διεθνείς μεταφορές.

Όπως λένε τώρα οι κακές γλώσσες, ο Σαρκοζί «εύχεται» πλέον να σκάσει μία βόμβα τρομοκρατών...


Την ίδια ώρα, έχουμε απεργίες και σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, χώρες δηλαδή του πρώην "ανατολικού μπλοκ", όπου οι λαοί πλέον αναπολούν...τον "υπαρκτό", μπροστά στη φτώχεια και την εκμετάλλευση του καπιταλισμού.

Όπως σημειώνει ο Δελαστίκ στο "Έθνος":

"Οχι ένας και δύο, αλλά έξι (!) υπουργοί της ρουμανικής κυβέρνησης καρατομήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου -και μάλιστα όλοι οι οικονομικοί υπουργοί, αρχής γενομένης από εκείνους των Οικονομικών και της Οικονομίας- με στόχο να κατευναστεί προσωρινά η οργή των Ρουμάνων πολιτών, οι οποίοι διαδηλώνουν ασταμάτητα κατά της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας. Μάταιος κόπος. Η απόφαση του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου να συμφωνήσει τον Μάιο με το ΔΝΤ να περικόψει κατά 25% τους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και κατά 15% τα επιδόματά τους, μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 5 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες ώστε να φτάσει στο 24%, έχει πυροδοτήσει μια ασυγκράτητη λαϊκή οργή. (σ.σ. αξίζει να αναφερθεί εδώ και μια νεότερη είδηση, με το ΔΝΤ να προωθεί αύξηση των ωρών εργασίας, από 40-48 ώρες την εβδομάδα σε 60 ώρες την εβδομάδα, κάτι που μάλιστα δεν είναι καν νομότυπο, καθώς το απαγορεύει νομοθετικά η ΕΕ)

Την προηγούμενη Δευτέρα κύλησε στο χώμα το κεφάλι και έβδομου υπουργού, του θεωρούμενου ως πανίσχυρου υπουργού Εσωτερικών Βασίλε Μπλάγκα. Τρία 24ωρα νωρίτερα είχαν προηγηθεί σκηνές που δύσκολα τις φαντάζεται κανείς.

Περίπου 7.000 αστυνομικοί, που πήραν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το συνδικάτο τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μη εγκεκριμένη πορεία μέσα από το κέντρο του Βουκουρεστίου προς το προεδρικό μέγαρο. Απαιτούσαν να συναντηθούν με τον πρόεδρο Μπασέσκου, ο οποίος όμως δεν είχε ακόμη επιστρέψει από τη Βουλγαρία όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη.

Οι αστυνομικοί, οι περισσότεροι των οποίων ήταν με στολή, άρχισαν να πετούν κατά του προεδρικού μεγάρου μπουκάλια και... αστυνομικά κράνη, ενώ μονάδες χωροφυλακής παρατάχθηκαν απέναντι από τους οργισμένους αστυνομικούς, ανταλλάσσοντας ύβρεις. Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί είχαν προσέλθει ένοπλοι στη διαδήλωση.

Ο πρόεδρος Μπασέσκου γνωστοποίησε λίγες ώρες αργότερα ότι απομακρύνει τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, από την προστασία του προεδρικού μεγάρου και τις αντικαθιστά με χωροφύλακες, οι οποίοι υπάγονται στο υπουργείο Αμυνας. (σ.σ. όταν μια κυβέρνηση δεν ελέγχει καν τους σωματοφύλακες της, τα σώματα ασφαλείας, είναι αδύναμη)

Ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ αρνήθηκε μάλιστα να τον συνοδεύσουν δυνάμεις της Τροχαίας από το αεροδρόμιο στην πόλη του Βουκουρεστίου. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη δεξιά κυβέρνηση ότι με τις ενέργειές της προκαλεί κλίμα εμφυλίου πολέμου. (σ.σ. Μα αφού οι ενέργειες της ΕΙΝΑΙ εμφυλιοπολεμικές: Από τη στιγμή που ρημάζει τους εργάτες, σαφώς και θα πρέπει οι εργάτες να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται. Αυτό μας έλειπε, να δεχτούν αδιαμαρτύρητα τη βαρβαρότητα στην οποία τους καταδικάζουν. Μπορούν, ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ, να απαντήσουν)

Χθες, πάνω από 5.000 δάσκαλοι και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης διαδήλωσαν στη ρουμανική πρωτεύουσα, με αλλεπάλληλες διαδηλώσεις διαφόρων κλάδων να έχουν προγραμματιστεί γι' αυτήν και την επόμενη εβδομάδα. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών έπεσαν λόγω ΔΝΤ στα 200 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα, αποσυντίθεται σταδιακά και το εθνικό σύστημα υγείας της Ρουμανίας.

Λόγω των μέτρων λιτότητας, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική. Οι ασθενείς πρέπει να αγοράζουν αυτοί τα φάρμακα και το... φαγητό (!) τους, ενώ μόνο με "φακελάκι" μπορεί κανείς να τύχει υποτυπώδους περίθαλψης, καθώς οι μισθοί των γιατρών στη Ρουμανία ανέρχονται συνολικά στα 250 ευρώ μηνιαίως, όταν οι μέσες αποδοχές των κρατικών νοσοκομειακών γιατρών στην ΕΕ είναι περίπου 1.400 ευρώ.


Υπό το κράτος αυτών των συνθηκών, οι Ρουμάνοι γιατροί φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό.

Από το 2007 που έγινε ελεύθερη η μετακίνησή τους στην ΕΕ, μετανάστευσαν περισσότεροι από 6.000 Ρουμάνοι γιατροί - από το σύνολο των 41.000 γιατρών της χώρας. Μετά την περικοπή κατά 25% του γλίσχρου μισθού τους, περίπου 2.500 ακόμη γιατροί θα εγκαταλείψουν φέτος τη χώρα, επιδεινώνοντας την κατάσταση των ρουμανικών νοσοκομείων.

Η χώρα είναι συγκλονισμένη από το δράμα που εκτυλίχθηκε προ μηνός στο μαιευτήριο Τζιουλέστι του Βουκουρεστίου. Εξαιτίας της λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση κατ' απαίτηση του ΔΝΤ, το μαιευτήριο δεν είχε χρήματα για την εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας.

Επιπλέον, μία και μόνη νοσηλεύτρια φρόντιζε όλα τα βρέφη που βρίσκονταν στη μονάδα εντατικής νεογνών. Κάπου είχε μετακινηθεί όταν ένα βραχυκύκλωμα προκάλεσε πυρκαγιά. Εξι πρόωρα βρέφη κάηκαν ζωντανά και πολύ περισσότερα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, προκαλώντας σοκ στη ρουμανική κοινωνία και αποκαλύπτοντας το βάραθρο στο οποίο έχει πέσει...

ΟΙ ΜΙΣΟΙ
Αναπολούν τώρα τον... Τσαουσέσκου!


Η απόγνωση των Ρουμάνων για την εξαθλίωση της χώρας τους αποτυπώνεται με δύο τρόπους στις δημοσκοπήσεις. Ο πρώτος είναι μέσω της φραστικής καταδίκης της κυβερνητικής Δεξιάς, η οποία τον Σεπτέμβριο συγκέντρωνε ποσοστό μόνο 14,6% (!), ενώ οι σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, ένα κόμμα βαθύτατα διεφθαρμένο, εκτοξεύτηκαν στο 37,1%. Ο δεύτερος τρόπος έκφρασης είναι η νοσταλγία για το προηγούμενο καθεστώς. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 61% των Ρουμάνων υποστηρίζει ότι "ο κομμουνισμός είναι καλή ιδέα"! Σαν να μην έφτανε αυτό, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι με το καθεστώς Τσαουσέσκου περνούσαν πολύ καλύτερα από όσο σήμερα! Σημεία των καιρών..."

Απεργίες επίσης και σε άλλες χώρες, πχ Αγγλία, κτλ, ενώ σημαντική εξέλιξη στην Ισλανδία, όπου έχουμε μεγάλες κινητοποιήσεις, καθώς πλέον ακούγονται σενάρια για να πληρώσουν λιγότερα οι Ισλανδοί για τα χρέη των τραπεζών τους:

Oι μαζικές διαμαρτυρίες των Iσλανδών και οι «πολιορκίες» της Bουλής έφεραν αποτέλεσμα! Eως και 2 δισ. δολάρια από οφειλές στεγαστικών δανείων πιέζονται να χαρίσουν στους δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες οι τράπεζες, ύστερα από παρέμβαση της κυβέρνησης μετά τη μεγάλη κοινωνική κατακραυγή.

Oυσιαστικά η διαγραφή πρέπει να γίνει από τους Aγγλους και τους Oλλανδούς κατόχους τοξικών ισλανδικών αξιών, καθώς οι εκδότριες ισλανδικές τράπεζες ουσιαστικά χρεοκόπησαν. «Oι τράπεζες πρέπει να διαγράψουν μεγάλος μέρος του χρέους κι ας έρθουν σε δύσκολη θέση.

Tα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να αναγνωρίσουν το συντομότερο ότι τα επίπεδα του χρέους δεν είναι ρεαλιστικά και ότι πρέπει να προχωρήσουν σε διαγραφές. Tελεία και παύλα!» δήλωσε χθες ο υπ. Oικονομικών, Aρνι Παλ Aρνασον.


Είναι φανερό ότι οι κυβερνώντες βλέπουν ότι ο λαός δε δέχεται να πληρώσει, και αν συνεχίσουν να πιέζουν, ο λαός θα εξεγερθεί ακόμα πιο απειλητικά εναντίον τους. Οπότε κάνουν σιγά-σιγά κάποια βήματα πίσω, αν και στόχος θα πρέπει να είναι οι Ισλανδοί να μην πληρώσουν τίποτα για χατήρι των τραπεζών.

Όσο για τις κινήσεις του εχθρού, η άρχουσα τάξη, βλέποντας ότι δε μπορεί να πείσει "με το καλό", θα στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε μια λύση "έκτακτης ανάγκης", μια ακροδεξιά λύση δηλαδή, και δεν είναι τυχαία η άνοδος ακροδεξιών κομμάτων από τη Σουηδία έως την Αυστρία, ή η υιοθέτηση ακροδεξιών πολιτικών από "απλούς" δεξιούς όπως ο Σαρκοζύ, ο οποίος γνωρίζει ότι όταν ο λαός ρημάζεται τόσο πολύ όσο σήμερα, αναζητά μανιασμένα να βρει ποιος φταίει, και φροντίζει να του δώσει έναν "εύκολο στόχο, τους Ρομά, λες και είναι δυνατόν οι Ρομά να φταίνε για την μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση της σύγχρονης εποχής. Παρ' όλα αυτά, όσο βλέπουν ότι ο λαός κινητοποιείται, πρέπει να κατηγορήσουν κάποιον άλλο για τη φτώχεια που αυτοί δημιουργούν για το λαό - σιγά μην κατηγορήσουν τους εαυτούς τους. Και άρα πρέπει να "εφευρεθούν" οι σύγχρονοι "Εβραίοι". Θα είναι οι Ρομά; Οι Μουσουλμάνοι; Αυτοί πάντως έχουν και το "πλεονέκτημα" ότι έχουν πετρέλαια στη Μ. Ανατολή, και έτσι και αλλιώς τους ρημάζουν επί χρόνια, με εκστρατείες σε Ιράκ, Αφγανιστάν, κτλ. Άρα, αν η θρησκεία παίξει ξανά το συσκοτιστικό της ρόλο, θα συνεχιστεί η αρπαγή-έλεγχος του πετρελαίου, και παράλληλα οι "κακοί μουσουλμάνοι' θα αποτελέσουν το "σάκο του μποξ" που θα δώσουν στο λαό, προκειμένου να ξεσπάσει πάνω του την οργή που νοιώθει για τα όσα του αρπάζουν καθημερινά οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι παπάδες, το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, κτλ

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger