Νέο ιστορικό ρεκόρ για το χρυσό, και έτσι, μετά από μερικούς μήνες "ησυχίας", ήρθε η ώρα να επανέλθουμε στο θέμα. Οι περισσότεροι βέβαια εξακολουθούν να μην το βλέπουν, και πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς πόσα ακόμα ρεκόρ πρέπει να σπάσουν προκειμένου μερικοί τάχα "φοβεροί και τρομεροί" οικονομικοί αναλυτές γράψουν μια αράδα για να εξηγήσουν το φαινόμενο.
Χθες, ο Μπέρνακι, ο πρόεδρος δηλαδή της FED, έδωσε μια συνέντευξη, στην οποία είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι ετοιμάζεται να τυπώσει κι άλλο πληθωριστικό χρήμα και να το δώσει στις τράπεζες. Σε συνδυασμό και με χρέη της ευρωζώνης, ολοένα και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι η λύση που έχει επιλέξει η άρχουσα τάξη, ειδικά στις ΗΠΑ, είναι να τυπώνει όσο χρήμα χρειάζεται από το πουθενά, ώστε να διασώζει τις χρεωκοπημένες τράπεζες. Αυτό όμως υποτιμά το νόμισμα, έναντι του χρυσού που παραμένει σταθερός (κάτι το οποίο το παρουσιάζουν ως "άνοδο του χρυσού" για να μην πολυκαταλαβαίνει ο εργάτης ότι το νόμισμα με το οποίο τον πληρώνουν διαρκώς χάνει αξία).
Federal Reserve chief admits he is prepared to start third round of quantitative easing if US economy continues to flag
Bernanke said a third round of quantitative easing, called QE3, could be necessary if the economy fails to regain momentum in the second half of the year.Όσο για το γιατί οι επενδυτές στα χρηματιστήρια πανηγύριζαν, όπως αναφέρει το άρθρο της Guardian, αυτό έγινε διότι ξέρουν ότι τα λεφτά που τυπώνει ο Μπέρνακι καταλήγουν στις τράπεζες της Wall Street, προκειμένου να καλύψουν τις τρύπες των ισολογισμών τους, από τα δάνεια που έχουν δώσει και δε μπορούν να αποπληρωθούν. Αν η Αμερική σταματήσει να τυπώνει χρήμα και τους το χαρίζει, τότε οι τράπεζες, και άρα και τα χρηματιστήρια, θα καταρρεύσουν.
Earlier in the day stock markets jumped as investors cheered the prospect of increased support from the Federal Reserve, with the Dow Jones industrial average increasing 150 points, or 1.2%, in morning trading. The FTSE 100 closed up 37 points at 5906.
Bernanke said the Fed could launch another round of treasury bond-buying before the end of the year. He said it could also cut the interest it pays to banks on reserves held by the central bank as a way to encourage them to lend more.
Έτσι, με το να τυπώνεται διαρκώς πληθωριστικό χρήμα, η άρχουσα τάξη κρατά στη ζωή τις τράπεζες, και παράλληλα υποτιμά το νόμισμα, και άρα και το μισθό των εργατών που πληρώνονται σε αυτό. Γι' αυτό και παρά τα όποια "σκαμπανεβάσματα", εμείς εδώ και χρόνια έχουμε πολλές φορές πει ότι το δολάριο θα συνεχίσει να πέφτει "μέχρι τέλους". Αυτή είναι η κυρίαρχη τάση, και αυτό είναι ο βασικός λόγος που ο χρυσός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς μένει σταθερός όταν τα νομίσματα πέφτουν.
Μάλιστα, ο χρυσός είναι κάτι παραπάνω από ένα "ασφαλές καταφύγιο" απεναντι στον πληθωρισμό (υποτίμηση) του νομίσματος, είναι ένα "ασφαλές καταφύγιο" απέναντι στην έλλειψη καπιταλιστικής ανάπτυξης. Για όσους είναι καινούργιοι, ή δε θυμούνται την ανάλυση μας για το χρυσό, αξίζει μια υπενθύμιση -εδώ ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο μου:
[...]Αν και όταν λοιπόν οι εργάτες έχουν "κινεζοποιηθεί" επαρκώς, τότε η άρχουσα τάξη θα ξαναεπενδύσει, βγάζοντας τεράστια κέρδη λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους που θα έχει. Ως τότε όμως, προτιμά να φυλάξει το κεφάλαιο που έχει συσσωρεύσει, και επειδή τα νομίσματα ΔΕΝ είναι καλό μέσο αποθήκευσης του πλούτου (διότι διαρκώς υποτιμούνται), οι κεφαλαιοκράτες στρέφονται ολοένα και περισσότερο στον (σταθερό) χρυσό.
«Ο χρυσός είναι χρήμα»
-J.P.Morgan
«Παρότι ο χρυσός και το ασήμι δεν είναι εκ φύσεως χρήμα, το χρήμα είναι εκ φύσεως χρυσός και ασήμι»
-Καρλ Μαρξ
Εδώ και χιλιάδες χρόνια ο χρυσός χρησιμοποιείται για αποθήκευση πλούτου (αντίθετα, ένα νόμισμα εντελώς fiat (σ.σ. που δεν έχει σύνδεση με το χρυσό ή το ασήμι, και άρα μπορεί να πληθωρίζεται χωρίς όρια), όπως το ευρώ, με ιστορία 1-2 δεκαετιών βαφτίζεται ως «βράχος σταθερότητας»!). Παρότι όπως είδαμε η άρχουσα τάξη εγκατέλειψε τον «κανόνα του χρυσού», και προσπαθεί να μας πείσει πως ο χρυσός είναι ένα ακόμα «εμπόρευμα» όπως πχ το πετρέλαιο, ο χαλκός, τα διαμάντια, κτλ, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: Ο χρυσός είναι χρήμα (έστω και αν χρησιμοποιείται σε κάποιο ποσοστό για άλλες δραστηριότητες, όπως πχ στη βιομηχανία, στην κατασκευή κοσμημάτων, κτλ).
Δεν είναι τυχαίο που οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν έχουν στα αποθέματα τους ούτε χαλκό, ούτε πετρέλαιο, ούτε πολύτιμους λίθους - έχουν μόνο νομίσματα και χρυσό.
Επειδή ο χρυσός έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του στη σταθερότητα, δεν προτιμάται για επένδυση από τους κεφαλαιοκράτες, μιας και δεν μπορούν να πλουτίσουν.
Προτιμούν επενδύσεις όπως πχ «θα φτιάξω ένα εργοστάσιο», «θα αγοράσω μετοχές μιας εταιρείας που θα πάει καλά», κτλ. Επενδύσεις που αυγατίζουν το κεφάλαιο τους δηλαδή. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, προτιμούνταν και επενδύσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα (πχ «δομημένα ομόλογα»), καθώς έδιναν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από όλες τις άλλες.
Όταν όμως ΔΕΝ υπάρχει ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ότι όντως θα υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη, με εταιρείες να παράγουν, τράπεζες να δίνουν δάνεια ώστε να δημιουργηθούν εταιρείες που θα παράγουν, κτλ, κτλ, κτλ, τότε ο κεφαλαιοκράτης όπως είπαμε και πριν θα προτιμήσει τη σταθερότητα του χρυσού (γιατί αν επενδύσει φοβάται ότι θα έχει ζημιές αντί για κέρδος). Ο χρυσός μετρά την εμπιστοσύνη στο αν θα υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη .
Όταν υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη, τότε ο χρυσός βυθίζεται. Αλλιώς, «ανεβαίνει» (η, για να το πούμε και πιο σωστά, τα νομίσματα πέφτουν ενώ ο χρυσός μένει σταθερός).
...
Στη σημερινή συγκυρία, ανάπτυξη θα έχουμε αν και όταν καταφέρουν να μας γυρίσουν σε φεουδαρχικού τύπου ανισότητες (λίγοι φεουδάρχες - πολλοί κολίγοι). Τότε θα επενδύσουν, διότι οι «απαραίτητες αναδιαρθρώσεις» που προωθεί η άρχουσα τάξη εις βάρος των εκμεταλλευόμενων μαζών θα τους δίνουν την ευχέρεια να βγάλουν μεγάλα κέρδη (μέσω της αύξησης της εκμετάλλευσης). Ως τότε, ο χρυσός θα «ανεβαίνει», καθώς είναι το ιδανικό μέσο αποθήκευσης του κεφαλαίου, όταν αυτό δεν επενδύεται.
Αξίζει να δείτε και ένα (ολιγόλεπτο) απόσπασμα από τη χθεσινή συνέντευξη του Μπέρνακι, όπου σωστά λέει ότι ο χρυσός προστατεύει τον επενδυτή από την έλελιψη καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά μετά κομπιάζει όταν τον ρωτάνε αν ο χρυσός είναι χρήμα, και μετά απαντά "όχι". Και μετά, όταν τον ρωτάνε γιατί οι κεντρικές τράπεζες έχουν χρυσό, απάντά "λόγω παράδοσης" (!). Τα ψέματα και η υποκρισία τους δεν έχουν όριο, διότι ο Μπέρνακι το ξέρει ότι ο χρυσός είναι χρήμα, και το ξέρουν και οι κεντρικές τράπεζες, που αγοράζουν συνεχώς χρυσό (όσες τουλάχιστον έχουν ρευστό, όπως πχ η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, κτλ), φεύγοντας αργά αλλά σταθερά από το δολάριο...
Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται, και άρα το χρέος συνεχίζει να διογκώνεται. Το χρέος αυτό των ΗΠΑ είναι τεράστιο και δε μπορεί να αποπληρωθεί - ο λαός θα έπρεπε να κάνει στάση πληρωμών, αλλά βέβαια όπως έχουμε πει πολλές φορές, η άρχουσα τάξη προτιμά να πληθωρίζει το νόμισμα. Γιατί να χρεωκοπήσουν, χρεοκοπώντας τις τράπεζες, όταν μπορούν να τυπώσουν χρήμα, να το δώσουν στις τράπεζες γλιτώνοντας τες, υπερπληθωρίζοντας το δολάριο και καταδικάζοντας το λαό στη φτώχεια;
Στα 50,2 δισ. δολ. αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μεγεθύνθηκε τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 μηνών, καθώς οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου (σ.σ. που οφείλονται στην πτώση του δολαρίου)συνέβαλαν ώστε οι εισαγωγές της χώρας να πλησιάσουν σε επίπεδο-ρεκόρ, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν ελαφρά από το ιστορικό υψηλό του Απριλίου.Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Dagong που πρόσφατα ίδρυσε η Κίνα, για να σπάσει το μονοπώλιο των 3 αμερικανικών οίκων, και έχει ήδη υποβαθμίσει τις ΗΠΑ, τώρα απειλεί ότι θα την ξαναυποβαθμίσει, είτε αυξήσει το όριο χρέους είτε όχι:
Το εμπορικό έλλειμμα έφθασε συνολικά τα 50,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ύψος που είναι το μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του 2008, πολύ ψηλότερα από τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμούσαν αναλυτές στη Wall Street, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.
Το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, που είναι πολιτικά ευαίσθητο, αυξήθηκε κατά πάνω από 15%, στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
The US' sovereign credit rating is likely to be downgraded regardless of whether the US Congress reaches an agreement on raising its statutory debt limit. "If the debt limit is raised and the public debt continues to grow, it will further damage the US' debt-paying ability, which is a key factor in Dagong's evaluation, and we will consider lowering its ratings accordingly," said Guan Jianzhong, chairman and CEO of Dagong. "If the raised limit fails to pass and the US faces default, the rating will be immediately and substantially downgraded," he said. According to Guan, the downgrading is really just "a matter of time and extent".Ακόμα και οι αμερικανικοί "οίκοι" απειλούν με υποβάθμιση τις ΗΠΑ αν δε συμφωνήσουν να αυξήσουν το όριο χρέους (αν και προς το παρόν μένουν στα λόγια, για προφανείς λόγους, παρότι είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ δεν αξίζουν σε καμία περίπτωση να έχουν άριστη βαθμολόγηση):
Moody's Puts U.S. AAA Credit Rating On Review For Possible Downgrade
CNBC is reporting that Moody's is reviewing the United States government's AAA credit rating and will consider downgrading it should a deal to raise the debt ceiling not be reached by the August 2nd deadline.
Την ίδια ώρα, ο Ομπάμα απειλεί με τους γνωστούς εκβιασμούς του στιλ "αν δε δεχτείτε να αυξήσουμε το όριο χρέους και να τυπώσουμε μερικά ακόμα λεφτά για τις τράπεζες, δε θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις". Φαίνεται πως "λεφτά υπάρχουν" για τα "πακέτα σωτηρίας' των τραπεζών, για τις πολεμικές εκστρατείες στη Μέση Ανατολή, και για χίλια δυο άλλα τέτοια, αλλά δεν υπάρχουν για τους εργάτες, που τους εκβιάζουν καθημερινά, τρομάζοντας τους ώστε να δεχτούν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν, μέχρι τη στιγμή που οι εργάτες οργανωθούν και κινηθούν επιθετικά εναντίον τους.
Obama: Debt Ceiling Impasse Threatens Social Security, Veterans, Medicaid Checks
The White House warned today that millions of Americans might not receive federal benefits checks if both sides can’t reach a deal to raise the nation’s debt limit by Aug. 2.ΥΓ: Ως μια "υποσημείωση" αξίζει να ρίξετε μια ματιά και σε αυτό το link, στο οποίο αναφέρεται μια συζήτηση που ξεκινά στην Ελβετία για την επαναφορά του κανόνα του χρυσού στο ελβετικό φράγκο. Όπως είχαμε ξαναπεί παλιότερα, η Ελβετία ήταν η τελευταία χώρα που κατάργησε το συγκεκριμένο κανόνα, περίπου 10 χρόνια πριν. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι η "Μέκκα" του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, με πολύ "μαύρο" χρήμα να κυκλοφορεί και να ξεπλένεται (έως και χρήμα των ναζί υπάρχει στη χώρα από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), και οι τραπεζίτες κράτησαν τον "κανόνα του χρυσού" όσο περισσότερο μπορούσαν. Απλά στο σημερινό περιβάλλον, όταν όλοι υποτιμούν το νόμισμα, οι βιομήχανοι της Ελβετίας θέλουν και αυτοί να μπορεί να υποτιμάται το φράγκο, ώστε να είναι ανταγωνιστικές οι εξαγωγές τους.
"We cannot guarantee – if there were a default – that any specific bill would be paid,” White House spokesman Jay Carney said, seeking to leverage public pressure on negotiators from both sides who are headed back to the White House this afternoon.
More than 80 million Americans who receive benefits payments from the government each month could be at risk, the Treasury Department said. Most of those checks cover Social Security recipients, veterans and civil service retirees.
On Aug. 3, the Treasury is scheduled to make a $23 billion payout of Social Security benefits, a spokeswoman said. Obama suggested today that payout could be at risk.
+ σχόλια + 1 σχόλια
Η συζήτηση γύρω από τα αίτια αύξησης της τιμής του χρυσού είναι παλιά. Από το 1802 η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας με το φράγκο και το μάρκο γνώρισε γρήγορη πτώση και μεγάλες ποσότητες χρυσού κατευθύνθηκαν έξω από τη Βρετανία. Καθώς οι τιμές πολλών αγαθών, αλλά και του χρυσού, αυξάνονταν στην Βρετανία των αρχών του δέκατου ένατου αιώνα μια μεγάλη συζήτηση άρχισε γύρω από τη φύση του χρήματος.
Μια συζήτηση διεξήχθη στο βρετανικό κοινοβούλιο για να διερευνήσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Το μεγάλο ερώτημα ήταν αν είχαν υποτιμηθεί τα τραπεζογραμμάτια της Τράπεζας της Αγγλίας ή αν είχε ανέβει η τιμή του χρυσού. Εκτός από τα μέλη της βουλής των Κοινοτήτων στη συζήτηση πήρε μέρος και ο Ricardo. Η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά και η συζήτηση συνεχίζεται μέχρι σήμερα μια και «Τότε, όπως και σήμερα, ήταν ακαθόριστο το τι έκανε έναν άνθρωπο νομισματικό εμπειρογνώμονα» όπως ισχυρίζεται ο Galbraith (Galbraith Το χρήμα σ 42). Εν τω νεταξύ η μετατρεψιμότητα είχε ανασταλλεί και επανήλθε στην Βρετανία το 1821, μετά τη λήξη του πολέμου, και τα τραπεζογραμμάτια μπορούσαν ελεύθερα να μετατρέπονται σε χρυσό στην παλιά τιμή ανταλλαγής. Όσο για το άρθρο συνολικά με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Όλα ξεκανάν και τελειώνουν στην αδυναμία ανάπτυξης. Κι αυτό είναι κάτι που έχει τελειώσει. Δεν πρόκειται να ξεπεραστεί για λόγους αντικειμενικούς.
Δημοσίευση σχολίου