Home » , » "Συγνώμη, μήπως θα είχατε την ευγενή καλοσύνη να κινεζοποιηθείτε;"

"Συγνώμη, μήπως θα είχατε την ευγενή καλοσύνη να κινεζοποιηθείτε;"

Από ciaoant1 , Πέμπτη 28 Απριλίου 2011 | 3:55 μ.μ.

Eurobank: «Κλειδί» για τη μείωση του χρέους η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο εξωτερικός τομέας να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας στο μέλλον και κατόπιν να συνεισφέρει στην αποπληρωμή μέρους του εξωτερικού χρέους, επισημαίνεται στο νέο τεύχος της περιοδικής έκδοσης Οικονομία και Αγορές, την οποία εξέδωσε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG.
...
«Για να σταματήσει η ανοδική πορεία του εξωτερικού χρέους πρέπει το εμπορικό ισοζύγιο να δημιουργεί στο μέλλον πλεονάσματα της τάξης του 0,5-1,5% του ΑΕΠ ετησίως, από ελλείμματα της τάξης του 7,3% το 2010», τονίζεται στη μελέτη.
Με απλά λόγια, αυτό που μας λέει [και] η Eurobank, είναι ότι το βαθύτερο ζήτημα δεν είναι το χρέος αυτό καθαυτό, αλλά η αδυναμία εξυπηρέτησης του. Από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει αρνητικό "εμπορικό ισοζύγιο", το χρέος συνεχώς μεγαλώνει - και πλέον είναι τόσο μεγάλο, που δε μπορεί να το αποπληρώσει -> έχει πλέον χρεωκοπήσει (άλλο αν οι πιστωτές εμποδίζουν την αναγνώριση αυτής της αλήθειας, προκειμένου πρώτα να αρπάξουν τα "ασημικά" και τα "πακέτα σωτηρίας" τους, και μετά να μας το "ξεφουρνίσουν").

Πώς όμως θα έχουμε ξανά ανάπτυξη; Πώς θα γίνουν δηλαδή επενδύσεις κεφαλαίων, ώστε να στηθεί ένας "παραγωγικός ιστός" στην Ελλάδα;

Η απάντηση που δίνει η Eurobank, και η άρχουσα τάξη γενικά, για την Ελλάδα και όχι μόνο είναι "η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας".

Με απλά λόγια, θέλουν οι εργάτες να ζήσουν μέσα σε μεσαιωνική φτώχεια, ώστε να συμφέρει τους κεφαλαιοκράτες να επενδύουν εδώ, και όχι μόνο στην Κίνα, την Ινδία, κτλ.

Ας δούμε ένα ακόμα άρθρο-παράδειγμα για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη:

Προσωρινή απασχόληση η... απάντηση στην ανεργία
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το υπουργείο Εργασίας προωθεί τις ακόλουθες δέσμες προγραμμάτων για την απασχόληση:

Κοινωφελής εργασία. Το πρόγραμμα βασίζεται στους τοπικούς φορείς και εξασφαλίζει την απασχόληση σε 55.000 ανέργους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, συνολικού κόστους 280 εκατ. ευρώ. Η επιλογή των ανέργων θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, συνήθως μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 55 ετών) μακροχρόνια ανέργων, βραχυχρόνια ανέργων που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, εμπόρων και λοιπών επαγγελματιών που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο έτη. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται υποαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες (δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί κ.ο.κ.) βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, άνεργοι έως 30 ετών που αναζητούν εργασία. Θα απασχολούνται επί 5 μήνες τον χρόνο (περιλαμβάνεται να έχουν και ασφαλιστική κάλυψη) και θα λαμβάνουν καθαρά 625 ευρώ τον μήνα (συνολική αμοιβή 3.125 ευρώ).

Η επιλογή των παραπάνω ανέργων θα γίνεται μέσα από την επετηρίδα του ΟΑΕΔ με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι η διάρκεια της ανεργίας, τα απομείναντα μέχρι τη συνταξιοδότηση ένσημα και η ηλικία του άνεργου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να προσλαμβάνονται και πάλι για δεύτερο πεντάμηνο μέσα στο έτος.


Πωλούνται πάλι τσιγάρα «χύμα»
Επιστροφή στο 1950-60

Spoiler:
Τα «χύμα» τσιγάρα εμφανίστηκαν και πάλι σε περίπτερα, αφενός, κατ' απαίτηση των πελατών που «είτε κόβουν από παντού» είτε επιχειρούν να κόψουν σταδιακά το κάπνισμα, αφετέρου, ως κίνηση ευελιξίας των επαγγελματιών. Ναι, «κάποιοι συνάδελφοι το υιοθέτησαν αν και δεν επιτρέπεται», λένε περιπτερούχοι, επικαλούμενοι τη δική τους δεινή κατάσταση. Μόνον το 2010, έκλεισαν 1.500 περίπτερα.




Βασίλης Καρράς - Όπως παλιά...
Δως' μου ένα τσιγάρο δανικό
βάλε ένα ποτό να ξεχαστούμε
κλείσ' τη πόρτα μη μας δει κανείς
και έλα τα παλιά να θυμηθούμε

Όπως παλιά το τσιγάρο στα δύο
όπως παλιά τη κουβέρτα στα δύο
όπως παλιά το βιβλίο στα δύο
εγώ καμάρα και εσύ πολυτεχνείο

Δως' μου ένα τσιγάρο και φωτιά
πιες ένα ποτήρι στην υγειά μου
όπως στην παλιά τη γειτονιά
θύμισε μου πάλι τα όνειρά μου

Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη "κινεζοποίηση" των εργατών είναι επιτακτική ανάγκη για την άρχουσα τάξη - μέτρα όπως η "εκ περιτροπής εργασία" που αναφέρθηκε στο παραπάνω άρθρο απλά κρατούν το θύμα ζωντανό, ώστε ο βρυκόλακας να μπορεί να τρέφεται από αυτό χωρίς το θύμα να πεθαίνει, μιας και οι "βρυκόλακες" που "τρέφονται" με τον πλούτο που παράγουμε εμείς ως εργάτες φοβούνται κάτι το σημαντικό και ιστορικά αποδεδειγμένο:

Συγκεκριμένα, φοβούνται ότι οι εργάτες που ζούσαν στη φτώχεια οργανώνονταν για να "αποτινάξουν το ζυγό" από πάνω τους.

Αν παρατηρήσετε, θα δείτε αμέτρητα φερέφωνα της άρχουσας τάξης, που εκούσια ή ακούσια προωθούν την ιδέα του "επιβιωτισμού", διότι μια κακομοιρίστικη αντίληψη του στιλ "ας βρούμε μια δουλειά να επιβιώσουμε, και ας μη μιλάμε και καθόλου".


Τι να κάνουμε όμως, η ιστορία δείχνει ότι οι εργάτες που έχουν νοιώσει στο πετσί τους, σε καθημερινή μάλιστα βάση, το τι ακριβώς σημαίνει φτώχεια και εκμετάλλευση, δεν τη δέχονται αδιαμαρτύρητα - και γιατί να το κάνουν άλλωστε;

Επίσης, βλέπουμε σε πολιτικό επίπεδο μια άνοδο της ακροδεξιάς, και πολλοί δηλώνουν "έκπληκτοι".

ΟΜΩΣ, δεν αποτελεί έκπληξη - η άρχουσα τάξη "πρέπει" να μας ρημάξει, και αυτό δε μπορεί να γίνει "ευγενικά". Τι να κάνουν δηλαδή, να πουν "συγνώμη, μήπως θα είχατε την ευγενή καλοσύνη να κινεζοποιηθείτε;"

Από τη στιγμή που η άρχουσα τάξη δε μπορεί πλέον να κυβερνήσει "με το καλό", και η εργατική τάξη είναι ακόμα ανοργάνωτη, χωρίς σχέδιο και όραμα για να αναλάβει αυτή την εξουσία ανατρέποντας αυτούς που κάνουν σήμερα κουμάντο, τότε η άρχουσα τάξη "αναγκαστικά" στρέφεται στη λύση μιας πιο αυταρχικής μορφής του καπιταλιστικού συστήματος, που θα επιτρέψει πιο εύκολα στο κεφάλαιο να κάνει τους εργάτες "πιο ανταγωνιστικούς".

Έως τότε, η επενδυτική "ανομβρία" συνεχίζεται, με τη αριστερά σε παγκόσμια κλίμακα να μη μπορεί εύκολα να "σηκώσει κεφάλι", καθώς η απομάκρυνση της από τον επαναστατικό μαρξισμό-κομμουνισμό είναι τρομερή, και εδώ και χρόνια περιοριζόταν σε "ροζ αντιπολίτευση", αντί για μαχητική ανατροπή του καθεστώτος και αντικατάσταση του από ένα άλλο, όπου κουμάντο θα κάνουν οι εργάτες:


Κατά 15% μειώθηκε ο πασχαλινός τζίρος
Spoiler:
Κατά 15% μειώθηκε φέτος ο τζίρος της πασχαλινής αγοράς, σε σύγκριση με το Πάσχα του 2010, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Πέρυσι είχε καταγραφεί πτώση 7% στις λιανικές πωλήσεις της εορταστικής αγοράς.


«Βροχή» λουκέτων σε παραδοσιακές βιοτεχνίες
Spoiler:
Σβήνουν μία μετά την άλλη οι παραδοσιακές βιοτεχνίες. Μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως παραγωγής ενδυμάτων, υπόδησης και δερμάτινων ειδών, αλλά και επιπλοποιεία, σιδεράδικα, εξαφανίζονται λόγω της ύφεσης και της επέκτασης μεγάλων πολυεθνικών.

Για την ακρίβεια έκλεισαν 864 και άνοιξαν 463 επιχειρήσεις. Η «καθαρή» απώλεια είναι 401 βιοτεχνίες. Η αναλογία ιδρύσεων - διακοπών είναι 1 προς 1,86. Δηλαδή για καθεμία επιχείρηση που άνοιγε έκλειναν δύο.



Και μέσα σε όλα τα άλλα, η σαπουνόπερα της αναδιάρθρωσης χρέους κλιμακώνεται, με νέα επεισόδια συγκίνησης, δράματος και αγωνίας που ξεπερνούν κατά πολύ τη "Λάμψη" και την "Τόλμη και Γοητεία" μαζί:

Συγκεκριμένα, στο νέο επεισόδιο, η Γερμανία φαίνεται να ζητά πλέον να γίνει πιο γρήγορα η αναδιάρθρωση, κυρίως διότι δε ξέρει τι στάση θα κρατήσει η Φινλανδία στο θέμα των "πακέτων διάσωσης" για τις χρεωκοπημένες τράπεζες:

Feld: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση
Η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης της Angela Merkel, Lars Feld.

«Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει με αυτή την στρατηγική εξυγίανσης χωρίς να προχωρήσει σε κάποιας μορφής αναδιάρθρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του Bloomberg ο Lars προσθέτοντας ότι «Προσωπικά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της το συντομότερο δυνατό».

Η κυβέρνηση δεν είναι προς το παρόν έτοιμη να στηρίξει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και αν δείτε ούτε η ΕΚΤ, ακόμα και οι Γερμανοί εκπρόσωποι σε αυτήν δεν στηρίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους της; Ελλάδας», συμπλήρωσε ο Feld. (σ.σ. αυτό γίνεται διότι ξέρουν ότι οι γερμανικές τράπεζες ΔΕΝ μπορούν ακόμα να αντέξουν τις απώλειες που θα εχουν, χρειάζονται να "ρουφήξουν" κι άλλα κεφάλαια)


Το διάγραμμα δείχνει το πόσο πολύ είναι οι τράπεζες κάθε χώρες εκτεθειμένες στα ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, και το "αλιεύσαμε" στο Economist, που σημειώνει στο σχετικό άρθρο του ότι με τα "πακέτα διάσωσης' που δίνει η Γεμρανία, στην πραγματικότητα διασώζει...τις δικές της τράπεζες, και άρα κακώς αντιδρούν οι Γερμανοί

Rehn: Η Φινλανδία πρέπει να αποφασίσει έως τις 25/5 για την Πορτογαλία
Το πολύ μέχρι τις 25 Μαΐου θα πρέπει να έχει αποφασίσει η Φινλανδία σχετικά με τη συμμετοχή της στο πακέτο βοήθειας της Πορτογαλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της φινλανδικής εφημερίδας Helsingin Sanomat, που επικαλείται τον Ευρωπαίο Επίτροπο Olli Rehn.

«Η Δημοκρατία και οι εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Πρόκειται για θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές. Ωστόσο, παράλληλα, το eurogroup πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις προκειμένου να αποτρέψει την επιδείνωση της Πορτογαλίας», φέρεται να δήλωσε ο Rehn.
Ξεπερνούν τις 2.500 μβ τα 2ετή spread - Στις 1.316 το 10ετές
Spoiler:
Εκτός ελέγχου η τρελή κούρσα των spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εν μέσω ολοένα και εντονότερης σεναριολογίας περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που "βυθίζει" το ελληνικό χρηματιστήριο και "εκτοξεύει" τα spread των 2ετών και των 5ετών ομολόγων πάνω από τις 2.500 και τις 2.000 μονάδες βάσης , αντίστοιχα, με το 10ετές να παραμένει σε ιστορικό υψηλό στις 1.316 μβ.


ΔΩΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΨΟΦΗΣΕΤΕ;

GS: Πλήγμα 8-25 δισ. στις ελληνικές τράπεζες από ένα «κούρεμα» 20%-60%
Απαιτούνται επιπρόσθετα κεφάλαια

Στα 13-41 δισ. ευρώ αποτιμά η Goldman Sachs το συνολικό πλήγμα στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 20%-60%.

για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο αντίκτυπος θα είναι της τάξης των 8-25 δισ. ευρώ, ή 26%-80% των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

«Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν σημαντικά επιπρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν τις επιπλέον απώλειες από μια θεωρητική αναδιάρθρωση», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger