Home » , , » Φοβερό βίντεο-συνέντευξη του Niall Ferguson

Φοβερό βίντεο-συνέντευξη του Niall Ferguson

Από ciaoant1 , Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 | 11:06 π.μ.

Λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, τις τελευταίες μέρες έπρεπε να ρίξουμε εκεί το βάρος μας - σήμερα, και έως ότου γίνει και η ψήφος εμπιστοσύνης, θα εκμεταλλευτούμε το προσωρινό "διάλειμμα", προκειμένου να δούμε και μερικές άλλες ειδήσεις.

Σε αυτό το ποστ, παραθέτουμε ένα ΦΟΒΕΡΟ βιντεάκι από τη Wall Street Journal, το οποίο πραγματικά αξίζει να το δείτε. Αν ξέρετε αγγλικά, τότε αξίζει και με το παραπάνω να δαπανήσετε 20 περίπου λεπτά που διαρκεί το βίντεο με μια συνέντευξη του ιστορικού Niall Ferguson, ο οποίος εδώ και χρόνια μιλούσε για το πως ο καπιταλισμός πλέον έχει βρει νέο, καλύτερο "ξενιστή" στην Κίνα, με τη Δύση να οδηγείται σε κατάρρευση.

Βέβαια, ο Niall Ferguson είναι ένας κλασσικός "αστός διανοούμενος", μη νομίζετε ότι ενδιαφέρεται για τους εργάτες ή οτιδήποτε τέτοιο. Ξέρει όμως τι λέει, το λέει απλά και κατανοητά και οι γνώσεις του στην ιστορία τον βοηθούν να δει τα πράγματα πολύ καθαρά.

Εδώ το βίντεο με τη συνέντευξη:

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

4 Νοεμβρίου 2011 στις 3:31 μ.μ.

Όλη του η ανάλυση ως προς το γιατί και το πώς είναι ΛΑΘΟΣ!

Η πρώιμη ανάπτυξη του καπιταλισμού ένεκεν της φεουδαρχίας και η ταξική πάλη έκανε τη δύση τόσο διαφορετική και η επέκτασή του σταδιακά στη ασια, είναι που την αλλάζει και τη δυτικοποιεί.

Δε θέλω να επεκταθώ αλλά το μόνο που κρατάω απο τη συνέντευξη αυτή είναι ότι η Αμερική τα φτύνει σιγά σιγά και η Κίνα γίνετε ο νέος κυρίαρχος ξενιστής του καπιταλισμού!

4 Νοεμβρίου 2011 στις 5:38 μ.μ.

Ο Φέργκιουσον τα βλέπει όλα από την πλευρά των αστών - εκεί ανήκει. Μιλάει όμως με όρους "ιστορικής διαδικασίας", και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό, σε σύγκριση με το τι ακούμε συνήθως σήμερα από τους υπερασπιστές του συστήματος. Και δεν έχει και τόοοσο άδικο όσο νομίζεις ο Φέργκιουσον. Τέλος πάντων.

Κ. Μαρξ - Κομμουνιστικό Μανιφέστο:

"...Η αστική τάξη δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς να επαναστατικοποιεί αδιάκοπα τα εργαλεία παραγωγής, δηλαδή τις σχέσεις παραγωγής, δηλαδή όλες τις κοινωνικές σχέσεις. Αντίθετα, η αμετάβλητη διατήρηση του παλιού τρόπου παραγωγής αποτελούσε τον πρώτο όρο ύπαρξης όλων των προηγούμενων βιομηχανικών τάξεων. Η συνεχής ανατροπή της παραγωγής, ο αδιάκοπος κλονισμός όλων των κοινωνικών καταστάσεων, η αιώνια αβεβαιότητα και κίνηση διακρίνουν την αστική εποχή από όλες τις προηγούμενες. Διαλύονται όλες οι στέρεες, σκουριασμένες σχέσεις με την ακολουθία τους από παλιές σεβάσμιες παραστάσεις και αντιλήψεις κι όλες οι καινούργιες που διαμορφώνονται παλιώνουν πριν προλάβουν να αποστεωθούν. Καθετί το κλειστό και στάσιμο εξατμίζεται, καθετί το ιερό βεβηλώνεται και στο τέλος οι άνθρωποι αναγκάζονται ν' αντικρίσουν με νηφάλιο μάτι τη θέση τους στη ζωή και τις αμοιβαίες σχέσεις τους.

Η ανάγκη να μεγαλώνει ολοένα την πώληση των προϊόντων της κυνηγά την αστική τάξη πάνω σ' όλη τη γήινη σφαίρα. Είναι υποχρεωμένη να φωλιάζει παντού, να εγκαθίσταται παντού, να δημιουργεί παντού σχέσεις.

Με την εκμετάλλευση της παγκόσμιας αγοράς, η αστική τάξη διαμόρφωσε κοσμοπολίτικα την παραγωγή και την κατανάλωση όλων των χωρών. Προς μεγάλη λύπη των αντιδραστικών, αφαίρεσε το εθνικό έδαφος κάτω από τα πόδια της βιομηχανίας. Εκμηδενίστηκαν κι εξακολουθούν ακόμα καθημερινά να εκμηδενίζονται οι παμπάλαιες εθνικές βιομηχανίες. Εκτοπίζονται από νέες βιομηχανίες που η εισαγωγή τους γίνεται ζωτικό ζήτημα για όλα τα πολιτισμένα έθνη, από βιομηχανίες που δεν επεξεργάζονται πια ντόπιες πρώτες ύλες, αλλά πρώτες ύλες που βρίσκονται στις πιο απομακρυσμένες ζώνες και που τα προϊόντα τους δεν καταναλώνονται μονάχα στην ίδια τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα σε όλα τα μέρη τον κόσμου. Στη θέση των παλιών αναγκών, που ικανοποιούνταν από τα εθνικά προϊόντα, μπαίνουν καινούργιες ανάγκες που για να ικανοποιηθούν απαιτούν προϊόντα των πιο απομακρυσμένων χωρών και κλιμάτων. Στη θέση της παλιάς τοπικής και εθνικής αυτάρκειας και αποκλειστικότητας, μπαίνει μια ολόπλευρη συναλλαγή, μια ολόπλευρη αλληλεξάρτηση των εθνών. Κι αυτό που γίνεται στην υλική παραγωγή γίνεται και στην πνευματική παραγωγή. Τα πνευματικά προϊόντα των μεμονωμένων εθνών γίνονται κοινό χτήμα. Η εθνική μονομέρεια και ο εθνικός περιορισμός γίνονται όλο και πιο αδύνατα και από τις πολλές εθνικές και τoπικές φιλολογίες διαμορφώνεται μια παγκόσμια φιλολογία.

Με τη γρήγορη βελτίωση όλων των εργαλείων παραγωγής, με την απεριόριστη διευκόλυνση των επικοινωνιών, η αστική τάξη τραβάει στον πολιτισμό όλα, ακόμα και τα πιο βάρβαρα έθνη. Οι φτηνές τιμές των εμπορευμάτων της είναι το βαρύ πυροβολικό που γκρεμίζει όλα τα σινικά τείχη, και που αναγκάζει να συνθηκολογήσει ακόμα και το πιο σκληροτράχηλο μίσος των βαρβάρων ενάντια στους ξένους. Αναγκάζει όλα τα έθνη να δεχτούν τον αστικό τρόπο παραγωγής, αν δεν θέλουν να χαθούν. Τα αναγκάζει να εισαγάγουν στη χώρα τους το λεγόμενο πολιτισμό, δηλαδή να γίνουν αστοί. Με μια λέξη, δημιουργεί έναν κόσμο "κατ' εικόνα της"."

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger