Home » , » Μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ιρλανδία, μεγάλες...εκπτώσεις στις ΗΠΑ

Μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ιρλανδία, μεγάλες...εκπτώσεις στις ΗΠΑ

Από ciaoant1 , Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010 | 6:32 μ.μ.






Μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στο Δουβλίνο

Χιλιάδες Ιρλανδοί κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας προκειμένου να διαδηλώσουν κατά του προγράμματος λιτότητας, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.

Μερικές χιλιάδες Ιρλανδοί ξεκίνησαν να διαδηλώνουν σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο του Δουβλίνου κατά του προγράμματος σκληρής λιτότητας της κυβέρνησης, παράλληλα με την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ.

«Οι περικοπές του προϋπολογισμού δεν είναι απαραίτητες. Σώζουμε τις τράπεζες, όχι την Ιρλανδία. Οι τράπεζες είναι που πρέπει να υποφέρουν» δήλωσε η Μάριαν Χάμιλτον, μία 57χρονη Ιρλανδή, που φοβάται την μείωση του επιδόματος που λαμβάνει ως άτομο με ειδικές ανάγκες.

«Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση. Το εισόδημά μου έχει μειωθεί κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, δεν μπορώ άλλο» διαμαρτυρήθηκε ένας άλλος διαδηλωτής.

Η Garda, η ιρλανδική αστυνομία, αναμένει την συγκέντρωση περισσότερων από 50.000 διαδηλωτών.

Από την πλευρά της, η ICTU, η πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα, η οποία διοργάνωσε την διαδήλωση αρνήθηκε να προβλέψει τον αριθμό των συμμετεχόντων.

«Συγκεντρώσαμε δύο φορές το περασμένο έτος 250.000 άτομα. Σε σύγκριση με χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία, αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια» δήλωσε η εκπρόσωπος της ICTU.

Την ίδια ώρα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών προφανώς παίρνει μαθήματα "επικοινωνιακής" διαχείρισης της κρίσης από τον "master" του γκαιμπελισμού Θ. Πάγκαλο, καθώς θεωρεί ότι οι εργάτες που τρέμει το φυλλοκάρδι τους αν θα τα βγάλουν πέρα για το μήνα "τα φάγαμε μαζί τα λεφτά" με τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους:


«Μαζί τα φάγαμε τα λεφτά» λέει (και) ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή προσπάθησε να απαντήσει στις κατηγορίες ότι το σχέδιο λιτότητας είναι άδικο. Ανέλαβε τις ευθύνες του ως μέλος του κυβερνώντος κόμματος και δέχεται τις αποτυχίες του πολιτικού συστήματος. Αλλά πρόσθεσε, «όλοι συμμετείχαμε στο πάρτι».

Παρεμπιπτόντως, στις ΗΠΑ όπου πάνω από 40.000.000 άνθρωποι ζουν πλέον με κουπόνια σίτισης (και ο αριθμός τους αυξάνεται, είχαμε μεγάλες ταραχές αυτή την Παρασκευή - δείτε πχ αυτό το χαρακτηριστικό βίντεο:



Όχι όμως, όπως έχουμε ξαναπεί εκεί ο λαός είναι φοβερά παρακμασμένος, και παρότι το αντιλαμβάνεται ότι τον ρημάζουν (πχ σε πρόσφατη έρευνα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε πως θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι "αντισυνταγματική"), δε μπορεί προς το παρόν να απαντήσει σοβαρά.

Όσο για αυτές τις "ταραχές" που είδαμε στο βίντεο, είναι ταραχές λυσσασμένων..."καταναλωτών" που τρέχουν να επωφεληθούν από τις προσφορές που είχαμε αυτή την Παρασκευή στα καταστήματα της χώρας. Ναι, καλά διαβάσατε, δεν πρόκειται για φάρσα, όντως έτρεχαν να πάρουν τη "δόση" τους από τα ψώνια στα μαγαζιά. Δεν είναι τυχαία και η επινόηση του όρου "καταναλωτές-zombie" τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τελικά ήταν μεγάλη νίκη για την άρχουσα τάξη, που έχει τους εργάτες στην Ασία για να παράγουν (και γι' αυτό τους αποκαλεί με το πραγματικό τους όνομα, δηλαδή εργάτες), και τους εργάτες στη δύση τους αποκαλεί "καταναλωτές" ή "καταναλωτικό κοινό",, και όχι εργάτες, άσχετα με το αν και το τι παράγουν...



Πως να το κάνουμε όμως, στην Ευρώπη τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα για τους λαούς όσο στις ΗΠΑ, και οι εργάτες δεν είναι και τόοοοσο αδύναμοι - εξ ου και οι "εμβρυακές" ακόμα κινητοποιήσεις

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger