Αν και κατακαλόκαιρο οι διεργασίες σε πολιτικά κόμματα και συλλογικότητες συνεχίζονται ακατάπαυστα και ενόψει των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων που προβλέπονται. Μπορεί προς το παρόν να μην έλαβε σάρκα και οστά το πολιτικό μόρφωμα που προανήγγειλε το «Ποντίκι» -πιθανόν λόγω ότι ο Μ. Θεοδωράκης έστειλε κατηγορηματική διάψευση ότι «Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών» στο οποίο ηγείται συμμετέχει στο νέο κόμμα. Επίσης μπορεί να μην είδε το φως της δημοσιότητα, ανακοίνωση για «Το νέο κόμμα στον Πυρήνα του ΠΑΣΟΚ» στο οποίο «θα κληθούν να μετάσχουν συγκεκριμένες προσωπικότητες του αντιμνημονιακού αγώνα αλλά και αναγνωρισμένοι Ελληνες με πατριωτικές αναφορές και διάθεση προσφοράς στην πατρίδα» όπως έγραφε το περιοδικό «Επίκαιρα».
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο εσωτερικό του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ δεν επικρατεί αναβρασμός. Φημολογείται ότι στην Πανελλαδική διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη θα ξεσπάσει οργανωμένη ανοιχτή ανταρσία ενάντια στον ΓΑΠ και στην πολιτική του, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιούνται ανοιχτά από το κόμμα τους.
Την Τρίτη τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που συσπειρώνονται στο περιοδικό «Νέος Σοσιαλιστής» -δημιουργήθηκε το 2006 από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της νεολαίας του που διαφωνούσαν με την αναθεώρηση του άρθρου 16- έδωσαν συνέντευξη Τύπου και δήλωσαν αποχώρηση από το «ψευδώνυμο ΠΑΣΟΚ» όπως δήλωσαν.
Σύμφωνα με την Νίνα Κασιμάτη –μαζί με τον Γιάννη Χατζηϊωάνου και Βασίλη Ασημακόπουλο είναι τα πιο γνωστά πρόσωπα αυτής της συλλογικότητας- «Το ΠΑΣΟΚ έχει αντιποιηθεί την ιστορία και τους αγώνες του λαού που το στήριξαν έχει καταληφθεί από εγχώριους και ξένους εκπροσώπους της ολιγαρχίας του χρηματιστικού κεφαλαίου», αφού έβαλε τη χώρα «σε καθεστώς εξάρτησης, οικονομικά την οδήγησε στην πτώχευση και κοινωνικά την μετέτρεψε σε εργαστήρι εξαθλίωσης».
Από την άλλη, συνδικαλιστές που αποχώρησαν από την ΠΑΣΚΕ κάνουν λόγο για δημιουργία μια συνδικαλιστικής πανελλαδικής οργάνωσης που θα αντιστρατεύεται την κυβερνητική πολιτική, ενώ παράλληλα το ρεύμα «Κοινωνικής Αριστεράς» του ΠΑΣΟΚ –Α. Κωτσακάς, Γ. Ραυτόπουλος,Σπύρος Κότσιας κ.α- μαζί με το κόμμα του Γ. Δημαρά κυκλοφόρησαν κοινή ανακοίνωση όπου καλούν σε «ένα παλαϊκό κίνημα ανατροπών και αλλαγών» κατά της κυβέρνησης.
Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμιά σημασία από ταξική άποψη, δείχνουν όμως πόσο ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό.
Σχετική κινητικότητα υπάρχει και στην «εκτός τειχών» αριστερά. Κάτι τέτοιο άφησε να διαφανεί ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, όταν την Πέμπτη καλεσμένος σε εκδήλωση των «Αγανακτισμένων Μυτιλήνης», στην πλατεία Σαπφούς, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα δημιουργίας πολιτικού φορέα που θα αντιστρατευτεί στην κυρίαρχη πολιτική βάζοντας αιτήματα για στάση πληρωμών στους τοκογλύφους-δανειστές του ελληνικού κράτους και εξόδου απ’ το ευρώ.
Ολοκληρώθηκε, επίσης ο κύκλος των επαφών του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής με κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς.
Απ’ την ιστοσελίδα του Μετώπου αντιγράφουμε:
Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με αντιπροσωπείες των Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ), Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡΑΝ), Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡΑΣ), Αριστερή Ανασύνθεση (τάση του Συνασπισμού), Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ), Κόκκινο, Κομμουνιστική Ανανέωση, Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ), Ρόζα και με κινήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Αρνήθηκαν να συναντηθούν με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), το μλ ΚΚΕ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) και ο Συνασπισμός της αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας.
Οι συζητήσεις κινήθηκαν γύρω από τα ζητήματα των μορφών εκδήλωσης της κοινωνικής οργής και κινητοποίησης και ιδιαίτερα γύρω από τις εκδηλώσεις των «αγανακτισμένων» και της λαϊκής συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος, την στάση της αριστεράς απέναντι στο χρέος, το Σύμφωνο για το Ευρώ και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανάγκη, την δυνατότητα και τις προϋποθέσεις για την συγκρότηση πλατιού μετώπου με επίκεντρο την αριστερά, την ίδια την συμπαράταξη της Αριστεράς στην δράση μα και στην πολιτική και εκλογική έκφραση.
Διαπιστώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλός βαθμός σύγκλισης και δυνατότητα ενδεχομένως, περαιτέρω βημάτων σ’ ένα πολιτικό πλαίσιο με τα εξής σημεία:
1. Εμπιστοσύνη και στήριξη στην κίνηση και την αυτενέργεια του λαού όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το κίνημα της πλατείας Συντάγματος και τις επί μέρους εκφράσεις στις γειτονιές και τους εργασιακούς χώρους.
2. Άρνηση της νομιμότητας του χρέους και ανάγκη για άμεση στάση πληρωμών προς τους δανειστές ακόμη κι αν κάτι τέτοιο έχει σαν συνέπεια την έξοδο από το Ευρώ και την ΟΝΕ.
Το ευρώ δεν είναι ταμπού και δεν γίνονται αποδεκτές οι θυσίες του λαού στο όνομά του.
3. Άμεση ανατροπή της κυβέρνησης καθώς δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα και την βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Άνοιγμα της συζήτησης για τα ζητήματα της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας σε κατεύθυνση εμβάθυνσης με όρους άμεσης εργατικής και λαϊκής συμμετοχής και ελέγχου στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή.
4. Συγκρότηση πλατιού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου με επίκεντρο την αριστερά σ’ ένα πρόγραμμα ανατροπής της πολιτικής της τρόικας και της κυβέρνησης με προτεραιότητα τις εθνικοποιήσεις των τραπεζών και των σημαντικών για τις άμεσες κοινωνικές ανάγκες τομέων της οικονομίας και την ευρεία αναδιανομή του πλούτου σε βάρος του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και προς όφελος του κόσμου της εργασίας και γενικότερα της λαϊκής πλειοψηφίας.
Το ΜΑΑ θα προτείνει προς τα κόμματα και τις οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν συνέχιση της συζήτησης σε κοινό τραπέζι, με στόχο την κατάληξη σε ορισμένους κοινούς στόχους διεκδίκησης καθώς και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.
Πεποίθησή μας είναι ότι πέρα από τις διαφορές απόψεων, η συμπαράταξη της Αριστεράς, εντός ενός μαζικού κοινωνικού μετώπου, είναι αναγκαιότητα των καιρών και γι’ αυτό θα πραγματοποιηθεί.
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα του 1944
-
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο λαός μας με αφορμή ένα γεγονός, και
συγκεκριμένα στην προκειμένη περίπτωση των γιορτασμό
Πριν από 44 δευτερόλεπτα
Δημοσίευση σχολίου