Home » , » Συγχωνεύσεις σχολείων στην Ελλάδα (και όχι μόνο)

Συγχωνεύσεις σχολείων στην Ελλάδα (και όχι μόνο)

Από ciaoant1 , Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 | 12:16 μ.μ.


Κινητοποιήσεις κατά των συγχωνεύσεων σχολείων
Έντονες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις για επερχόμενες κινητοποιήσεις από καθηγητές και δασκάλους στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει πανελλαδικά σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, ενώ οι μαθητές έχουν ήδη προχωρήσει σε καταλήψεις.

Παράλληλα "τρέχουν" οι εξελίξεις με το πρόγραμμα ψηφιακών βοηθημάτων για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, που λανσάρει το υπουργείο μέσω ίντερνετ.

Ήδη σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική αλλά και στην περιοχή της Ηλιούπολης στην Αθήνα, μαθητές έχουν καταλάβει μικρό αριθμό σχολείων αντιδρώντας στα σχέδια για συγχώνευση τους. Στην Ηλιούπολη μάλιστα το θέμα έχει πάρει διαστάσεις καθώς ο Δήμος της περιοχής έχει λάβει ήδη αποφάσεις για συγχωνεύσεις συγκεκριμένων σχολείων.

Την αντίθεσή του επίσης, σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, των οικείων δήμων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, εξέφρασε με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που συνεδρίασε στην Κομοτηνή.

Όσο όμως το τοπίο παραμένει θολό γύρω από την επάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος με το σχέδιο των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας λανσάρει παράλληλα μία νέα υπηρεσία ψηφιακών βοηθημάτων για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ψηφιακού σχολείου και παρουσιάζεται σήμερα από το υπουργείο Παιδείας παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό φροντιστήριο στο σπίτι, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν. Με τα ψηφιακά βοηθήματα οι μαθητές θα μπορούν να αντλούν από τον υπολογιστή τους επιπλέον υλικό και ασκήσεις για τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν. Μάλιστα, μεγάλο µέρος του συμπληρωματικού υλικού θα προσφέρεται σε μορφή βίντεο, όπου οι εκπαιδευτικοί θα τους εξηγούν και θα τους επισημαίνουν καίρια σημεία μέσω βιντεοδιάλεξης.

Η μελέτη της ύλης του είναι προσθετική στη μελέτη της σχολικής ύλης και σε καμιά περίπτωση δεν την υποκαθιστά. (είναι απλό: Κόβουν τους καθηγητές, τα κτίρια, κτλ, και βάζουν ως [φτηνό] υποκατάστατο το e-learning, που βέβαια έχει λιγότερο κόστος, αλλά δεν είναι και τόσο καλό. Αλλά, δε βαριέσαι, αφού έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι νέοι προορίζονται να "πεταχτούν στον Καιάδα", άλλωστε οι ίδιοι οι καπιταλιστές τους αποκαλούν ήδη ως "χαμένη γενιά'. Άρα, γιατί να λάβουν μια [κοστοβόρα] εκπαίδευση, αφού έτσι και αλλιώς δε χρειάζονται παρά ελάχιστους από αυτούς; Καλύτερα να μην ξοδέψουμε τα λεφτά μας σε τέτοιου είδους σκοπούς, καλύτερα είναι να τα δώσουμε στις χρεωκοπημένες τράπεζες)
---

Την ίδια ώρα, στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ η πολιτεία κλείνει τα μισά σχολεία και τα υπόλοιπα θα λειτουργούν με τάξεις των 60 μαθητών, καθώς η βιομηχανία αυτοκινήτων του Ντιτρόιτ μας έχει αφήσει χρόνους, με τις εταιρείες να έχουν πάει στο Μεξικό, στην Κίνα, ή οπουδήποτε αλλού τέλος πάντων βρίσκουν συνθήκες μεσαίωνα, που τόσο πολύ τους συμφέρουν, διότι βγάζουν το μέγιστο δυνατό κέρδος. Η ιστορία του Ντιτρόιτ είναι βέβαια το πιο "ακραίο" παράδειγμα αυτή τη στιγμή, καθώς είναι μάλλον η περιοχή των ΗΠΑ που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη "καθίζηση" από όλες τις άλλες, που πάντως "ακολουθούν κατά πόδας":


"Λουκέτο" σε σχολείο του Ντιτρόιτ


"Λουκέτο" στη δημόσια βιβλιοθήκη του Ντιτρόιτ

State orders Detroit to close half its schools
State education officials have ordered the emergency financial manager for Detroit Public Schools to immediately implement a plan that balances the district's books by closing half its schools.

The Detroit News says the financial restructuring plan will increase high school class sizes to 60 students and consolidate operations.

"Λουκέτο" σε εργοστάσια του Ντιτρόιτ - το κεφάλαιο θέλει συνθήκες Κίνας, άντε Βουλγαρίας. Και δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα από το δράμα των εργατών, άλλωστε αυτό το δράμα είναι που αυξάνει τα κέρδη του - και αν δεν πολεμήσουμε, πάμε για "κινεζοποίηση": "Ή εμείς ή αυτοί'
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger