Στις ΗΠΑ, σημαντική εξέλιξη, καθώς ο Μπέρνακι, ο πρόεδρος της FED που εδώ τον βλέπουμε σατυρικά με κοστούμι Magneto, άνοιξε το παράθυρο για νέο γύρο εκτύπωσης πληθωριστικού χρήματος. Έτσι κάνει πάντα τελικά: Απλά ανοίγει έναν "κύκλο συζητήσεων" για μερικούς μήνες, ώστε να "προετοιμαστούν οι επενδυτές", και μετά τυπώνει χρήμα, θυσιάζοντας ουσιαστικά το δολάριο, που ήδη αμφισβητείται ανοιχτά ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, προκειμένου να διασωθούν οι τράπεζες με "πακέτα σωτηρίας".
Ανοιξε τη συζήτηση για QE3 ο Μπερνάνκε
Ανοικτό άφησε, χθες, το ενδεχόμενο ενός τρίτου προγράμματος εκτύπωσης δολαρίων, ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκε. Καταθέτοντας στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Μπερνάνκε ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση της Fed δεν θα επιτρέψει στην οικονομία να διολισθήσει εκ νέου στην ύφεση. Υπό το πρίσμα αυτό, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 600 δισ. δολ. (QE2), η Fed δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ένα νέο αντίστοιχο πρόγραμμα (QE3). |
Αυτός είναι ο Hoenig, μέλος της FED, που μάλλον ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα με τις δηλώσεις του τώρα τελευταία, καθώς λέει και μερικές αλήθειες, όπως πχ ότι οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει μονοπώλια (και θέλει μάλιστα να τις "σπάσει" σε μικρότερες, για να περιορίσει τη δύναμη τους, κτλ). Είναι, θα έλεγε κανείς, ένας "έντιμος τραπεζίτης" (κάτι που βέβαια είναι κατ' αντιστοιχία με το "ένας έντιμος κλέφτης").
Fed Treasury Purchases `Monetizing Debt,' May Spur Inflation, Hoenig Says
Federal Reserve Bank of Kansas City President Thomas Hoenig said the central bank is “monetizing debt” with its purchases of U.S. Treasuries, a program that he says may spur inflation. “Yes, we are monetizing debt,” Hoenig said today in a speech in New York. “You buy bonds and you monetize debt. Right now, a lot of that is going into excess reserves so it is not having an immediate effect on inflation. It will initiate inflationary impulses. It takes time.” Hoenig, the lone dissenter from every Fed meeting last year, warned that the central bank’s near-zero interest rates and record monetary stimulus could lead to asset price bubbles and increase inflation in a few years. He voted against the Fed’s plan to purchase $600 billion in U.S. Treasury securities through June during the final two meetings of 2010. |
Σε απλά ελληνικά, ο Hoenig παραδέχεται ότι πληθωρίζουν το δολάριο ("Yes, we are monetizing debt"), ενώ επίσης μας λέει ότι αυτή η πολιτική δημιουργεί "φούσκες" (asset bubbles"). Ένα παράδειγμα είναι οι διαρκώς υψηλότερες τιμές των τροφίμων, θέμα που το έχουμε ξαναδεί και παλιότερα:
Καθώς λοιπόν οι τράπεζες έχουν μεγάλη "ρευστότητα" (κεφάλαια) στα χέρια τους, χάρη στα "πακέτα σωτηρίας" που αρπάζουν, επενδύουν πχ στην "αγορά τροφίμων", αυξάνοντας έτσι την τιμή τους (λόγω της αυξημένης ζήτησης). Αυτό όμως κάνει τα τρόφιμα αυτά υπερβολικά ακριβά για τους λαούς, ειδικά τους φτωχότερους, με αποτέλεσμα άνθρωποι να λιμοκτονούν, και βέβαια έτσι πυροδοτούνται και πάμπολλες εξεγέρσεις, κτλ.
Ας μην ξεχνάμε ότι πριν 2-3 βδομάδες, ο Ζέλικ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, παραδέχτηκε σε δηλώσεις του τα εξής:
Άλλους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έριξε σε ακραία φτώχεια η αύξηση των τιμών των τροφίμων τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία κρούει τον κίνδυνο για το άλμα των τιμών του καλαμποκιού και των σιτηρών. Τα ακριβότερα τρόφιμα πλήττουν πρωτίστως τους πληθυσμούς των φτωχότερων κρατών, που ξοδεύουν περίπου το μισό του εισοδήματός τους για φαγητό. Ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε την Τρίτη ότι οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων «έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα», καταγράφοντας άυξηση 29% πέρυσι, και βρίσκονται μόλις 3% χαμηλότερα από το ζενίθ τους το καλοκαίρι του 2008. |
Θυμίζουμε επίσης ένα παλιότερο άρθρο της Huffington Post για τις εξεγέρσεις τροφίμων που είχαμε πριν μερικά χρόνια:
το τέλος του 2006, οι τιμές των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο άρχισαν να αυξάνονται, ξαφνικά και απότομα. Μέσα σε ένα χρόνο, η τιμή του σίτου είχε αυξηθεί κατά 80 τοις εκατό, το καλαμπόκι κατά 90 τοις εκατό, και το ρύζι 320 τοις εκατό. Σε μια παγκόσμια καταστροφή από την πείνα, 200 εκατομμύρια άνθρωποι - κυρίως παιδιά - δεν μπορούσε να πάρει τα τρόφιμα πια, και βυθίστηκε σε υποσιτισμό ή ασιτία. Ο Ζαν Ζιγκλέρ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, την αποκάλεσε "μια σιωπηλή μαζική δολοφονία», και οφείλεται εξ ολοκλήρου σε "ανθρώπινες ενέργειες"." ... Στη συνέχεια, μέσα από τη δεκαετία του 1990, η Goldman Sachs και άλλοι πίεσαν σκληρά και κατάργησαν τους κανονισμούς. Ξαφνικά, οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε «παράγωγα» (derivatives - χρηματοπιστωτικά "προιόντα" σπέκουλας-κερδοσκοπίας), που θα μπορούσαν να αγοραστούν ή να πωληθούν στους εμπόρους οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τη γεωργία (στο χρηματοπιστωτικό τομέα εννοεί, στο "χρηματιστήριο αγροτικών προιόντων συγκεκριμένα). Μια αγορά σε «σπέκουλα τροφίμων" γεννήθηκε. Έτσι ο αγρότης ακόμη συμφωνεί να πωλήσει καλλιέργεια του εκ των προτέρων σε έμπορο για £ 10.000. Αλλά τώρα, η σύμβαση μπορεί να πωληθεί σε επενδυτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ίδια τη σύμβαση ως αντικείμενο δυνητικών πλούτου. Πχ η Goldman Sachs το αγοράζει και το πωλεί στην τιμή των £ 20.000 στη Deutschebank, που το πουλά στην τιμή των £ 30.000 στη Merryl Lynch - και επάνω, και επάνω, εφόσον θεωρούν ότι η τιμή μπορεί να ανέβει κι άλλο, μέχρι σχεδόν να μη φέρει καμία σχέση με την παραγωγή του αγρότη." Ακόμη και ο George Soros είπε ότι αυτό ήταν "ακριβώς το ίδιο όπως κρυφά όταν επιχειρηματίες και μαυραγορίτες φυλάνε κρυφά τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πείνας, προκειμένου να αποκομίσει κέρδη από την αύξηση των τιμών." |
Όπως λοιπόν δημοσίευσαν πριν 2-3 μέρες οι Financial Times:
Νέο ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως
Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν, καταγράφοντας νέο ρεκόρ το Φεβρουάριο, για όγδοο συνεχή μήνα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του FAO, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, ενώ εντείνεται η ανησυχία για τυχόν αύξηση στις τιμές του πετρελαίου που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. |
Ο Μπέρνακι βέβαια, αργά ή γρήγορα, θα τυπώσει κι άλλο χρήμα. Μόνο που αυτό υποτιμά διαρκώς την αξία του δολαρίου:
Από τη στιγμή όμως που το δολάριο διαρκώς χάνει την αξία του, ΔΕΝ είναι πλέον κατάλληλο για αποθήκευση πλούτου. Είναι ένα νόμισμα που κάνει μόνο για πραγματοποίηση συναλλαγών. Όμως, ένα νόμισμα, και μάλιστα ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, πρέπει να χρησιμοποιείται και για να αποθηκεύει κανείς τον πλούτο του, χωρίς να τον χάνει λόγω διαρκούς υποτίμησης. Έτσι, ο κόσμος γυρίζει σε αυτό που ξέρει ότι είναι μια σταθερή αποθήκη του πλούτου, δηλαδή στο χρυσό.
Είχαμε δει και παλιότερα ότι ακόμα και μέσα στις ΗΠΑ, η αμφισβήτηση είναι έντονη, και στη Γιούτα ήδη ψηφίζουν νόμο για να συναλλάσσονται όχι μόνο σε δολάρια, αλλά και σε χρυσό (παρόμοιο νομοσχέδιο προωθεί ήδη και η Βιρτζίνια):
Utah Pushes To Accept Gold, Silver As Alternative Currency
Spoiler:
Όλη η συζήτηση για παγκόσμιο νόμισμα και για παγκόσμια διακυβέρνηση είναι κωμικοτραγικές, με την έννοια ότι...είχαμε παγκόσμιο νόμισμα και παγκόσμια διακυβέρνηση επί χρόνια:
Οι ΗΠΑ ήταν η #1 δύναμη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ, το δολάριο ήταν το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ αποθεματικό νόμισμα, κτλ. Τώρα, επειδή ακριβώς οι ΗΠΑ γκρεμίζονται, δεν υπάρχει κάποιος να τους αντικαταστήσει άμεσα, η Κίνα ανεβαίνει, το ευρώ είναι "ο μονόφθλαμος ανάμεσα στους τυφλούς", κτλ, ενώ το SDR είναι ξεκάθαρα μια προσωρινή λύση ανάγκης, που ΑΝ επιβληθεί, θα επιβληθεί για λίγο, μέχρι δηλαδή να αναλάβει η Κίνα με το γουάν, σε συνδυασμό και με πιθανούς συμμάχους. Αυτή είναι η εξέλιξη, χωρίς να υπολογίζουμε βέβαια ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ή επανάσταση.
Το διάγραμμα αντικατοπτρίζει την πορεία των πραγμάτων σε νομισματικό επίπεδο, όπως τουλάχιστον την βλέπουμε εμείς:
Συγκεκριμένα, μας δείχνει ότι με βάση τη σημερινή ισοτιμία των νομισμάτων με το χρυσό, ο συνολικός πλούτος που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου είναι 85% σε νομίσματα (δολάριο, ευρώ,γιεν, κτλ), και 15% σε χρυσό.
Αυτό που θα γίνει λοιπόν, αργά ή γρήγορα και με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, είναι ότι τα νομίσματα θα υποτιμηθούν άγρια (κάτι που μπορεί και να το παρουσιάσουν ως "άνοδο του χρυσού", όπως το λένε και τώρα). Έτσι, τα νομίσματα που κατέχουν θα αποτελούν πολύ μικρότερο κομμάτι των αποθεμάτων τους (το 7% του γραφήματος είναι προφανώς εντελώς αυθαίρετο), και ο χρυσός που θα έχει "ανέβει", θα έχει "ανέβει" τόσο πολύ, ώστε θα αποτελεί πολύ μεγάλο μέρος της περιουσίας τους. Και βέβαια, θα αναγνωριστεί και επίσημα στην κεντρική νομισματική σκηνή.
Δείτε πχ για το τέλος αυτό εδώ το άρθρο από την κίνηση των τραπεζιτών στην Ιταλία να ζητήσουν να "βάλουν χέρι" στο χρυσό της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, στην οποία είναι μέλη. Χρειάζονται άλλωστε κεφάλαια, είναι, όπως όλες, χρεωκοπημένες, και ζητούν να συμπεριλάβουν το χρυσό στα αποθεματικά τους, ώστε να φαίνονται ότι έχουν "κεφαλαιακή επάρκεια":
Italian Banks Pushing For Mark-To-Market To Benefit From Surging Price Of... Gold
Spoiler:
Δημοσίευση σχολίου