Home » , » Ευρω-κρίση: Θα τυπώσει χρήμα η Γερμανία; Τελικά ΝΑΙ

Ευρω-κρίση: Θα τυπώσει χρήμα η Γερμανία; Τελικά ΝΑΙ

Από ciaoant1 , Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 | 2:05 μ.μ.


Το EFSF ως ένα ωραίο και γυαλιστερό κουτί, που όμως μέσα...είναι άδειο

Σε προηγούμενη ανάρτηση μας, είχαμε μιλήσει για τη μόχλευση, και είχαμε εξηγήσει τι σημαίνει αυτό ειδικά για την περίπτωση του EFSF, του ευρωπαϊκού ταμείου για τη σωτηρία των τραπεζών.

Όπως είχαμε εξηγήσει, τα πραγματικά κεφάλαια που υπάρχουν στο EFSF είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το 1 τρις ευρώ που υποτίθεται ότι πρέπει να καλύψει. Και αυτός είναι ο λόγος ('έλλειψη εμπιστοσύνης') που οι κεφαλαιοκράτες στις διεθνείς χρηματαγορές ΔΕΝ πείθονται ότι μπορούν να καλυφθούν πλήρως οι απώλειες των τραπεζών, και οι μετοχές πέφτουν, τα spreads ανεβαίνουν, κτλ.

Μάλιστα, οι τράπεζες ήδη προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα ιταλικά ομόλογα που κατέχουν - όπως μεταδίδει το zerohedge ήδη προγραμματίζουν να πουλήσουν ιταλικά ομόλογα ύψους 300 δις ευρώ. Οι τραπεζίτες ήδη πιέζουν δηλαδή για να "ταϊστούν" από τα κρατικά ταμεία.

Και δεν είναι μόνο η Ιταλία βέβαια, είναι πολλές άλλες χώρες, μικρές ή μεγάλες, και στο μέλλον θα γίνουν ακόμα περισσότερες, μιας και όλη η Δύση (άρα και η Γαλλία, άρα ακόμα και η ίδια η Αμερική), πλην Γερμανίας, έχει "πρόβλημα ανταγωνιστικότητας" -> "πρόβλημα χρέους" λόγω του ότι η αποσαθρωμένη παραγωγική τους βάση σημαίνει ότι δεν παράγουν τόσο πολύ πλούτο όσο χρειάζεται για να πείσουν τους επενδυτές ότι μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Αφού όμως τα χρέη δεν μπορούν να αποπληρωθούν, οι τράπεζες θα χρεωκοπήσουν - και αυτό δε θα το επιτρέψουν να συμβεί οι κυβερνώντες. Η σωτηρία των τραπεζών είναι "το Α και το Ω" για αυτούς, όπως ήδη έχουν αποδείξει με τα τεράστια πακέτα σωτηρίας που τους χάρισαν και συνεχίζουν να τους χαρίσουν, αφήνοντας την κοινωνία να λιμοκτονεί χωρίς πόρους.

Στην Ευρώπη, υπάρχει μια μεγάλη ιδιομορφία όμως: Η Γερμανία αντέχει την υψηλή ισοτιμία του ευρώ, και άρα δεν έχει μεγάλη ανάγκη από μια υποτίμηση του νομίσματος όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ. Επιπλέον, η Γερμανία δε θέλει να υπερπληθωρίσει το νόμισμα, έχοντας την τραυματική εμπειρία του μεσοπολέμου όπου το μάρκο έχασε εντελώς την αξία του.

Γι' αυτό και η Γερμανία διαρκώς φέρνει αντιρρήσεις στην εκτύπωση πληθωριστικού ευρώ. Οι "εταίροι" της εξωθούνται να της παραδώσουν "γη και ύδωρ", προκειμένου να δεχτεί να πληθωρίσει έστω και "λίγο" το ευρώ, κάτι που η Γερμανία κάνει, έστω και με μια σχετική "φειδώ" (σε σχέση τουλάχιστον με την Αμερική).

Θυμίζουμε πχ μια ιστορία από το 2009, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε για πρώτη φορά να τυπώσει ευρώ, και συγκεκριμένα 60 δις: Πριν καλά-καλά ανακοινωθεί η απόφαση, η Μέρκλε βγήκε δημοσίως και κατσάδιασε την ΕΚΤ, η οποία σταμάτησε άμεσα την εκτύπωση ευρώ.

Όμως, η ιστορία αυτή δεν τελείωσε εκεί, καθώς χωρίς την εκτύπωση ευρώ, οι τράπεζες θα χρεωκοπούσαν. Έτσι, αφού πρώτα η Γερμανία έφερε τα πράγματα "στο απροχώρητο", και οι "εταίροι" της δέχτηκαν να "προτεκτορατοποιηθούν", μετά τύπωσε χρήμα, έστω και όσο πιο "λίγο" μπορούσε. Εξ ου και τα διάφορα ευρωπαϊκά "ταμεία σταθεροποίησης", EFSF, κτλ.

Τι θα κάνει τώρα λοιπόν, που χρειάζονται εκ νέου πληθωριστικά χρήματα για να σωθούν οι τράπεζες; Θα τυπώσει; ΝΑΙ.

Δεν είναι τυχαίο που η Γερμανία προωθεί σχέδια για "ευρώ δύο ταχυτήτων" - ώστε να μπορέσει να κρατήσει το ευρώ-σύστημα με όλα του τα πλεονεκτήματα (ευρώ ως 'αντι-δολάριο', μεγάλα συνδυαστικά αποθεματικά σε χρυσό), αλλά και να τυπώσει το (δεύτερο) ευρώ, διασώζοντας έτσι και τις τράπεζες της.

Βέβαια, η Bundesbank το αρνείται (δείτε πχ ένα σημερινό άρθρο όπου λένε ότι δε θέλουν να τυπωθεί τίποτα, κτλ), ωστόσο αν δεν τυπώσουν, οι τράπεζες θα χρεωκοπήσουν. Στο τέλος λοιπόν, θα τυπώσουν, και το σχέδιο για δύο διαφορετικά ευρώ τους εξυπηρετεί, ώστε να τυπώσουν το "άλλο" ευρώ, και όχι το "δικό τους" ευρώ.

Παράλληλα, όπως έχουμε δει, Ρωσία και Κίνα "παζαρεύουν" για το τι θα πάρουν ως αντάλλαγμα για να στηρίξουν και αυτές. Προς το παρόν, "επιφυλάσσονται", έως ότου καταρχήν εκτελέσει η Γερμανία το δικό της ρόλο, τυπώνοντας χρήμα.

Αυτό όμως αργά ή γρήγορα, και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα γίνει.

«Game over: Τυπώστε χρήμα»
Spoiler:
Με "απλά μαθηματικά" αυτό εξηγεί έκθεση της Barclays που θεωρεί τη δυναμική του ιταλικού χρέους, σε συνδυασμό με την ελληνική αστάθεια, μη βιώσιμη.

Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη έκθεση η Barclays, η Ιταλία είναι και μαθηματικά σε ένα σημείο από οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε σήμερα το 7%, απόδοση η οποία ήταν αρκετή για την υπαγωγή Ιρλανδίας, Πορτογαλία και Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays η αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά όπως έχουν πολλάκις αναφέρει οι Ευρωπαίοι ηγέτες η δύναμη πυρός του EFSF είναι ανεπαρκής για το μέγεθος της Ιταλίας.

Τρέμει η Ευρώπη από τους τριγμούς της Ιταλίας... Πάνω από 400 δισ. ευρώ η έκθεση των γαλλικών τραπεζών
Spoiler:
Η Γαλλία, αναδεικνύεται πρωταγωνίστρια των "επικίνδυνων" χωρών, με το τραπεζικό της σύστημα να έχει την μεγαλύτερη έκθεση στην Ιταλία, ενώ η Γερμανία και η Βρετανία ακουλουθούν. Συνολικά, η έκθεση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος στη χώρα αγγίζει τα 900 δισ. δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση των γαλλικών τραπεζών διαμορφώνεται στα 411 δισ . δολάρια, των γερμανικών στα 165 δισ. δολάρια, των βρετανικών στα 68,9 δισ. δολάρια, των ολλανδικών στα 49 δισ. , των αμερικάνικων στα 44,1 δισ., των ιαπωνικών στα 41 δισ., των ισπανικών στα 36 δισ. και των βελγικών στα 25 δισ. δολάρια.

Ρουμπινί: Μετρημένες οι μέρες της Ιταλίας στην Ευρωζώνη αν…
Spoiler:
Την σοβαρή πιθανότητα εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη αναλύει σήμερα ο γνωστός για τις προβλέψεις του σχετικά με την κρίση καθηγητής Νουριέλ Ρουμπινί στους Financial Times.

Όπως εξηγεί ο Ρουμπινί, με τα επιτόκια του κρατικού της δανεισμού να ξεπερνούν το 7% υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος πως η Ιταλία σύντομα θα χάσει την πρόσβαση της στις αγορές κεφαλαίου.

Και επειδή η χώρα είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί αλλά επίσης πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει, μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει στην υποχρεωτική αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της των 1,9 τρις ευρώ.

Πράγμα που θα έλυνε μεν μερικώς το πρόβλημα του όγκου του χρέους της (πρόβλημα αποθέματος), αλλά όχι και το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του (πρόβλημα ροής), ή του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, της απουσίας διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και της βυθιζόμενης στην ύφεση οικονομίας της.

Η λύση στα προβλήματα αυτά για την Ιταλία και τις άλλες περιφερειακές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης κατά τον Ρουμπινί βρίσκεται στην έξοδο τους από το ευρώ (λόγω αδυναμία εξωτερικής ή εσωτερικής υποτίμησης) και στην επιστροφή τους στα εθνικά νομίσματα, γεγονός που θα μετέτρεπε τα σε ευρώ χρέη των χωρών αυτών σε χρέη εκφρασμένα σε εθνικό νόμισμα ενώ παράλληλα θα προκαλούσε την ουσιαστική διάλυση της Ευρωζώνης.

Ο Ρουμπινί πιστεύει πως η Ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει με την αναδιάρθρωση των χρεών και την έξοδο 1-2 μικρών χωρών από αυτήν όπως οι Ελλάδα και Πορτογαλία. Εάν, όμως, η Ιταλία ή/και η Ισπανία υποχρεώνονταν σε αναδιάρθρωση και έξοδο, αυτό ουσιαστικά θα διέλυε την Ευρωζώνη. Δυστυχώς, λέει ο καθηγητής, προς τα εκεί οδεύουμε ολοένα και περισσότερο.

Να τυπώσει ή να μην τυπώσει;
Αυξάνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ να δράσει ως «πιστωτής έσχατης ανάγκης»

Spoiler:
Ο Πορτογάλος πρόεδρος Άνιβαλ Καβάκο Σίλβα προσθέτει τη φωνή τους σε όσους ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει ως «πιστωτής έσχατης ανάγκης» και να αγοράσει σε μαζική κλίμακα ομολόγα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να «φρενάρει» τη ραγδαία επιδείνωση της κρίσης χρέους και να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στις κυβερνήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της πολιτικής και δημοσιονομικής ένωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι δημόσιες παρεμβάσεις που έκαναν τις τελευταίες ημέρες ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, π οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας (από το 2007 έως το 2010) Άλιστερ Ντάρλινγκ.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Πορτογάλος πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ μπορεί να σταματήσει την επέκταση της χρηματοπιστωτικής κρίσης με «προβλέψιμες, απεριόριστες» αγορές ιταλικών και άλλων ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.
(δηλαδή με εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος χωρίς κανένα περιορισμό)

«Η ΕΚΤ πρέπει να πάει πέρα από μία στενή ερμηνεία της αποστολής της» και να αγοράσει (σ.σ. σε μεγαλύτερη κλίμακα απ' ότι κάνει μέχρι σήμερα) ομόλογα στη δευτερογενή αγορά», σημειώνει, καθώς, όπως εκτιμά, οι κυβερνήσεις είναι απίθανο να κινηθούν γρήγορα ώστε να βρουν λύσεις.

Ανήσυχη η Μόσχα για την κρίση στο ευρώ, ο EFSF «δεν φτάνει» φοβάται ο Πούτιν
Spoiler:
Την έντονη ανησυχία της Μόσχας για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας τη θέση του πως πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί η πιθανότητα κατάρρευσης της Ιταλίας -ενδεχόμενο που χαρακτήρισε «καταστροφικό».

Ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης για την Ευρωζώνη, ο EFSF, «δεν φτάνει, είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με το ΔΝΤ» εκτιμά ο Ρώσος πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο EFSF, συνέχισε κατά το Reuters ο Πoύτιν, «είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με το ΔΝΤ δεν έχει τους απαραίτητους πόρους», λέγοντας πως «η εκτίμησή μας είναι ότι για την υπέρβαση της κρίσης απαιτούνται περίπου 1,5 τρισ. ευρώ»

Σε αναζήτηση επενδυτών
Η ευρωπαϊκή κρίση και ο EFSF στο επίκεντρο της επίσκεψης της Κριστίν Λαγκάρντ στην Ιαπωνία

Spoiler:
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έφτασε την Παρασκευή στην Ιαπωνία για διήμερη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας για την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και την ενίσχυση του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF. Το Σάββατο, θα πάει στη Χαβάη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Οικονομικού Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Έπειτα από τις επισκέψεις της στη Μόσχα και το Πεκίνο, η κ. Λαγκάρντ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή της στο Τόκιο ως επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, στον οποίο η Ιαπωνία ελιναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά τις ΗΠΑ.


Την ίδια ώρα, η Τelegraph αποκάλυψε ότι το EFSF έχει ήδη αρχίσει να τυπώνει χρήμα, αγοράζοντας το ίδιο τα ομόλογα του με λεφτά που δεν έχει, αλλά εμμέσως τα δημιούργησε από το πουθενά - αν και το EFSF επισήμως το αρνήθηκε:

European Ponzi Goes Full Retard As EFSF Found To Monetize... Itself
Sources said the EFSF had spent more than € 100m buying up its own bonds to help it achieve its funding target after the banks leading the deal were only able to find about €2.7bn of outside demand for the debt.

Επιπλέον, η ολλανδική τράπεζα ING εκτιμά ότι μέσω των πακέτων σωτηρίας που τάχα "σώζουν την Ελλάδα"...η Ελλάδα έχει πληρώσει απίστευτα ποσά προς τις γερμανικές τράπεζες:

ING: Οι Ελληνες πληρώνουν τις φοροαπαλλαγές των Γερμανών
Η κρίση ωφέλησε 9 δισ. ευρώ τη Γερμανία, εκτιμά ολλανδικός τραπεζίτης
Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο EUobserver.com (πρόκειται για μια ανεξάρτητη διαδικτυακή εφημερίδα που καλύπτει θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης), «με τη γερμανική οικονομία να αναπτύσσεται με ρωμαλέους ρυθμούς την χρονιά που πέρασε και με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους, ο Μπρζέσκι υπολόγισε ότι από τη διαφορά των αποδόσεων ομολόγων που εξέδωσε η Γερμανία συγκριτικά με τις αποδόσεις άλλων χωρών, το Βερολίνο καρπώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια περί τα 9 δισ. ευρώ».

«περιέργως, τα κονδύλια που αυτά ξεπερνούν την φορολογική ελάφρυνση κατά 8 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2014 που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Μοιάζει σαν οι Ελληνες να χρηματοδοτούν τη γερμανική φορολογική μεταρρύθμιση».
Μ' αυτά και μ' αυτά, η Ουγγαρία που σκεφτόταν να μπει στο ευρώ..τώρα το ξανασκέφτεται:

Δεύτερες σκέψεις από την Ουγγαρία για το ευρώ

Η Ουγγαρία ενδέχεται να επανεξετάσει τον στόχο να υιοθετήσει το ευρώ εν μέσω της εξελισσόμενης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες στην Ευρωζώνη αφότου η Ουγγαρία εξέφρασε τη βούληση να υιοθετήσει μελλοντικά το ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο MTI.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger