Home » , » Μερικές από τις διεργασίες στην ελληνική κοινωνία

Μερικές από τις διεργασίες στην ελληνική κοινωνία

Από ciaoant1 , Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010 | 11:37 π.μ.


Βασικός μισθός
Είμαστε κατά το ...ήμισυ Ευρωπαίοι

Στο 50% του μέσου βασικού μισθού στην ΕΕ φθάνει αυτός που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση

Την ανησυχία του για την κατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα εκφράζει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μετά την υιοθέτηση από την ελληνική Βουλή και του τελευταίου νομοσχεδίου που φέρνει τα πάνω κάτω στα εργασιακά, ο επικεφαλής του τμήματος που εξετάζει αν τα κράτη-μέλη συμμορφώνονται με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη τονίζει μιλώντας προς «Το Βήμα» ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να προστατεύονται ασχέτως... μνημονίων.

«Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα. Ομως το επίπεδο της κοινωνικής προστασίας πρέπει να παραμένει ικανοποιητικό, όποια και αν είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας» λέει τηλεφωνικώς από το Στρασβούργο, όπου βρίσκεται η έδρα του ΣτΕ, ο Χένρικ Κρίστενσεν, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Στην ερώτησή μας για το κατά πόσο αυτό είναι ρεαλιστικό στην παρούσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα, ο κ. Κρίστενσεν είναι κατηγορηματικός όσον αφορά το γιατί το ΣτΕ δεν μπορεί να δεχθεί εκπτώσεις: «Τα δικαιώματα που ορίζει ο Χάρτης είναι τα απολύτως βασικά. Δεν πρόκειται για υψηλές απαιτήσεις, αλλά για τα κατώτατα που διαφυλάσσουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων».


Το μεταπολεμικό "κοινωνικό συμβόλαιο" ήταν αποτέλεσμα ενός "συμβιβασμού" ανάμεσα στην άρχουσα τάξη και τους εργάτες, που είχαν δώσει, και εξακολουθούσαν τότε να δίνουν μεγάλους αγώνες. Από τη στιγμή που σταμάτησαν οι αγώνες, η άρχουσα τάξη αποθρασύνθηκε και πλέον σκίζει σε κομματάκια το "κοινωνικό συμβόλαιο" αυτό, και μονομερώς φτιάχνει ένα νέο "συμβόλαιο", ένα συμβόλαιο εξαθλίωσης των εργατών προς μεγάλη ευχαρίστηση μιας μικρής χούφτας ολιγαρχών. Ο Κρίστενσεν που εκφράζει την "αγωνία" του εκφράζει ένα μια "κεντρώο" κομμάτι της άρχουσας τάξης, που πλέον έχει παραμεριστεί από τους υπόλοιπους. Με παρακάλια δε γλιτώνεις από τα τσακάλια.


Νεόπτωχοι οι πτυχιούχοι, “ευημερούν” μάστορες και αγρότες
Αλλάζει πρόσωπο η φτώχεια στη χώρα μας

Σε "χώρα των χαμένων ονείρων" των νέων γενεών αναδεικνύεται η Ελλάδα, με βάση και τα πριν το Μνημόνιο δεδομένα. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, η οποία συντάχθηκε από τον κ. Γιάννη Δραγασάκη και ομάδα επιφανών ελλήνων οικονομολόγων, στη χώρα μας η φτώχεια "αλλάζει πρόσωπο", αποκαλύπτοντας μια εντελώς διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρόβλημα της φτώχειας στη χώρα μας εντάθηκε ιδιαίτερα το 2008, όταν το 20% του πληθυσμού (πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα) ζούσαν κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ περίπου οι μισοί ζούσαν με εισόδημα μικρότερο και από το 75% του ορίου αυτού.

Αντίθετα με ό,τι ίσχυε όμως σε άλλους καιρούς, δεν είναι πια ο ηλικιωμένος αγρότης ή ο χαμηλοσυνταξιούχος η … "τυπική φιγούρα" του φτωχού στη χώρα μας.

Αντιθέτως, οι συντάκτες της έρευνας διαπιστώνουν πως τα τελευταία χρόνια η φτώχεια φαίνεται να μετατοπίζεται, από την ομάδα των ηλικιωμένων, προς την ομάδα των νεωτέρων ζευγαριών με παιδιά, αλλά και προς τους νέους εργαζομένους.

Σε αυτό, λέει η έρευνα, έχουν συμβάλει η ανεργία και οι ελαστικές μορφές εργασίας (μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, εργασία «φασόν» κλπ).


Παρότι δηλαδή αποτελούν "φθηνό" εργατικό προσωπικό, η πρόσβασή τους στην αγορά είναι δύσκολη, καθώς ο ιδιωτικός τομέας δεν "παράγει" εδώ και χρόνια αξιόλογες θέσεις εργασίας, ενώ ο μισθός "ψαλιδίζεται" και από υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, για να στηριχθεί ένα αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όπου κάθε δύο εργαζόμενοι, εργάζονται και εισφέρουν για να συντηρείται ένας συνταξιούχος.

Το χειρότερο όμως: αυτός ο ιδιωτικός τομέας δεν προσφέρει θέσεις για να απορροφηθούν προσοντούχοι νέοι. Έτσι η φτώχεια μετατοπίζεται πλέον, από τους λιγότερους εκπαιδευμένους, προς τις υψηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Στρατιές άνεργων νέων με απολυτήρια λυκείου ή, κυρίως, με πτυχία που δεν έχουν αξία και απήχηση στην αγορά, μένουν εκτός ή συμβιβάζονται με βιοποριστικές εργασίες χωρίς ιδιαίτερες προοπτικές (κυρίως πωλητές, υπάλληλοι γραφείου, μεσίτες ασφαλιστικών και τραπεζικών εργασιών).

Αντιθέτως, μοιάζει να "λάμπουν" μάστορες και τεχνίτες (βαφείς, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οικιακές βοηθοί, baby-sitters) που ο σύγχρονος τρόπος ζωής κατέστησε απαραίτητους και ακριβοπληρωμένους (σε σχέση με το εισόδημα του 20% των ελλήνων που κινούνται κοντά στα όρια της φτώχειας).

Ως εκ τούτου, μετατόπιση της φτώχειας παρατηρείται και από τις αγροτικές περιοχές προς τις αστικές. Σε άλλες δεκαετίες, το μερίδιο των αγροτών στη φτώχεια ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Τώρα μειώνεται σημαντικά, τόσο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και με τη συρρίκνωση του αγροτικού τομέα.

Η κρίση τούς γυρίζει στα χωράφια
«Γυρίζει πολύς κόσμος στις αγροτικές ασχολίες, είτε επειδή έχουν μείνει άνεργοι είτε γιατί βλέπουν πως η ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει όλο και μεγαλύτερο κόστος». Η φράση ανήκει σε κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που, αν και δεν είναι σε θέση να δώσει νούμερα γι΄ αυτό το ρεύμα επιστροφής, αναγνωρίζει πως το φαινόμενο είναι υπαρκτό. Φέρνει ως παράδειγμα τουριστικά νησιά στα οποία, ενώ τη δεκαετία του ΄90 οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις είχαν εξαφανιστεί στον βωμό του τουρισμού, εδώ και λίγο καιρό αρχίζουν να αναβιώνουν αρκετές, μικρές αλλά αξιόλογες, αγροτικές επιχειρήσεις. Το φαινόμενο εμφανίστηκε προ διετίας και τώρα εντείνεται, εξηγεί ο συνομιλητής μας που εκτιμά ότι η κρίση θα πολλαπλασιάσει αυτό το ρεύμα. Μάλιστα, το υπουργείο φέρεται αποφασισμένο να στηρίξει, για διάφορους λόγους, το ρεύμα αυτό. Μακάρι, γιατί το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί 17% την τελευταία δεκαετία, ενώ η απασχόληση από 16% το 2000 έχει πέσει στο 3%.


Ο καπιταλισμός απο-αναπτύσεται στη δύση. Ανάπτυξη υπάρχει τώρα στην Κίνα, αυτές είναι οι συνθήκες που προτιμά το κεφάλαιο για ανάπτυξη, και έχει αφήσει τους εργάτες στη δύση να πεινάσουν, μέχρις ότου δεχτούν να "κινεζοποιηθούν" και αυτοί. Έως τότε, "άντε γεια"...Αυτό είναι εν ολίγοις το σχέδιο, και αν οι εργάτες δεν επαναστατήσουν, αυτή θα είναι μια τεράστια ήττα ιστορικής σημασίας, που θα τους βυθίσει πίσω σε μεσαιωνικού τύπου εκμετάλλευση για πολύ, μα πάρα πολύ καιρό. Οι εργάτες σήμερα δεν έχουν δείξει ότι είναι "στο ύψος των περιστάσεων", αλλά από την άλλη είναι τέτοιες οι συνθήκες, που τους επιβάλλουν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο σκέψης τους. "Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα".




Από τα πρακτικά της Βουλής
από τα πρακτικά της Βουλής 22-12-2010 - εχθές - http://www.hellenicparliament.gr/Use...syne101222.doc


Τσίπρας Ι: Το είπε, άλλωστε, καθαρά και αυτός ο περίφημος επιθεωρητής μας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Τόμσεν, ο Δανός. Δεν είναι το χρέος το πρόβλημα, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τσίπρας ΙΙ: Στα ταμεία μίας μόνο επιχείρησης σούπερ μάρκετ, κύριοι συνάδελφοι, της «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» το 2009 μπήκαν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο φόρος που πληρώθηκε ήταν 19,5 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό, δηλαδή, μικρότερο απ’ αυτό που συνολικά πλήρωσαν ως φόρο οι εργαζόμενοι στον ίδιο όμιλο.
....
Ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος στον κόσμο αποδίδει φόρους περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ! Ακόμα και οι μετανάστες, αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, καταθέτουν για την πράσινη κάρτα 50 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο

Τσίπρας ΙΙΙ: Πριν από λίγους μήνες ήταν αμάρτημα να μιλάμε για ευρωομόλογο, για απ’ ευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των χωρών που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, με επιτόκιο όμοιο με αυτό που δανείζονται οι εμπορικές τράπεζες. Έτσι και σήμερα θεωρείται έγκλημα να ομιλούμε απ’ αυτό εδώ το Βήμα για δίκαιη ρύθμιση του χρέους, με διαγραφή μέρους του, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και κυρίως, με βιώσιμο επιτόκιο αποπληρωμής.
Πιστεύω, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν υπάρχει ούτε ένας σε αυτήν εδώ την Αίθουσα που να πιστεύει ότι μπορεί η ελληνική κοινωνία να πληρώνει 20 δισεκατομμύρια το χρόνο σε τόκους, που να πιστεύει ότι αυτό το χρέος είναι διεκπεραιεώσιμο.


Και κάτι ακόμα, για τα κλειστά επαγγέλματα - το "τυρί" είναι οι -υπαρκτότατες- συντεχνίες, με μεγαλοδικηγόρους, μεγαλοκατασκευαστές, κτλ. Η "φάκα" είναι το ότι θα πληγούν ένα σωρό "μικροί" και "μικρομεσαίοι", με τα μεγαλύτερα θύματα να είναι αυτοί που δουλεύουν με "μπλοκάκι", "αυτοαπασχολούμενοι" που θα βυθιστούν στη φτώχεια, κτλ:

«Καταιγίδα» για 150 κλειστά επαγγέλματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά μόνο στα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή, ενώ το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού θα προωθηθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ετοιμάζει ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Λοβέρδος.

Στο δεύτερο μέρος του νόμου-πλαισίου που επεξεργάστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών και εμποδίων που θα αρθούν για το άνοιγμα συνολικά 150 επαγγελμάτων. Το νομοσχέδιο θα καλύπτει και την υποχρέωση της Ελλάδας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών βάσει της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Οδηγία Μπολκεστάιν).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα των δεκάδων επαγγελμάτων και υπηρεσιών που θα «απελευθερωθούν» δεν θα συμπεριλαμβάνονται τα ταξί, όσον αφορά τις άδειες. Κοινή συνισταμένη για τα περισσότερα επαγγέλματα θα είναι η κατάργηση της κατώτατης αμοιβής και των υφιστάμενων περιορισμών (γεωγραφικών και άλλων) για την έναρξη της δραστηριότητας, στοιχεία που προστάτευαν δεκάδες επαγγελματικές ομάδες από τον ανταγωνισμό.

Ο Αγιος Βασίλης φέρνει και «φρουτάκια»

Στη συνεδρίαση της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε τους άξονες της νομοθετικής ρύθμισης για την παραχώρηση αδειών για τυχερά και τεχνικά παίγνια ώστε να νομιμοποιηθούν τα συνοικιακά «φρουτάκια» και ο ηλεκτρονικός τζόγος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι αναγκαίο διότι η χώρα μας πληρώνει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ τον μήνα μετά την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απαγόρευση του 2002 και προσέθεσε ότι ο παράνομος τζόγος φθάνει τα 4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση προσδοκά μόνο για το 2011 έσοδα 700 εκατ. ευρώ και κάλεσε προ μηνών σε διαβούλευση τους βασικούς φορείς του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger