Home » , » Πόλεμος και ειρήνη. Λαϊκή βία και ειρηνικές αυταπάτες

Πόλεμος και ειρήνη. Λαϊκή βία και ειρηνικές αυταπάτες

Από giorgis , Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011 | 3:50 μ.μ.

Τούτες τις ώρες σύσσωμη η ολιγαρχία επιτίθεται με κάθε τρόπο, με κάθε εκβιασμό, με κάθε φόβο για να περάσει το μεσοπρόθεσμο. Τούτες τις ώρες όλα τα σφυριά πρέπει να βαράν στον άμεσο κοινό στόχο. Να μη περάσει το μεσοπρόθεσμο, να καταποντιστεί, όχι απλά να πέσει, η κυβέρνηση του Γιωργάκη.
Πόλεμος λένε όλοι. Οι πάντες το λένε πια. Βλέπεις την πολεμική ατμόσφαιρα παντού. Πρωτίστως στις φάτσες των πολιτικών λαμόγιων του ΠΑΣΟΚ. Θα σας τσακίσουμε διαμηνύουν.

Και ενώ όλοι ετοιμάζονται για πόλεμο, ορισμένοι διαφημίζουν την ειρήνη. Από τον Τσίπρα που εκθειάζει στη Βουλή το κίνημα χωρίς βία, μέχρι το Μέτωπο του Αλαβάνου που στις δέκα σκέψεις για το Σύνταγμα, στη ένατη σκέψη κάνει μια λαμπρή ανάλυση της ειρηνικής εξέγερσης!!! (Μέρες που είναι θα μείνουμε μόνο σε πολιτική αντιπαράθεση.)
Διαβάζοντας τον τίτλο …δέκα σκέψεις μου ήρθαν στο μυαλό οι 10 θεμελιώδεις αρχές για να αλλάξουμε τον κόσμο του Γκάντι. Σημειολογία; Πάντως ο Γκάντι στην 3η σκέψη του με τίτλο «συγχώρησε» έλεγε: “Το να πολεμάς το κακό με κακό δεν βοηθά κανέναν. Αν δεν συγχωρείς, τότε αφήνεις το παρελθόν και κάποιον άλλον να ελέγχει πως νιώθεις. Συγχωρώντας, απελευθερώνεσαι από αυτά τα δεσμά και τότε μπορείς να συγκεντρωθείς ολοκληρωτικά στον επόμενο στόχο σου.”

Το μέτωπο τα λέει κινηματικά. Αλλά δεν διαφωνεί καθόλου στην ουσία. Δεν είμαστε φετιχιστές της βίας. Σε καμιά περίπτωση. Ούτε υποτιμούμε τις ειρηνικές ενέργειες και διαδηλώσεις. Δεν είμαστε όμως και φετιχιστές της ειρήνης. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι όλα τα ειρηνικά κινήματα, ακόμα και τα ελάχιστα που απέσπασαν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πνίγηκαν στο αίμα από την εξουσία και το κράτος της.
Είναι πασίγνωστοι οι στίχοι του Μπίρμαν: «…η δύναμη βγαίνει απ’ τις γροθιές και όχι από πρόσωπα καλοσυνάτα…» ως συμπέρασμα από το μακέλεμα του λαού της Χιλής και την τραγική αποτυχία του Αλιέντε και του κοινοβουλευτικού του εγχειρήματος. Οι ειρηνιστές στις συναυλίες συγκινούνται πολύ από  αυτόν τον στίχο. Ως πολιτικό συμπέρασμα όμως τον γράφουν στον πάτο των πιο παλιών τους υποδημάτων.

Οι φετιχιστές της ειρήνης διαπράττουν δύο σοβαρότατα ατοπήματα. Πρώτον, πηγαίνοντας ειρηνικά και μόνο στον πόλεμο μειώνουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες επιτυχίας του. Μάλλον οδηγούν μαθηματικά στη ήττα. Δεύτερον, στέλνουν τον κόσμο στη μάχη ως πρόβατα επί σφαγή. Βορά των ροπάλων των δυνάμεων καταστολής και του καρκίνου από τα χημικά των μπάτσων.
Δεν πρέπει οι διαδηλωτές να έχουν τουλάχιστον μια απλή μάσκα μαζί τους; Τι λένε οι ειρηνιστές γι’ αυτό; Δεν λένε. Γιατί ακόμα και μια απλή μάσκα είναι παράνομη  και οι ειρηνιστές θεωρούν πως ότι είναι παράνομο κάνει κακό στο κίνημα ακόμα και αν κάνει καλό στους διαδηλωτές. Κάνουν λοιπόν πως δεν καταλαβαίνουν. Δεν τα βάζουν με τα μέλη τους που έρχονται υποτυπωδώς προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τα χημικά, αλλά ούτε λένε στον κόσμο να είναι στοιχειωδώς προετοιμασμένος. Διαμορφώνουν έτσι τις πιο δύσκολες προϋποθέσεις για να κερδηθεί η μάχη.
Βεβαίως όλα αυτά μπορεί να εξαργυρώνονται κοινοβουλευτικά. Μπορεί! Αλλά το θέμα μας δεν είναι αν θα μπει ο οποιοσδήποτε Αλαβάνος σε μια εντελώς απαξιωμένη – από τον κόσμο, όχι από την πλειοψηφία της αριστεράς – Βουλή. Το θέμα μας είναι αν το κίνημα μπορεί να αποτρέψει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά.

                                                                                                       Β.
Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε. Αλλά δεν το πιστεύουμε.      
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 6 σχόλια

Ανώνυμος
22 Ιουνίου 2011 στις 8:03 μ.μ.

συμφωνω οτι το ειρηνικο πνευμα δεν αρκει.το περασμα στην βια κατω απο τις σημερινες συνθηκες απλα θα φερει ενα νεο δεκεμβρη που για μενα δεν θα κρατησει ουτε εβδομαδα γιατι η εμπειρια αυτη για την κοινωνια ειναι αρνητικη κ αυτο θα φερει μια μακροχρονη καταστολη και απομονωση.καλα για το μεσοπροθεσμο δεν το συζητω...θα περασει πιο εσπευσμενα απο οτι φανταζομαστε...καπου στην μεση ειναι η λυση αλλα κ η πιο δυσκολη.απλα το να ειμαστε στασιμοι ειρηνιστες ή μπαχαλακηδες ειναι το ευκολο.το δυσκολο ειναι η διαρκεις μαζικη ζευξη φαντασιας-παρεμβασης....ηταν πολυ δυσκολο να παει κοσμος την μερα του αποκλεισμου πχ στο καλλιμαρμαρο?

Ανώνυμος
22 Ιουνίου 2011 στις 11:36 μ.μ.

http://youtu.be/yblZEQzXnGs

Ανώνυμος
23 Ιουνίου 2011 στις 10:43 π.μ.

Mas lipi enas igetis san tok K. Kadafi.
Kai stin Livoii eiparhoun simferonta kai ipotagis polites....
Se emas omos iperteroun oi ksenoroufianoi...

23 Ιουνίου 2011 στις 11:31 μ.μ.

Ρε γιοργις πράγματι η βια ειναι απαραίτητη αλλα ποτε ?και απο ποιους.

εχεις μια απάντηση σε αυτο σήμερα ..Δεν τολμω να φανταστώ σαν πρόταση

βιας τα πετραδάκια στην γωνια της πανεπιστήμιου και τις μπουγατσες με στουπί

Τους αντιπαλους τους εχεις ζυγίσει ???

Η βια ειναι το τελικό στάδιο οχι το αρχικό έχοντας σπείρει αμφιβολία στο εσωτερικό

των κατασταλτικών μηχανισμών οχι βρίζοντας τους αλλα κάνοντας τους να συνειδητοποιήσουν

οτι ανήκουν στην εργατική ταξη και οτι τους χρησιμοποιούν ως αναλώσιμους


Τα κινήματα πρώτα αποκτούν πραγματική δύναμη και σύμμαχους η έστω καλη διάθεση

με λαους που εαν αχουν και σύνορα ακομα καλύτερα.Η επανάσταση δεν ειναι γεγονός

αλλα επιστήμη και οι υπερεπαναστατες (μπαχαλα 15-20 χρονών) που δεν καταλαβαίνουν "τίποτα"

ειναι οι πρώτοι που γίνονται καπνός

Ανώνυμος
29 Ιουνίου 2011 στις 1:12 π.μ.

Καλή η ιδεολογική κάλυψη της προβοκάτσιας (σας λέει τίποτα η λέξη ή χαθήκατε στους επαναστατικούς μαιάνδρους του μυαλού σας?)αλλά η ουσία παραμένει...οι μπαχαλάκηδες διώχνουν κόσμο, δεν φέρνουν κόσμο..αλλά μάλλον δεν σας αφορά ο κόσμος που θα συμμετέχει στον αποκλεισμό της Βουλής...αυτά είναι ψιλά γράμματα για επαναστατικές πρωτοπορίες του επιπέδου σας...κρίμα αδερφια...όταν τελειώσει το πανηγύρι του μπάχαλου, αναρωτιέμαι άν θα αναρωτηθείτε τί ακρίβώς κέρδισε το κίνημα...αυτά...καληνύχτα σας...

2 Ιουλίου 2011 στις 6:42 μ.μ.

Είμαι χρόνια στο μαζικό κίνημα, μονίμως ειρηνική διαδηλώτρια, μακριά από συγκρούσεις και επεισόδια. Τον τελευταίο καιρό, ολοένα και συχνότερα αισθάνομαι θύμα μιας καταστολής που στοχεύει σ΄εμένα και σε όλους όσους είναι σαν κι εμένα. Στους πολλούς, ειρηνικούς διαδηλωτές. Μετά απ όσα έγιναν στις 28 και 29, χρωστάω ευγνωμοσύνη στους δήθεν "μπαχαλάκηδες". Κι αυτό γιατί αυτοί, με οδοφράγματα και πέτρες, αμύνονταν απέναντι στις δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας, και όλοι εμείς οι υπόλοιποι, οι "ειρηνικοί", προλαβαίναμε να φύγουμε χωρίς να πατηθούμε. Αυτοί οι "μπαχαλοι" καθυστερούσαν τις συμμορίες των ΜΑΤ που μας επιτίθεντο από όλες τις πλευρές, χωρίς να μας αφήνουν δίοδο διαφυγής, χωρίς να υπολογίζουν (ή μήπως υπολόγιζαν;)ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν νεκροί. Μέχρι πότε θα λέμε, "ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα"; Μήπως είναι καιρός ο λαός να εξασφαλίζει την άμυνά του; Να πάψουμε να είμαστε θύματα;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger