Στην Ευρώπη, οι τραπεζίτες και οι λοιποί επενδυτές διαπιστώνουν ότι τα λεφτά στο "μηχανισμό στήριξης" που έχει δημιουργήσει η ευρωζώνη ΔΕΝ επαρκούν για να καλύψουν τις τρύπες από τα χρέη της Ιταλίας που δε μπορούν να αποπληρωθούν. Και βέβαια υπάρχει και η Ισπανία, και η Γαλλία ακόμα, κτλ, κτλ κτλ. Είναι σα μια αχόρταγη ρουφήχτρα, που θέλει συνεχώς "τάισμα".
Το γιατί φτάσαμε ως εδώ το έχουμε εξηγήσει (οι βιομήχανοι έφυγαν από τη Δύση προς Ασία, η παραγωγική βάση της Δύσης αποσαθρώθηκε, ο τραπεζικός δανεισμός γιγαντώθηκε για να υποκαταστήσει αυτή τη φυγή, και τώρα αυτά τα δάνεια δε μπορούν να αποπληρωθούν).
Στην Ελλάδα βέβαια, η πτώση στις χρηματαγορές οφείλεται και στις προοπτικές για "επιλεκτική χρεωκοπία", και την εξαγορά σε τιμές χώμα των μετοχών εταιριών όπως πχ η ΔΕΗ, κτλ. Εννοείται όμως ότι υπάρχει παγκόσμιος χαμός αυτή τη στιγμή (πχ δείτε εδώ ένα καλό άρθράκι της Guardian)
Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλο οικονομικό μέγεθος, και θα πρέπει να τυπωθούν ακόμα περισσότερα χρήματα (πολύ περισσότερα) από αυτά που έχουν τυπωθεί.
Αυτή θα είναι προφανώς και η απόφαση που θα λάβουν στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη τους οι ευρωπαίοι ηγέτες των κρατών.
Ήδη πάντως η ακροδεξιά Λεπέν ζητά να διαλυθεί το ευρώ και να γυρίσουμε στον "κανόνα του χρυσού".
Αυτό βέβαια δε θα γίνει, διότι ο παραδοσιακός "κανόνας του χρυσού" δε επιτρέπει την καπιταλιστική ανάπτυξη μέσω δανεικών όσο το σημερινό σύστημα. Αντίθετα, οι καπιταλιστές θέλουν καταρχήν να τυπωθούν χρήματα για να δωθούν στις χρεωκοπημένες τράπεζες, και να υποτιμήσουν τα νομίσματα, φτωχαίνοντας τους εργάτες που πληρώνονται σε αυτά (έτσι, οι εργάτες γίνονται πιο "ανταγωνιστικοί").
Όσο για το χρυσό, προφανώς θα χρησιμοποιηθεί ως μια "σωσίβια λέμβος" τώρα που το σημερινό νομισματικό σύστημα καταρρέει, στα πλαίσια της "δημιουργικής καταστροφής" του καπιταλισμού: Τα νομίσματα "πρέπει" να [υπερ]πληθωριστούν (υποτιμηθούν), ενώ ο χρυσός θα μείνει σταθερός, επιτρέποντας στους πιο "ξύπνιους" να διατηρήσουν τον πλούτο που έχουν συσσωρεύσει και να τον μεταφέρουν άθικτο στο επόμενο νομισματικό σύστημα που θα προκύψει πάνω στα αποκαΐδια και τα πτώματα που θα αφήσει πίσω του το "παλιό" νομισματικό σύστημα.
Έτσι, δε θα έχουμε τον "κλασσικό" κανόνα του χρυσού: Θα κυκλοφορούν νομίσματα που θα πληθωρίζονται κατά βούληση, αλλά θα υπάρχει και ο χρυσός ως μέσο αποθήκευσης του πλούτου, που βέβαια θα έχει μια [πολύ] μεγαλύτερη ισοτιμία με αυτά τα νομίσματα, και θα γίνεται τόσο μεγαλύτερη όσο αυτά πληθωρίζονται.
Ομοίως και στην Αμερική, τα "τοξικά" αυτά δάνεια που δε μπορούν να αποπληρωθούν καθιστούν τις τράπεζες χρεωκοπημένες. Πιέζουν λοιπόν για νέο γύρο εκτύπωσης χρήματος, και θα συνεχίζουν να πέφτουν τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση της FED την επόμενη εβδομάδα. Τότε η FED καλείται να αποφασίσει για το αν θα τυπώσει κι άλλα δολάρια ή όχι. Εμείς βέβαια έχουμε εδώ και χρόνια πει ότι τελικά θα τυπώσουν.
Απλά δε ξέρουμε αν θα τυπώσουν τώρα, ώστε να ικανοποιήσουν -προσωρινά- την αχαλίνωτη όρεξη των καπιταλιστών, ή θα το καθυστερήσουν λίγο, ώστε οι χρηματαγορές να καταρρεύσουν ακόμα περισσότερο, ο κόσμος να φοβηθεί ότι "θα καταστραφούμε", και λόγω αυτού του φόβου και του πανικού να δεχτεί τελικά την εκτύπωση χρήματος ως κάτι το "αναγκαίο".
Κάθε λίγο και λιγάκι, όταν στερεύουν τα φρεσκοτυπωμένα λεφτά, οι χρηματαγορές θα καταρρέουν, ζητώντας τη νέα τους δόση, σαν τα πρεζόνια.
Λύση για εμάς, τους λαούς, είναι η στάση πληρωμών, που θα μεταφέρει τις ζημιές στις πλάτες τους, αντί να δεχόμαστε παθητικά να πληρώνουμε εμείς για να σωθούν αυτοί.
Εδώ και δύο ακόμα άρθρα που έχουν ενδιαφέρον:
Κίνα: Οι κίνδυνοι λόγω του χρέους των ΗΠΑ κλιμακώνονται
Όλες οι χώρες σε διεθνές επίπεδο πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπιστούν οι εντεινόμενοι κίνδυνοι εξ αιτίας των κρίσεων χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί σήμερα, καθώς η ελεύθερη πτώση στα χρηματιστήρια ανακινεί τους φόβους για την παγκόσμια οικονομία.Gold: J.P. Morgan ‘Loves’ It Big Time
Ο κ. Γιανγκ, ο οποίος επισκέπτεται την Πολωνία, τόνισε πως οι κίνδυνοι λόγω του χρέους στις ΗΠΑ κλιμακώνονται και κάλεσε την Ουάσινγκτον να υιοθετήσει «υπεύθυνη» νομισματική πολιτική και να προστατεύσει τις επενδύσεις άλλων χωρών στο δολάριο. (σ.σ. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ)
Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ τα παγκόσμια χρηματιστήρια κατέγραφαν μεγάλες απώλειες εν μέσω των φόβων πως η αμερικανική οικονομία διολισθαίνει ξανά σε ύφεση και καθώς η αλματώδης αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας ήγειραν εκ νέου φόβους πως οι κρίσεις χρέους στην ΕΕ επιδεινώνεται.
Οι δηλώσεις του κ. Γιανγκ αντανακλούν τα σχόλια του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζιου Σιαοτσουάν, ο οποίος κάλεσε την Ουάσινγκτον να χειριστεί υπεύθυνα το ζήτημα του αμερικανικού κρατικού χρέους. Ο Ζιου επισήμανε ότι εάν το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών καταστήσει ευμετάβλητη την αγορά στη χώρα, αυτό θα υπονομεύσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία.
Ο κ. Γιανγκ επισήμανε επίσης τα προβλήματα χρέους στην ΕΕ, τονίζοντας πάντως ότι το Πεκίνο συνεχίζει να στηρίζει την Ένωση και το ευρώ.
«Η Κίνα πάντοτε εμπιστευόταν την ευρωζώνη και το ευρώ», είπε. «Έχουμε αγοράσει πολλά (κρατικά) ομόλογα σε ευρώ τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ευρώπη και το ευρώ όπως πάντα στο μέλλον». (σ.σ. εμείς το έχουμε ήδη αναλύσει το θέμα, καθώς η Κίνα και οι πετρελαιάδες βλέπουν το ευρώ ως "τον μονόφθαλμο που βασιλεύει ανάμεσα στους τυφλούς". Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ υπερπληθωρίζουν "μέχρι τέλος" το δολάριο, το ευρώ είναι προτιμότερο, ειδικά από τη στιγμή που αν συνδυάσει κανείς τα αποθέματα χρυσού των χωρών-μελών της ευρωζώνης, αυτά είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο, δίνοντας έτσι μια σχετική στήριξη στο ευρώ. Βέβαια, το ευρώ θα διαλυθεί στη σημερινή μορφή του, αλλά πάντως η Γερμανία θα διατηρήσει πιθανότατα μερικές χώρες γύρω της, και το κοινό αυτό νόμισμα, με μπροστάρη τη Γερμανία, είτε λέγεται ευρώ είτε κάπως αλλιώς, θα υποστηριχθεί από Κίνα-Ρωσία-Πετρελαιάδες)
“We love gold,” J.P. Morgan says. They add: “Many investors may look at the gold price chart with disappointment and assert it’s too late for them to buy. We disagree.”
Πολύ ενδιαφέρον και το τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής του Max Kaiser - αν και τα περισσότερα τα έχουμε δει και εμείς, και ίσως και με πιο καλή εξήγηση/ανάλυση:
Δημοσίευση σχολίου