Home » » Οι νεότερες εξελίξεις για τη χρεωκοπία της Ελλάδας

Οι νεότερες εξελίξεις για τη χρεωκοπία της Ελλάδας

Από ciaoant1 , Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010 | 10:11 π.μ.


Κατά 4% θα συρρικνωθεί φέτος η ελληνική οικονομία, ενώ το 2001 κατά 2,5% έως 3%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μελέτη της Icap, το α’ εξάμηνο του 2010, συνολικά 200 επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε πτώχευση.
Σε ανοδική πορεία και σήμερα το spread των ελληνικών ομολόγων, μια εξέλιξη που αποδίδεται από διεθνή Μέσα στις δηλώσεις εκπροσώπων αμερικανικών επενδυτικών ταμείων το τελευταίο διήμερο, για την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. Τα spread χρησιμοποιούνται ως μέσο τρομοκράτησης του κόσμου - είναι άγνωστα και άρα τον φοβίζουν πιο εύκολα. Στην πραγματικότητα, δε θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεωκοπήσει ακόμα, διότι ακόμα ρημάζουν (πχ ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κτλ), και ακόμα έχουν πολλά χρήματα να πάρουν. Αν και όταν ρημάξουν ότι υπάρχει και δεν υπάρχει, τότε θα κυρηχθεί επίσημα η χρεωκοπία, στην οποία ήδη βρίσκεται η Ελλάδα

Αναδιάρθρωση του χρέους προβλέπει ο Ρουμπινί
Ο διάσημος οικονομολόγος εξηγεί στην «Κ» γιατί την θεωρεί αναπόφευκτη στο μέλλον
Το ξέρουν ότι δε θα τα πάρουν όλα - και απλά ετοιμάζονται για να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν, αποφεύγοντας και τη σταση πληρωμών, που θα έκλεινε πολλές τράπεζες και θα έδινε ανάσα στο λαό, που τώρα ρημάζεται για χατήρι της Ντόιτσε Μπανκ και των άλλων...
Παρά την εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επώδυνων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο τεράστιο χρέος που συσσωρεύεται και θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή του, υποστηρίζει μιλώντας στην «Κ» ο διάσημος οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί.
«Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί»
ο δανεισμός από το ΔΝΤ και την Ε. Ε. το μόνο που επιτυγχάνει είναι να αναβάλει την αναπόφευκτη αναδιάρθρωση, με αποτέλεσμα όταν γίνει αυτή να μην είναι πλέον ελεγχόμενη.
-Οι Ελληνες γυρίζουν και δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι ποτέ δεν θα προχωρήσουν σε πτώχευση. Το ζήτημα δεν είναι η πτώχευση. Πολύ λίγα κράτη κάνουν ξεκάθαρη πτώχευση. Αλλά πολλά προχωρούν σε επιβαλλόμενη από τις αρχές, που διέπουν τις αγορές, ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους τους.
Spoiler:
Το Πακιστάν, η Ουκρανία, ο Αγ. Δομίνικος, η Ουρουγουάη, είναι χώρες που έχουν κάνει ελεγχόμενη, «εκτός δικαστηρίου», εκτός πτώχευσης, προληπτική αναδιάρθρωση του χρέους, ανταλλάσσοντας το παλαιό χρέος με νέο. Με αυτό τον τρόπο αναβάλλουν την ωρίμαση του χρέους για πολλά χρόνια, μειώνοντας τα επιτόκια για το νέο χρέος κάτω από τα επίπεδα της αγοράς, και διατηρώντας την ονομαστική αξία του χρέους στο 100% ώστε οι τράπεζες που το έχουν να μην αρχίσουν να το διαγράφουν. Οσο η αξία του χρέους είναι σταθερή, δεν υποχρεούσαι να το διαγράψεις. Μπορεί να επιτευχθεί «κούρεμα» με την επιμήκυνση της αποπληρωμής και θέτοντας όρια στα επιτόκια.

Μη ρεαλιστική η επιστροφή στις αγορές

Ο κ. Ρουμπινί είναι κατηγορηματικός όταν η συζήτηση έρχεται στο θέμα της επαναφοράς της Ελλάδας στις αγορές χρήματος. Οπως ξεκαθαρίζει, θεωρεί μη ρεαλιστική την πρόβλεψη για επάνοδο σε 18 μήνες το πολύ. Κι εξηγεί τους λόγους.

- Η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι σε 12 ή 18 μήνες η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές δεν είναι ρεαλιστική;

- Εγώ δεν την βρίσκω ρεαλιστική. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια πρόσβαση στις αγορές που θα έχει νόημα. Η εξυγίανση θα είναι επώδυνη, με περισσότερο στασιμοπληθωρισμό, περισσότερη ύφεση. Αλλά, όπως σας είπα, μπορείτε να προχωρήσετε σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Να μειώσετε το χρέος σας με έναν ελεγχόμενο τρόπο, όπως έχουν κάνει πολλές χώρες, και τότε δεν θα χρειασθεί να απευθυνθείτε στις αγορές.

- Αρα, επιμένετε ότι η πτώχευση είναι αναπόφευκτη.

- Για μένα είναι αναπόφευκτη. Θα συμβεί. Διότι είναι αδύνατον να επιζήσει η Ελλάδα με ένα χρέος που φθάνει στο 150% του ΑΕΠ. Να αντικαταστήσει το ιδιωτικό χρέος με δημόσιο, να μπορέσει να αποπληρώσει το ΔΝΤ και την Ε. Ε. ύστερα από τρία χρόνια, και να επιστρέψει στις αγορές με τα spreads να παραμένουν στο ζενίθ. Θα χρειαστεί μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση. Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε τη αναδιάρθρωση υπό πίεση. Εχει συμβεί τόσες φορές. Και κανείς δεν πιστεύει ότι δεν θα συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Το ίδιο θα συμβεί στην πορεία και με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Θα έχουμε, λοιπόν, ουσιαστικές πτωχεύσεις (effective defaults), ίσως όχι επίσημες, αλλά ακόμη και εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την βρώμικη λέξη «πτώχευση», θα είναι ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους οι οποίες θα αρχίσουν από την Ελλάδα. Δεν έχω καμία αμφιβολία επ' αυτού.


Όλα ανοικτά για νέο μνημόνιο, βέβαιη η χρεoκοπία…
Όλες οι αβεβαιότητες για την πορεία της Ελλάδας, που οι αγορές είχαν αρχίσει να ξεχνούν, ήλθαν χθες με ορμή και πάλι στην επιφάνεια, με τη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού, που άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, από τις πρόωρες εκλογές, μέχρι τη διαπραγμάτευση νέου μνημονίου και την επιμήκυνση του χρέους. Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, του κορυφαίου fund ομολόγων στον κόσμο, δήλωνε ότι θεωρεί βέβαιη τη χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στην επόμενη τριετία.



Το σπίτι του ΔΝΤ, η αστυνόμευση και ...τι λένε οι γείτονες
Κάτοικοι και εργαζόμενοι στους γύρω δρόμους δηλώνουν έκπληκτοι με το ύψος του μισθώματος, σχολιάζοντας ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία το ΔΝΤ δεν δίνει το καλύτερο παράδειγμα σε όσους εγκαλεί να κόψουν από το υστέρημά τους.
Ηδη, από την περασμένη εβδομάδα, δεν αλλάζουν μόνο οι... τιμές των μισθωμάτων στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά και η ζωή των περιοίκων, που έχουν πλέον γείτονα το ΔΝΤ, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μέτρα φύλαξης και ελέγχων. Αλλωστε και κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας εκεί για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, αστυνομικοί με πολιτικά μας ζήτησαν ταυτότητες.
Χωρίς να καταφέρνουν να περνούν εντελώς απαρατήρητοι, ήδη δεκάδες «μυστικοί» προσποιούνται τους τουρίστες, περιφέρονται στα στενά της Πλάκας ή απολαμβάνουν τον καφέ τους στα μαγαζιά της περιοχής, ειδικά στα πρώτα 80 μέτρα του πεζόδρομου. Συνεχής είναι η παρουσία λίγο πιο μακριά και ένστολων αστυνομικών με μηχανές ή περιπολικά. Πόσο καιρό θα διατηρηθεί μια εξουσία, όταν έχει φτάσει στο σημείο να φοβάται τόσο πολύ το λαό;
πριν μερικές ημέρες με τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην Ακρόπολη, μαζεύτηκαν εδώ μπροστά στα μαγαζιά δύο διμοιρίες ΜΑΤ. «Εδειχναν μάλλον πιο πολύ να προστατεύουν το σπίτι του ΔΝΤ. Από τη μέρα που έχουμε στη γειτονιά τον εκπρόσωπό του, θαρρείς και "μας... προσέχουν" όλους περισσότερο».


Σε εποχές κρίσης, όλη η άρχουσα τάξη συσπειρώνεται, και δεν ανέχεται "παρεκκλίσεις" μελών της - ούτε καν στο ελάχιστο:

Γ. Ραγκούσης: την κυβέρνηση αποσταθεροποιεί... ο Δημαράς
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγούσης,σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ασκεί κριτική στον Αντώνη Σαµαρά αλλά και στον Γιάννη Δηµαρά, σημειώνοντας ότι εκ των πραγµάτων συµµετέχει σε µια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης!! Και γιατί είναι κακό αυτό; Στην πραγματικότητα, βέβαια, όχι απλά η κυβέρνηση πρέπει να "αποσταθεροποιηθεί", αλλά θα πρέπει να ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ απο το λαό

Bέτο ΔNT για πρόωρες εκλογές
Κόκκινο πανί για το ΔΝΤ η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Υψηλόβαθμα στελέχη του πιστεύουν ότι μια εκλογική διαδικασία θα εκτροχιάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και θα ακυρώσει το Μνημόνιο



Την κυβέρνηση και τα μάτια μας
Με την καλοπέραση μας τόσα χρόνια που τα τρώγαμε με τον Πάγκαλο φτάσαμε να χρεοκοπήσουμε τη χώρα και σήμερα να τα έχουμε χάσει όλα. Μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία, εργασία και τόσα άλλα. Όμως ΩΣ ΕΔΩ. Δεν θα στερηθούμε και την κυβέρνηση μας! Και ειδικά τον λαοπρόβλητο αντιπρόεδρο της τον Θόδωρο Πάγκαλο. Γι’ αυτό στις εκλογές, που δεν είναι πια αυτοδιοικιτηκές, θα ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ όπως μας ζήτησε χτες ο Πρωθυπουργός μας. Γιατί ο καθένας έχει το δικαίωμα να ψηφίζει ότι νομίζει αρκεί να συμφωνούν η κυβέρνηση και οι αγορές με αυτό.

Τα «δεν» που ηχούν σαν «ναι»
Είπαν λοιπόν ότι δεν θα περικόψουν μισθούς και συντάξεις. Και κάνοντας το «δεν» τους «ναι», τα περιέκοψαν. Είπαν ότι δεν θα θίξουν τα χρονικά όρια των συντάξεων. Και ναι, τα έθιξαν. Είπαν ότι θα τερματίσουν την αδιαφάνεια στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και δεν θα επιτρέψουν τη νομή της εξουσίας από μη νομιμοποιημένους θεσμικά συγγενείς και φίλους. Και, όσο χαριεντίζονται με την ηλεκτρονική διαβούλευση, τα μέλη της οικογένειας, ασκώντας προφανώς το κληρονομικό τους δικαίωμα, συμμετέχουν σε αδιαφανή «ντιλ», οι δε φίλοι, υπό μορφή συμβούλων, υπερκέρασαν τους υπουργούς. Είπαν ότι δεν θα ξαναεπιτρέψουν την περαίωση. Και δεν θυμήθηκαν το «δεν» τους όταν την ανακοίνωναν. Είπαν ότι δεν θα υπάρξει κανένα έργο χωρίς αυστηρή περιβαλλοντική μελέτη. Και σκόπευαν να μετατρέψουν το Πλατυγιάλι σε υποδοχέα του πλέον επικίνδυνου αερίου.
Τώρα λένε ότι δεν θα λάβουν νέα, δεινότερα μέτρα, εξαιτίας του καθ’ εκάστην αναθεωρούμενου ελλείμματος. Και δεν πείθουν κανέναν. Επειδή τα δεν τους ηχούν σαν ναι. Είναι ναι.



Η «διέξοδος» της φρίκης
Επιτέλους βρήκε τη «διέξοδο» από την κρίση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας: Να κοπούν για μια πενταετία οι δωρεάν διακοπές στα ΚΑΠΗ, να επανεξεταστούν, προφανώς για να κοπούν, οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών από απομακρυσμένα χωριά, να παγώσουν οι προσλήψεις στην εκπαίδευση, να μπει ψαλίδι στις λειτουργικές δαπάνες των ΤΕΙ, να αυξηθούν τα εισιτήρια στις δημόσιες συγκοινωνίες... Κι όμως, όσο και αν προκαλούν ανατριχίλα, οι παραπάνω προτάσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση που παρουσίασε χτες στη Βουλή ο Γ. Προβόπουλος, ο οποίος αυτή τη φορά θέλησε να ξεφύγει από τις γενικόλογες κατευθύνσεις και να περάσει σε συγκεκριμένες ιδέες προφανώς για να γίνει περισσότερο χρήσιμος στο σύστημα.
Δεν περίμενε βέβαια να ακούσει κανείς κάτι διαφορετικό από έναν κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος την ίδια στιγμή εκφράζει την ικανοποίησή του επειδή τα χειρότερα για τις τράπεζες έχουν περάσει. Ομως γιατί τότε δε ζητάει να κοπεί το πακέτο των 25 δισ. ευρώ που πρόκειται να δοθεί στις τράπεζες μέχρι το τέλος του χρόνου και να επιστρέψουν τα «υπόλοιπα» πακέτα που έχουν πάρει από την αρχή της κρίσης, δηλαδή περί τα 43 δισ. ευρώ; Προφανώς, επειδή οι τράπεζες είναι πυλώνες της οικονομίας και του συστήματος, ενώ οι συνταξιούχοι, οι μαθητές των απομακρυσμένων σχολείων, οι χαμηλόμισθοι είναι απλώς «ευμετάβλητα μεγέθη» και «ελαστικές δαπάνες»... Μπορεί όμως και πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.

Στο «κόκκινο» πάνω από 350.000 δάνεια
Στους 350.000 περίπου ανέρχονται ήδη οι δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνεια προς τις τράπεζες, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το εξής ανησυχητικό φαινόμενο: Αρκετά νοικοκυριά που πρόσφατα προχώρησαν σε ρυθμίσεις βρίσκονται εκ νέου σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους. Το γεγονός έχει αποτέλεσμα «η μαύρη τρύπα» που δημιουργείται στο τραπεζικό σύστημα να υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 30 δισ. ευρώ το 2011. Οπότε τι να κάνουμε; Να τους δώσουμε 30 ακόμα δισεκατομμυριάκια σε νέα "πακέτα σωτηρίας"; Εμείς βέβαια θα ψοφήσουμε, αλλά δε βαριέσαι μωρέ, ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ, στο βαθμό που δεν αντιδρούμε
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
30 Οκτωβρίου 2010 στις 3:55 μ.μ.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κάτσαμε στον...
(γαλλογερμανικό) άξονα


«Αν δεν εφαρμόσουμε το μνημόνιο δεν θα μας δανείζουν και δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».
Το ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική. Η ίδια φράση επαναλαμβάνεται αυτούσια διακόσιες φορές τη μέρα από τους «παπαγάλους» του.
Κι όμως, η αλήθεια είναι η ακριβώς αντίθετη. Δεν είναι τα δάνεια που πληρώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Είναι οι (κομμένοι) μισθοί και οι (κομμένες) συντάξεις που πληρώνουν για τα δάνεια!
Αντί άλλης απόδειξης, ας καταφύγουμε για μια ακόμα φορά στη γλώσσα των αριθμών. Των δικών τους αριθμών.
2010
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις 20/5/2010 διαβάζουμε:
«Για το εννεάμηνο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2010 που διανύουμε, οι υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τοκοχρεολύσια εκτιμώνται σε 39,7 δισ. ευρώ».
Το Ελληνικό Δημόσιο, λοιπόν, πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να καταβάλει στις καπιταλιστικές αγορές, στους κάθε λογής ομολογιούχους και στους «τοκογλύφους» περί τα 40 δισ. ευρώ.
*
Ας δούμε τώρα τις εισπράξεις από δάνεια που έχει «πετύχει» η κυβέρνηση με το μνημόνιο:
-- Δάνειο 20 δισ. ευρώ το Μάη.
-- Δάνειο 9 δισ. ευρώ μέσα στο Σεπτέμβρη.
-- Δάνειο 9 δισ. ευρώ που θα εισπραχθεί μέχρι το Δεκέμβρη, εφόσον η τρόικα εγκρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών και θεωρήσει ότι το ...«πετσόκομμα» του ελληνικού λαού συνεχίζεται με «ικανοποιητικούς ρυθμούς».
Αθροισμα: 38 δισ. ευρώ.
*
Συμπέρασμα:
Από τα «σωτήρια» δάνεια, με τους νέους δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό,
ούτε πεντάρα τσακιστή δεν πάει για (τους περικομμένους) μισθούς και συντάξεις!
Ολα τα νέα δάνεια (38 δισ.) της φετινής χρονιάς
πάνε για να καλυφθούν τα χρέη από τα προηγούμενα δάνεια (40 δισ.), όλα τα δάνεια γυρίζουν πίσω στους δανειστές. Το μόνο που μένει στον ελληνικό λαό είναι οι νέοι κι ακόμα
μεγαλύτεροι τόκοι!
2011
Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία (σ.σ.: μάρτυς μας, εκτός από το Θεό, και το «Βήμα» της 10/10/2010)
για το έτος 2011 η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει σε τόκους το ποσό των 12,5 δισ. ευρώ και για χρεολύσια το ποσό των 34,7 δισ. ευρώ.
Αθροισμα: 47,3 δισ. ευρώ!
Με άλλα λόγια: Από τα 40 δισ. ευρώ της «σωτηρίας» που βάσει του μνημονίου θα «εισρεύσουν» στην Ελλάδα το επόμενο έτος,
ούτε δεκάρα δε θα πάει για μισθούς και συντάξεις.
Ολα (μα όλα!) θα επιστρέψουν στους «καλούς» δανειστές μας, προς τους οποίους θα μείνουμε και με ένα επιπλέον χρέος ύψους 7,3 δισ. ευρώ!
2012
Οπως και πάλι τα κυβερνητικά στοιχεία ομολογούν, το έτος 2012, οπότε θα έχουμε την εκταμίευση των υπόλοιπων 40 δισ. ευρώ από το «μηχανισμό στήριξης», η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στους δανειστές της τόκους ύψους 11,1 δισ. ευρώ και χρεολύσια ύψους 31,7 δισ. ευρώ.
Αθροισμα: 42,8 δισ. ευρώ!
Φράγκο, δηλαδή, για μισθούς και συντάξεις. Οπως θα «έρθει» η... «βοήθεια» έτσι θα γυρίσει στους δανειστές. Μάλιστα, γι' αυτό το «πήγαινε - έλα», θα μας έχουν φεσώσει και με 2,8 δισ. ευρώ - επιπλέον - τόκους...
***
Τι αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα;
Από τα περιβόητα δάνεια που κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ «εξασφάλισαν» για το λαό,
από τα δάνεια που αν στους «φίλους» μας δεν αρέσει (!) το αποτέλεσμα των εκλογών τότε δε θα τα εκταμιεύσουν, και τότε - σύμφωνα με τους «πατριώτες» - θα επέλθει χρεοκοπία και στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις,
ούτε ένα ευρώ (αριθμός: 1) δεν πάει σε μισθούς και συντάξεις!
*
Ολα τα δάνεια
- μα όλα! -
είτε ως τόκοι, είτε ως χρεολύσια, είτε ως επιδοτήσεις, είτε ως επιχορηγήσεις, είτε ως φορολογικές απαλλαγές, επιστρέφουν κατευθείαν (!) και με το αζημίωτο (!) στους εγχώριους και τους διεθνείς νταβατζήδες της χρηματιστικής ολιγαρχίας.
Στον ελληνικό λαό, το μόνο που απομένει είναι ο ασφαλιστικός Καιάδας, ο εργασιακός Μεσαίωνας, οι ακόμα μικρότεροι μισθοί και οι ακόμα μικρότερες συντάξεις, για να αποπληρώνει τους ακόμα μεγαλύτερους τόκους, τα ακόμα περισσότερα χρεολύσια!
*
Τελικά, δηλαδή, ένα μόνο απομένει στον ελληνικό λαό:
Να πάρει την απόφαση να τους ανατρέψει. Να τους στείλει από κει που ήρθανε. Για να γίνει ο ίδιος ιδιοκτήτης του πλούτου που αυτός και μόνο αυτός παράγει.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger