Home » , , » Οι Ηνωμένες Πολιτείες Εναντίον Όλων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Εναντίον Όλων

Από ciaoant1 , Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 | 11:38 π.μ.


Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του Immanuel Wallerstein, μεταφρασμένο στα ελληνικά εδώ, σχετικά με την πτώση των ΗΠΑ. Ο Wallerstein εδώ και χρόνια είχε προβλέψει την κρίση, και ανάμεσα στις προβλέψεις του μιλά για μεγάλη πτώση των ΗΠΑ, τη συμμαχία Ρωσίας με μεγάλο μέρος της Ευρώπης, κτλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Εναντίον Όλων

Μια φορά κι έναν καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πολλούς φίλους, ή τουλάχιστον αρκετά υπάκουους ακολούθους. Σήμερα, φαίνεται να μην έχουν τίποτα άλλο παρά μόνο αντιπάλους, από όλες τις πολιτικές αποχρώσεις. Επιπλέον, φαίνεται να μην τα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά στις μεταξύ τους αψιμαχίες.

Δείτε ότι έχει συμβεί το Νοέμβριο του 2011 και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με την Κίνα, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, το Ιράν, τη Γερμανία και τη Λατινική Αμερική. Και δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχει κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος οποιασδήποτε από αυτές τις διαμάχες.

Ο κόσμος ερμηνεύει την παρουσία και τις ανακοινώσεις του πρόεδρου Ομπάμα στην Αυστραλία σαν να είναι μια ανοιχτή πρόκληση προς την Κίνα. Είπε στο Αυστραλιανό Κοινοβούλιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες "να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους για να διατηρηθεί ισχυρή η στρατιωτική παρουσία μας στην περιοχή αυτή". Για το σκοπό αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει 250 πεζοναύτες σε μια αυστραλιανή αεροπορική βάση στο Darwin (και ενδεχομένως να αυξήσουν τον αριθμό τους στο μέλλον στους 2500).

Αυτό είναι μόνο μία από μια σειρά από παρόμοιες στρατιωτικές κινήσεις που εμφανίζονται στην περιοχή. Έτσι, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείπουν (ή είναι εξαναγκασμένες να φύγουν από) την Μέση Ανατολή -τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους- απλώνουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Είναι αυτό πραγματικά πιστευτό, δεδομένης τόσο της αυξανόμενης απροθυμίας του κοινού των ΗΠΑ να συμμετέχει σε εκστρατείες στο εξωτερικό όσο και στα επείγοντα αιτήματα για μείωση των δαπανών, ακόμα και στο στρατό; Μέχρι στιγμής, η «απάντηση» της Κίνας είναι σχεδόν μια μη-απάντηση, σαν να λένε ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της Κίνας, ακόμη και για τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ή ίσως ειδικά για τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συνέχεια υπάρχει το Πακιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το έχουν καταστήσει ιδιαίτερα σαφές. Το Πακιστάν θα πρέπει να σταματήσει να κάνει όλα τα χατίρια στα ισλαμικά του κινήματα. Θα πρέπει να σταματήσει να επιδιώκει να υπονομεύει την κυβέρνηση Καρζάι στο Αφγανιστάν. Θα πρέπει να σταματήσει να απειλεί την Ινδία με στρατιωτική επέμβαση στο Κασμίρ. Αλλιώς όμως τι; Αυτό είναι το πρόβλημα. Φαίνεται, από τα έγγραφα που διέρρευσαν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ο τελευταίος φίλος που τους έχει απομείνει στο Πακιστάν, ο σημερινός πρόεδρος, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, θα μπορούσε να απολύσει τον αρχηγό του στρατού, τον στρατηγό Ασφάκ Καγιάνι Παρβέζ. Σε απάντηση, ο στρατηγός Καγιάνι κανόνισε έτσι ώστε ο πρόεδρος Ζαρντάρι θα πάει στο Ντουμπάι για ιατρική περίθαλψη. Το ενδεχόμενο πραξικόπημα των ΗΠΑ απέτυχε. Και εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθήσουν να εκδικηθούν με τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας, υπάρχει πάντα η Κίνα που καιροφυλακτεί για να πάρει τη θέση τους.

Στη Μέση Ανατολή, αυτό που ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει πάνω από οτιδήποτε άλλο είναι τίποτα δραματικό να μην συμβεί μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μέχρι, τουλάχιστον, την επανεκλογή του. Αυτό δεν ικανοποιεί πραγματικά τις ανάγκες της Σαουδικής Αραβίας ή του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου. Έτσι, είναι και οι δύο κινούνται κατά τρόπο που συνεχίζουν να υποδαυλίζουν την ένταση σε αντίθεση με την γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φτάσει στο σημείο να τους ικετεύουν, και όχι να τους διατάζουν ή να τους έχουν υπό τον έλεγχό τους.

Έπειτα, υπάρχει και το Ιράν, που υποτίθεται ότι η είναι κυριότερη άμεση ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών (όπως και της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ). Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τα πιο εξελιγμένα υπέρ-μυστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους για να κατασκοπεύουν το Ιράν. Τίποτα περίεργο σε αυτό, εκτός από το ότι κατά κάποιο τρόπο ένα από αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται να προσγειώθηκε στο Ιράν. Λέω «προσγειώθηκε», επειδή το βασικό ερώτημα είναι το γιατί και το πώς αυτό προσγειώθηκε στο έδαφος. Η CIA, στην οποία ανήκει αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, προσπαθεί να μας πείσει ανεπιτυχώς ότι κάποια μηχανική βλάβη είναι υπεύθυνη για αυτό. Οι Ιρανοί έχουν να αφήσει να εννοηθεί ότι κατάφεραν και το προσγείωσαν με επίθεση μέσω του κυβερνοχώρου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι αυτό είναι «αδύνατο» - αλλά η Debka, η φωνή των ισραηλινών γερακιών στο Διαδικτύου, λέει ότι είναι αλήθεια. Εγώ πιστεύω ότι είναι πιθανό. Επιπλέον, τώρα που οι Ιρανοί κατέχουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, εργάζονται για την αποκρυπτογράφηση όλων των τεχνικών του μυστικών. Ποιος ξέρει; Μπορούν να δημοσιεύουν τα μυστικά ώστε να τα μάθει ολόκληρος ο κόσμος. Και τότε πώς θα είναι μυστικό το εξελιγμένο υπέρμυστικό τους μη επανδρωμένο αεροσκάφος;

Και, ω ναι, υπάρχει και η Γερμανία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει μια «κρίση» στην Ευρωζώνη. Και η καγκελάριος Μέρκελ έχει εργαστεί πολύ σκληρά για να καταφέρει τις χώρες της Ευρωζώνης να δεχτούν αυτή τη «λύση» που θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων της, τόσο πολιτικά στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και οικονομικά στο εσωτερικό της Ευρώπης. Έχει πιέσει για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που θα επιβάλει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων στις χώρες της Ευρωζώνης που παραβιάζουν τις διατάξεις της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι αυτή θα ήταν μία λανθασμένη προσέγγιση. Η θέση των ΗΠΑ ήταν ότι αυτό ήταν μια μεσοπρόθεσμη λύση , η οποία δεν δίνει λύση στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Ο Ομπάμα απόστειλε τον υπουργό των Οικονομικών του, Τίμοθι Γκάιτνερ, στην Ευρώπη για να επιμείνει στις εναλλακτικές προτάσεις του. Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες, ή ποιες προτάσεις είναι σοφότερες, το σημαντικό είναι ότι ο Γκάιτνερ αγνοήθηκε εντελώς και οι Γερμανοί έχουν πάρει το δικό τους δρόμο.

Και τέλος, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής συναντήθηκαν στη Βενεζουέλα για να ιδρύσουν μια νέα οργάνωση, τη CELAC - τα οποία είναι τα ισπανικά αρχικά για την Κοινότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Κάθε χώρα της αμερικανικής ηπείρου πήρε μέρος στη σύνοδο, εκτός από δύο που δεν είχαν προσκληθεί - τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η CELAC έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), ο οποίος συμπεριλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και έχει αποβάλλει την Κούβα. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για τον OAS να εξαφανιστεί και να παραμείνει μόνο η CELAC. Αλλά έστω και έτσι, δεν είναι ακριβώς κάτι που θα το γιορτάζουν στην Ουάσιγκτον.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger