Home » , » Για γέλια και για κλάματα: "Η κοινωνία της πληροφορίας"

Για γέλια και για κλάματα: "Η κοινωνία της πληροφορίας"

Από ciaoant1 , Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011 | 5:37 μ.μ.

Ειδικά σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, που έχει "κοσμοιστορική" σημασία, είναι προφανές ότι υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα που απλά θα "πρέπει" να αγνοηθούν, σα να μην υπάρχουν, διότι απλούστατα ο κόσμος αδυνατεί να βρει αρκετό χρόνο και δυνάμεις για να τα μελετήσει και να τα επιλύσει.

Έτσι, ένα σωρό ζητήματα απλά "θάβονται", καθώς ο καθένας επιλέγει να ασχοληθεί με τα ζητήματα που θεωρεί ότι είναι τα πιο σημαντικά και μέσα στις δυνατότητες του.

Το παρακάτω ζήτημα "παραλίγο" να καταλήξει και αυτό "στο καλάθι των αχρήστων", όπως τόσα και τόσα άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα, που όμως απλά δεν έχω πχ εγώ χρόνο να τα δω διότι ασχολούμαι με κάποια άλλα, κτλ.

Όμως, έτυχε να δω μια εντελώς κωμικοτραγική "σύμπτωση" στο in.gr, και δε μπόρεσα να μη γελάσω με την γελοιότητα - έβγαλα μάλιστα και ένα snapshot από το site, για να δείξω τι ακριβώς είδα στο in.gr και μου έκανε τέτοια εντύπωση:


Αυτό έβλεπε ο επισκέπτης του site την Παρασκευή που μας πέρασε - και εμένα τουλάχιστον μου φάνηκε ενδεικτικό της γελοιότητας του σημερινού πολιτισμού, που από τη μία έχει τόσες δυνατότητες ώστε να μπορεί να αποθηκεύσει 300 δισεκατομμύρια gigabytes πληροφοριών, αλλά από την άλλη διαπλάθει αμέτρητους ανθρώπους που δε γνωρίζουν ούτε "στοιχειώδη" πράγματα, όπως το ότι ο Ήλιος, και όχι η γη, είναι το κέντρο του ηλιακού συστήματος.

Εδώ και τα σχετικά ρεπορτάζ του in.gr:

Τρίζουν τα κόκαλα του Κοπέρνικου
Ένας στους τρεις Ρώσους «πιστεύει ότι ο Ήλιος περιφέρεται γύρω από τη Γη»

Το 32% των Ρώσων έχει την εντύπωση ότι η Γη είναι το κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, προκύπτει από δημοσκόπηση κρατικής εταιρείας ερευνών.

«Είναι απίστευτο» σχολίασε η Όλγκα Καμέντσουκ της εταιρείας VsTIOM, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα τον Ιανουάριο σε δείγμα 1.600 ατόμων σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Η ίδια δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το 55% των Ρώσων πιστεύει ότι η ραδιενέργεια είναι ανθρώπινο δημιούργημα, ενώ το 29% νομίζει ότι οι δεινόσαυροι συνυπήρχαν με τους ανθρώπους.

Ακόμα κι αν λάβει κανείς υπόψη ότι το περιθώριο λάθους της δημοσκόπησης είναι 3,4%, τα ποσοστά φαίνονται όντως απίστευτα.

«Τα δεδομένα είναι αντιπροσωπευτικά του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου στη χώρα» δήλωσε η Καμέντσουκ σύμφωνα με το Reuters.

Η ασχετοσύνη όμως δεν είναι αποκλειστικό ρωσικό προνόμιο: Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Gallup το 1999, ο Ήλιος περιφέρεται γύρω από τη Γη για το 21% των Αμερικανών.

Και η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται: Το ποσοστό που κατέγραψε η Gallup το 1999 είναι ίδιο με αυτό που καταγράφηκε σε αντίστοιχη έρευνα που διενήργησε το 1988 το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ίλινοϊ.

Τριακόσια δισεκατομμύρια gigabyte η παγκόσμια αποθηκευτική χωρητικότητα
Οι σκληροί δίσκοι, τα DVD, τα περιοδικά και όλα τα υπόλοιπα μέσα που υπήρχαν το 2007 χωρούσαν 295 exabyte πληροφορίας, δηλαδή 295 δισεκατομμύρια gigabyte, υπολογίζουν χονδρικά Αμερικανοί ερευνητές.

Αν όλα αυτά τα δεδομένα ήταν γραμμένα σε CD, η στοίβα θα έφτανε πέρα από το φεγγάρι. Αν ήταν γραμμένα σε βιβλία, μια περιοχή στο μέγεθος της Κίνας θα καλυπτόταν κάτω από ένα στρώμα πάχους τριών τόμων.

Και από το 2007 μέχρι σήμερα, η αποθηκευμένη πληροφορία έχει σίγουρα αυξηθεί: οι ερευνητές εκτιμούν ότι η χωρητικότητα των ψηφιακών μέσων αποθήκευσης διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες.

Οι εκτιμήσεις δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, το οποίο αφιερώνει μεγάλο μέρος του τελευταίου τεύχους του στο θέμα του παγκόσμιου κατακλυσμού δεδομένων.

Αλήθεια, τη θυμάται κανείς πλέον την περιβόητη "κοινωνία της πληροφορίας";

Πληροφορίες βέβαια υπάρχουν, και είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω του ίντερνετ, και σε εξελιγμένες μορφές παρουσίασης (πχ εικόνα, βίντεο, animation, κτλ). Όμως, όπως λέγαμε και στην προηγούμενη σχετική μας ανάρτηση, "αν οι δυνατότητες του ίντερνετ χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που δεν έχουν κατανόηση του κόσμου εντός του οποίου ζουν, ούτε ένα όραμα-σχέδιο για το πως θα ήθελαν να είναι, τότε...προκύπτει το χάος. Και βέβαια από τη στιγμή που ο κόσμος σπαράσσεται από τον αδιάκοπο ταξικό πόλεμο, σε κάθε μικρό και μεγάλο θέμα η μάχη περνά και στο ίντερνετ, με την κάθε άποψη να εκπροσωπεί τα διάφορα συμφέροντα της εκάστοτε τάξης, και να συγκρούεται με τις υπόλοιπες."

Ως επιδόρπιο, ένα αρθράκι από το "Βήμα":

ΗΠΑ - Μελέτη
Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με ύλη 174 εφημερίδων και... δεν το ξέρουμε

Αν πιστεύετε ότι κατακλύζεστε από πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να έχετε δίκιο. Σύμφωνα με νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από δεδομένα τα οποία θα ισοδυναμούσαν με ύλη 174 εφημερίδες.

Η ανάπτυξη του Διαδικτύου, η ύπαρξη 24ωρων τηλεοπτικών προγραμμάτων και των νέων «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων στις μέρες μας μάς οδηγούν στο να δεχόμαστε πέντε φορές περισσότερες πληροφορίες κάθε μέρα σε σχέση με αυτές που λαμβάναμε το 1986.

Όμως αυτά τα στοιχεία ωχριούν μπροστά στην αύξηση της ποσότητας των πληροφοριών που παράγουμε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και γραπτών μηνυμάτων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επικεφαλή της έρευνας καθηγητής Μάρτιν Χίλμπερτ, ο μέσος άνθρωπος παράγει στοιχεία ισοδύναμα έξι εφημερίδων, την στιγμή που πριν από 24 χρόνια παρήγαμε πληροφορίες που θα γέμιζαν μόλις δυόμισι σελίδες. Παράλληλα η αποθήκευση όλων αυτών πληροφοριών σε υπολογιστές και μικροτσίπ αναλογεί σε 600.000 βιβλία.

Για τον υπολογισμό όλων των δεδομένων που στέλνονται και λαμβάνονται, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πολύπλοκη εξίσωση.

«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο μέσον της εποχής της πληροφόρησης. Πριν από 100 χρόνια, οι άνθρωποι ήταν τυχεροί αν καταφέρνουν να διαβάσουν το ισοδύναμο 50 βιβλίων σε ολόκληρη τη ζωή τους και τώρα τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη παρακολουθήσει μερικές εκατοντάδες ταινίες. Όμως ο εγκέφαλος είναι πολύ ‘’εύπλαστος’’ και είναι πολύ καλός στα να κατανοεί και να επεξεργάζεται τις πληροφορίες.», δήλωσε ο δόκτωρ Χίλμπερτ.


Όμως, πληροφορία που εισέρχεται σε ένα μυαλό που δεν έχει την ικανότητα να την επεξεργάζεται στα πλαίσια μιας συνεκτικής "κοσμοθεωρίας", είναι κάπως σα να εκπέμπεις τηλεοπτικό σήμα σε μια κοινωνία με χαλασμένο τηλεοπτικό δέκτη, χωρίς δηλαδή μια "συσκευή" που θα "αποκωδικοποιήσει" σωστά το σήμα και θα παράγει στην οθόνη μια εικόνα+ήχο που θα βγάζει κάποιο νόημα. Και αυτός ο [ιδεολογικού τύπου] "αποκωδικοποιητής" λείπει σήμερα.

Kαι κάτι περί φιλοσοφίας, μιας και αναπτύχθηκε η ανάλογη συζήτηση, από το πολύ καλό βιβλίο του Α. Γκράμσι "Για την πολιτική και το σύγχρονο κράτος", το οποίο το είχε δώσει η "Ημερησία",και μάλιστα με χορηγό (1) τον "ΕΛΛΑΚΤΩΡ" του Μπόμπολα που έχει και την "Ημερησία", αλλά και (2) τη Eurobank(!), κάτι που δείχνει και την ιδεολογική σύγχυση που επικρατεί σήμερα, αλλά και το ότι καμία εξουσία δεν είναι "απόλυτη", αλλά είναι αναγκασμένη να λαμβάνει υπόψη της τους εκάστοτε "συσχετισμούς δύναμης", με αποτέλεσμα πχ μια εφημερίδα του Μπόμπολα να δίνει, μεταξύ άλλων, και μερικά σημαντικότατα έργα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, όπως αυτό του Γκράμσι (προκειμένου να έχει "άλλοθι" απέναντι στην [ιδεολογικού τύπου] επίθεση που θα δεχτεί διότι παρουσιάζει "υπερβολική μονομέρεια" από την κοινωνία αν δίνει μόνο έργα που συμφέρουν 100% τον Μπόμπολα).

To απόσπασμα που βάζουμε είναι από την πρώτη-πρώτη παράγραφο του βιβλίου:

Ο κοινός νους δεν είναι μια μοναδική αντίληψη, αμετάβλητη μέσα στον χώρο και το χρόνο: είναι το "φολκλόρ" της φιλοσοφίας, και ως τέτοιο παρουσιάζεται με αμέτρητες μορφές. Το θεμελιώδες χαρακτηριστικό του είναι ότι πρόκειται για μια αντίληψη (ακόμα και σε κάθε μεμονωμένο μυαλό) διαλυμένη, ασυνάρτητη, ασυνεπή, ανάλογη με την κοινωνική και πολιτισμική θέση του πλήθους για το οποίο αποτελεί φιλοσοφία. Στην ιστορία, όταν συλλαμβάνουμε μια ομοιογενή κοινωνική ομάδα, διαμορφώνουμε παράλληλα, ενάντια στον κοινό νου, και μια ομοιογενή φιλοσοφία, δηλαδή μια φιλοσοφία συνεκτική και συστηματική
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger