Home » , » Το μειονοτικό ζήτημα όχημα αναδιάταξης των Βαλκανίων και πάλι

Το μειονοτικό ζήτημα όχημα αναδιάταξης των Βαλκανίων και πάλι

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 | 5:52 μ.μ.

Ενώ για την Σερβία ανοίγει ο δρόμος εισόδου στην Ε.Ε. μετά την εξομάλυνση των σχέσεων της με το Κόσοβο, καθώς κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει ότι δίπλα στο όνομα του Κοσόβου θα βρίσκεται ένας αστερίσκος με υποσημείωση που θα αναφέρει ότι «η επιγραφή αυτή δε προδικάζει το καθεστώς του Κοσόβου και είναι σε συμφωνία με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου», η αντιπαράθεση μετατοπίζεται νοτιότερα, απειλώντας να λάβει τα χαρακτηριστικά ένοπλης σύγκρουσης.
Στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, δύο πολίτες, μέλη της Αλβανικής κοινότητας έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες ενός Σλάβου αστυνομικού, στο Γκόστιβαρ, πυροδοτώντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις, που προεκτάθηκαν και σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Σύντομα, εκατοντάδες μαθητές γυμνασίου διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης απαιτώντας τη μέγιστη ποινή στον αστυνομικό Γιάκιμα Τριφουνόφσκι, ο οποίος σκότωσε τον  29χρον Ιμράν Μεχμέτ και τον 26χρονο Μπεσνίκ Σέχαπι.
Η ένταση αυξήθηκε περαιτέρω εξαιτίας της συνήθους δήλωσης συγκάλυψης του εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Ίβο Κοτέφσκι,  ο οποίος δήλωσε ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε σε θέση αυτοάμυνας. Στην επίσημη απάντηση του, ο  Δήμαρχος της πόλης Γκόστιβαρ,  Ρούφι Οσμάνι, αναφέρει  ότι  η δήλωση αυτή είναι εξαιρετικά ανακριβής, «διότι οι μάρτυρες λένε διαφορετικά πράγματα». Επιπρόσθετα,  ο εκπρόσωπος της αστυνομίας,  είχε απορρίψει  τις δηλώσεις αυτές, όπως και  ο υφυπουργός  Εσωτερικών Τζαλάλ Μπαϊράμι. Η Αστυνομική Διεύθυνση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ποινική δίωξη κατά του δολοφόνου αστυνομικού, ο οποίος τώρα βρίσκεται υπό κράτηση. Τα πολιτικά κόμματα έχουν αντιδράσει και ζητούν την ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης και την παραίτηση του εκπροσώπου της Αστυνομίας. Στην υπόθεση αυτή έχει παρέμβει και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Πώλ Γουόλερς που ζήτησε από τις αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δολοφονία των δύο Αλβανών και συνέστησε στις δύο εθνότητες να ηρεμήσουν  για να εφαρμοστεί ο νόμος.
Παρά τις πυροσβεστικές δηλώσεις των κομμάτων και της πρεσβείας, το ρήγμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι ενεργό. Χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν στις 30 Ιανουαρίου όταν μία ορθόδοξη εκκλησία πυρπολήθηκε στο νοτιοδυτικό τμήμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.  Το περιστατικό αντανακλά την αύξηση των εντάσεων μεταξύ Σλάβων και Αλβανών, μια δεκαετία μετά την αλβανική εξέγερση που έφερε τη Δ.Μακεδονίας στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου που δεν έγινε εξαιτίας της παρέμβασης της ιμπεριαλιστικής Δύσης.
Δεν είναι τυχαίος εξάλλου ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας Jerusalem Post, που δεν αποκλείει η χώρα να γίνει το επόμενο Κόσσοβο. "Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο μουσουλμανικό χωριό Labuniste, ήταν εκκλησία δύο αιώνων και υπήρχαν σ΄ αυτή πολύτιμες εικόνες. Ο εμπρησμός στο Labuniste ακολούθησε το κάψιμο της σημαίας της FYROM", γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας: "Τα ακριβή αριθμητικά στοιχεία αμφισβητούνται, αλλά οι Σλάβοι αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα (1.3 εκατ. ) και οι Αλβανοί το 30% (600.000) των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της δημοκρατίας . Οι μουσουλμάνοι, είχαν μια αξιοσημείωτη αύξηση από το 1961, όταν αντιπροσώπευαν μόνον το 13% του συνόλου. Μετά την συμφωνία της Οχρίδας το 2001 που έβαλε τέλος στην αλβανική εξέγερση του «NLA» (Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου), η Δ.Μακεδονίας έχει γίνει "διεθνική" και δίγλωσση με τους Αλβανούς να είναι το δεύτερο συστατικό της δημοκρατίας. Έχουν εγγυημένα αναλογικό μερίδιο στη κυβέρνηση. Όλα αυτά έχουν μετατρέψει τη χώρα στην πιο ασταθή περιοχή των Βαλκανίων και στην de facto διχοτόμησή της.
Σε εκθέσεις της ΕΥΠ, που διοχετεύονται στον αστικό τύπο και αποτελούν συχνά τα ερμηνευτικά εργαλεία της ΝΔ, των σχηματισμών της Ακροδεξιάς αλλά και ολόκληρου του πατριωτικού μπλοκ, φωτίζεται ο ρόλος της Τουρκίας και επανέρχεται στο προσκήνιο η ανάλυση περί «Μουσουλμανικού Τόξου»! Μια περιγραφή των πολιτικών εξελίξεων που αποκρύπτει το ρόλο του ελληνικού αστικού κατεστημένου, αλλά πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η Απόσχιση τμήματος γειτονικών χωρών στη βάση της προστασίας των μειονοτήτων, αποτελεί και σχέδιο της ΝΔ για τη Νότια Αλβανία, αλλά και του ΛΑΟΣ για το νότο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Είναι μια πολιτική καταστροφική για τους λαούς των Βαλκανίων, που σημάδεψε ανεξίτηλα το παρελθόν τους και φαίνεται ότι επανακάμπτει στα πλαίσια ενός νέου αντιδραστικού μεγαλοϊδεατισμού, σε περιβάλλον οξυμένης οικονομικής-πολιτικής-κοινωνικής κρίσης.  Πρόσφατα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι ομάδα 12 Κοσσοβάρων βουλευτών αναμένεται να ζητήσει επισήμως από τη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου την ένωση της επαρχίας με την Αλβανία. Αυτό ανέφεραν τα αλβανικά Μ.Μ.Ε, τα οποία επικαλούνται πηγές από την Πρίστινα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αίτημα αυτό θα στηρίξει και ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου, Γιακούπ Κρασνίτσι. Το αίτημα θα υποστηριχτεί από 39 αλβανόφωνους και βουλευτές της τουρκικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου.
Το επόμενο βήμα της ομάδας αυτής των βουλευτών θα είναι η συνάντηση με τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, για να του παρουσιάσει επισήμως την πρόταση και να ζητήσει την υλοποίησή της. Πολλοί φοβούνται ότι για μια ακόμη φορά τα Βαλκάνια ετοιμάζονται να πάρουν φωτιά αφού προεξοφλούν ότι το ακλουθεί η ανεξαρτητοποίηση των Αλβανών της Δ.Μακεδονίας και η διάλυση του γειτονικού κράτους όπως το ξέρουμε.
Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις εξελίξεις στην ίδια την Αλβανία, όπου η ελληνική μειονότητα, καθοδηγούμενη από την ΕΥΠ και τη ΝΔ του Α.Σαμαρά ετοιμάζεται να θέσει ζήτημα Αυτονομίας της «Βόρειας Ηπείτου», καθώς συνδέει το μέλλον της με τις εξελίξεις στο Κόσοβο και τη Δ.Μακεδονίας, διεκδικώντας αντίστοιχο καθεστώς. Δεν είναι τυχαία επομένως η συνάντηση στην Χιμάρα την Παρασκευή 24/2, μεταξύ του προέδρου της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ Β.Μπολλάνου με εκπροσώπους του ΟΑΣΕ στην Αυλώνα, με θέματα την απογραφή, το ιδιοκτησιακό, της διαχείρισης του δήμου Χιμάρας και της διάρρηξης διαφόρων ιερών ναών.    
Επιπλέον το ελληνικό αστικό κατεστημένο βλέπει να αυξάνεται η διαπραγματευτική του δυνατότητα-πίεση απέναντι στο καθεστώς της Δ.Μακεδονίας, από την άρνηση του ΝΑΤΟ να το προσκαλέσει για ένταξη. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν «για να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη στη Δ.Μακεδονίας είναι απαραίτητη η συναίνεση της Ελλάδας. Έτσι έχει το ζήτημα. Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε πρόσκληση έως ότου βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα του ονόματος. Αυτή την απόφαση λάβαμε στο Βουκουρέστι το 2008 και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει»!   Είναι μια σαφής επιθετική κίνηση της αστικής τάξης που αφενός επιθυμεί να μην τεθεί σε αμφισβήτηση ο αναβαθμισμένος ρόλος της στα Βαλκάνια και αφετέρου αποσκοπεί στην προβολή της ανάγκης «εθνικής ενότητας», αποπροσανατολίζοντας από τα ακραία κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η αδίστακτη ταξική πολιτική της στον κόσμο της εργασίας.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger