Home » , » Μερικές διεθνείς εξελίξεις

Μερικές διεθνείς εξελίξεις

Από ciaoant1 , Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011 | 10:00 μ.μ.

http://www.financialsensearchive.com/fsu/editorials/dorsch/2007/images/0501/0501_2.jpg

Η Ρωσία διαφοροποιεί τις οδούς εξαγωγών πετρελαίου

Η Ρωσία θέτει από τα μεσάνυχτα σε λειτουργία τον πρώτο της πετρελαιαγωγό προς την Κίνα, προχωρώντας έμπρακτα σε διαφοροποίηση εξαγωγικών της οδών της, πέραν της Ευρώπης.

Η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαιοπαραγωγός εταιρία Rosneft και η κρατική εταιρία διαχείρισης αγωγών Transneft θα πωλούν στην Κίνα 110 εκατομμύρια βαρέλια αργού το χρόνο (15 εκατομμύρια μετρικούς τόνους), για 20 χρόνια, μέσω του αγωγού Ανατολική Σιβηρία-Ειρηνικός Ωκεανός, γνωστού ως ESPO, μετά τη χορήγηση δανείων ύψους 25 δισ. δολαρίων από το Πεκίνο στις δυο εταιρίες για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού και την ανάπτυξη πετρελαϊκών αποθεμάτων.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMJ1gTBS0ITuCNyG7grNb187yiU7nT8nuvKGe3Rij7Pxb9WZdhyphenhyphenlXqfHVXjNCmyqoLeaIcFHGYzoE0i61h14Th6CAsJ0jDMytzNSKdhihZXs-pjwKnSFvlwcaHgunz8DWRmkd2LCTjTvY/s400/1.jpg

Την ίδια ώρα, πολλοί κεφαλαιοκράτες στη Δύση ανησυχούν διότι η οικονομική άνοδος της Κίνας οδηγεί σε εξαγορά πολλών υποδομών, επιχειρήσεων, κτλ στις χώρες τους, και αυτό με τη σειρά του οδηγεί και σε αυξημένη πολιτική επιρροή της Κίνας. Η Γερμανία, πιθανόν διότι και αυτή αγοράζει όπως η Κίνα, και επίσης διότι βλέπει την Κίνα-Ρωσία ως έναν μελλοντικό "σύμμαχο", δε φαίνεται να έχει και τόσο μεγάλο πρόβλημα με αυτού του είδους τις κινήσεις:

«Φρένο» στην Κίνα

Μπλόκο στο «ξεπούλημα» της Γηραιάς Ηπείρου στους Κινέζους φιλοδοξεί να βάλει ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας, Αντόνιο Τατζάνι, ο οποίος, με δηλώσεις του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει στη σύσταση μιας νέας Αρχής, η οποία (στα πρότυπα της αμερικανικής Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων, CFIUS) θα μπορεί, κατά περίπτωση, να αποτρέπει την εξαγορά ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες κρίνει πως έχουν στρατηγική αξία.

«Οι Κινέζοι έχουν τα μέσα να εξαγοράζουν ολοένα περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες, ωστόσο πίσω από τις εν λόγω επενδύσεις κρύβεται μια στρατηγική στην οποία η Ευρώπη θα έπρεπε να απαντήσει πολιτικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τατζάνι.

Σχολιάζοντας αρνητικά την παραπάνω πρόταση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε πως «η Ευρώπη κερδίζει από τις ξένες επενδύσεις».

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger