Του Δ. Κλεισούρα.
Η συγκεκριμέμη πρόταση για στάση πληρωμών εστιάζει καταρχήν στο ζήτημα του δημόσιου χρέους απομονώνοντάς το από από τον ταξικό χαρακτήρα της ανάπτυξης, τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, την αιτία εκδήλωσης της κρίσης, τους παράγοντες που διαμορφώνουν την ανίσομετρη θέση μιας καπιταλιστικής οικονομίας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Μια αντίληψη που ανάγει το δημόσιο χρέος ως την βασική αιτία εξαθλίωσης του λαού.
Πρόσφατη άλλωστε είναι η ψήφιση του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου (Μνημόνιο 3) που ο στρατηγικός στόχος των αντιλαικών του μέτρων (κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, περαιτέρω μείωση αποζημίωσης σε περίπτωση απολύσης, επέκταση περιόδου δοκιμαστικής εργασίας, διεύρυνση της περιόδου ενοικίασης εργαζομένων και τα άλλα παρόμοιου χαρακτήρα
μέτρα) ουδεμία σχέση έχει με την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Πρόσφατο άλλωστε είναι το παράδειγμα της Αργεντινής που η άρνηση του μεγαλύτερου μέρους (70%) του χρέους της όχι μόνο δεν ωφέλησε στο ελάχιστο την εργατική της τάξη αλλά την οδήγησε σε περαιτέρω εξαθλίωση με τους δείκτες σχετικής και απόλυτης φτώχειας να σημειώνουν άνοδο ΚΑΙ ΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΕΝΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΑΚΟΜΗ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ !
Συν τοις άλλοις στο εν λόγω άρθρο ο Δ. Καζάκης παρουσιάζει την Ελλάδα ως χώρα υπό ΝΕΑ κατοχή ή όπως γράφει χαρακτηριστικά υπό την αποικιοκρατική κηδεμονία του ΔΝΤ και την πολιτική εποπτεία της ΕΕ. Η συγκεκριμένη θέση είναι ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ αφού εμφανίζει την πολιτική που ακολουθείται ως αποτέλεσμα εξωτερικών πιέσεων ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως του ΔΝΤ και της ΕΕ προς τη κυβέρνηση ΑΠΟΣΙΩΠΩΝΤΑΣ τη διαπλοκή του εγχώριου με το ξένο κεφάλαιο πριν την κρίση και μέσα στην κρίση, την αύξηση του πλουτισμού για κάποιους μέσα στην κρίση. Παρουσιάζει την εθελοντική εκχώρηση ορισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων από την άρχουσα τάξη ΣΑΝ ΝΕΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ αποκρύβοντας ότι αυτή η εκχώρηση γίνεται με βασικό στόχο να θωρακίσει την εξουσία της και να διασφαλίσει την κερδοφορία της.
Η έξοδος ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ (όχι μόνο από την ΟΝΕ κατά τον «αριστερό» οικονομολόγο) είναι αναγκαία διότι από αυτήν εκπορεύονται μέσω των συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισσαβώνας οι 4 ελευθερίες του κεφαλαίου (ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίου).
Έξοδος από την ΕΕ σημαίνει και έξοδο από τη χρόνια δομική κρίση της ελληνικής οικονομίας που δημιούργησε η μεταπολεμική υιοθέτηση του εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Σημαίνει την στήριξη της ανάπτυξης στις εγχώριες παραγωγικές πηγές, με αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση κεφάλαιου, εργασίας και εμπορευμάτων, όπως άλλωστε συνέβαινε παντού μέχρι περίπου τη δεκαετία του 1970, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Το δημόσιο χρέος ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΡΕΜΟΥΛΑ ΟΠΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο «ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ» ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ. Το δημόσιο χρέος διογκώθηκε μέσα από την υπέρογκη κρατική χρηματοδότηση και τις φοροελαφρύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου, τις μεγάλες δαπάνες εξοπλισμού για σχέδια του ΝΑΤΟ, την έκθεση της εγχώριας παραγωγής στον «ανταγωνισμό της απελευθερωμένης αγοράς της ΕΕ». Η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης οξύνει πάντα τις συνέπειες της υπερχρέωσης και αυξάνει το κόστος δανεισμού του κράτους με την παράλληλη χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως έγινε με το πακέτο-δώρο των 78 δις στις τράπεζες. Αυτό συμβαίνει και σήμερα.
ΑΡΝΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΘΙΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ !
Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ) ΣΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «Χρεοκοπία του λαού ή των μονοπωλίων;»
Δ. Κλεισούρας
+ σχόλια + 23 σχόλια
KKE οικονομική ανάλυση...Διαγραφή,μη αναγνώριση του χρέους και έξοδος από την ΕΕ είναι η θέση του Καζάκη! Όταν το Αριστερό Βήμα μίλησε για στάση πληρωμών και σοσιαλιστικό μετασχηματισμό (εθνικοποίηση τραπεζών), το ΚΚΕ ως συνήθως μας είπε για τα μονοπώλια,την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής χωρίς να πάρει ξεκάθαρη θέση!
Κουραστήκαμε με την επανάληψη!!!
Τι να σχολιάσεις,την αθλιότητα?
Αθλια,ως συνήθως πλαστογραφία όποιων θέσεων επιχειρούν να "βγουνε" στο ΚΚΕ από τα αριστερά μαζί με μπόλικη δόση μαξιμαλισμού και "ζήσε Μάη μου να φας...".
Για το παραπάνω άρθρο ο λόγος που αν μας το λεγε ο Κλεισούρας από την αρχή ότι επρόκειτο για επανάληψη των θέσεων του Παπαδόπουλου δεν θα κάναμε τον κόπο να το ξαναδιαβάσουμε.
το να ζητας 1400 ευρώ μισθό είναι θέση που αμφισβητεί την καπιταλιστική κυριαρχία ενώ το να αρνεισαι το χρεος είναι θέση που σε αφήνει εντός του συστήματος...α ρε ΚΚΕ πως τα λες...κι αυτά τα εισαγωγικά που πλαισιώνουν το αριστερός όταν μιλά για τον Καζάκη πως βοηθάνε υπέρ των ευρυτερων μετώπων αριστεράς-λαου ενάντια στην λαίλαπα που ζούμε!!!
κάποιοι παρά είναι βολεμένοι μάλλον για να αφουγκραστούν τις απαιτήσεις του σήμερα
κοιτάξτε μην χάσει τίποτα κέρδη η τυποεκδοτική και αφήστε εμάς τους "αριστερούς" να στηρίζουμε το σύστημα...
Καλά κ. Κλεισούρα, τράβα κλείσου στον Περισσό και άσε μας εμάς να διαβάζουμε Καζάκη. Αλήθεια, ο Περισσός που είναι του λαού, γιατί είναι σαν φρούριο?
Κατά βάθος, το γνωρίζετε πως είστε οι πρώτοι που θα πάρει λαός στο κυνήγι...Πάντα προδότες υπήρξατε, τώρα θα αλλάξετε?
Όταν το 1920 ο Κέινς και μια σειρά αστών οικονομολόγων τάχτηκαν υπέρ της διαγραφής του χρέους, ο Λένιν πώς απάντησε; Από το βήμα του 2ου συνεδρίου της ΚΔ είπε στους συντρόφους του: "Νομίζω πώς θα έπρεπε εξονόματος του συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς να στείλουμε ένα ευχαριστήριο σ’ αυτούς τους οικονομολόγους-προπαγανδιστές υπέρ του μπολσεβικισμού!" Έτσι μίλαγαν οι αληθινοί επαναστάτες και όχι σαν τους σημερινούς καρεκλοκένταυρους της κομματικής αργομισθίας που τρέμουν την αναμέτρηση με το σύστημα και καταφεύγουν στην καθαρότητα των συνθημάτων ενός χιμαιρικού σοσιαλισμού, που ευτυχώς για όλους μας και προπαντός για την εργατική τάξη, δεν πρόκειται ποτέ να κλειθούν να εφαρμόσουν.
Mάλλον η "ενότητα" και η συνοχή της εργατικής τάξης αφήνει αδιάφορο συνολικά το ΚΚΕ...Φαίνεται ότι ενδιαφέρει περισσότερο η "αναλυσάρα" για τα οικονομικά ζητήματα,παρά η έξοδος από την κρίση με σοσιαλιστικά προτάγματα!
Στάση πληρωμών είχαν κάνει και αστικές κυβερνήσεις,αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η το μέτρο της μη πληρωμής είναι κομμάτι της αστικής πολιτικής!
Όταν οι Καζάκης,Λαπαβίτσας,Βατικιώτης,Πέτρος Παπακωνσταντίνου, όργωναν την Ελλάδα και διαλαλούσαν τη στάση πληρωμών το ΚΚΕ έβγαζε ανακοινώσεις...
Βασίλης
@ 11:36
Άθλιο είναι το σχόλιο σου ! Επί της ταμπακέρας δεν παραθέτεις απολύτως τίποτα.
Για μαξιμαλιστικά αιτήματα πάλης είχε κάνει λόγο και ο Τσιπράκος όταν κατηγορούσε ότι η δράση του ΠΑΜΕ είναι διασπαστική για το εργατικό λαϊκό κίνημα ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΓΣΕΕ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΥΨΗΛΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 0.77 ευρώ !
Εάν είχες κάνει τον κόπο να διαβάσεις το άρθρο του Μ. Παπαδόπουλου θα διαπίστωνες ότι ο Δ. Κλεισούρας έχει δανειστεί από αυτό τρία συγκεκριμένα αποσπάσματα και το υπόλοιπο του κείμενο (πάνω από το μισό) το έχει εμπλουτίσει ο ίδιος.
Ούτε αυτό το αντιλήφθηκες κάνοντας ακόμη πιο φανερή την ιδεολογικοπολιτική σου γύμνια…
Που να ήξερες κιόλας τις θέσεις του Μ. Παπαδόπουλου !
@ 11:46
Εάν από το παραπάνω κείμενο αυτό που σου έμεινε είναι ότι «το να ζητας 1400 ευρώ μισθό είναι θέση που αμφισβητεί την καπιταλιστική κυριαρχία ενώ το να αρνεισαι το χρεος είναι θέση που σε αφήνει εντός του συστήματος... »
και όχι ότι η μη αναγνώριση του χρέους ΚΑΙ ΜΟΝΟ για λόγους που αναλύθηκαν λεπτομερώς στο κυρίως άρθρο μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΟΥ !
@ 1:19
Ότι έγραψα στον ανώνυμο των 11:46 ισχύουν και για σένα συν ότι:
Ο Λένιν στο «Πρόγραμμα Ειρήνης» που προβάλλει το 1916 ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ στη διεκδίκηση ενός αθροίσματος ριζοσπαστικών στόχων και συνθημάτων όπως η «δημοκρατική ειρήνη» και η ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Ο Λένιν τονίζει ότι το Πρόγραμμα πρέπει να εξηγεί στο λαό πως ούτε μία απ' τις βασικές δημοκρατικές διεκδικήσεις δεν είναι πραγματοποιήσιμη σε σταθερή κλίμακα στα ιμπεριαλιστικά κράτη, παρά μόνο με επαναστατικές μάχες κάτω από τη σημαία του σοσιαλισμού.
Από τα παραπάνω λοιπόν αποδεικνύεται περίτρανα ποιοι είναι αληθινοί επαναστάτες, ποιοι καρεκλοκένταυροι και ποιοι μάχονται πραγματικά για τον σοσιαλισμό !
Φίλε του 2:17μμ,
η ταμπακιέρα είναι ο καπιταλισμός εν όλω! Θεωρείς τη "στάση πληρωμών",ως θεσμικά εύκολη απόφαση? Ότι στερείται επαναστατικότητας,αποτελώντας ρεφορμιστικό αριστερίστικο ημίμετρο,που θα ξελασπώσει την κυρίαρχη τάξη?
Βέβαια κριτική που μιλάει για μονοπωλιακό καπιταλισμό στις ημέρες μας,είναι "λίγη"...η αγορά στην Ελλάδα είναι ολιγοπωλιακά διαρθρωμένη,τα κόστη της οποίας επωμίζονται τα νοικοκυριά!
Σημασία έχει η ΠΟΛΙΤΙΚΗ απάντηση στην κρίση!
Βασίλης
Προς Βασίλη
ΝΑΙ η στάση πληρωμών ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΑΛΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτική για μια μερίδα της αστικής τάξης προκειμένου, όπως σημειώνεται και στο κυρίως κείμενο, να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στην καπιταλιστική πυραμίδα και να κατευνάσει την λαϊκή οργή και αγανάκτηση που επιφέρει η ελεγχόμενη χρεοκοπία εκατομμυρίων νοικοκυριών.
Κλασικότερο και αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα η οικονομική κρίση της περιόδου 1999-2002 στην Αργεντινή.
Στόχοι πάλης που εστίαζαν στη διαγραφή του κρατικού χρέους υιοθετήθηκαν πλήρως από τη νέα αστική κυβέρνηση της αντιπολίτευσης !
ΝΑΙ η οικονομία της Αργεντινής πέρασε από τη φάση της κρίσης στην αναζωογόνηση στο τέλος του 2002. Η κυβερνητική πολιτική ήταν απόλυτα επιτυχημένη για την άρχουσα τάξη. Το εμπορικό ισοζύγιο έγινε πλεονασματικό και την πενταετία από το 2003 μέχρι το 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας ξεπέρασε το 8% ετησίως.
Αντίθετα οι συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων της Αργεντινής επιδεινώθηκαν σχετικά και απόλυτα μέσα σε μια δεκαετία. Στο διάστημα αυτό η απόλυτη φτώχεια αυξήθηκε από το 3,2% στο 8,5% του πληθυσμού. Η σχετική φτώχεια αυξήθηκε από 19,7% του πληθυσμού προ κρίσης στο 25,6% του πληθυσμού μετά κρίσης. Πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι ζουν κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας. Το 2006 το 43% των εργαζομένων στην Αργεντινή εργάζονταν χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, από 31% προ κρίσης. Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 20%, κατατρώγοντας το λαϊκό εισόδημα και η ανεργία αγγίζει, συνυπολογίζοντας και την υποαπασχόληση, το 25%.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα της ανάπτυξης (ανάπτυξη σε όφελος ποιων;), την ισχυροποίηση μερίδας της ντόπιας αστικής τάξης μέσω της άρνησης πληρωμής του κρατικού χρέους και του ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΥ για το κίνημα πλαισίου πάλης που ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΤΑΝ στην παύση πληρωμής του χρέους ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
Δ. Κ
Προς αυτούς που υποστηρίζετε το άρθρο του κ. Κλεισούρα:
Λέει κάτι διαφορετικό ο Καζάκης? Μήπως ενοχλεί το γεγονός ότι κάποιος εκφράζει αριστερή άποψη εκτός του κόμματος και σας πάρει τους πελάτες?
Προσωπικά, έχω διαβάσει τα περισσότερα άρθρα του Καζάκη και αυτά που ισχυρίζεται ο Κλεισούρας σε καμία περίπτωση δε γίνεται να τα καταλογίζει ως μη λεχθέντα στον Καζάκη.
Πάντα είχατε την τάση να διασπάτε τον κόσμο την πιο κρίσιμη στιγμή. Καλά η ΚΕ αλλά όλοι οι υπόλοιποι? Δεν έχετε μυαλό? Όπως στις πορείες? Σας φωνάζουν η πορεία διαλύεται στο βάθος κτλ και εσείς σαν πρόβατα τους ακούτε? Στις 15/12 τα ίδια κάνατε. Δε μπορούσατε να καθήσετε μπροστά από το μπουρδέλο να μαζευτούμε όλοι μαζί και να αράξουμε μέχρι το βράδυ?
Αλλά όπως μου μετέφερε φίλη με ξάδερφο ματατζή: "Μη πας με το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Αυτούς θα τους γαμήσουμε. Με το ΠΑΜΕ να πηγαίνεις, να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο".
Αυτοί θέλετε να είστε? Φίλοι των ματατζήδων? Των σκυλιών των εχθρών του λαού? Με συγχωρείτε ξέχασα. Τα ΜΑΤ είναι παιδιά του λαού.
καποιοι ανωνυμοι ειναι οι πραγματικοι προδοτες το κκε υπαρχει γιατι υπαρχουμαι εμεις οι ανωμυμοι εργατες στους αναρχοτροσκισυνασπισμιπασοκους οι κρεμαλα αρκη θα ειναι ωραιω θεαΜΑ
Προς Δ.Κ.
"ΝΑΙ η στάση πληρωμών ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΑΛΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτική για μια μερίδα της αστικής τάξης"
Oι οικονομολόγοι της κίνησης No Μoney,No Debt ουδέποτε υποστήριξαν στάση πληρωμών,εντός πλαισίου ΕΕ και αστικού πολιτεύματος! Στάση πληρωμών αν και μόνον αν,συνοδευτεί με σοσιαλιστικό προτσές...αυτό που λείπει φυσικά είναι μια μετωπική πολιτική πρόταση εκ μέρους της κομμουνιστικής αριστεράς!
Φιλικά
Βασίλης
Χωρίς να θέλω να θίξω συνειδήσεις ή να συνεχίσω την κόντρα, ειλικρινά κάντε μια επίσκεψη στο σπίτι του Φαράκου να δείτε τα έργα τέχνης που έχει μαζέψει.
Πρέπει να φύγουμε από τις στενές κομματικές γραμμές πια. Να μην αφήνουμε να μας ποδηγετούν. Έχουμε κι εμείς κεφάλι στους ώμους.
Ανώνυμος 1.18, 5.25
Κλεισούρα,η τακτική του να βάζεις στο στόμα του πολιτικού σου αντιπάλου πράγματα που δεν έχει πει κάτι που κάνεις με τον Καζάκη και παλιά είναι και αναποτελεσματική.Και εν πάση περιπτώσει δεν σε πάει μακριά.Αυτά ως προς τη συστηματική πλαστογραφία που καλλιεργείται όταν βρίσκεστε σε αδυναμία να δώσετε απαντήσεις στον κόσμο το δικό σας.
Αν βρε ανόητε ήθελες κάπως να κρατήσεις τα προσχήματα θα έκανες τουλάχιστον τον κόπο να αναφερθείς συγκεκριμένα στα κείμενα του Καζάκη που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς σου και όχι να πετάς τη λάσπη σου και να έχεις και την απαίτηση από τους άλλους να σε πάρουν στα σοβαρά.
Η άποψη μου ότι προσπάθησες να "εκλαικεύσεις" τις ανερμάτιστες θέσεις του Παπαδόπουλου ισχύει.
Από τα γραφόμενα σου συμπεραίνω ότι η εγκεφαλική σου ανεπάρκεια σου έχει στερήσει την δυνατότητα της ανάγνωσης !
Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι διαβάζοντας το κείμενο δεν υπέπεσαν στην αντίληψη σου (ποια;) ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ αναφορές που γίνονται στο άρθρο του Δ. Καζάκη με τίτλο «Μόνο αριστερή απάντηση η άρνηση της πληρωμής του χρέους».
Μάλιστα στο κείμενο του Δ. Κλεισούρα έχουν μεταφερθεί αυτούσια λόγια από το άρθρο του Δ. Καζάκη πάνω στα οποία ακολουθεί μια περαιτέρω ανάλυση και κριτική !
Γεγονός που γίνεται άμεσα αντιληπτό από τα δύο παρακάτω αποσπάσματα του κειμένου του Κλεισούρα και ανατρέχοντας παράλληλα στο άρθρο του Καζάκη !
Συν τοις άλλοις στο εν λόγω άρθρο ο Δ. Καζάκης παρουσιάζει την Ελλάδα ως χώρα υπό ΝΕΑ κατοχή ή όπως γράφει χαρακτηριστικά υπό την αποικιοκρατική κηδεμονία του ΔΝΤ και την πολιτική εποπτεία της ΕΕ.
Το δημόσιο χρέος ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΡΕΜΟΥΛΑ ΟΠΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο «ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ» ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ.
Η εγκεφαλική μου επάρκεια Κλεισούρα σε διαβεβαιώ δεν μου έχει στερήσει προς το παρόν τη δυνατότητα ούτε να καταλαβαίνω τι διαβάζω αλλά ούτε και να παίρνω τους λασπολόγους ψιλό γαζί όταν το χρειάζονται, όπως καληώρα.
Ξεκινάω από τα κεφαλαία:
@Το δημόσιο χρέος ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΡΕΜΟΥΛΑ ΟΠΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο «ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ» ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ.
Αν δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει ρεμούλα, Κλεισούρα και το μπερδεύεις π.χ. με τίποτα τυχερά παιχνίδια(κουμάρι,θανάση,κλπ) πρόχειρα και μια "διευκρίνηση" (αχρείαστη):
@@Λεηλασία της ελληνικής οικονομίας από μια οικονομική και πολιτική ολιγαρχία.Δημήτρης Καζάκης.
-Με την ελληνική οικονομία να βυθίζεται σε μια ύφεση δίχως προηγούμενο στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, το κυρίαρχο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί; Επίσημα μας λένε ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Είναι ένα είδος καθαρτηρίου για τις παλιές αμαρτίες μας. Από πότε όμως η οικονομία αποτελεί πεδίο άσκησης ενός ιδιότυπου τυφλού προτεσταντικού φανατισμού, όπου τα προβλήματα και οι εκδηλώσεις της κρίσης δεν είναι παρά προϊόν ανήθικης συμπεριφοράς κρατών και λαών;
Η κρίση στην Ελλάδα δεν γεννήθηκε γιατί χάσαμε την εμπιστοσύνη των αγορών, ούτε γιατί είμαστε πολύ διεφθαρμένοι για τα χρηστά ήθη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Αντίθετα προήλθε από το ότι η οικονομία της Ελλάδας, στο όνομα της εξωστρέφειας, ανοίχτηκε στα πιο τυχοδιωκτικά και κερδοσκοπικά συμφέροντα που έχει γεννήσει η αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν η λεηλασία της από μια οικονομική και πολιτική ολιγαρχία. Χαρακτηριστικό προϊόν αυτής της λεηλασίας είναι και ο εκτροχιασμός του δημόσιου χρέους. Τώρα, οι ίδιοι που το δημιούργησαν και επωφελήθηκαν από αυτό, παραδίδουν τη χώρα και το λαό της στο έλεος του ΔΝΤ, της ΕΕ και των αγορών. Ποια είναι η απάντηση;
Το χρέος δεν το δημιούργησε ο λαός. Άρα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να μην το αναγνωρίσει και να αρνηθεί την πληρωμή του. Αν το κάνει το μόνο που έχει να πάθει είναι να γλυτώσει τα χειρότερα. Η άρνηση αυτή είναι μόνο η αρχή, η αναγκαία αφετηρία για μια άλλη ριζικά διαφορετική πορεία που απαιτεί την έξοδο από το ευρώ, την εθνικοποίηση των βασικών τραπεζών, τον έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από μια γενναία αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων υπέρ των εργαζομένων, την ανατροπή του καθεστώτος εξάρτησης και υποτέλειας. -
@Η συγκεκριμένη πρόταση για στάση πληρωμών εστιάζει καταρχήν στο ζήτημα του δημόσιου χρέους απομονώνοντάς το από από τον ταξικό χαρακτήρα της ανάπτυξης, τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, την αιτία εκδήλωσης της κρίσης, τους παράγοντες που διαμορφώνουν την ανίσομετρη θέση μιας καπιταλιστικής οικονομίας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Μια αντίληψη που ανάγει το δημόσιο χρέος ως την βασική αιτία εξαθλίωσης του λαού.
Το ότι ο Καζάκης απομονώνει το χρέος από τον ταξικό χαρακτήρα της ανάπτυξης κλπ, είσαι ο μόνος που το βλέπει Κλεισούρα.Δεκάδες τα άρθρα του Καζάκη απ'όπου μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει του λόγου το αληθές.
Αλλά βρε Κλεισούρα για να μη χάνουμε το χρόνο μας, το ΚΚΕ και μόνο το ΚΚΕ έχει το κοπιράιτ(αποκλειστικότητα) και τα πνευματικά δικαιώματα της πραγματικής ταξικής ανάλυσης και όλοι οι άλλοι είναι απλές οδοντόκρεμες.
Αλλο τώρα αν με τη γενικολογία και το μαξιμαλισμό του βάζει και λίγο πλάτη,με τη σύγχιση που σπέρνει,στο σύστημα.
Η εγκεφαλική μου επάρκεια Κλεισούρα σε διαβεβαιώ δεν μου έχει στερήσει προς το παρόν τη δυνατότητα ούτε να καταλαβαίνω τι διαβάζω αλλά ούτε και να παίρνω τους λασπολόγους ψιλό γαζί όταν το χρειάζονται, όπως καληώρα.
Ξεκινάω από τα κεφαλαία:
@Το δημόσιο χρέος ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΡΕΜΟΥΛΑ ΟΠΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο «ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ» ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ.
Αν δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει ρεμούλα, Κλεισούρα και το μπερδεύεις π.χ. με τίποτα τυχερά παιχνίδια(κουμάρι,θανάση,κλπ) πρόχειρα και μια "διευκρίνηση" (αχρείαστη):
@@Λεηλασία της ελληνικής οικονομίας από μια οικονομική και πολιτική ολιγαρχία.Δημήτρης Καζάκης.
-Με την ελληνική οικονομία να βυθίζεται σε μια ύφεση δίχως προηγούμενο στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, το κυρίαρχο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί; Επίσημα μας λένε ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Είναι ένα είδος καθαρτηρίου για τις παλιές αμαρτίες μας. Από πότε όμως η οικονομία αποτελεί πεδίο άσκησης ενός ιδιότυπου τυφλού προτεσταντικού φανατισμού, όπου τα προβλήματα και οι εκδηλώσεις της κρίσης δεν είναι παρά προϊόν ανήθικης συμπεριφοράς κρατών και λαών;
Η κρίση στην Ελλάδα δεν γεννήθηκε γιατί χάσαμε την εμπιστοσύνη των αγορών, ούτε γιατί είμαστε πολύ διεφθαρμένοι για τα χρηστά ήθη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Αντίθετα προήλθε από το ότι η οικονομία της Ελλάδας, στο όνομα της εξωστρέφειας, ανοίχτηκε στα πιο τυχοδιωκτικά και κερδοσκοπικά συμφέροντα που έχει γεννήσει η αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν η λεηλασία της από μια οικονομική και πολιτική ολιγαρχία. Χαρακτηριστικό προϊόν αυτής της λεηλασίας είναι και ο εκτροχιασμός του δημόσιου χρέους. Τώρα, οι ίδιοι που το δημιούργησαν και επωφελήθηκαν από αυτό, παραδίδουν τη χώρα και το λαό της στο έλεος του ΔΝΤ, της ΕΕ και των αγορών. Ποια είναι η απάντηση;
Το χρέος δεν το δημιούργησε ο λαός. Άρα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να μην το αναγνωρίσει και να αρνηθεί την πληρωμή του. Αν το κάνει το μόνο που έχει να πάθει είναι να γλυτώσει τα χειρότερα. Η άρνηση αυτή είναι μόνο η αρχή, η αναγκαία αφετηρία για μια άλλη ριζικά διαφορετική πορεία που απαιτεί την έξοδο από το ευρώ, την εθνικοποίηση των βασικών τραπεζών, τον έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από μια γενναία αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων υπέρ των εργαζομένων, την ανατροπή του καθεστώτος εξάρτησης και υποτέλειας. -
To KKE τι πιστεύει ότι θα βγάλει το λαό και την εργατική τάξη από την κρίση?
Η ψήφος στο κόμμα,στις επόμενες βουλευτικές εκλογές?
Προς τον «αριστερό» οικονομολόγο Δ. Καζάκη και τον μικρό ανώνυμο οικονομολόγο γκεμπελίσκο του !
1. Στο απόσπασμα που μου παρέθεσες ο «αριστερός» οικονομολόγος Δ. Καζάκη θέτει θέμα εξόδου από την ευρωζώνη αλλά όχι και από την ΕΕ. Φαίνεται ότι στον αριστερό οικονομολόγο διαφεύγει το γεγονός ότι το ξένο και το μεταπρατικό ντόπιο κεφάλαιο χρησιμοποιούν την χρυσή ευκαιρία της σημερινής μετατροπής της χώρας σε τυπικό προτεκτοράτο της υπερεθνικής ελίτ (με τη μορφή της ΕΕ και του ΔΝΤ) για να εφαρμόσουν τις 4 ελευθερίες, δηλαδή την κατάργηση των κοινωνικών ελέγχων (σε αντίθεση με τους ρυθμιστικούς) στις αγορές αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εργασίας, από τις οποίες μόνο οι δύο πρώτες έχουν απελευθερωθεί πλήρως στην Ελλάδα. Όμως, η απελευθέρωση των αγορών αυτών, που αποτελεί θεμελιακό Νόμο της ΕΕ, καθιερώθηκε με την Ενιαία Αγορά, πολύ πιο πριν από την καθιέρωση της Ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, χωρίς την παράλληλη έξοδο από την ΕΕ, δεν πρόκειται να επηρεάσει στο παραμικρό τις θεσμικές αλλαγές της αστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο εργασιακό, ασφαλιστικό, εκπαίδευση κλπ.
2. Πρέπει να επισημάνουμε στον «αριστερό» οικονομολόγο ότι η εγχώρια αστική τάξη όπως και το πολιτικό της προσωπικό έχουν «παραδώσει την χώρα και το λαό της στο έλεος του ΔΝΤ και της ΕΕ» ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ (που τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αυξάνεται) ΑΛΛΑ ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΝΤΟΠΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
3. Να τονίσουμε στον «αριστερό» οικονομολόγο, εραστή της ξεπερασμένης σοσιαλδημοκρατίας, ότι βασική αιτία εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης δεν είναι τα «πιο τυχοδιωκτικά και κερδοσκοπικά συμφέροντα που έχει γεννήσει η αγορά» ΑΛΛΑ η αντίθεση ανάμεσα στη σχετική οργάνωση της παραγωγής στα χωριστά εργοστάσια και στην αναρχία της παραγωγής σε κοινωνική κλίμακα. Με άλλα λόγια η μη τήρηση των αντικειμενικών αναλογιών μεταξύ των διαφόρων κλάδων, μεταξύ της παραγωγής μέσων παραγωγής και της παραγωγής ειδών κατανάλωσης, μεταξύ της συσσώρευσης του κεφαλαίου και της λειτουργίας του, ως κεφάλαιο, σε επόμενο κύκλο παραγωγής. Οι εν λόγω αναλογίες είτε σε μοντέλα εσωστρεφούς είτε περισσότερο σε εξωστρεφούς οικονομίας ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ καθώς επιδίωξη κάθε καπιταλιστή είναι ο προσωπικός πλουτισμός και η βελτίωση της θέσης του στην καπιταλιστική πυραμίδα μέσω του ελέγχου όλου και μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς. Να υπενθυμίσουμε επίσης στον «αριστερό» οικονομολόγο ότι η κρίση του 1893 επί Χ. Τρικούπη ήταν κρίση υπερπαραγωγής στον αγροτικό τομέα (σταφίδα).
Αυτά τα ολίγα για τον «αριστερό» οικονομολόγο Δ. Καζάκη και τον μικρό ανώνυμο οικονομολόγο γκεμπελίσκο του !
Καλά,Κλεισούρα εσύ συνέχισε να διαστρεβλώνεις και να κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις. Κοντός ψαλμός που λένε.
Ο Νικολάκης ο Κοτζιάς και ο Ανδρουλάκης ήταν φωστήρες μπροστά σας μανάρια στη διασπορά λάσπης και θολούρας μου. Γνωστή η κατάληξη τους.
Αλλά μια που ειδικεύεσαι στα παραμύθια,ιδού ένας ακόμα συμβιβασμός του Καζάκη :
"διαγραφή του χρέους μαζί με την έξοδο από το ευρώ" ζητάει ο Καζάκης στο άρθρο του Μοντέλο εκπόρνευσης.Την έξοδο από την Ε.Ε. ο άτιμος την έκανε γαργάρα. Ευκαιρία να τον καταγγείλλετε
Πρωτοι για διαγραφή του χρέους μίλησαν οι Μαρκέτος - Καζάκης - Μαραγκός(Κόκκινη ορχήστρα)
σύντροφοι του ΚΚΕ. Και αυτό ασχέτως το που πολιτικά ανήκει ο Καζάκης.
Στάση πληρώμων: μία απάντηση στον Ριζοσπάστη, του Δημήτρη Καζάκη
Παρατίθεται μέρος του
[....Τι έγινε στ’ αλήθεια με τους μπολσεβίκους;
Για να δούμε αν είναι Λενινιστική. Ο ΜΠ φαίνεται να έχει θυμώσει που όλοι εμείς οι οπαδοί της «διαχείρισης του συστήματος» τολμήσαμε να χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα του Λένιν και των μπολσεβίκων: «Όταν όμως φτάνουν να παραλληλίσουν την πρότασή τους με την άρνηση των μπολσεβίκων να πληρώσουν τα τσαρικά δάνεια, αποκαλύπτονται. Ξεχνούν μια μικρή λεπτομέρεια: Ποια τάξη έχει κάθε φορά την εξουσία και διαπραγματεύεται το ύψος του χρέους. Δεν ξεχνούν τυχαία αλλά συνειδητά, γιατί σε τελευταία ανάλυση θέλουν να στοιχηθεί το λαϊκό κίνημα «κάτω από ξένη σημαία». Το ΚΚΕ δε θα τους κάνει τη χάρη. Αναδεικνύει σταθερά και ανυποχώρητα τον πραγματικό αντίπαλο με τον οποίο πρέπει να αναμετρηθεί το λαϊκό κίνημα: Την εξουσία των μονοπωλίων».
Μάλλον εδώ αποκαλύπτεται ο ίδιος ο ΜΠ, πρώτον, διότι δεν γνωρίζει, ως όφειλε, το παράδειγμα που αναφέρει και, δεύτερον, γιατί εξάγει πάλι συμπεράσματα από το πουθενά. Ποιος σας είπε αγαπητέ ΜΠ ότι όταν κάνουμε αυτή την πρόταση, δεν την κάνουμε με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος προς την εξουσία της εργατικής τάξης;
Από πού συνάγεται το συμπέρασμα ότι θέλουμε το λαϊκό κίνημα «κάτω από ξένη σημαία»; Πώς είναι δυνατόν όταν ζητάς από την εργατική τάξη να ενώσει το λαό και να ηγηθεί της σωτηρίας της χώρας απαιτώντας την άρνηση του χρέους και την έξοδο από το ευρώ, να σημαίνει ότι έχεις στο μυαλό σου κάτι άλλο εκτός από το να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία;
Αλλά ακόμη κι έτσι να είναι, δηλαδή να έχουμε άλλους σκοπούς, είναι ποτέ δυνατόν όταν παλεύεις για την ανάδειξη της εργατικής τάξης σε ηγέτιδα δύναμη του λαού και του έθνους να μην τίθεται εκ των πραγμάτων, αντικειμενικά, θέμα πολιτικής εξουσίας;
Αλήθεια, ποιον αντίπαλο αναδεικνύει το αίτημα για άρνηση της πληρωμής του χρέους και έξοδο από το ευρώ, αν όχι την εξουσία των μονοπωλίων; Εκτός κι αν οι σύγχρονες τράπεζες, τα επενδυτικά κεφάλαια διεθνώς μαζί με το ΔΝΤ, την ΕΕ, κοκ, δεν αντιπροσωπεύουν την εξουσία των μονοπωλίων και μάλιστα στην πιο ολοκληρωμένη της μορφή.
Όσο για τον Λένιν και τους μπολσεβίκους θα έπρεπε ο ΜΠ να γνωρίζει ότι το αίτημα της διαγραφής των τσαρικών χρεών δεν ήταν κάτι που το επινόησαν όταν πήραν την εξουσία. Ήταν ένα αίτημα που γεννήθηκε από τα ίδια τα εργατικά σοβιέτ στην επανάσταση του 1905. Δεν ήταν αίτημα καθαρά μπολσεβίκικο, αλλά ένα πλατύ εργατικό δημοκρατικό αίτημα. Σαν τέτοιο το υιοθέτησαν όλες οι φράξεις της Ρωσικής σοσιαλδημοκρατίας. Και οι μπολσεβίκοι και οι μενσεβίκοι. Μιας και εκείνη την εποχή δεν είχαν ξεχάσει όπως φαίνεται να συμβαίνει σήμερα , ότι σαν αίτημα υπάρχει στις αποσκευές του εργατικού κινήματος από την εποχή της Λίγκας....]
ΠΡΩΤΟΙ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΖΑΚΗΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ της Κόκκινης Ορχήστρας.
Και αν και ο Καζάκης μάλλον δεν ανήκει στην αντικαπιταλιστική αριστερά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την σημαντική επηρροή των αναλύσεών του
Η διαμάχη με τον Καζάκη έχει ιστορία..
Στάση πληρωμών: μία απάντηση στον Ριζοσπάστη, του Δημήτρη Καζάκη
Mέρος του εδώ
[...Τι έγινε στα αλήθεια με τους μπολσεβίκους;
Για να δούμε αν είναι Λενινιστική. Ο ΜΠ φαίνεται να έχει θυμώσει που όλοι εμείς οι οπαδοί της «διαχείρισης του συστήματος» τολμήσαμε να χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα του Λένιν και των μπολσεβίκων: «Όταν όμως φτάνουν να παραλληλίσουν την πρότασή τους με την άρνηση των μπολσεβίκων να πληρώσουν τα τσαρικά δάνεια, αποκαλύπτονται. Ξεχνούν μια μικρή λεπτομέρεια: Ποια τάξη έχει κάθε φορά την εξουσία και διαπραγματεύεται το ύψος του χρέους. Δεν ξεχνούν τυχαία αλλά συνειδητά, γιατί σε τελευταία ανάλυση θέλουν να στοιχηθεί το λαϊκό κίνημα «κάτω από ξένη σημαία». Το ΚΚΕ δε θα τους κάνει τη χάρη. Αναδεικνύει σταθερά και ανυποχώρητα τον πραγματικό αντίπαλο με τον οποίο πρέπει να αναμετρηθεί το λαϊκό κίνημα: Την εξουσία των μονοπωλίων».
Μάλλον εδώ αποκαλύπτεται ο ίδιος ο ΜΠ, πρώτον, διότι δεν γνωρίζει, ως όφειλε, το παράδειγμα που αναφέρει και, δεύτερον, γιατί εξάγει πάλι συμπεράσματα από το πουθενά. Ποιος σας είπε αγαπητέ ΜΠ ότι όταν κάνουμε αυτή την πρόταση, δεν την κάνουμε με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος προς την εξουσία της εργατικής τάξης; Από πού συνάγεται το συμπέρασμα ότι θέλουμε το λαϊκό κίνημα «κάτω από ξένη σημαία»; Πώς είναι δυνατόν όταν ζητάς από την εργατική τάξη να ενώσει το λαό και να ηγηθεί της σωτηρίας της χώρας απαιτώντας την άρνηση του χρέους και την έξοδο από το ευρώ, να σημαίνει ότι έχεις στο μυαλό σου κάτι άλλο εκτός από το να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία; Αλλά ακόμη κι έτσι να είναι, δηλαδή να έχουμε άλλους σκοπούς, είναι ποτέ δυνατόν όταν παλεύεις για την ανάδειξη της εργατικής τάξης σε ηγέτιδα δύναμη του λαού και του έθνους να μην τίθεται εκ των πραγμάτων, αντικειμενικά, θέμα πολιτικής εξουσίας;
Αλήθεια, ποιον αντίπαλο αναδεικνύει το αίτημα για άρνηση της πληρωμής του χρέους και έξοδο από το ευρώ, αν όχι την εξουσία των μονοπωλίων; Εκτός κι αν οι σύγχρονες τράπεζες, τα επενδυτικά κεφάλαια διεθνώς μαζί με το ΔΝΤ, την ΕΕ, κοκ, δεν αντιπροσωπεύουν την εξουσία των μονοπωλίων και μάλιστα στην πιο ολοκληρωμένη της μορφή.
Όσο για τον Λένιν και τους μπολσεβίκους θα έπρεπε ο ΜΠ να γνωρίζει ότι το αίτημα της διαγραφής των τσαρικών χρεών δεν ήταν κάτι που το επινόησαν όταν πήραν την εξουσία. Ήταν ένα αίτημα που γεννήθηκε από τα ίδια τα εργατικά σοβιέτ στην επανάσταση του 1905. Δεν ήταν αίτημα καθαρά μπολσεβίκικο, αλλά ένα πλατύ εργατικό δημοκρατικό αίτημα. Σαν τέτοιο το υιοθέτησαν όλες οι φράξεις της Ρωσικής σοσιαλδημοκρατίας. Και οι μπολσεβίκοι και οι μενσεβίκοι. Μιας και εκείνη την εποχή δεν είχαν ξεχάσει όπως φαίνεται να συμβαίνει σήμερα , ότι σαν αίτημα υπάρχει στις αποσκευές του εργατικού κινήματος από την εποχή της Λίγκας...]
Δημοσίευση σχολίου