Home » » Από ιερά εξέταση περνούν τους αντιρρησίες συνείδησης

Από ιερά εξέταση περνούν τους αντιρρησίες συνείδησης

Από giorgis , Τρίτη 21 Ιουνίου 2011 | 3:53 μ.μ.

 ΑΠΟ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Άλλη μια πτυχή του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού αποκαλύπτει ανακοίνωση του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης. Όπως επισημαίνουν «το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης συνιστά ένα αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα που απορρέει από την ελευθερία της συνείδησης ενώ κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μνημονεύεται στο ελληνικό Σύνταγμα».  Μάλιστα για το ζήτημα του χαρακτηρισμού των Αντιρρησιών Συνείδησης έχουν διατυπωθεί  συστάσεις αναγνωρισμένων διεθνών και εγχώριων οργανισμών (Διεθνής Αμνηστία, Συνήγορος του Πολίτη, Ο.Η.Ε. κ.λπ.) και υπάρχουν σχετικές διατυπώσεις στο ελληνικό νομικό πλαίσιο που (ν. 2510/1997, 3421/2005, 3883/2010).

Επισημαίνεται μάλιστα από τον Σύνδεσμο ότι  η «Ελλάδα μαζί με τη Φινλανδία, τη Δανία και την Κύπρο είναι οι τελευταίες χώρες της Ε.Ε οι οποίες διατηρούν τον αναχρονιστικό θεσμό της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας [1]».
Στην συγκεκριμένη περίπτωση καταγγέλλεται η γνωμοδοτική επιτροπή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την οποία αποκαλούν «επιτροπή ελέγχου συνείδησης». Η διαδικασία για να αναγνωριστεί κάποιος ως αντιρρησίας συνείδησης περιλαμβάνει μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών και περίπου 9 μήνες αναμονής. Αυτό σημαίνει πως όταν κανονικά θα απολύονταν από το στρατό, οι Αντιρρησίες ξεκινούν κοινωνική εργασία διάρκειας 15 μηνών την οποία υποστηρίζουν είτε από εξαντλητική απογευματινή εργασία είτε με την οικονομική στήριξη των οικογενειών τους.

 Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας για την αναγνώριση κάποιου ως αντιρρησία συνείδησης και αφού ο ενδιαφερόμενος έχει καταθέσει πληθώρα επίσημων εγγράφων που τεκμηριώνουν έναν μη βίαιο τρόπο ζωής που κινείται στα πλαίσια του νόμου καλείται ενώπιον της λεγόμενης επιτροπής ελέγχου συνείδησης. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν δυο καθηγητές πανεπιστημίου, δυο στρατιωτικοί και ένας πάρεδρος από το Νομικό συμβούλιο του Κράτους. Η διαδικασία της συνέντευξης είναι από όλες της απόψεις προβληματική. Η αντικειμενικότητα της κρίσης των δύο επαγγελματιών στρατιωτικών απέναντι σε κάποιον που καταγγέλλει συνήθως το στρατό ως μιλιταριστικό και δολοφονικό μηχανισμό είναι αυτονόητα αμφισβητήσιμη.

Η διαδικασία που δεν είναι νομοθετικά ή διοικητικά οριοθετημένη, είναι αδιαφανής καθώς δεν τηρούνται επίσημα πρακτικά και οι ερωτήσεις που απευθύνονται  στους υποψήφιους αποδεικνύουν ότι βασική της αγωνία είναι ο έλεγχος του ΦΡΟΝΗΜΑΤΟΣ, η συντεταγμένη καταστολή της αμφισβήτησης από την νεολαία του μιλιταρισμού και του στρατού,  ενώ πολύ συχνά παραβιάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ενδεικτικές είναι οι ερωτήσεις που υποβάλλονται οι υποψήφιοι από τους ενσωματωμένους στην κυρίαρχη ιδεολογία καθηγητές πανεπιστημίου που με την συμμετοχής τους αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στον έλεγχο της συνείδησης, δίνουν επιστημονικό πρόσχημα σε μια αυταρχική διαδικασία που προσβάλλει βάναυσα  τους εξεταζόμενους, τους φακελώνει και κατηγοριοποιεί, δημιουργώντας ένα άσχημο προηγούμενο για όλους.

Ας δούμε τις ερωτήσεις:

σας εκφράζει κάποιο κόμμα και ποιο,

είστε «αναρχικοί»,

τι έχετε να πείτε για την «εξέγερση του Δεκέμβρη»,

πηγαίνετε σε πορείες,

τι έχετε να προσάψετε στον ελληνικό στρατό μετά το 1900,

τι έχετε να πείτε που από το 1988 και μετά τα βιβλία της ιστορίας έχουν γίνει πιο φιλικά με τους Τούρκους και παρόλα αυτά αυτοί συνεχίζουν να είναι επιθετικοί κ.ά.

Επί της ουσίας αναδεικνύεται τόσο ο αυταρχικός και κατασταλτικός χαρακτήρας  αναγνώρισης των αντιρρησιών συνείδησης, όσο και ο επαχθής και τιμωρητικός χαρακτήρας της εναλλακτικής υπηρεσίας.

 Ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης απευθύνεται στην επιστημονική κοινότητα και στους καθηγητές Τριτοβάθμιας. «Με δεδομένα τα παραπάνω θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συμβολή σας ως πνευματικών ανθρώπων, επιστημόνων και ως εκπαιδευτικών για αναδιάρθρωση του ισχύοντος καθεστώτος. Πρώτα απ' όλα θεωρούμε ότι η συμμετοχή στη συγκεκριμένη επιτροπή δε συνάδει με τον παιδαγωγικό και τον κοινωνικό σας ρόλο και γι' αυτό θα σας ζητούσαμε να αποθαρρύνετε με δημόσια τοποθέτησή σας τα μέλη σας [2] να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη επιτροπή. Έπειτα, θεωρούμε πως η συμβολή σας στην οριοθέτηση της λειτουργίας της επιτροπής (σύσταση, ερωτήσεις κ.λπ.) θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική για τη βελτίωση της κατάστασης, με προοπτική την εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα δηλαδή την κατάργηση της εν λόγω επιτροπής».

Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό κάθε αντιμιλιταριστή αγωνιστή και απαιτούμε την κατάργηση της απαράδεκτης αυτής επιτροπής, καλώντας την κυβέρνηση να σεβαστεί όλα τα δικαιώματα των Αντιρρησιών Συνείδησης.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger