Home » , » Η λιτότητα δολοφονεί

Η λιτότητα δολοφονεί

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 | 1:20 π.μ.

Δυο νεκροί άστεγοιΥποκρισία από κυβέρνηση, Εκκλησία και δήμο Αθηναίων

Γιώργος Μιχαηλίδης -Εφημερίδα "Πριν"  
 
Θα ακουγόταν αστείο σε οποιονδήποτε ανά την υφήλιο αλλά ξαφνικά το κρύο έγινε πρόβλημα ζωής και θανάτου στην Ελλάδα. Ανθρωποι πεθαίνουν απ' το κρύο στην Αθήνα και τα Χανιά, δυο απ' τις πιο θερμές περιοχές της χώρας και μάλιστα δίχως η θερμοκρασία να πέσει υπό το μηδέν.
Στιγμιότυπο πρώτο. Νεκρός από πνευμονία βρέθηκε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012, σε παγκάκι της πλατείας δημοτικής αγοράς των Χανίων, 62χρονος άστεγος.
Στιγμιότυπο δεύτερο. Νεκρός από το κρύο βρέθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2012, σε παγκάκι του κέντρου της Αθήνας 66χρονος άστεγος.

Τα δύο γεγονότα έχουν ανοίξει ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων περί του προβλήματος της στέγης, ενώ δήμοι, ΜΚΟ και κρατικοί φορείς σπεύδουν τώρα να πάρουν μέτρα επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία ειδικά ενόψει των κρύων ημερών που διανύουμε. Καθόλου αμελητέα η κάθε βοήθεια και δράση όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, όμως πολύ λίγο αξίζει κάθε πρωτοβουλία όταν αφήνει στο απυρόβλητο ή αθωώνει τους πραγματικούς ενόχους για την υπάρχουσα κατάσταση. Έτσι, διαβάζουμε ότι ο Δήμος Χανίων προσπαθεί τώρα να βρει χώρο φιλοξενίας αστέγων σε συνεργασία με την Εκκλησία. Ο πρώτος δεν είχε φροντίσει ως τώρα να δημιουργήσει έστω μητρώο αστέγων και κοινωνικές υποδομές για τους άπορους πολίτες του, ενώ η Εκκλησία μπορεί ενδεχομένως να παραχωρήσει κάποιο κτίριο ή να οργανώσει κάποιο συσσίτιο, αρνείται όμως να φορολογηθεί και να προσφέρει έσοδα ικανά να λύσουν το πρόβλημα της στέγης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, συνεργεία του δήμου Αθηναίων βγήκαν στην Αθήνα για να μοιράσουν κουβέρτες ενώ παραχώρησαν το γυμναστήριο του Ρουφ ως τόπο φιλοξενίας αστέγων για τις επόμενες μέρες. Ας θυμηθούμε όμως ότι με την ίδια ευκολία που ο δήμαρχος Καμίνης είχε παρευρεθεί τον Μάρτιο του 2011 σε event - ύπνου στο δρόμο, που διοργάνωνε η ΜΚΟ Κλίμακα στην πλατεία Κλαυθμώνος -παραδοσιακό στέκι αστέγων- μερικούς μήνες αργότερα ξήλωνε τα παγκάκια της ίδιας πλατείας για να την «καθαρίσει» απ' τους αστέγους. Το ίδιο κι ο αμερικανός πρέσβης Σμιθ, ο οποίος επισκεπτόμενος στις 28/11/2011 το κέντρο στήριξης αστέγων της Κλίμακας, σέρβιρε φαγητό και γευμάτισε μαζί με άστεγους συμπολίτες μας πιθανόν και με κάποιους πρόσφυγες απ' το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν που ξενιτεύτηκαν λόγω των πολέμων ή των φυτευτών δικτατόρων των ΗΠΑ. Στις ίδιες τις ΗΠΑ, ο εσωτερικός οικονομικός πόλεμος και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί έχουν ανεβάσει το νούμερο των αστέγων στα 3 εκατομμύρια. Μιλάμε για μια 51η Πολιτεία Αστέγων στην καρδιά του καπιταλισμού. Σε κάθε περίπτωση, το μοτίβο είναι το ίδιο. Και σας καταστρέφουμε και σας ευεργετούμε! Τυχαίοι λοιπόν οι θάνατοι των αστέγων;

Ας ξαναγυρίσουμε στην Ελλάδα των δεκάδων χιλιάδων πλέον αστέγων, πολλοί εκ των οποίων είναι ταυτόχρονα τοξικομανείς, αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές είναι υποσιτισμένοι και χρόνια πάσχοντες. Οι πρόσφατες μελέτες αλλά και μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας αποδεικνύουν μια αύξηση του αριθμού τους λόγω δύο αιτιών. Είναι αυτοί που έχουν χάσει τα σπίτια τους από κατασχέσεις, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής δανείων ή χρεών και άλλοι, συνήθως άνεργοι, που τους έχει γίνει έξωση λόγω αδυναμίας πληρωμής του ενοικίου. Όλοι θύματα της κυβερνητικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, η οποία ενορχηστρωμένη από το ΔΝΤ και την EE, γυρίζει εκατομμύρια ανθρώπους στο Μεσαίωνα.

Όμως αντιμέτωποι με το κρύο είναι και όσοι έχουν στέγη. Πριν μπει ο χειμώνας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξομοίωσε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του πετρελαίου κίνησης. Μισό ευρώ πάνω ανά λίτρο σε σχέση με τον περυσινό χειμώνα, ήτοι τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον έξοδα για κάθε οικογένεια. Αποτέλεσμα; Όλο και περισσότερες κατοικίες και σπίτια στην Ελλάδα μένουν χωρίς καλοριφέρ λόγω αδυναμίας των ενοίκων ή ιδιοκτητών να πληρώσουν τα κοινόχρηστα για το πετρέλαιο. Πρόσφατα η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέες αυξήσεις - φωτιά στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος, κάνοντας ακόμα πιο δαπανηρή τη χρήση ηλεκτρικών μέσων θέρμανσης. Έτσι, δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που επιλέγουν να θερμαίνουν ένα μόνο δωμάτιο του σπιτιού όπου μαζεύονται και συχνά κοιμούνται όλα τα μέλη της οικογένειας.

Ακόμα πιο εξοργιστικό όμως είναι το γεγονός ότι απ' την τελευταία αύξηση της ΔΕΗ, της τάξης του 9,2%, μόνο το 1,2% αφορά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά αυξήσεις στα τέλη και τους φόρους, ώστε να βρεθούν οι χρηματικοί πόροι για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Στο κρύο και στους δρόμους οδηγείται η εργατική τάξη, τα μεσαία και κατώτερα στρώματα της χώρας για να έχουν τα λεφτά στην ώρα τους οι «δανειστές» μας.

Οι δύο θάνατοι των αστέγων αποδεικνύουν ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι εντελώς απροετοίμαστος για την αύξηση του αριθμού τους που θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, όσο βαθαίνει η κρίση κι η ανεργία καλπάζει.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
16 Ιανουαρίου 2012 στις 11:05 π.μ.

μου αρεσει που ορισμενοι την στιγμη που η αθλιοτητα του καπιταλισμου αποδυκνειεται σε ολο της το μεγαλειο οχι καπου στην αφρικη αλλα στης ανεπτυγμεμες καπιταλιστικες χωρες τολμανε ακομα και τον συγκρινουνε με τον σοσιαλισμο εστω και αυτων που ειχαμε . αναρωτιεμε ειχαν αστεγους να πεθαινουν απο το κρυο στην εσσδ ειχαν 1500000 παιδια στον δρομο?α..ναι δεν ειχαν μπλου-τζην και κοκα-κολα!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger