Home » , » Οι επιχειρήσεις ΜΜΕ χρεοκοπούν οι ιδιοκτήτες τους θησαυρίζουν

Οι επιχειρήσεις ΜΜΕ χρεοκοπούν οι ιδιοκτήτες τους θησαυρίζουν

Από giorgis , Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011 | 7:12 μ.μ.

 Αρκετά ενδιαφέροντα σημεία συναντήσαμε διαβάζοντας την έκθεση που έκανε η διεθνής οργάνωση "Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα" για τον ελληνικό Τύπο. Φυσικά όμως δεν περιμέναμε από μια τέτοια οργάνωση τα πει τα πράγματα με το όνομα τους. Η πραγματικότητα είναι ότι όλα τα περασμένα χρόνια οι ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης και με «εργαλείο» την διαμόρφωση της λεγόμενης «κοινής γνώμης» έχουν θησαυρίσει ενώ τώρα αυτές τις επιχειρήσεις τους τις παρουσιάζουν σήμερα χρεοκοπημένες.

Τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, ανήκουν στις υπ’ αριθμόν ένα προβληματικές επιχειρήσεις. Είναι καταχρεωμένα, χαρακτηρίζονται από υπερδανεισμό, και η λειτουργία τους μπορεί να συνεχιστεί μόνο με την ενίσχυση του κράτους.

Πολύ χαρακτηριστικό το δημοσίευμα που έκανε η εφημερίδα «Παρόν» την Κυριακή και το οποίο αντιγράφουμε:
«Σε 804.002.684 ευρώ ανέρχεται το σύνολο των υποχρεώσεων των εισηγμένων ομίλων και εταιρειών ΜΜΕ στο ΧΑ το εξάμηνο του 2011. Στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνεται το Alter, καθώς δεν έχει δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις. Τις υψηλότερες υποχρεώσεις έχει ο Ομιλος ΔΟΛ, με 211.811.227 ευρώ, και ακολουθεί ο Ομιλος Πήγασος με 204.624.610 ευρώ και ο Ομιλος Mega με 173.814.000 ευρώ. Οι υποχρεώσεις του Ομίλου Χ. Κ. Τεγόπουλος ανέρχονται σε 80.765.670 ευρώ και του Ομίλου της «Καθημερινής» σε 77.733.716 ευρώ. Χαμηλότερες οι υποχρεώσεις για τον Ομιλο των Αττικών Εκδόσεων, στα 42.280.442 ευρώ, με 9.176.928 ευρώ η «Ναυτεμπορική» και με 3.796.091 ευρώ οι Τεχνικές Εκδόσεις. Στις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνεται και ο δανεισμός των επιχειρήσεων από τις τράπεζες...».

Την ίδια ώρα ο τύποις πρωθυπουργός ΓΑΠ, χωρίς ίχνος ντροπής ισχυρίζεται πως απαιτείται σύγκρουση με τα συμφέροντα των Media, τους ανάβει το πράσινο φως να απολύσουν δημοσιογράφους και τεχνικούς μαζικά, ενώ εκδότες λαμβάνουν από τα προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας  εκατομμύρια ευρώ για υποτιθέμενες ψηφιακές επεκτάσεις. (Γ’ αυτό το θέμα θα κάνουμε μια αναλυτική ανάρτηση).

Και για να επανέλθουμε στην έκθεση των ΡΧΣ. Προσπερνώντας την εκτίμηση της για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, όπως και άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις και συνεντεύξεις που γράφονται εκεί –μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη- τονίζει: «Ιδιοκτησίες μερικών μεγάλων επιχειρηματιών και εφοπλιστών, οι περισσότερες επιχειρήσεις ΜΜΕ απειλούνται σήμερα με κατάρρευση, γεγονός που προκαλεί ένα μεγάλο κύμα απολύσεων σε ένα επάγγελμα το οποίο ήδη υπέφερε από κακές μισθολογικές και γενικότερα εργασιακές συνθήκες εργασίας».

Και ενώ όντως αυτή είναι η κατάσταση των επιχειρήσεων ΜΜΕ, αν οι συντάκτες της έκθεσης έκαναν τον κόπο να έβλεπαν ποια είναι η κατάσταση των επιχειρηματιών που διαχειρίζονται τα ΜΜΕ (Μπόμπολας, Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης κλπ) θα διαπίστωνε το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή από τότε που ανέλαβαν οι συγκεκριμένοι πλουτοκράτες, «λειτουργοί της ενημέρωσης», οι ισολογισμοί των επιχειρηματικών ομίλων τους έχουν τεράστια αύξηση κερδοφορίας. (Η τελευταία οικονομική καπιταλιστική κρίση δεν τους άφησε αλώβητους αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτά που έχουν αποκομίσει).
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger