Home » , , » Lehman Brothers Reloaded - πληθωριστικό χρήμα - πετρελαική κρίση - φτώχεια για τον εργάτη

Lehman Brothers Reloaded - πληθωριστικό χρήμα - πετρελαική κρίση - φτώχεια για τον εργάτη

Από ciaoant1 , Τρίτη 28 Ιουνίου 2011 | 11:53 μ.μ.


Τη θυμάστε τη Lehman Brothers; Ο χρηματοπιστωτικός αυτός γίγαντας χρεωκόπησε στην αρχή της κρίσης πριν μερικά χρόνια, ωστόσο προφανώς πολλά από τα στελέχη της Lehman ήταν άξιοι πολεμιστές της άρχουσας τάξης (ειδικά του τραπεζικού κλάδου) στη διαρκή μάχη της να συσσωρεύσει ολοένα και περισσότερο πλούτο, "χαρίζοντας" ολοένα και περισσότερη φτώχεια στους εργάτες.

Έτσι, μαθαίνουμε ότι ένα μεγαλοστέλεχος της Lehman Brothers προσλήφθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα - είδατε που τελικά υπάρχουν θέσεις εργασίας (για μερικούς);

Ex-Lehman chief risk officer appointed World Bank treasurer

Spoiler:
Τhe World Bank has appointed Madelyn Antoncic as its new vice president and treasurer.

Ms Antoncic served as Lehman Brothers’ chief risk officer from 2002 to 2007 and following the collapse of the bank, stayed on for a year as managing director and senior advisor at the Lehman Estate, helping to maximise value for creditors…

In her new role, Ms Antoncic will be responsible for maintaining the World Bank’s standing in financial markets and for managing an extensive client advisory, transaction, and asset management business.

Και αφού είδαμε αυτή τη λεπτουμεριούλα σχετικά με το ποιοι κυβερνούν αυτό τον πλανήτη, ας δούμε και μερικές ακόμα κινήσεις των χρεωκοπημένων τραπεζιτών:


Στις ΗΠΑ, έχουμε δει πολλές φορές ότι οι τράπεζες είναι γεμάτες με "τοξικά" δάνεια, με δάνεια που δε μπορούν να αποπληρωθούν, και η μόνη περίπτωση να μη χρεωκοπήσουν είναι να τυπωθεί χρήμα και να χαριστεί σε αυτές. Αυτό γίνεται εδώ και μερικά χρόνια, και παρά τα όποια μικρά ή μεγάλα σκαμπανεβάσματα, η διαδικασία αυτή δε σταματά, αν τα ίδια τα θύματα της (εμείς) δεν τη σταματήσουν: Το καλοκαίρι αυτό τελειώνει επίσημα και ο δεύτερος γύρος της εκτύπωσης χρήματος από τη FED, ωστόσο αυτό δεν την εμποδίζει να ετοιμάζεται για μερικούς ακόμα "ανεπίσημους" γύρους (να μην προκαλεί και πολύ "θόρυβο" και την πάρουν ακόμα περισσότερο χαμπάρι τα "κορόιδα"):

Fed Seen Purchasing $300 Billion in Treasuries After QE2
The Federal Reserve will remain the biggest buyer of Treasuries, even after the second round of quantitative easing ends this week, as the central bank uses its $2.86 trillion balance sheet to keep interest rates low.

While the $600 billion purchase program, known as QE2, winds down, the Fed said June 22 that it will continue to buy Treasuries with proceeds from the maturing debt it currently owns.

The central bank, which injected $2.3 trillion into the financial system after the collapse of Lehman Brothers Holdings Inc. in September 2008, will continue buying Treasuries to keep market rates down as the economy slows.


Από τη στιγμή που πρωτοξέσπασε η κρίση το 2008 έχουν εκτυπωθεί τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων - μιλάμε για τεράστια ποσά. Οι λαοί όμως φτωχαίνουν, μιας και όλα αυτά τα ποσά καταλήγουν στις τσέπες των τραπεζιτών, προκειμένου να αποφύγουν τη χρεωκοπία εις βάρος μας.

Το παραπάνω διάγραμμα είναι διαφωτιστικό, καθώς δείχνει ότι μόνο μία από τις μεγάλες τράπεζες, η JP Morgan έχει στην κατοχή της derivatives (παράγωγα) που ξεπερνούν το παγκόσμιο ΑΕΠ!

Τα χρηματοπιστωτικά αυτά παράγωγα έχουν υπολογιστεί περίπου στα 700 τρις $. Για να καλυφθούν, οι τράπεζες θα πρέπει να αρπάξουν ότι βρουν, σαν τις πεινασμένες ακρίδες που πέφτουν στα χωράφια και τρώνε τα πάντα. "Υπερβολικό" θα μου πείτε, ωστόσο στην πραγματικότητα οι τράπεζες θα χρεωκοπήσουν (όπως η Lehman) αν δεν αρπάξουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Και γι' αυτό δε σταματάνε να αρπάζουν, ούτε έχουν σκοπό να σταματήσουν.

Το εντυπωσιακό δεν είναι τόσο το ότι ο καπιταλισμός εξωθεί τα πράγματα σε πλήρη σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στους εργάτες και τους κεφαλαιοκράτες. Το [ακόμα πιο] εντυπωσιακό είναι το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να το αντιληφθούν/παραδεχτούν, προσπαθούν να "συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα", και όταν οι τράπεζες "έχουν πέσει με τα μούτρα στο φαί", όπως κάνουν σήμερα, τότε μένουν με το στόμα ανοιχτό, και είναι ειλικρινά σοκαρισμένοι επειδή βλέπουν πλέον μπροστά τους αυτό που έως τώρα δε μπορούσαν/δεν ήθελαν να δουν:

Ότι η δική τους επιβίωση περνά αναγκαστικά μέσα από την ευθεία σύγκρουση με τους κεφαλαιοκράτες. Κάθε τι άλλο, οποιαδήποτε προσπάθεια ειρήνευσης δεν φαίνεται να λειτουργεί, δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης, κάτι που οι τράπεζες ειδικά το ξέρουν πολύ καλά και γι' αυτό οργιάζουν, εκμεταλλευόμενοι και την ανετοιμότητα των λαών και των ηγεσιών τους.


Καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο τυπώνουν χρήμα για να το δώσουν στις τράπεζες, το νόμισμα το οποίο τυπώνουν (πληθωρίζουν) χάνει αξία (υποτίμηση): Οι εργάτες που πληρώνονται σε αυτό το νόμισμα γίνονται φτωχότεροι ("ανταγωνιστικότεροι"), ενώ παράλληλα οι τράπεζες που αρπάζουν όλα αυτά τα φρεσκοτυπωμένα "πακέτα σωτηρίας", τα χρησιμοποιούν για να αγοράσουν τα "assets" όπως αναπαριστούνται στο παραπάνω διάγραμμα.

Αγοράζουν δηλαδή ότι έχει σχέση με τροφή, ενέργεια, χρυσό, κτλ. Έτσι, καθώς ολοένα και περισσότερα χρήματα επενδύονται στην "αγορά τροφίμων", στην "αγορά ενέργειας", στην "αγορά χρυσού", κτλ, τόσο τα αντίστοιχα εμπορεύματα αυξάνουν σε τιμή (ή, για να το πούμε και πιο σωστά, η αξία των νομισμάτων πέφτει, άρα απαιτούνται περισσότερα νομίσματα για να αγοράσει κανείς αυτά τα "assets").

Είναι άλλωστε προφανές νομίζω ότι αυτά τα χρήματα που τυπώνονται δε χρησιμοποιούνται για παραγωγικές επενδύσεις (όπως πχ έλεγε ο Κέινς), που πράγματι θα μπορούσαν να έδιναν μερικές ανάσες στην "αγορά". Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να τυπωθούν χρήματα για να χτιστούν έργα υποδομής, και έτσι να υπάρξουν και νέες θέσεις εργασίας, όπως είχε εν μέρει γίνει στο Μεγάλο Κραχ του 1929. Τώρα ούτε καν αυτό - τα λεφτά δίνονται στις τράπεζες, που δε δανείζουν, απλά μπαλώνουν τις τρύπες των ισολογισμών τους.

Ο καπιταλισμός ως σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στην πίστη δηλαδή ότι "η αγορά θα συνεχίσει να κινείται", ότι οι επενδύσεις θα καλύψουν το αρχικό κεφάλαιο του κεφαλαιοκράτη και θα του αποφέρουν και κέρδος.

Όταν αυτό υπάρχει, τότε ο φοιτητής παίρνει δάνεια για να σπουδάσει (διότι σπεκουλάρει/πιστεύει ότι θα βρει δουλειά στο μέλλον, και θα καλύψει τα σπουδαστικά του δάνεια), ο εργάτης παίρνει ένα στεγαστικό δάνειο και χτίζει σπίτια, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους οικοδόμους και τους πολιτικούς μηχανικούς (διότι σπεκουάρει/πιστεύει ότι θα έχει δουλειά με ικανοποιητικό μισθό στο μέλλον, και άρα θα καλύψει το δάνειο), ο αστός παίρνει ένα επιχειρηματικό δάνειο για να στήσει/επεκτείνει την επιχείρηση του (διότι σπεκουλάρει/πιστεύει ότι θα έχει κέρδη, και θα καλύψει το αρχικό δάνειο) κτλ, κτλ, κτλ.

Σήμερα, αυτή η "πίστη" έχει χαθεί - οι κεφαλαιοκράτες δεν επενδύουν (τουλάχιστον όχι στη Δύση), οι εργάτες γκρεμοτσακίζονται, οι μικροαστοί σβήνουν με τα ολιγοπώλια-μονοπώλια να κυριαρχούν σε όλους τους κλάδους, κτλ.

Αφού λοιπόν ο κεφαλαιοκράτης σπεκουλάρει/πιστεύει ότι ΔΕΝ τον συμφέρει να επενδύσει στη σημερινή συγκυρία, αποθηκεύει το κεφάλαιο του με τη μορφή του σταθερού χρυσού, ή αγοράζει γη, πρώτες ύλες, ενέργεια, κτλ (δείτε τις αντίστοιχες κινήσεις της Κίνας που έχει τεράστια αποθεματικά).

Και καθώς οι κεντρικές τράπεζες χρηματοδοτούν τις τράπεζες με τεράστια ποσά, οι ολιγάρχες αρπάζουν τα πάντα (έχουν άλλωστε άφθονη χρηματοδότηση, τουλάχιστον μιλώντας για τις τράπεζες): Οι κεφαλαιοκράτες παίρνουν όλο τον πλούτο, οι εργάτες παίρνουν όλη τη φτώχεια.


Βέβαια, από την άλλη, η μάχη ανάμεσα στους διάφορους κεφαλαιοκράτες δε σταματά: Πχ αν η Αμερική έχει συσσωρεύσει τόσο μεγάλα χρέη, τότε γιατί να αγοράζουν οι υπόλοιποι τα χρέη της, όταν σπεκουλάρουν/πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δε θα μπορέσουν ποτέ να τα ξεπληρώσουν; Ιδού τα νεότερα από τη Ρωσία (έχουμε ήδη δει την αργή-αλλά-σταθερή απομάκρυνση και της Κίνας από το δολάριο):

After Dumping 30% Of Its Treasury Holdings In Half A Year, Russia Warns It Will Continue Selling US Debt
Spoiler:
yet another major foreign central bank has decided to not only not add to its US debt holdings, but to actively sell US Treasurys. The WSJ reports that "Russia will likely continue lowering its U.S. debt holdings as Washington struggles to contain a budget deficit and bolster a tepid economic recovery, a top aide to President Dmitry Medvedev said Saturday. "The share of our portfolio in U.S. instruments has gone down and probably will go down further," said Arkady Dvorkovich, chief economic aide to the president, told Dow Jones in an interview on the sidelines of the St. Petersburg International Economic Forum."

Well, with Russia out, at least we have China and Japan continuing to buy US debt.... Oh wait, China is contemplating dumping two thirds of its debt you say? And the biggest buyer of Japanese bonds is now in the process of selling Japanese bonds in the open market for the first time (so not really in the market of US bonds).


Επίσης, αν η Αμερική έχει σκοπό διαρκώς να πληθωρίζει το δολάριο, υποτιμώντας διαρκώς την αξία του έναντι πχ του χρυσού που παραμένει σχετικά σταθερός, τότε γιατί οι υπόλοιποι να μην προτιμήσουν το χρυσό, αντί του δολαρίου;

Indian Gold And Silver Imports Surge By Stunning 500% In May
Spoiler:
India's heretofore "insatiable" appetite for precious metals will need to find a new adjective to describe it, after it surged by an absolutely unprecedented 500% in May MoM, and 222% compared to May of 2010, touching on a massive $8.96 billion in imports in the past month. Putting this number in perspective the yearly average Indian imports are about $22 billion: in one month the country will have imported about half its average quota for the year!


Για φαντάσου να είσαι πετρελαιάς, να ελέγχεις μονοπωλιακά τη #1 πηγή ενέργειας ολόκληρης της ανθρωπότητας, και να είσαι όμως υποχρεωμένος να πληρώνεσαι αποκλειστικά σε δολάρια, που διαρκώς χάνουν σε αξία. Γιατί να μην διαμαρτυρηθείς και να μη ζητήσεις να πληρωθείς "σε κάτι άλλο" εκτός από δολάρια;

Το ζήτημα του πετρελαίου είναι εντελώς υποτιμημένο (όχι για πολύ ακόμα βέβαια). Το έχουμε ήδη δει σε πολλά άρθρα μας, ας δούμε τώρα και τις νεότερες εξελίξεις, καθώς είχαμε μια μικρή πτώση στην τιμή του (που πάντως ήδη αντιστρέφεται), διότι...οι ιμπεριαλιστές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου που έχουν για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης:

Βουτιά" 5% για το πετρέλαιο στα 91 δολάρια
Η ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, οδήγησε τα συμβόλαια στο αμερικανικό αργό κάτω από τα $90 το βαρέλι με απώλειες σχεδόν $6 από το χθεσινό κλείσιμο

Κάθετη πτώση υπέστησαν οι τιμές του πετρελαίου, όταν τα δυτικά έθνη αιφνιδίασαν την αγορά, απελευθερώνοντας την μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους μετά το 1991, σε μια υπολογισμένη «αναγνωριστική βολή» στο καρτέλ του OPEC.

Οι ΗΠΑ ηγούνται της απελευθέρωσης, προσφέροντας το 50% του αργού, ενώ οι Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία διαθέτουν το μεγαλύτερο τμήμα του υπολοίπου.

Η ΙΕΑ ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως, για την κίνηση αυτή, αλλά απέφυγε να σχολιάσει εαν το Πεκίνο θα συμμετάσχει στην απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων.

Είναι η τρίτη μόλις φορά στην ιστορία της διεθνούς υπηρεσίας ενέργειας, ΙΕΑ, η οποία δημιουργήθηκε το 1974 ως αντίβαρο στον OPEC μετά το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο, που προκάλεσε διεθνή ενεργειακή κρίση.

Η ΙΕΑ είχε απειλήσει από τον Μάιο ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στην διάθεσή της για να αυξήσει την παραγωγή, εκτός αν το καρτέλ αυξήσει την δική του προσφορά. Ο OPEC δεν κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία για μεγαλύτερη παραγωγή στις αρχές του μήνα στην σύνοδο της Βιέννης, παρά τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων μετριοπαθών χωρών του κόλπου όπως το Κουβέιτ.

Η ΙΕΑ δήλωσε στην ανακοίνωσή της ότι η σφιχτή κατάσταση στην αγορά πετρελαίου απειλεί να υπονομεύσει «την εύθραυστη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.» (σ.σ. εννοεί ότι πλέον χρειάζονται πολλά δολάρια/ευρώ/γιε/στερλίνες, κτλ προκειμένου να αγοράσουν πετρέλαιο τα δυτικά κράτη και έτσι να αναπτυχθεί η οικονομία τους)


Πώς θα απαντήσουν οι πετρελαιάδες στην κίνηση αυτή της Δύσης; Το zerohedge στο παρακάτω άρθρο του, αναφέρει ότι ο ΟΠΕΚ ήδη σχεδιάζει ένα meeting με την ΕΕ, χωρίς μάλιστα τη συμμετοχή της Σ. Αραβίας (που είναι φιλοαμερικάνικη), και αρχίζει και αυτό να αναρωτιέται ανοιχτά για μια επανάληψη της πετρελαικής κρίσης του 1973, με τους πετρελαιάδες να σταματούν τις εξαγωγές πετρελαίου στη Δύση, ζητώντας να πληρώνονται σε χρυσό αντί σε δολάρια...

As The IEA-OPEC Nash Equilibrium Collapses, Is A 1973-Style OPEC Embargo Next?
Spoiler:
Last week's dramatic decision by the US administration to strongarm the IEA into releasing strategic petroleum reserves (of which the US would account for 30 million barrels, or half of the total), is nothing but yet another example of the hobbled and incredibly short-sighted thinking that permeates every corner of the Obama administration. Because as the WSJ reports, "the move by the U.S. and its allies to release strategic reserves of oil could provide a much-needed shot in the arm for the U.S. economy, but risks inflicting lasting damage on the already tense relationship between oil producers and consumers."

Additionally, "OPEC and the European Union are due to hold an energy summit in Vienna Monday that will be the first official meeting of producers and consumers since the IEA's move, and will provide a platform for OPEC members to express their disquiet over the stocks' release. However, OPEC's biggest player, Saudi Arabia, won't be present." Make that former player, in an organization now headed by the previously #2 producer, Iran (which just happens is not all that pro-US).

The biggest threat, however, is that in direct retaliation against the IEA's cartel-like decision, which comes at the expense of the remaining OPEC countries, is that as Zero Hedge suspected, the next step will be a more than proportionate cut in crude production by OPEC: "Some analysts speculated that OPEC could respond to the IEA release by cutting output to offset the increased supply." What happens next is complete Nash equilibrium collapse, with a high possibility of a 1973-type OPEC oil embargo announcement in the immediate future.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
29 Ιουνίου 2011 στις 5:55 μ.μ.

http://www.youtube.com/watch?v=1h0Ws0zWYcA&NR=1

ΚΑΖΑΚΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΕΝΝΕΑ...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger