Πριν περίπου ένα χρόνο, στις 6 Μαρτίου του 2010, οι κινητοποιήσεις του λαού στην Ισλανδία είχαν οδηγήσει τελικά στο να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το αν θα δωθούν στις τράπεζες τα δυσθεώρητα "πακέτα σωτηρίας" που ζητούσαν ή όχι. Οι Ισλανδοί είπαν ΟΧΙ.
Ιδού και το πως περιέγραφε τότε τα γεγονότα ο Δελαστίκ σε σχετικό άρθρο του:
Spoiler:
Από λαικές κινητοποιήσεις με..πυρσούς στην Ισλανδία
Όταν ο λαός στην Ισλανδία πρωτοαπείλησε να μην πληρώσει "πακέτα σωτηρίας" για τις τράπεζες, η Αγγλία (που είχε επενδύσει στις Ισλανδικές τράπεζες) επέβαλλε...τον αντιτρομοκρατικό νόμο εναντίον όλης της χώρας(!), προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των τραπεζών της. Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τότε, και σατυρίζει το πως ακόμα και τα μωρά ήταν υπό τον αντιτρομοκρατικό νόμο. "Είμαστε όλοι τρομοκράτες" (εν δυνάμει), καθώς φοβούνται ότι δε θα δεχτούν οι λαοί το πισωγύρισμα στο μεσαίωνα που απαιτούν.
«Ο κόσμος χάνει τα σπίτια του διότι η κυβέρνηση δεν τον βοηθά. Μας αναγκάζουν να φτιάξουμε σκηνουπόλεις. Έτσι θέλουν την Ισλανδία;», δήλωσε μια 50χρονη γυναίκα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΜΜΕ, περίπου 200 άνθρωποι κατασκήνωσαν έξω από τη βουλή στην διάρκεια της νύχτας. -Από άρθρο της "Καθημερινής" στις 2/10/2010
Οι τραπεζίτες βέβαια, αφού οι απειλές δεν έπιασαν, άρχισαν να κάνουν μερικά βήματα πίσω, προτείνοντας νέους όρους, σχετικά πιο "ελαφρυμένους", ώστε να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν (μιας και είναι φανερό ότι ο λαός δεν τους αφήνει να τα πάρουν όλα όσα θέλουν, αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους). Ούτε αυτό όμως πιάνει...
Οκτώβριος 2010:
Θερμή υποδοχή των Ισλανδών βουλευτών, στην πρώτη χειμερινή συνεδρίαση της Βουλής τους.
Οι Ισλανδοί χάνουν τα σπίτια τους και συγκεντρώθηκαν για να αποδοκιμάσουν τους βουλευτές. Τους πέταγαν ψωμιά, αυγά, γάλα και κλειδιά αυτοκινήτων, αναγκάζοντάς τους να μπουν στη Βουλή από την πίσω πόρτα, σαν κλέφτες [που είναι]. Η κυβέρνηση της Ισλανδίας έχει αφήσει στο έλεος των τραπεζών τους πολίτες της, αλλά διαγράφει τα χρέη golden boys, πιστωτικών ιδρυμάτων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ τα δικαστήρια της χώρας δεν προλαβαίνουν να εκδίδουν κατασχετήριες εντολές σπιτιών και αυτοκινήτων ιδιωτών. http://axinosp.blogspot.com/2010/10/blog-post_8068.html |
Μόλις 15 μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε.
Κατονομάζονται ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζονται σε στελέχη τριών ιδιωτικών τραπεζών. Ήδη ο εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται. Η σημερινή κυβέρνηση της Ισλανδίας έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα. http://vasiliastismonaxias.blogspot....g-post_11.html |
Όσο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των τραπεζιτών να δωθούν "πακέτα σωτηρίας", ξανά φαίνεται να αποτυγχάνουν, καθώς ο πρόεδρος της Ισλανδίας απέρριψε και πάλι αυτή τη "βελτιωμένη" πρόταση τους, και ξαναζητά δημοψήφισμα, όπου ο λαός προφανώς θα ξαναψηφίσει ΟΧΙ:
Ισλανδία: Σε δημοψήφισμα τίθεται η αποζημίωση Δανίας-Βρετανίας
Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 Ο πρόεδρος της Ισλανδίας κάλεσε σε δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας βάσει της οποίας θα καταβάλουν 4 δισ. ευρώ στη Δανία και στη Βρετανία για τις απώλειες που υπέστησαν όταν κατέρρευσε η ισλανδική τράπεζα Icesave. Ο πρόεδρος Olafur Grimsson δήλωσε πως η νέα συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή τη περασμένη εβδομάδα, χρειάζεται τη λαϊκή έγκριση. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που ο Grimsson ασκεί το δικαίωμα του προεδρικού βέτο στη συμφωνία της Icesave ζητώντας δημοψήφισμα. Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή της χώρας ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας, αλλά καταψήφισε με πολύ μικρή πλειοψηφία την ιδέα να τεθεί η συμφωνία και σε δημοψήφισμα. H πρωθυπουργός Johanna Sigurdardottir δήλωσε πως η κίνηση αυτή είναι "απογοητευτική" και δεν πιστεύει ότι οι Βρετανία και Δανία θα θελήσουν να ξαναδιαπραγματευτούν. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους όρους της τελευταίας συμφωνίας η Ισλανδία θα έχει μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής και με χαμηλότερο μάλιστα επιτόκιο. Η Ισλανδία θα πρέπει να ξεπληρώσει τη Βρετανία με επιτόκιο 3,3% μεταξύ 2016 και 2046, αντί του 5,5% που ίσχυε για μία μικρότερη χρονική περίοδο (2016-2024). |
Με απλά λόγια, ο κόσμος δε δέχεται τίποτα, και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τα περάσει όλα, θα γίνει δημοψήφισμα, καθώς ο λαός έχει αποδείξει με τις κινητοποιήσεις του ότι πολύ απλά δε δέχεται να τον ληστέψουν, ούτε "λίγο", ούτε "πολύ" οι τραπεζίτες.
Την ίδια ώρα, "στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν" - σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, λίγο ή πολύ, ο κόσμος έχει σκύψει το κεφάλι και κάθεται να τον ληστεύουν μέχρι αηδίας.
Στην Ελλάδα, κάθε λίγους μήνες οι τράπεζες παίρνουν ένα "πακετάκι σωτηρίας", οι εργάτες αποδεκατίζονται μένοντας άνεργοι ή με δραστικές περικοπές μισθών-δικαιωμάτων, ενώ ο Γιωργάκης τώρα αποκαλύπτεται ότι είχε καλέσει το ΔΝΤ εδώ και καιρό, μιας και καταλάβαινε ότι ΔΕΝ μπορούσε να περάσει όλα αυτά τα μέτρα εναντίον μας μόνος του, και χρειαζόταν "ενισχύσεις":
«Βόμβα» Στρος-Καν για Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+ που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα.
|
Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει, και να κηρυχθεί στάση πληρωμών προς τους δανειστές. Το να ρημάζεται η κοινωνία, για να επιβιώσουν μερικοί ολιγάρχες, με την κοινωνία να νοιώθει εξαρτημένη από τη βούληση τους και τις προσταγές τους, είναι βαρβαρότητα και τυραννία - και τις βαρβαρότητες και τις τυραννίες αυτές οι λαοί μπορούν και πρέπει να τις ανατρέπουν. Και καλή βέβαια η απεργία σε 2 μέρες, και όλοι θα πρέπει να είμαστε εκεί, αλλά είναι προφανές πως αυτό είναι απλά η αρχή, ώστε και εμείς να πούμε το δικό μας ΟΧΙ, όπως στην Ισλανδία, και να αρχίσουμε να ξεμπλέκουμε με τα παράσιτα που μας απομυζούν καθημερινά σε αβάσταχτο βαθμό.
Δημοσίευση σχολίου