Home » , , » Διεθνή νέα (μέρος Α')

Διεθνή νέα (μέρος Α')

Από ciaoant1 , Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 | 1:15 π.μ.


Μερικά διεθνή νέα, ξεκινώντας από το μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας, με την Αμερική να πέφτει, και την Κίνα να ανεβαίνει διαρκώς. Ως ένα εισαγωγικό πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων θυμίζουμε μερικές βασικές παρατηρήσεις:

-Από την πτώση του "Ανατολικού μπλοκ" και μετά, ο καπιταλισμός ενσωμάτωσε στην παγκόσμια αγορά όλες αυτές τις περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι "εν μία νυκτί" ενσωμάτωσε στην παγκόσμια αγορά εργασίας αμέτρητους νέους εργάτες, κυρίως από την Κίνα, που ήταν πολύ πιο "ανταγωνιστικοί" από τους εργάτες της Δύσης.

-Το βιομηχανικό κεφάλαιο άρχισε να μεταναστεύει με ταχύτατους ρυθμούς προς την Ασία, μεταφέροντας εκεί την παραγωγή, μιας και αυτό ήταν που συνέφερε τους κεφαλαιοκράτες που την ελέγχουν ολιγαρχικά. Ο παραγωγικός ιστός της Δύσης αποσαθρώθηκε, και η Δύση θα είχε καταρρεύσει πολύ νωρίτερα, αν δεν είχε υποκαταστήσει τη φυγή του βιομηχανικού κεφαλαίου με τη "ρευστότητα" που παρείχαν οι τράπεζες στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια, δάνεια προς κράτη, κτλ).

-Τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να αποπληρωθούν πλέον - και αυτό σημαίνει ότι και οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες.

-Άρα, οι εργάτες έχουν από τη μία πλευρά την επίθεση του βιομηχανικού κυρίως κεφαλαίου, που ζητά να "κινεζοποιηθούν" όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να γίνουν πιο "ανταγωνιστικοί" και να συμφέρει το βιομήχανο να επενδύσει το κεφάλαιο του στη Δύση (κάτι που προς το παρόν δεν τον συμφέρει - προτιμά προφανώς την Ασία, και θα συνεχίσει να την προτιμά έως ότου οι εργάτες εξαθλιωθούν, ένα κομμάτι τους εξοντωθεί (μαζί και με μερικούς μικροαστούς, ακόμα και κάποιους κεφαλαιοκράτες που θα βάλουν λουκέτο), και τελικά αναγκαστούν λόγω πείνας να δεχτούν την "κινεζοποίηση").

-Από την άλλη πλευρά, οι εργάτες έχουν να αντιμετωπίσουν την επίθεση των τραπεζιτών, που ζητούν ότι πόροι υπάρχουν να κατευθύνονται προς αυτούς, ώστε να διασωθούν αυτοί εις βάρος όλης της υπόλοιπης κοινωνίας. Τα κεφάλαια που χρειάζονται είναι μάλιστα τόσα πολλά, που τυπώνονται τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων από το πουθενά, ιδίως από τις ΗΠΑ (και όχι μόνο πάντως), προκειμένου να δωθούν (κυρίως) στις τράπεζες.

-Η εκτύπωση αυτή χρήματος από το πουθενά είναι πληθωριστική - έτσι, όλα τα νομίσματα πέφτουν σε σχέση πχ με το χρυσό (που μένει σταθερός), ενώ πλέον ο πληθωρισμός αυτός φαίνεται και σε είδη όπως τα τρόφιμα, το πετρέλαιο, κτλ, που η τιμή του σε δολάρια/ευρώ/γιεν έχει πάρει την ανηφόρα.

-Ως "παρενέργεια", αυτοί που έχουν συσσωρεύσει μεγάλο πλούτο κυρίως σε δολάρια (μιας και αυτό είναι μεταπολεμικά το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα), αμφισβητούν το δολάριο, διότι απλούστατα το νόμισμα αυτό διαρκώς υποτιμάται, και άρα δεν κάνει για "αποθήκη πλούτου". Εξ ου και η στροφή της Κίνας/Ινδίας/Ρωσίας/πετρελαιάδων προς το χρυσό, και η συζήτηση για το SDR, ως νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα (το SDR θυμίζουμε ότι είναι ένα λογιστικό νόμισμα, δεν κυκλοφορεί δηλαδή, απλά το χρησιμοποιούν οι τραπεζίτες, και η ισοτιμία μου προκύπτει από ένα συνδυασμό της ιστοιμίας του δολαρίου, του ευρώ, του γιεν και της αγγλικής λίρας, ενώ πλέον υπάρχουν προτάσεις να συμπεριληφθεί και το γουάν και ο χρυσός). Από τη στιγμή που κανένας ιμπεριαλιστής δε μπορεί να κυριαρχήσει πλήρως (τόσο σε νομισματικό επίπεδο όσο και γενικότερα βέβαια), είναι αναμενόμενο να υπάρχουν τέτοιες "αλχημείες", που αντικατοπτρίζουν ακριβώς το ότι πλέον δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο αφεντικό στον κόσμο όπως γινόταν μέχρι πρότινος.

Ας δούμε τις νεότερες εξελίξεις, με μερικά σχόλια:

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtbppUiYFJV-HYbktVbwG6ZsgwMLc69X-W7Usie0iYCQT_Bbu3pPPG1x_NGkMN3m1XpnXyHSHp1Xgg_0fCyisIJCtjnIB7ToLpCAwbhBoskNr3hsizL46Y8uF3-YWUdVDBjPfauQ0Ng0SO/s400/Made+in+China.jpg

Να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο θέλουν οι χώρες της ομάδας BRICS
Τα πέντε κράτη που συγκροτούν την ομάδα BRICS, όπως αποκαλείται από τα λατινικά αρχικά της ονομασίας τους, επικρότησαν την Τρίτη στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιούν στη νήσο Χαϊνάν, στη νότια Κίνα, το ενδεχόμενο να αποκτήσει παγκόσμια υπόσταση, το Ειδικό Χρηματοδοτικό Χρεώγραφο, που αντιπροσωπεύει την εσωτερική λογιστική μονάδα, αλλά και το συναλλαγματικό διαθέσιμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου οι ηγέτες των κρατών που αποτελούν την ομάδα BRICS, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση ενός ευρείας αποδοχής διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, που στην πραγματικότητα αποτελεί μια συγκαλυμμένη πρόταση μείωσης της εξάρτησης από το δολάριο. Αυτά είναι γνωστά, το νέο είναι και η είσοδος της Ν. Αφρικής στη συμμαχία της Κίνας-Ρωσίας

Bric summit ends in China with plea for more influence
The leaders of the so-called Bric emerging economies have called for more influence - including Russia's speedy entry to the World Trade Organisation (WTO). Οι Αμερικάνοι βάζουν διαρκώς εμπόδια εδώ και χρόνια

At the summit on the southern island of Hainan, the leaders of Brazil, Russia, India, China and South Africa said the recent financial crisis had exposed the inadequacies and deficiencies of the current monetary order, which has the dollar as the world's most-used currency.
Chinese President Hu Jintao said: "The era demands that the Brics countries strengthen dialogue and co-operation."

These countries are worried about the long-term direction of the dollar (το δολάριο πάει προς το κάτω) because of the US's large trade and budget deficits.

China has been diversifying into euros to reduce its dependency on the value of the dollar.

In a move designed to signal another type of move away from dollar-dependency, the development banks of the five nations agreed in principle to establish mutual credit lines denominated in their local currencies. (δηλαδή θα σταματήσουν να συναλλάσσονται σε δολάρια, και θα συναλλάσσονται πλέον μεταξύ τους μέσω των δικών τους νομισμάτων

BRICs Said to Seek End to West’s Monopoly of World Bank, IMF
Five of the largest emerging nations will push the U.S. and Europe to end their 65-year monopoly on leadership positions at the World Bank and International Monetary Fund, according to two diplomats who helped negotiate a statement by the countries.

Άλμα των κινεζικών ξένων αποθεμάτων πάνω από τα 3 τρισ. δολ. (την ίδια ώρα, οι Κινέζοι εργάτες πεινάνε. Αλλά, θα μου πεις, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το κεφάλαιο προτιμά να επενδύει και να αναπτύσσεται εκεί: Διότι πλέον αυτές και μόνο αυτές τις συνθήκες μεσαιωνικού ξεζουμίσματος των λαών αποδέχονται οι κεφαλαιοκράτες - όλα τα υπόλοιπα τα απορρίπτουν)
Πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια διογκώθηκαν τα ξένα αποθεματικά της Κίνας, ωθούμενα από τους συναλλαγματικούς ελέγχους του Πεκίνου, για τους οποίους εκφράζουν παράπονα τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλα κράτη, υποστηρίζοντας ότι διαστρεβλώνουν το παγκόσμιο εμπόριο και εμποδίζουν την παγκόσμια ανάκαμψη.

Όντας τα μεγαλύτερα του κόσμου, και μάλιστα με διαφορά, τα ξένα αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 24,4% από πέρσι, αγγίζοντας τα 3.04 τρισ. δολάρια στο τέλος Μαρτίου 2011, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στις μαζικές αγορές δολαρίων και άλλων ξένων νομισμάτων από το Πεκίνο, για να περιορίζει έτσι την άνοδο του γουάν καθώς εισρέουν στη χώρα μεγάλα εξαγωγικά έσοδα και επενδύσεις από το εξωτερικό.

Στην περίπτωση που το εμπόριο θα ήταν περισσότερο απελευθερωμένο, η εισροή αυτών των κεφαλαίων θα ωθούσε ανοδικά το γουάν και θα έκανε κινεζικά προϊόντα ακριβότερα στις παγκόσμιες αγορές.

Αφήστε μας να ταΐσουμε το "τέρας" των "χρηματοπιστωτικών παραγώγων" (των "τοξικών" δανείων, κτλ) - θα τυπώσουμε χρήματα και θα τα δώσουμε στις τράπεζες. Εσείς..."φάτε παντεσπάνι"

Banks facing $3.6 trillion 'wall of maturing debt', IMF Global Financial Stability Report says Ε εντάξει μωρέ, πως κάνετε έτσι, για 3.6 τρισεκατομμυριάκια ακόμα. Και τι έγινε αν ένα σημαντικό μέρος των εργατών της Δύσης θα ψοφήσει, και οι υπόλοιποι θα επιζήσουν μέσα στη φτώχεια, το φόβο και την ανέχεια, για χάρη μιας μικρής ολιγαρχίας;
Debt-laden banks are the biggest threat to global financial stability and they must refinance a $3.6 trillion "wall of maturing debt" which comes due in the next two years, the International Monetary Fund said in its Global Financial Stability Report.

Νέα ρεκόρ για χρυσό-ασήμι, καθώς τα νομίσματα διαρκώς πληθωρίζονται


Φοβερή ατάκα για τραπεζίτες, που "τώρα συνειδητοποιούν σιγά-σιγά (κάποιοι απ' αυτούς) το τι ακριβώς κάνουν και τι συνέπειες έχει αυτό που κάνουν στην υπόλοιπη κοινωνία:

“I see much less boastful pride than there used to be,” says one top executive at a Wall Street firm. “I wouldn’t call it humility, just shame. I am astonished by how many senior people I meet who are ashamed of their own institutions. They are still a bit paralyzed by the shock of realizing how much of their profits came from unsavory practices.”

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ συζητούν για το αν θα συνεχίσουν να τυπώνουν χρήμα, αν θα κηρύξουν στάση πληρωμών, κτλ. Γενικά, η στάση πληρωμών όμως δε συμφέρει τη άρχουσα τάξη, και μόνο ο λαός έχει συμφέρον να το κάνει, και στη συνέχεια να επιτεθεί και να εξοντώσει την άρχουσα τάξη, αναλαμβάνοντας αυτός την εξουσία. Επειδή όμως ο λαός στις ΗΠΑ δε φαίνεται προς το παρόν σε καμία περίπτωση να είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο, η άρχουσα τάξη θα συνεχίζει να παραμυθιάζει τον κόσμο, φοβίζοντας τον προκειμένου να συνεχίσει να αποδέχεται τις πολιτικές αποδεκατισμού του.

Όσο για την εκτύπωση χρήματος, η αλήθεια είναι πως πλέον η FED πιέζεται πολιτικά, διότι πέρα από ένα πολύ μικρό μέρος της ελίτ, όλοι οι υπόλοιποι έχουν αρχίσει να φωνάζουν πλέον. Γι' αυτό και πιθανόν να κάνει ένα "διάλειμμα" το καλοκαίρι, που ολοκληρώνεται αυτός ο γύρος εκτύπωσης χρήματος, αφήνοντας την αγορά και τους δείκτες των χρηματιστηρίων να κρασάρουν λίγο ή πολύ (διότι χωρίς τα λεφτά της FED, οι τράπεζες θα κρασάρουν). Μετά από αυτό το κρασάρισμα, θα είναι πολύ πιο εύκολο να πείσουν τον κόσμο να συνεχίζουν την εκτύπωση.


Pimco: Το μεγαλύτερο ταμείο επενδύσεων σε ομόλογα ποντάρει κατά των ΗΠΑ
Το μεγαλύτερο ταμείο επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο, Pimco, με συνολικά διαθέσιμα 1,2 τρισ. δολαρίων, στοιχηματίζει ότι θα μειωθεί η αξία του αμερικανικού δημοσίου χρέους.

Ο επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής του ταμείου κ. Μπιλ Γκρος κλιμάκωσε την απαισιοδοξία του σε σχέση με τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, ανοίγοντας τον περασμένο μήνα θέσεις εναντίον τους, καθώς αναμένει την αύξηση των επιτοκίων, την υποτίμηση του δολαρίου και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την ανώτερη βαθμίδα ΑΑΑ που διαθέτει σήμερα.

Ο κ. Γκρος δεν στοιχηματίζει μόνο ότι η αμερικανική Κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα και το βάρος του χρέους, αλλά δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στην πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed). Φοβάται, όπως αναφέρει, την ημέρα που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη Fed, καθώς θεωρεί ότι θα αφήσει την αγορά ομολόγων ευάλωτη σε ένα μεγάλο κύμα πωλήσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η PIMCO "παίζει" - προφανώς αντιλαμβάνεται ότι οι τράπεζες χρειάζονται αυτά τα χρήματα που τυπώνει η FED, και άρα δε θα σταματήσουν να τα τυπώνουν από μόνοι τους. Απλά προφανώς αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρξει μάλλον μια παύση το καλοκαίρι

Και αν όλα τα άλλα αποτύχουν...

China white paper highlights US military 'competition'
China says the United States is increasing its military presence in the Asia-Pacific region, which is becoming more "volatile".

It also says there has been a rise in operations directed against China.



Κινεζικό αεροπλανοφόρο - σχεδόν έτοιμο

Chinese Warship May Be Nearly Ready
Photos of the aircraft carrier, the Varyag, which China bought from the Ukraine in 1998, appeared Wednesday on the Web site of Xinhua, the Chinese state news agency.

The Chinese state news agency has posted photographs of an aircraft carrier under reconstruction that appears to show the warship near completion. Captions with the photos said that the work would end soon and that the carrier was expected to sail later this year.

Το κεφάλαιο επενδύει, αν επενδύει, στην Κίνα. Η Δύση πρώτα θα "κινεζοποιηθεί", και μετά τα ξαναλέμε

U.S. falls behind China in wind power
The United States fell behind China in the development of wind power, as new wind power added in the United States fell sharply last year from 2009, the industry's trade group said on Thursday.

Διαστημικές μπίζνες: Η Ρωσία προσπαθεί να εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος (προφανώς εκεί οφείλονται και όλα τα αφιερώματα στο Γκαγκάριν, κτλ που μας δείχνουν το τελευταίο διάστημα, καθώς η "αγορά" του διαστήματος έχει "αναζοπυρωθεί")

Russia looks to grab half of world space launch market
Russia needs to increase its presence on the global space market and increase its share of launches from 40% to 50%, Prime Minister Vladimir Putin said on Thursday.

"We need to expand our presence on the global space market, which, incidentally, has grown 150% since 2003 and is now worth around $200 billion. That's big business," Putin said.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger