Home » » Μερικές διεθνείς "ειδησούλες"

Μερικές διεθνείς "ειδησούλες"

Από ciaoant1 , Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011 | 2:21 μ.μ.


Τη θυμάστε τη Foxconn; Ξέρετε, τη μεγάλη κινεζική εταιρεία που φτιάχνει στα εργοστάσια της τα ipod, ipad κτλ, χρησιμοποιώντας αμέτρητους σκλάβους...εεε, συγνώμη, αμέτρητους ανταγωνιστικούς εργάτες που μοχθούν για την παγκόσμια ανάπτυξη ήθελα να πω. Ίσως να θυμάστε ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα είχαμε πολλές αυτοκτονίες εργατών στη Foxconn, και μάλιστα η εταιρεία υποχρεώθηκε να δώσει και μερικές αυξήσεις στους εργάτες, μπας και σταματήσουν να αυτοκτονούν. Έτσι, από εκεί που τους έδινε ψίχουλα, τώρα τους δίνει...μερικά ψίχουλα παραπάνω.

Μόνο που ρε γαμώτο ακόμα και αυτά τα λίγα ψίχουλα παραπάνω εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα (γιατί να τα δίνουν στους εργάτες αντί να τα κρατούν για λογαριασμό τους οι κεφαλαιοκράτες; ).

Ως εκ τούτου, η Foxconn "καινοτομεί", ανακοινώνοντας ότι θα φέρει στα εργοστάσια της 1.000.000 ρομπότ, προκειμένου να αντικαταστήσει πολλούς από τους εργάτες (που όλο γκρινιάζουν, αυτοκτονούν, άσε που θέλουν και ύπνο, φαγητό, μπλα, μπλα, μπλα - αίσχος δηλαδή):

Foxconn to replace workers with 1 million robots in 3 years
Taiwanese technology giant Foxconn will replace some of its workers with 1 million robots in three years to cut rising labor expenses and improve efficiency, said Terry Gou, founder and chairman of the company, late Friday. 
Εμείς βέβαια είμαστε υπέρ της τεχνολογικού προόδου, και μάλιστα θα πρέπει να συγχαρούμε το καπιταλιστικό σύστημα, διότι δίνει κίνητρο για να υπάρξουν άλματα στην τεχνολογία (απλά δείτε τι έχει γίνει μέσα σε 200 χρόνια καπιταλισμού).

Από εκεί και πέρα βέβαια, το καπιταλιστικό σύστημα κάνει όμως και κάτι άλλο: Δίνει κίνητρο σε εμάς τους εργάτες να το ανατρέψουμε. Σκεφτείτε το λίγο: Η τεχνολογική πρόοδος "κόβει" πάμπολλες θέσεις εργασίας (όπως πχ θα γίνει τώρα στη Foxconn). Βέβαια, δημιουργεί και μερικές νέες θέσεις, ωστόσο αυτές είναι λιγότερες από αυτές που χάνονται. Άρα, μοιραία πολλοί εργάτες είναι καταδικασμένοι να αποδεκατιστούν.



Το καπιταλιστικό σύστημα δίνει κίνητρο στην άρχουσα τάξη να αξιοποιήσει την τεχνολογική πρόοδο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσει τα δικά της κέρδη. Αυτό σημαίνει ότι ο αποδεκατισμός των εργατών δεν αποτελεί πρόβλημα για αυτούς (κάθε άλλο). Και αν οι εργάτες τους πουν ότι θα πρέπει να μειωθούν τα ωράρια εργασίας, ώστε να έχουν όλοι δουλειά, και μάλιστα με ανθρώπινα ωράρια (και όχι ωράρια σκλαβιάς όπως αυτά στη Foxconn), τότε οι καπιταλιστές έχουν συμφέρον..να απορρίψουν αυτές τις ιδέες, προκειμένου να μη μειωθούν τα κέρδη τους.

Ως εκ τούτου, ο καπιταλισμός εξωθεί τους εργάτες να οργανωθούν και να ανατρέψουν την άρχουσα τάξη, διότι απλούστατα αν δεν το κάνουν, θα έχουμε μια διαρκή κατάσταση ανεργίας για μερικούς εργάτες, και φτώχειας για τους υπόλοιπους.

Τυχόν αποτυχία να ανατραπεί η άρχουσα τάξη, ισοδυναμεί με παραμονή στην εξουσία αυτών που έχουν συμφέρον να μας ρημάζουν, πράγμα που οδηγεί -τι περίεργο-...στο ρήμαγμα μας.


Και βέβαια υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη - στην Κίνα. Και άσχετα αν η μεγάλη φτώχεια των εργατών εκεί καταλήξει σε μια μεγάλη κρίση μιας και δε μπορούν να αγοράσουν όλα αυτά που παράγουν (κάτι που πλέον ούτε η Δύση μπορεί να κάνει), η Κίνα συνεχίζει να προσελκύει επενδύσεις. Θυμηθείτε την προηγούμενη εικόνα από τη Wall Street Journal, με τον κεφαλαιοκράτη να ακολουθεί το χρήμα. Από τη στιγμή που η Κίνα έχει τους φτηνότερους εργάτες, καταστολή, λογοκρισία, κτλ, το κεφάλαιο πηγαίνει εκεί, διότι εκεί μπορεί να βγάζει τα μεγαλύτερη κέρδη. Ο Κινέζος εργάτης παίρνει μερικές ψιλοαυξήσεις, οπότε μπορεί να καταναλώσει λίγο παραπάνω, οι δυτικοί εργάτες "κινεζοποιούνται" άγρια και όσο το δυνατόν περισσότερο

McDonald's: Κάθε μέρα κι ένα νέο κατάστημα στην Κίνα
Στόχος της αμερικανικής αλυσίδας να φτάσει τα 2000 εστιατόρια το 2013
 Ένα νέο κατάστημα στην Κίνα κάθε ημέρα είναι ο στρατηγικός στόχος της McDonald's για τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ασιατικού τμήματος (εκτός Ιαπωνίας) της αμερικανικής αλυσίδας εστιατορίων Πίτερ Ρόντγουελ με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργούν 2000 καταστήματα στη χώρα μέχρι το 2013.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι προς το παρόν η εταιρεία εγκαινιάζει ένα νέο κατάστημα μέρα παρά μέρα προσθέτοντας ετησίως σχεδόν 180 εστιατόρια.

Οι Κινέζοι στήριξαν έναν Ευρωπαίο (τη Λαγκάρντ) για την προεδρία του ΔΝΤ, αλλά πήραν ως αντάλλαγμα μια "θεσούλα"

Ο Kινέζος δίπλα στη Λαγκάρντ
 Το δεξί χέρι της νέας γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είναι Kινέζος. Πρόκειται για τον πρώην αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Ζου Μιν και η τοποθέτησή του ανοίγει για πρώτη φορά τον δρόμο σε έναν Κινέζο να αναλάβει μια υψηλόβαθμη θέση. Ανταποκρίνεται δε σε ένα αίτημα το οποίο διατύπωνε παρασκηνιακά το Πεκίνο.

Η τελευταία "σημαντική" βιομηχανία αθλητικών παπουτσιών που είχε απομείνει στην Αμερική (οι υπόλοιπες, πχ η Nike, έχουν μεταφέρει εδώ και χρόνια την παραγωγή τους στην Ασία) δηλώνει ότι ΔΕΝ μπορεί να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες εταιρείες χωρίς προστατευτισμό. Έτσι, όπως και στην κρίση του 1929, κάθε κράτος θα προσπαθήσει να αναδιπλωθεί, ώστε "ο καθένας μόνος του" να υπερασπιστεί τη "δική του" βιομηχανία ΕΝΑΝΤΙΟΝ των υπολοίπων. Αποτέλεσμα βέβαια θα είναι η κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου και τελικά η όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των κρατών, που θα πλακωθούν μεταξύ τους (στην προηγούμενη κρίση είχαμε το Β' Παγκόσμιο)

America's Last Major Athletic Shoe Manufacturer Says It Can't Survive A Free-Trade Agreement With Vietnam
 New Balance pays its workers upward of $10 an hour, plus benefits, while labor costs in China are about $1.50 an hour, and even less in Vietnam.

The factory can only compete through protective tariffs.

Η αποσάθρωση του παραγωγικού ιστού των ΗΠΑ (αλλά και όλης της Δύσης, πλην Γερμανίας) συνεχίζεται, και τα ψεύτικα νούμερα που δίνουν διαρκώς καταρρέουν

ΣΟΚ: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναθεωρήθηκε στο 0,4% από 1,9%
Πριν από λίγο δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ και αν επενδύετε σε μετοχές το πιθανότερο είναι πως θα σοκαριστείτε: Στο β' τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν της τάξης του 1,3%, πολύ κάτω από το 1,8% το οποίο ανέμεναν οι αναλυτές ΚΑΙ το ΑΕΠ του α' τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 0,4% από 1,9%!!

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αρνητικές αναθεωρήσεις των τελευταίων ετών και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των επενδυτών για την πραγματική δυναμική της ανάρρωσης της αμερικανικής οικονομίας. Επίσης, γεννά πληθώρα ερωτημάτων ως προς τις πραγματικές αιτίες που η αμερικανική κυβέρνηση έκανε τόσο μεγάλο λάθος στον υπολογισμό της πραγματικής αύξησης του ΑΕΠ. (σ.σ. εδώ στην Ελλάδα ξέρουμε καλά από "δημιουργική λογιστική")

Εκτός από το χρυσό (που "πετάει", μιας και πλέον ολοένα και περισσότεροι κατανοούν ολοένα και καλύτερα ότι το δολάριο θα συνεχίζει να πληθωρίζεται χωρίς σταματημό), καλά τα πηγαίνει και το ελβετικό φράγκο, μιας και η Ελβετία έχει μεγάλα αποθέματα χρυσού, και είναι η "ιερή χώρα" τοων απανταχού τραπεζιτών.

Σε αντίθεση όμως με το χρυσό, που δεν εμποδίζει κανέναν να αναπτυχθεί, το ελβετικό φράγκο εμποδίζει τους ελβετούς βιομήχανους να αναπτυχθούν, διότι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τους εργάτες τους σε ένα νόμισμα που διαρκώς ανεβαίνει σε αξία (ουσιαστικά οι ελβετοί εργάτες παίρνουν έτσι μια έμμεση αύξηση).

Αυτό βέβαια δεν αρέσει καθόλου στους βιομήχανους, που σκέφτονται μέχρι και να μπουν στο ευρώ, ή έστω να πληρώνουν τους εργάτες σε ευρώ, ώστε να μην τους δίνουν ένα νόμισμα που αυξάνει σε αξία, αλλά ένα νόμισμα που μειώνεται σε αξία...


Ελβετοί αμειβόμενοι σε... ευρώ
 Σε δραστικά μέτρα αναγκάζονται να καταφύγουν οι ελβετικές βιομηχανίες για να αντιμετωπίσουν τη δυσβάσταχτη ενίσχυση του ελβετικού φράγκου, 8,3% έναντι του ευρώ, το 2011. Ορισμένες αυξάνουν τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους αλλά όχι και την αμοιβή τους, όπως η χημική βιομηχανία Lonza Group, ενώ άλλες σκέπτονται να πληρώνουν το προσωπικό τους σε ευρώ ή να συνδέσουν τους μισθούς με τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της χώρας, που εκπροσωπεί περίπου 380.000 εργαζομένους, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με σημαντικό αριθμό εταιρειών που εξετάζουν την προοπτική να πληρώνουν το προσωπικό τους σε ευρώ.

Οι βιομηχανίες αναγκάζονται να καταφύγουν σε αυτά τα μέσα, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά μετά τις αλλεπάλληλες απόπειρες να αποτρέψει την άνοδο του φράγκου.

Η ανοδική πορεία του φράγκου από τον Ιούνιο του περασμένου έτους και η αποτυχία της Τράπεζας της Ελβετίας να την αναχαιτίσει έχουν προκαλέσει την αντίδραση πολιτικών, που ζητούν την παραίτηση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Χίλντεμπραντ. (ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ, του ζητούν να παραιτηθεί επειδή το νόμσιμα...αυξάνει την αξία του! Οι άνθρποι θέλουν να τη μειώσουν με κάθε τρόπο, πληθωρίζοντας τα πάντα σε αυτό τον "νομισματικό πόλεμο", ώστε έτσι να μειώσουν έμμεσα το μισθό του εργάτη, κάνοντας τον πιο φτωχό (και άρα πιο "ανταγωνιστικό")

Περικοπές 25.000 θέσεων εργασίας στην ΗSBC, παρά τα κέρδη
 H διοίκηση της τράπεζας είχε ήδη ανακοινώσει την περικοπή 5.000 θέσεων σε υποκαταστήματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ σε αυτές θα προστεθούν ακόμα 25.000 θέσεις που «θα καταργηθούν έως το 2013» στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Πάντως, ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος της Ευρώπης δείχνει να ανακτά την προ της κρίσης οικονομική ευρωστία.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 6,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώνοντας αύξηση 35% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου ενώ το σύνολο των εσόδων άγγιξε τα 24,4 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ πιέζει τη Γαλλία, που υποκύπτει ευχαρίστως...
ΖΗΤΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 3% ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΖΕΙ
 Καμπανάκι και για τη Γαλλία άρχισε να χτυπά το ΔΝΤ, ζητώντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί η μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3%.

Τον Απρίλιο του 2012 η Γαλλία έχει προεδρικές εκλογές, γεγονός που δυσχεραίνει τη λήψη επώδυνων μέτρων σε μια χώρα που οι προσπάθειες, για παράδειγμα για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, αντιμετώπισαν έντονες αντιδράσεις. Με τη φορολογία στη Γαλλία να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, μοναδική λύση, κατά το ΔΝΤ, είναι για την κυβέρνηση να μειώσει τις δαπάνες, ιδίως στο συνταξιοδοτικό και την υγεία, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. (σ.σ. είπαμε: Επενδύσεις γιοκ αν δεν "κινεζοποιείτε". Σε κάθε χώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, ανάλογα πχ με το πόση τεχνογνωσία υπάρχει (η Γερμανία που είναι πρωταθλήτρια δεν έχει πρόβλημα παρά τους "υψηλούς' μισθούς, διότι έχει μεγαλύτερη τεχνογνωσία-ποιότητα στα προιόντα της), ωστόσο η ΒΑΣΙΚΗ/ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ είναι η ίδια. Χτυπήστε τους εργάτες, αλλιώς απλά δε θα επενδύσουμε σε αυοτύς, και θα συνεχίσουμε να φεύγουμε προς Κίνα)

Η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού, Βαλερί Πεκρές, έσπευσε να υπερθεματίσει υπέρ των διαπιστώσεων του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο στόχος για μείωση του ελλείμματος είναι ιερός. Η Γαλλία πρέπει να πετύχει έλλειμμα 3% το 2013».

Η Γαλλία ανήκει στο κλαμπ των χωρών με την υψηλότερη αξιολόγηση (ΑΑΑ), διαθέτει όμως το υψηλότερο έλλειμμα, χρέος και πρωτογενές έλλειμμα μεταξύ των χωρών της βαθμίδας ΑΑΑ στην ευρωζώνη. Ο γνωστός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε μάλιστα τον Ιούνιο ότι ενδεχομένως να υποβαθμίσει τη γαλλική αξιολόγηση ΑΑΑ μακροπρόθεσμα, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Κάθε 10 χρόνια ακόμα υπομονή, ώστε να σας πάρουμε στην κυριολεξία τα σώβρακα, και μετά θα δούμε...

Σόιμπλε: Μια δεκαετία θέλει η Ελλάδα για να γίνει ξανά ανταγωνιστική
 Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει δρόμο ακόμη μπροστά της για να γίνει ξανά ανταγωνιστική. Έκανε λόγο μάλιστα για δέκα χρόνια.
Σταματήστε τη Γη, να κατέβω! Τα πράγματα εξελίσσονται ραγδαία, από το γελοίο στο παράλογο, όσον αφορά στις εθνικές κρίσεις χρεών.

Ο κ. Gary Jenkins, για παράδειγμα, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Evolution Securities, δεν αντέχει άλλο. Συγκεκριμένα, γράφει:

"Δεν είμαι βέβαιος αν ζω στην πραγματικότητα ή αν βλέπω χολιγουντιανό καλοκαιρινό σινεμά. Χωρίς λύση στο αμερικανικό όριο του χρέους και με συνεχείς μεταστάσεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρεών, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αναζητήσω ένα επενδυτικό καταφύγιο. Προσωπικώς, θα πάω για μπάνια… Ναι, θα λείψω για λίγες μέρες και θα παρακολουθώ τις εξελίξεις από ασφαλή απόσταση και είμαι βέβαιος πως όταν επιστρέψω ο Captain America θα έχει λύσει το ζήτημα του χρέους και η Ευρώπη θα σχεδιάζει το σενάριο για το 'Mamma Mia 2 - Επιστροφή στην Ελλάδα"'.

Τι είναι αυτό που έχει τρελάνει τον αναλυτή; Και πού στηρίζει την τόση αισιοδοξία του; Μήπως στις στρατηγικές κινήσεις που κάνει η Ισπανία για εχέγγυα στο χρέος της;

Γιατί είναι γεγονός, σύμφωνα τουλάχιστον με την εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung", ότι ο ισπανικός αποταμιευτικός τραπεζικός όμιλος Bankia -που χρηματοδότησε την εξαγορά του ακριβότερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, του Ronaldo, από τη Ρεάλ Μαδρίτης- τώρα ζητά να δανειστεί κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και σε αντάλλαγμα για τη ρευστότητα από την ΕΚΤ η Bankia έχει... δεσμεύσει τον Ronaldo καθώς και τον Βραζιλιάνο παίκτη Kaka (τεχνικώς, η τράπεζα έχει δεσμεύσει ένα Collateralised Loan Obligation, που περιλαμβάνει δάνεια προς τη Ρεάλ Μαδρίτης για την εξαγορά παικτών). Η Moody's αξιολογεί, βεβαίως, τα χρεόγραφα αυτής της τιτλοποίησης με "Aaa".

Ο αρθρογράφος που τσίμπησε την είδηση διερωτάται: "Θα μπορούσαμε να ζήσουμε μια κατάσταση στην οποία η ΕΚΤ θα κατασχέσει τους παίκτες; Θεωρητικά, είναι δυνατόν, έτσι παρανοϊκά όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Η Bankia μπορεί να κηρύξει χρεοκοπία. Εν συνεχεία, η Ρεάλ θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών των δανείων της, που είναι εξασφαλισμένα με έσοδα από διαφημίσεις και τηλεοπτικές μεταδόσεις. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η Ρεάλ Μαδρίτης έχει χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, στην Ισπανία υπάρχει μακρά ιστoρία ποδοσφαιρικών ομίλων που εξασφαλίζουν δημόσιο χρήμα - όπως ακριβώς και οι τράπεζές της".
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger