Home » , » Ελπιδοφόρα η πρώτη συνάντηση που οργάνωσε το μπλογκ μας

Ελπιδοφόρα η πρώτη συνάντηση που οργάνωσε το μπλογκ μας

Από giorgis , Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 | 5:20 μ.μ.

Σε πολύ καλό κλίμα, με πλούσιο και γόνιμο προβληματισμό έγινε η συνάντηση που οργάνωσε το μπλογκ μας με σκοπό τη δημιουργία αντικαπιταλιστικής – κινηματικής ιστοσελίδας και διαδικτυακού ραδιοσταθμού στις δύσκολες αλλά και τόσο ενδιαφέρουσες μέρες που μας περιμένουν.

Δεκάδες αγωνιστές παραβρέθηκαν στην συνάντησή μας  συμμετέχοντας ουσιαστικά με τον προβληματισμό, τις ιδέες και προτάσεις τους για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το εγχείρημα που έχουμε ξεκινήσει. Συναγωνιστές που παρεμβαίνουν σε εργασιακούς χώρους, γειτονιές, κινήματα πόλης, εκπαιδευτικό κίνημα,  κινηματικά έντυπα και συλλογικότητες,  κατέθεσαν τις σκέψεις τους, πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε ένας ζωντανός και γόνιμος  διάλογος που διήρκησε πάνω από 3 ώρες. Σημαντική ήταν και η συμβολή στη συζήτηση συναγωνιστών που κατέθεσαν τον προβληματισμό και την εμπειρία τους από άλλα μπλογκ.

Σε νέα συνάντηση στο επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε πιο διεξοδικά το καταστάλαγμα αυτής της πρώτης κουβέντας, παραθέτουμε ωστόσο μερικά στοιχεία του προβληματισμού που ακούστηκε σ’ αυτή την πρώτη συνάντηση.

Ένα ζήτημα που απασχόλησε την κουβέντα, ήταν η –σκόπιμη- απουσία «εισήγησης» από την πλευρά των διοργανωτών, κάτι που  σχολιάστηκε και θετικά και αρνητικά.

Μπήκε το θέμα της ευρύτητας της απεύθυνσης του όλου εγχειρήματος καθώς και το πολιτικό πλαίσιό του. Ακούστηκαν απόψεις για ευρύτερη κατά το δυνατόν απεύθυνση, για «διεύρυνση» του ακροατηρίου του μπλογκ, (της νέας μας ιστοσελίδας ουσιαστικά αφού δεν θα έχει λόγο ύπαρξης το μπλογκ μας αν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας μας) αλλά και απόψεις που εστίαζαν στο στόχο να συμβάλλει το μπλογκ στο να κατεβαίνει κόσμος στις κινητοποιήσεις («στόχος μας: μηδενική ακροαματικότητα/ αναγνωσιμότητα την ώρα της διαδήλωσης», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται η σημασία της εμβέλειας σε επαρχία και εξωτερικό).
Περιγράφηκε σαν στόχος η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και των  εργατικών αγώνων σε ένα ιντερνετικό μετερίζι του κόσμου της αντίστασης.

Σημαντικό στοιχείο θεωρήθηκε η διατήρηση της αξιοπιστίας της διαδικτυακής μας παρουσίας ,  αναζητήθηκαν τρόποι για το πώς μπορεί να έχουμε άμεση παρέμβαση σε κάθε εργατική-λαϊκή κινητοποίηση, για το πώς θα μπορούμε, χωρίς να χάνουμε την ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτησή μας, να απευθυνθούμε πιο αποτελεσματικά σε ευρύτερο κόσμο.

 Μπήκε ο προβληματισμός της σχέσης και του συντονισμού με άλλες προσπάθειες από αντίστοιχα μπλογκ χωρίς φυσικά «δορυφοροποίηση» του ενός γύρω απ’ τον άλλο. Υπήρξε αναφορά σε δύο διαφορετικά «οργανωτικά» μοντέλα: Το ένα, με τρεις ομόκεντρους κύκλους: ο στενός πυρήνας, ο δεύτερος κύκλος που συμμετέχει ενεργά και ο περίγυρος που βοηθάει από δίπλα. Σε αντιδιαστολή, η άποψη για ένα είδος «περίπτερου» που με αυτόματη ανάρτηση από πολλές πηγές θα πετύχει μεγάλη ανανέωση και ποικιλία θεμάτων.

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση που έβαλε στοιχεία για το ποσοστό (20%) και τα συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά του κόσμου που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ξεκαθαρίζοντας ότι άλλο πράγμα είναι το κλασικό και άλλο το διαδικτυακό ραδιόφωνο με τις λίγες εκατοντάδες ακροατές που δυνητικά μπορεί να έχει.

Ακούστηκαν απόψεις για αντι-ραδιόφωνο, αντί- τηλεόραση και αντιπληροφόρηση, όπως κι η άποψη να αποφεύγουμε τα πολλά «αντί-» και τους ετεροπροσδιορισμούς.

Συγκροτημένες τοποθετήσεις ανέδειξαν τη σημασία της πολιτιστικής παρέμβασης ιχνογραφώντας και μια λογική σταδιακής βήμα το βήμα προώθησης του ραδιοσταθμού μετά από τη διαμόρφωση ενός σκελετού προγράμματος και κάποιας πρώτης περιόδου περιορισμένου αριθμού εκπομπών σε συγκεκριμένες ώρες.

Έπεσαν ιδέες για στρογγυλά τραπέζια, εκπομπές σε ξένη γλώσσα και ραδιοφωνική αναμετάδοση διαλέξεων ή εκδηλώσεων, καθώς και live stream.

Αναδείχτηκε η σημασία της αμεσότητας της πληροφόρησης, ιδιαίτερα σε κινηματικά «πυκνές» ημέρες και «αναμετρηθήκαμε» με τη δυνατότητα σύνταξης καθημερινού δελτίου ειδήσεων ανιχνεύοντας τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει.

Τονίστηκε ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την αυτοαναφορικότητα, να επιδιώκουμε την πολυσυλλεκτικότητα στο περιεχόμενο και αναφέρθηκαν κάποιες πρώτες δυνατότητες σταθερών εκπομπών.

Οι παραπάνω αναφορές είναι απλώς ενδεικτικές και βέβαια όχι πλήρεις, κυρίως για να περιγράψουν ένα κλίμα. Καλούνται συνεπώς όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση να συμπληρώσουν τη δική τους εικόνα, έπεσε άλλωστε και η ιδέα να υπάρξει στην ιστοσελίδα ειδικός χώρος διαλόγου για το όλο εγχείρημα.
Αυτονόητο είναι ότι σ’ αυτό τον χώρο καλό είναι να γράφουν τις απόψεις και τις ιδέες τους και όσοι σύντροφοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη χθεσινή μας συνάντηση αλλά ενδιαφέρονται για την όλη προσπάθεια.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίστηκε να συναντηθούν όσοι/ες ανέλαβαν να κάνουν «ζωντανές» εκπομπές στο ρ/σ για να υπάρξει ενημέρωση πώς θα χειρίζονται τεχνικά την ραδιοφωνική τους παρουσία, ενώ σε πλατειά ανοιχτή συζήτηση που θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα εκτός των άλλων θα εξεταστούν τρόποι για να αποκτήσουμε τεχνικό εξοπλισμό για τον ρ/σ και να γίνει οικονομικά βιώσιμο το όλο εγχείρημά μας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger