Home » , , » Υπάρχει ελπίδα τελικά;

Υπάρχει ελπίδα τελικά;

Από giorgis , Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011 | 2:28 μ.μ.

Το τοπίο γίνεται πολύ βαρύ. Βαρυχειμωνιά μέσα σε ένα ζεστό Σεπτέμβρη. Οι «λογαριασμοί» των μνημονίων ήρθαν με φόρα.
Κάθε μήνα έχουμε μείωση στους μισθούς μας από 100 – 130 € (χοντρικά). Ακολουθούν η παρακράτηση των αναδρομικών που είναι η μείωση του αφορολόγητου, η μείωση 50% του κινήτρου απόδοσης και η παρακράτηση του 3%. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες το 2011 θα είναι συνολικά: σε έναν-μία ΔΕ με 25 χρόνια υπηρεσίας γύρω στα 1.400 €, σε έναν-μία ΥΕ με 25 χρόνια γύρω στα 1.300 €, σε έναν-μία ΔΕ με 10 χρόνια γύρω στα 1.150 €, σε έναν-μία ΤΕ με 25 χρόνια γύρω στα 1.500 € και πάει λέγοντας. Στις απώλειες αυτές πρέπει να προσθέσουμε τον κεφαλικό φόρο, που έρχεται το Σεπτέμβρη (400-1.500 € σε έναν-μία) και το πάγωμα των κλιμακίων ωρίμανσης. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε τις απώλειες του 2010, όπως το τσεκούρωμα των δώρων και του επιδόματος της άδειας. Ακολουθούν οι απώλειες από το ενιαίο μισθολόγιο, που όλα δείχνουν, ότι θα επιφέρουν πλήρη ανατροπή στους μισθούς.

Η «ουδέτερη» και «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη μίλησε και πάλι. Με πρόσφατη απόφασή της έκρινε ότι πρέπει να απολυθούν 42 συναδέλφισσες στους Παιδικούς Σταθμούς, παρά τα τόσα χρόνια υπηρεσίας που έχουν, παρά το ότι καλύπτουν «πάγιες» ανάγκες, παρά του ότι θα χάσουν το μεροκάματο. Η κατάσταση στους Παιδικούς Σταθμούς όλης της χώρας, καθώς και στο Δήμο Καλλιθέας γίνεται αφόρητη και είναι ενδεικτική του μέλλοντος, που «δημιουργούν» για τα παιδιά – το μέλλον της κοινωνίας – και τους εργαζόμενους.

Στο Δήμο Καλλιθέας απολύθηκαν 42 εργαζόμενες. Πριν από λίγο διάστημα είχαν φύγει άλλες 10. Τέλος Σεπτέμβρη, θα απολυθούν άλλες 39 συναδέλφισσες – αν δεν γίνει κάτι δραστικό - που λήγει η σύμβασή τους. Στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, τη χρονιά 2010-2011, δούλευαν 146 εργαζόμενες-οι. Η φετινή χρονιά ξεκινάει με 62 εργαζόμενες-ους. Σχεδόν, το ένα τρίτο από πέρυσι. Το αποτέλεσμα είναι προφανές. Τα παιδιά που θα πάρει φέτος ο Δήμος είναι γύρω στα 600, ενώ πέρυσι ήταν 800. Έχουμε 25% μείωση.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι οι αιτήσεις θα ήταν πολύ περισσότερες, αν είχαν δικαίωμα να κάνουν αίτηση οι άνεργοι γονείς. Η πολιτεία φαίνεται, ότι πιστεύει – πέρα από όλα τα άλλα – ότι οι άνεργοι θα είναι μόνιμα στην ανεργία. Να προσθέσουμε επίσης, ότι για «λειψές» υπηρεσίες, πάλι θα καταβάλλονται δίδακτρα. Απαράδεκτο γεγονός, για ένα κοινωνικό αγαθό. Οι Παιδικοί Σταθμοί μετατρέπονται από το κράτος και την κυβέρνηση σε πληρωμένο parking παιδιών. Οι δε εργαζόμενες-οι που έμειναν να δουλεύουν, καλούνται να υπερβάλλουν τους εαυτούς τους, αφού πέρα από όλα τα άλλα, καλούνται από φέτος, να δουλεύουν 40 – από 32 – ώρες την εβδομάδα. Τρελή εντατικοποίηση, με μεγάλες μειώσεις στο μισθό. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου, με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες τη βδομάδα.

Η διοίκηση του Δήμου, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), με πρόσχημα την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν, συμμετέχει στα δουλεμπορικά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για προγράμματα ενοικίασης εργαζομένων από τις ΜΚΟ στους Δήμους. Με ρουσφετολογικές προσλήψεις (εκτός ΑΣΕΠ) για 5 μήνες με 625 € μισθό μικτά, ανεξαρτήτου ειδικότητας και επαγγελματικής ειδίκευσης. Στο ρόλο του δουλέμπορα, οι ΜΚΟ εισπράττουν 5 % προμήθεια ή 150 € ανά άνεργο και πολλά άλλα προνόμια, ενώ οι Καλλικρατικοί – δουλεμπορικοί Δήμοι εξασφαλίζουν φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Εξυπηρετούν τη μεθόδευση των απολύσεων στο δημόσιο, με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου και ανοίγουν το δρόμο για την παραχώρηση των πάντων στους ιδιώτες. Έτσι διαγράφεται το παρόν και το μέλλον στην Αυτο-
διοίκηση.

Το παρόν είναι, η ληστεία στους μισθούς κάθε μήνα, η ανεργία, που στους νέους φτάνει το 40%, η νέα αφαίμαξη στο ισχνό εισόδημα, με την αύξηση της φορολογίας στο 23% στα είδη εστίασης, η οριστική διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και η μετατροπή της σε καπιταλιστικό εμπόρευμα, η «αναβάθμιση» της κρατικής καταστολής με τρομονόμους, με τα ρόπαλα των ΜΑΤ, σε όποιους τολμούν να αρθρώσουν λόγο αντίστασης, με τις αύρες νερού, τους φράχτες, την εκπαίδευση του στρατού στο χτύπημα των διαδηλώσεων, τις προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας και σταθερά την εφιαλτική και επικίνδυνη πλύση εγκεφάλου από τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης.

Αυτός είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός και τα όπλα του. Με τα στημένα παιχνίδια των βρόμικων εκβιασμών (νέο έργο: Τρόικα εναντίον Βενιζέλου). Με τις χυδαίες δικαιολογίες των διαχειριστών ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε διαφορετικό. Με το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες να ζητούν κι’ άλλο ρευστό κι’ άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις. Με το 75% των νέων να σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα γιατί εδώ δεν βλέπουν καμιά προοπτική. Με την ίδια την κυβέρνηση των λαμόγιων να προβλέπει ύφεση 5%!!! Δηλαδή, τέλμα εντελώς. Εκτόξευση σε δυσθεώρητα ύψη της ανεργίας. Και από την άλλη να σου λένε ότι οι θυσίες σου θα πιάσουν τόπο.

Ναι, το έχουμε καταλάβει. Τους έχεις πάρει χαμπάρι, συνάδελφε και συναδέλφισσα, αλλά αυτό, δεν είναι αρκετό. Η βαρυχειμωνιά για να περάσει θέλει πολύ σκληρό αγώνα.
Θέλει πεζοδρόμιο, θέλει συγκρούσεις, θέλει θυσίες. Τα ψηφαλάκια δεν έδωσαν ποτέ καμιά λύση. Οι διαπιστώσεις για τους ξεπουλημένους εργατοπατέρες της ΓΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ, μετατρέπονται σε προσχήματα αδράνειας και συμβιβασμού, όταν καταλήγουν σε απραξία και πολύ περισσότερο, σε απεργοσπασία. Η κατάσταση είναι άθλια και έφθασε η ώρα να την αντιμετωπίσεις. Ατομικά δεν μπορείς. Μόνο συλλογικά μπορούμε να βάλουμε φρένο στο μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Πρέπει να απαιτήσουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι με αξιοπρέπεια και όχι με εξαθλίωση. Έχουμε δικαίωμα να ονειρευόμαστε για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Τελικά υπάρχει ελπίδα. Με το συλλογικό αγώνα, τις συλλογικές αποφάσεις και τη συναδελφική αλληλεγγύη θα ανοίξουμε το δρόμο για να ανατρέψουμε το βάρβαρο και σάπιο σύστημα που εκμεταλλεύεται και υποθηκεύει τις ζωές μας, παίρνοντας τις ζωές στα χέρια μας για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Εκτός Των Τειχών

Προτείνουμε σε όλους τους εργαζόμενους και στο ΔΣ του συλλόγου, να διεκδικήσουμε
από τη διοίκηση να μην κοπούν τα αναδρομικά ή να καλυφτούν με οποιονδήποτε τρόπο
και με οποιοδήποτε κόστος.

Υ.Γ. Οι "Εκτός των Τειχών" είναι συλλογικότητα εργαζομένων στον Δήμο Καλιθέας
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
6 Σεπτεμβρίου 2011 στις 4:11 μ.μ.

Αδελφέ η αριστερά (η πραγματική όχι η 5η φάλαγγα) είναι και θα είναι μόνη της. Αύριο να γίνουν εκλογές τα ΠΑΣΟΚΟΝΟΥΔΟΥ 80% θα πάρουν, θα κάνει αποχή 40% και θα αυξηθεί ο ΛΑΟΣ. Για τέτοια ρεμάλια-ραγιάδες λαό συζητάμε, δεν του αξίζει καλύτερη τύχη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger