Home » , » Ο Κώστας Λαπαβίτσας για το δημόσιο χρέος (Βίντεο)

Ο Κώστας Λαπαβίτσας για το δημόσιο χρέος (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 19 Απριλίου 2012 | 1:15 π.μ.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και από τους πρώτους που διατύπωσε την πρόταση για Λογιστικό Έλεγχο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. (Μια πρόταση που είναι αρκετά συζητήσιμη –προβληματική κατά πολλούς- αν και έχει αρκετούς θιασώτες στον χώρο της αριστεράς).

Στο βίντεο που παραθέτουμε –από μια αξιόλογη πολιτική της ΕΤ3- ακούμε τον Κ. Λαπαβίτσα να διατυπώνει τις απόψεις του για το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας κάνοντας παράλληλα αναφορά στην διεθνή οικονομική πολιτική.

Για να γίνουν πιο κατανοητές οι απόψεις του Κ. Λαπαβίτσα παραθέτουμε απόσπασμα από συνέντευξη του που ήδη έχουμε δημοσιεύσει:



Το 2010 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 143% του ΑΕΠ, η χώρα βρέθηκε αποκλεισμένη από τις αγορές και στην ουσία χρεοκοπημένη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, αν συνεχιστεί η τρέχουσα πολιτική ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, το χρέος θα φτάσει το 199% το 2015. Δηλαδή η έως τώρα σταθεροποίηση έχει αποτύχει πλήρως και η χώρα θα βρεθεί βαθύτερα χρεοκοπημένη. Το Μεσοπρόθεσμο προτείνει λοιπόν, πρώτον, βαθειά λιτότητα για να περιοριστεί η διόγκωση του χρέους και, δεύτερον, εκτεταμένη εκποίηση δημόσιας περιουσίας για να αποπληρωθεί μέρος του υπάρχοντος χρέος.

Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του, αν γίνουν αυτά, το 2015 το χρέος θα είναι είτε 140%, είτε 159% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, θα βρεθούμε περίπου εκεί που είμαστε τώρα και η χώρα θα συνεχίσει να είναι χρεοκοπημένη. Αλλά η Ελλάδα θα έχει περάσει από τέσσερα χρόνια λιτότητας, με πολύ υψηλή ανεργία και αποδιοργάνωση του παραγωγικού ιστού. Πρόκειται για καθαρό παραλογισμό, αποθέωση των κακών οικονομικών. Το Μεσοπρόθεσμο δε λύνει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, απλώς το παρατείνει. Ο στόχος του είναι ακριβώς αυτή η παράταση, ώστε να επωφεληθούν οι τράπεζες που έχουν δανείσει στην Ελλάδα. Διότι μεχρι το 2015 το ελληνικό χρέος θα είναι στον συντριπτικό του όγκο στα χέρια της ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ. Η αναπόφευκτη χρεοκοπία θα επιβληθεί από τους δημόσιους δανειστές με επαχθείς όρους για τη χώρα μας, μέρος του κόστους θα αναλάβει ο Ευρωπαίος εργαζόμενος, και οι τράπεζες θα έχουν απαλλαγεί. Για να αποφύγει η χώρα αυτό το τραγικό σενάριο θα πρέπει να προχωρήσει σε παύση πληρωμών με παράλληλη άρνηση περαιτέρω τόκων. Η διαπραγματευτική της θέση θα ενισχυθεί αν πέσει φως στο δημόσιο χρέος και η αντιμετώπιση του γίνει με δημοκρατική συμμετοχή των λαϊκών στρωμάτων. Δεν θα πρέπει να αφεθεί το πρόβλημα στα χέρια κάποιας κυβέρνησης, ιδίως αν αυτή απαρτίζεται από τους σημερινούς πολιτικούς. Είναι απαραίτητο να σχηματιστεί μία ανεξάρτητη και διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που θα στηρίζεται στη λαϊκή συμμετοχή σε ολόκληρη τη χώρα. Η Επιτροπή θα εκδόσει πόρισμα για τη νομιμότητα, τη νομιμοποίηση, το απεχθές και την κοινωνική βιωσιμότητα του χρέους. Σε αυτή τη βάση η Ελλάδα θα μπορέσει να απαιτήσει βαθειά διαγραφή του χρέους ώστε να ανασάνει η οικονομία της και να ξεκινήσει η ανάκαμψη.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

Ανώνυμος
19 Απριλίου 2012 στις 1:33 π.μ.

Συνεχίζονται οι απεργίες πείνας των πολιτικών κρατουμένων για την ζωή και την αξιοπρέπεια

Tα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού ξεκίνησαν στις 8/4 απεργία πείνας απαιτώντας την οριστική μεταγωγή τους στις Φυλακές του Κορυδαλλού έχοντας έρθει σε ρήξη με τους ανθρωποφύλακες της Δομοκού και συγκεκριμένα τον επικεφαλής αρχιφύλακα της Δομοκού, τον θρασύδειλο Χρήστο Κλιάρη λόγω της αξιοπρεπούς στάσης των συντρόφων να μην δέχονται σωματικό έλεγχο. Από 8/4 ξεκίνησε απεργία πείνας αλληλεγγύης στους συντρόφους του και ο Χρήστος Τσάκαλος μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης θα ξεκινήσουν σταδιακά με τον αναρχικό Θεόφιλο Μαυρόπουλο, την απεργία αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των συντρόφων τους. Από την Τρίτη 17/4 ξεκίνησαν απεργία πείνας και τα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Χάρης Χατζημιχελάκης, Δαμιανός Μπολάνο, Γιώργος Πολύδωρος.
ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

Ανώνυμος
19 Απριλίου 2012 στις 1:41 π.μ.

Ωραία όλα αυτά και πρέπει να γίνουν, όμως ποιός θα βγει (?) μπροστά να τα κάνει και με ποιό τρόπο? Πόσο γρήγορα και με ποιές κινήσεις? Η δυναμικότητα και η αποφασιστικότητα του κόσμου πέρσι τον Ιούνιο, αλλά και τον Οκτώβρη και τον Φεβρουάριο νομίζω πως έδειξε ότι η ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης μπορεί να γίνει από τον κόσμο. Αυτό που δεν βλέπω είναι με σαφήνεια το προς τα που θα πάει η ιστορία μετά... την αμέσως επόμενη ημέρα. Διότι αν δεν υπάρχει σαφής στόχος και πρακτικά εφαρμόσιμος, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα πράγματα να πάρουν τροπή προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα θέλαμε. Δυστυχώς, τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα κόμματα της αριστεράς σήμερα δεν είναι σε θέση να απαντήσουν σε αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα, με πρακτικά εφαρμόσιμες απατήσεις. Μακάρι να έχει δίκιο ο Λαπαβίτσας που λέει ότι σε 12 μήνες βλέπει να αλλάζει το σκηνικό, όμως και άλλοι όπως και εγώ, περιμέναμε πολλά να γίνουν το φθινόπωρο του 2010, όπως και την άνοιξη του 2011, όπως και το φθινόπωρο του 2011 και πάει λέγοντας. Τελικά το μόνο που (πρακτικά πάντα) έγινε, ήταν να φορτωθεί καρκίνο ο κόσμος από τα χημικά.

Π.
19 Απριλίου 2012 στις 4:22 π.μ.

Ειναι αποριας αξιον το γεγονος οτι ο Λαπαβιτσας χαιρετιζει την πιθανοτητα αναβιωσης της σοσιαλδημοκρατιας, δηλαδη ενος πολιτικου κινηματος, το οποιο, αποδεδειγμενα πλεον, ευθυνεται τοσο για το γενετικο εκφυλισμο των ριζικων κοινωνικων διεκδικησεων σε επιπλαστες μισθολογικες βελτιωσεις βραχυπροθεσμης εμβελειας οσο και για το οτι προκαλεσε με αριστοτεχνικο τροπο την πολυδιασπαση της εργατικης ταξης, απαξιωσε τη συλλογικη δραση διαφθειροντας και εκμαυλιζοντας τα συνδικατα και τους συλλογικους φορεις της λαικης αντιστασης. Ειναι δυνατον, λοιπον, να καλουμαστε να εκλιπαρουμε για εναν νεο ιστορικο κυκλο (αυτ-)απατης?

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger