Έτσι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν στηθεί γκιλοτίνες στη Λεωφόρο Ρόθτσιλντ του Τέλ Αβίδ, την πρωτεύουσα του Ισραήλ - γεγονός που αν το έλεγε κάποιος πριν πχ ένα μήνα θα τον περνούσαν για τρελό.
Ωστόσο, το ρήμαγμα των λαών σε παγκόσμια κλίμακα δε μπορεί να μείνει αναπάντητο, και μπαίνουμε σε μια νέα φάση της ιστορίας, όπου οι λαοί καλούνται να δώσουν μεγάλες μάχες. Είναι βέβαια εμβρυακά τα πράγματα ακόμα, και πιθανότατα να υπάρξουν ήττες και πισωγυρίσματα, αντιδραστικές θεωρίες και επιστροφή σε σκοταδισμό, κτλ.
Όμως, μαζί με αυτά οπωσδήποτε υπάρχει και η ελπίδα μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, και αυτό είναι που θα πρέπει να κινητοποιήσει όλους εμάς στους αγώνες του μέλλοντος.
Εδώ και μερικά άρθρα σχετικά με τις εξελίξεις στο Ισραήλ:
Διαδηλώσεις στο Ισραήλ
Έντονη η κοινωνικοοικονομική δυσαρέσκεια. Αντιδράσεις από Νετανιάχου
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες αναμένεται να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι η κοινωνικοοικονομική δυσαρέσκεια, η οποία σαρώνει τη χώρα είναι πανεθνική και δεν περιορίζεται στα κυριότερα αστικά κέντρα.Ναι, καλά διαβάσατε, ο Νετανιάχου προσπαθεί να "δωροδοκήσει" ουσιαστικά τους Ισραηλινούς, που δε φημίζονται βέβαια και για τις ιδιαίτερα αριστερές απόψεις τους, και η πλειοψηφία μαθαίνει από μικρή να ρημάζει τους Παλαιστίνιους και να αρπάζει και τη γη στην οποία ζουν, "διότι οι Ισραηλινοί είναι οι εκλεκτοί του Θεού και ο Θεός του χάρισε αυτή τη γη, άρα τη δικαιούνται".
Για πρώτη φορά αφότου οι μη-βίαιες κινητοποιήσεις άρχισαν, σχεδόν πριν από ένα μήνα, δεν προγραμματίζεται να γίνει κάποια μεγάλη κινητοποίηση στο Τελ Αβίβ.
Αντ’ αυτού, πορείες σχεδιάζεται να γίνουν σε 11 άλλες πόλεις, με τις κυριότερες να αναμένονται στην πόλη Μπερσέμπα στο νότο και Αφούλα στο βορρά.
Εκτιμάται ότι 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο, κατά κύριο λόγο στο Τελ Αβίβ αλλά και σε άλλες πόλεις, στην μεγαλύτερη τέτοια κινητοποίηση στην ιστορία του Ισραήλ.
«Θα συνενώσουμε όσο περισσότερους ανθρώπους είναι δυνατόν και θα επιδείξουμε αλληλεγγύη προς όλους όσοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από πλευράς στέγασης, υγείας, απασχόλησης, κ.ά., από εκείνους που ζουν στην περιοχή του Τελ Αβίβ», φέρεται να δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Γιονατάν Λεβί, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών, στην εφημερίδα Jerusalem Post.
Οι κινητοποιήσεις άρχισαν στα μέσα Ιουλίου, όταν ακτιβιστές είχαν στήσει τέντες σε μια πολυτελή περιοχή, στη Λεωφόρο Ρότσιλντ, για να διαμαρτυρηθούν για το υψηλό κόστος των ενοικίων.
Ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντέδρασε στις διαδηλώσεις διορίζοντας μια 22μελή επιτροπή για να συναντηθεί με τους διαδηλωτές και να υποβάλει προτάσεις στην 16μελή ομάδα των υπουργών που θεωρούνται συναρμόδιοι για κοινωνικοοικονομικά θέματα.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε επίσης ότι θα ανεγείρει νέες κατοικίες σε διάφορους οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, γεγονός που επικρίθηκε έντονα από ειρηνιστικές οργανώσεις της χώρας ως κυνική απόπειρα εκμετάλλευσης των κινητοποιήσεων αλλά και ξένες κυβερνήσεις ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Εδώ ένα σχετικό άρθρο της "Ελευθεροτυπίας":
Ισραήλ: η οικονομική κρίση άλλοθι για νέους εβραϊκούς εποικισμούς
Το κοινωνικό κίνημα των πολιτών της χώρας του, που διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του κόστους ζωής και ειδικά της στέγης, εκμεταλλεύεται ως άκρως χρήσιμο πρόσχημα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για να προωθήσει τα σχέδια επέκτασης των παράνομων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Την ίδια στιγμή δηλώνει απολύτως αντίθετος σε οποιαδήποτε περικοπή τού -έτσι κι αλλιώς υπέρογκου- αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας, ώστε να εξοικονομηθούν κεφάλαια για μέτρα κοινωνικής προστασίας, κάτι που συμπεριλαμβάνεται στα αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας. Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση κλιμακώνει κάθε πίεση που μπορεί να ασκήσει διεθνώς, ώστε να σαμποτάρει το σχέδιο της Παλαιστινιακής Αρχής να ζητήσει επίσημη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ. Ζητεί δε, γενικώς και αορίστως, να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι στο τραπέδι των -άκαρπων εδώ και 20 χρόνια- διαπραγματεύσεων. Το θέμα κυριάρχησε και στη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα - Νετανιάχου.
Χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών Ελι Γισάι ενέκρινε οριστικά την οικοδόμηση 1.600 κατοικιών στο Ραμάτ Σλόμο στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Το γραφείο Τύπου του υπουργείου του ανακοίνωσε πως επίκειται συντόμως απόφαση για επιπλέον 2.700 κατοικίες στους οικισμούς Ζιβάτ Χάματος και Πισγκάτ Ζεέβ, επίσης στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι τα σχέδια επέκτασης των εποικισμών «δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική, αλλά με την οικονομία».
Το σχέδιο για την ανέγερση των 1.600 κατοικιών στο Ραμάτ Σλόμο, που είχε ανακοινωθεί τον περυσινό Μάρτιο, στη διάρκεια μάλιστα επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, είχαν προκαλέσει ένταση στις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την κατάληψη της ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ τον Ιούνιο του 1967 και τη μονομερή προσάρτησή της με νόμο της Κνέσετ τον Ιούλιο του 1980.
+ σχόλια + 1 σχόλια
Λαιμητόμοι στο Τελ Αβίβ, ικριώματα στην Αθήνα...τελικά η ειρηνικότητα του κινήματος των Αποβλακωμένων περιορίζεται στο ρουφιάνεμα των καταστασιακών.
Δημοσίευση σχολίου