Home » » Διεθνές Συνέδριο για το Χρέος: Από το Νότο στο Βορρά 6-7-8 Μαίου ΝΟΜΙΚΗ

Διεθνές Συνέδριο για το Χρέος: Από το Νότο στο Βορρά 6-7-8 Μαίου ΝΟΜΙΚΗ

Από giorgis , Κυριακή 1 Μαΐου 2011 | 6:55 μ.μ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ επί του ελληνικού δημόσιου χρέους

 www.elegr.gr

                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνής Συνάντηση στην Αθήνα “Χρέος και Λιτότητα: από τον παγκόσμιο Νότο στην Ευρώπη”, Νομική Σχολή, 6-7 και 8 Μαΐου

Η Ελληνική Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) επί του ελληνικού δημόσιου χρέους , από κοινού με τις  European Network on Debt and Development (Eurodad),  Committee for the Abolition of Third World Debt (CADTM),  Bretton Woods Project Ηνωμένο Βασίλειο, Research Money and Finance (RMF),  Afri -- Action From Irerland, Debt and Development Coalition Ireland, Jubilee Debt Campaign  από το Ηνωμένο Βασίλειο και  Observatorio de la Deuda en la Globalización από την Ισπανία, διοργανώνει διεθνή συνάντηση για το χρέος, στην Αθήνα, στις 6, 7 και 8 Μαΐου, στη Νομική Σχολή.

Στις τρεις ημέρες θα λάβουν χώρα δημόσιες συζητήσεις  και εργαστήρια ανταλλαγής εμπειρίας με τα εξής θέματα:

◊ Η πραγματικότητα της κρίσης στην Ελλάδα.
◊ Το χρέος στην Ευρώπη: βασικοί παράγοντες και η τρέχουσα πολιτική.
◊ Το παγκόσμιο πρόβλημα του χρέους: Οι κρίσεις χρέους στο Νότο.
◊ Εναλλακτικές λύσεις στην αντιμετώπιση του χρέους – διεθνή διδάγματα.
◊ Εμπειρίες Επιτροπών Ελέγχου του Χρέους από όλο τον κόσμο.
◊ Οι επιπτώσεις του χρέους σε διαφορετικές χώρες της Ευρωζώνης.
◊ Αιτήματα και κινήματα για μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Τα συμπεράσματα θα συνοψιστούν στη “Διακήρυξη της Αθήνας”, στη διαδικασία της συζήτησης  της οποίας θα κληθούν να τοποθετηθούν πολιτικές προσωπικότητες, κόμματα και οργανώσεις του μαζικού κινήματος. Βάσει της “Διακήρυξης της Αθήνας” θα επιδιωχθεί να οργανωθεί η κοινή δράση  των κινημάτων, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση του  χρέους και των επιπτώσεών του  από τη σκοπιά των αναγκών της λαϊκής πλειοψηφίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Συμμετοχές
Στις εργασίες της διεθνούς συνάντησης θα συμμετάσχουν πολιτικές προσωπικότητες, ειδικοί επιστήμονες, συνδικαλιστές και αγωνιστές  από την Ελλάδα και πολλές χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και από την Ασία. Μεταξύ αυτών , μέχρι στιγμής θα συμμετάσχουν, Ερίκ Τουσέν από την Επιτροπή για την Κατάργηση του Χρέους του του Τρίτου Κόσμου, Βέλγιο, ο οποίος έχει συμβάλει στην ΕΛΕ του Εκουαδόρ, ο Άντι Στόρεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου,  ο Αντρέ Χούνκο, βουλευτής του Die Linke, Γερμανία, ο Ντενί Ντιράν, γ.γ. της Ομοσπονδίας Γάλλων Τραπεζοϋπαλλήλων της CGT,  ο Ντάριους Ζαλέγκα, συνδικαλιστής και δημοσιογράφος της Le Monde Diplomatique, Πολωνία, ο Νικ Ντίαρντεν από την Jubilee Debt Campaign, Ηνωμένο Βασίλειο, ο Όσκαρ Ουγκαρτέτσε, σύμβουλος Κεντρικών Τραπεζών Νικαράγουας –Βολιβίας στην αναδιάρθρωση του χρέους, ο Άλαν Σίμπιλς από την Αργεντινή, οικονομολόγος, ερευνητής, ειδικός στη σχέση Αργεντινής-ΔΝΤ, ο Κλαούντιο Λοσάνο βουλευτής από την Αργεντινή, η Μαρία-Λουσία Φατορέλι, από την Επιτροπή Ελέγχου του Χρέους, Βραζιλία,  η Λίντι Νασπίλ, από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου των Φιλιππίνων, ο Μ. Ραχμάνι από το Μαρόκο, ο Φάτι Τσαμκί από την Τυνησία, αμφότεροι μέλη των επιτροπών για την κατάργηση του χρέους στον Τρίτο Κόσμο και της Attac, ο Φάνγουελ Μποκόσι από το Αφρικανικό Δίκτυο και το Φόρουμ για το Χρέος και την Ανάπτυξη. Από πλευράς Ελλάδας θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Π. Λαφαζάνης και Σ. Σακοράφα, οι Λ. Βατικιώτης οικονομολόγος, Ν. Βαλαβάνη, συγγραφέας, Ν. Γουρλάς, συνδικαλιστής, Άρις Καζάκος, καθηγητής εργατικού δικαίου,  Γ. Κατρούγκαλος συνταγματολόγος, Κ. Λαπαβίτσας, καθηγητής οικονομικών, Ν. Μαριάς, ακαδημαϊκός, Γ. Μητραλιάς, CADTM Ελλάδας,  Δ. Σπανού, μέλος του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, Π. Σωτήρης, ακαδημαϊκός,  Γ. Τόλιος, οικονομολόγος,  μέλη των κινημάτων “Δεν Πληρώνω”, όπως ο Γ. Θεοδωρόπουλος, Θεσσαλονίκη, δήμαρχοι, όπως ο Π. Φιλίππου, Σαρωνικού, αγρότες συνδικαλιστές, όπως ο Β. Γκανής από τη Φθιώτιδα.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

Ανώνυμος
1 Μαΐου 2011 στις 8:46 μ.μ.

http://youtu.be/4PmaiVvCVD0

Ανώνυμος
1 Μαΐου 2011 στις 10:44 μ.μ.

Πέταξαν αβγά στον Σκανδαλίδη...

..τα απέκρουσε όμως αστυνομικός με την ασπίδα του

Ακόμα ένα επεισόδιο βίαιης διαμαρτυρίας κατά πολιτικών σημειώθηκε την Κυριακή, αυτή τη φορά στην Κρήτη. Παραλίγο θύμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ..
πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στο νησί.
Σύμφωνα με το Cretalive.gr, κατά την είσοδό του στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου δημιουργήθηκε ένα επεισόδιο όταν κάποιοι πέταξαν αυγά εναντίον του. Για καλή του τύχη όμως, τα...απέκρουσε ένας αστυνομικός!

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ήταν έντονη.

Ανώνυμος
2 Μαΐου 2011 στις 12:52 μ.μ.

ΚΑΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ?
ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ευρωπαϊκή Επιτροπή,και ιδρύματα όπως το ford foundation,το ίδρυμα του gates της microsoft και άλλα όμορφα μαγαζιά ελέγχου?
ΑΠορία!!!

Ανώνυμος
2 Μαΐου 2011 στις 3:55 μ.μ.

To πρόβλημα δεν είναι αυτά περί ΜΚΟ,
όσο το ότι αυτή η επιτροπή(ΕΛΕ) δεν στηρίζει τα δεδομένα της στην πραγματικότητα. Και δεν αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης που είναι η μη αναγνώριση του χρέους.

Καταρχήν η περίπτωση χρέους της Ελλάδας δεν φαίνεται να είναι η ίδια με την περίπτωση του Ισημερινού.
Το μεγαλύτερο μέρος του ελ.χρέους φαίνεται να είναι σε ομόλογα που βρίσκονται στις διεθνείς αγορές. Αυτό που μόνο μπορεί να ελεχθεί είναι αν οι διαδικασίες έκδοσης είναι σύννομες ή κάνω λάθος; Σε αυτό περίπου φαίνεται να συμφωνεί και ο Λαπαβίτσας που συμμετέχει στην ΕΛΕ.(Εκπομπή Ανατροπή 18/04/2011)

Άλλο είναι το τι ορίζεται ως επαχθές χρέος. Αν δηλαδή έχει πληρωθεί αρκετές φορές την αξία του; Ας μας απαντήσει η ΕΛΕ: Το χρέος από την δανειασκή σύμβαση του μνημόνιου είναι κατά τα κριτήριά της νόμιμο ναι ή όχι; Γιατί δεν ασχολείται πρώτα με αυτό;

Σε αυτά τα ερωτήματα η επιτροπή(ΕΛΕ) δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρη στάση.Θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μία πρόσφατη πρόταση του ΟΗΕ περί επαχθούς χρέους αλλά και πάλι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή δεν φαινεται να είναι ούτε δεσμευτικοί ούτε ξεκάθαροι.

Άλλο ερώτημα είναι το ποιοι θα απαρτίζουν την επιτροπή(EΛΕ). Δηλαδή θα δούμε και στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων(π.χ.πολιτευτές,συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ); Και αν θέλουν να συμμετάσχουν γιατί δεν φεύγουν από τα κόμματά τους;

Άλλο ερώτημα είναι το πως θα τους δωθούν τα δεδομένα. Δηλαδή πως εξασφαλίζουν πως όταν πάνε στις τράπεζες ή στα υπουργεία θα τους δωθούν τα στοιχεία; Δεν θα υπάρξουν νομικά εμπόδια π.χ. όπως το απόρρητο των συναλλαγών; Αν η ΕΛΕ θέλει να κάνει έστω και την μισή δουλεία της, ας επικετρωθεί σε αυτό το ζήτημα. Διαφάνεια για όλα. Αυτό δεν είναι το αυτονόητο;

Και τελευταίο. Πόσο δεσμευτικά θα είναι τα πορίσματα(μετά από αρκετό καιρό) της όποιας ΕΛΕ; Και ως τότε, τα χρέη θα εξυπηρετούνται κανονικά;

Το μόνο που κατά την γνώμη μου θα "χρησιμεύσει" η ΕΛΕ θα είναι φοβάμαι κάποια μέλη του Αριστερού Βήματος να κάνουν καριέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετά μέλη του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ νομίζω πως συμμερίζονται παρόμοιες με τις δικές μου ανησυχίες. Αν πάλι το Κ.Σ. του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ θέλει να συμμετέχει και πιστεύει πως αυτές οι επιφυλάξεις είναι μειοψηφικές ας το βάλει(ως δημοκρατικό σχήμα) σε ψηφοφορία στα μέλη του.
Μεγάλο λάθος θεωρώ επίσης πως θα είναι τυχόν συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων σε αυτή την για εμένα αστειότητα. Δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί για τέτοιου είδους αποφάσεις.
Παρακαλώ να δημοσιεύσεται τις ενστάσεις μου κατά της ΕΛΕ.
Συντροφικά.
Απλό μέλος ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ
------------------------
Πηγές
ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ο Διεθνής Έλεγχος κατά την Σοφία Σακοράφα-Του Δημήτρη Καζάκη

Ανώνυμος
2 Μαΐου 2011 στις 4:23 μ.μ.

Διόρθωσεις
---------
Μου έφυγαν ο τόνοι και κάποια γράμματα!
--------------------------------
Δουλειά της όχι δουλεία της. Επικεντρωθεί όχι επικετρωθεί .

Πιθανόν να μου ξέφυγαν και άλλα ορθογραφικά λάθη
--------------------------------
ο ανώνυμος της 2 Μαΐου 2011 3:55 μ.μ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger