Home » , » Βασική ουσία και ηχηρές απουσίες στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ…

Βασική ουσία και ηχηρές απουσίες στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ…

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 | 2:13 π.μ.


Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κρινόμενο  από τη σκοπιά της ανάγκης για ρήξη  με τη χρεομηχανή και την ευρωζώνη, έχει μεγάλες υστερήσεις. Πολύ περισσότερο, είναι αδύνατο να το δούμε ως ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, αν και διατυπώνεται σε μια ιστορική στιγμή βαθύτατης καπιταλιστικής κρίσης τόσο γενικά, όσο ειδικότερα στην έκφραση που αυτή έχει με τον κλονισμό της περιφερειακής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οπτική αυτή απουσιάζει ουσιαστικά και συμβολικά από το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.
 
Μήπως όμως απαντά στις ανάγκες μιας άμεσης ανακούφισης, μιας ανάσας του κόσμου μπροστά στην καταιγιστική επίθεση της τρόικας και της ΕΕ;
Ακόμη και με αυτή τη ματιά αν το διαβάσουμε, θα δούμε  ορισμένες  ηχηρότατες απουσίες με νόημα.
Απουσία πρώτη: Η κατάργηση της ‘’εισφοράς αλληλεγγύης’’

Θυμόμαστε τι είναι;
Άρθρο 29 του ν.3986/2011: ‘’Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014 και δηλώνονται με τις δηλώσεις των αντίστοιχων οικονομικών ετών 2011 - 2015.’’.
Ο κεφαλικός αυτός φόρος κυμαίνεται από 1 έως 4% του εισοδήματος των μισθωτών. Υπολογίζεται ότι αφαιρεί περίπου 2 δις ευρώ κατ’ έτος  από τα εισοδήματα μισθωτών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για τις χρονιές  2012, 2013 και 2014, δηλαδή 6 δις συνολικά.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας  σημειωθεί ότι η ΝΔ επίσης δεν κάνει καμία αναφορά στην κατάργηση αυτού του  χαρατσιού.  Η πρόκληση είναι πως το ΠΑΣΟΚ που εισήγαγε αυτό το χαράτσι, αναφέρει ότι:   ‘’σταδιακά θα πρέπει να καταργηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης’’.

Απουσία δεύτερη: Η κατάργηση  του ειδικού τέλους ηλεκτροδότησης (χαράτσι ΔΕΗ)
Αποτελεί πρόβλεψη του άρθρου 53 του ν.4021/2011 και αφορά ένα πολύ βαρύ χαράτσι για τις χρονιές  2012-2015, με αφαίμαξη 3 δις περίπου ανά έτος, δηλαδή συνολικά 12 δις.
Ο  ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι ‘’θα καταργήσει τις ειδικές επιβαρύνσεις (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ’ όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας’’.
Μετάφραση: Δεν καταργείται το χαράτσι γενικά, αλλά υπάρχει υπόσχεση βελτίωσης των όρων απαλλαγής  για ‘’άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους’’, που και τώρα υπάρχουν σε κάποιο βαθμό.

Απουσία τρίτη: Η επαναφορά   13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπάλληλους
Είναι γνωστό ότι τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα όπως και το επίδομα άδειας, που συναποτελούσαν δύο πλήρεις μισθούς, έχουν  πρακτικά καταργηθεί από τα μνημόνια και αντικατασταθεί από γλίσχρα επιδόματα.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά.

Απουσία τέταρτη: Επαναφορά-άνοδος του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους
Το αφορολόγητο όριο  κατέβηκε σταδιακά στα δύο μνημονιακά χρόνια από 12.000 σε 8.000 και στη συνέχεια στα 5.000 ευρώ, πράγμα που σήμανε μια τεράστια πρόσθετη επιβάρυνση στο εργατικό εισόδημα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ η ΝΔ κάνει λόγο  για ‘’αύξηση αφορολογήτου πρώτα στις 8 χιλ. ευρώ και μετά στις 10 χιλ., ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει καμία αναφορά, αλλά μιλάει γενικά για ‘’ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος’’.

Απουσίες απαράδεκτες αλλά συνεπείς με τη λογική του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
Το ανακοινωθέν πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά στοιχειωδώς ούτε καν στην ανάγκη μιας ανάσας και ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων. Είναι λογικό, καθότι δεν κινείται σε κατεύθυνση ανατροπής της πολιτικής των μνημονίων και των βαρών του χρέους, που μας έχει επιβάλλει η ΕΕ.
Μα δεν υπόσχεται ‘’κατάργηση των μνημονίων’’ ο ΣΥΡΙΖΑ;  Όχι ακριβώς…
 Ας δούμε πιο προσεχτικά.

Αντικατάσταση μνημονίου με ‘’εθνικό σχέδιο ανόρθωσης’’
‘’Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς, αμέσως μόλις συγκροτηθεί η νέα Βουλή, θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του.   Θα το αντικαταστήσουμε με το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση, που έχουμε επεξεργαστεί.’’. (Από την εισηγητική παρουσίαση του Αλέξη Τσίπρα). 
Δεν πρόκειται ακριβώς για κατάργηση του μνημονίου λοιπόν, αλλά για αντικατάσταση με κάτι άλλο.
Κάποια πολύ σημαντικά πράγματα που ΔΕ θα περιλαμβάνονται, αναφέρθηκαν ήδη. Στην ουσία δε θα αναιρεθούν ρυθμίσεις που θα έχουν σημαντική οικονομική συνέπεια ως προς την εξυπηρέτηση των δανειστών

Θα περιλαμβάνονται θετικά μέτρα όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού και τους επιδόματος ανεργίας, καθώς και η επέκταση παροχής του τελευταίου σε 2 έτη. Σχεδόν τα ίδια υπόσχεται και το πρόγραμμα της ΝΔ και κάποια αποδέχεται και ο ΣΕΒ. Πρόκειται για μια προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων για εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού που  έχουν κυριολεκτικά το κεφάλι τους μέσα στη λάσπη, ενώ θα συνεχίζεται η κατακόρυφη καθίζηση του κόσμου της εργασίας.
Τι θα είναι όμως αυτό το ‘’εθνικό σχέδιο ανόρθωσης’’;
Δε θα αναλυθεί εδώ, άλλωστε δεν αναλύεται και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα γίνουν κάποιες  ουσιώδεις παρατηρήσεις.

Βασική φιλοσοφία του προγράμματος είναι μια νέου τύπου δημοσιονομική προσαρμογή και αυτό αποτελεί μια σημαντική μετατόπιση μέσα στην ατζέντα της τρόικας και του μαύρου μετώπου. Για την ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο  για ‘’ρεαλιστική, αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη 
δημοσιονομική σταθεροποίηση’’.

Να ποια είναι η βασική τοποθέτηση:
‘’Το σχέδιο προβλέπει τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατ’ ελάχιστο στο επίπεδο του 43% - έναντι μείωσης κάτω του 36% του ΑΕΠ ως συνέπεια του Μνημονίου – και, κατά μέγιστο, στο σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης, του 46%. 

Η σταθεροποίηση των δαπανών θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (41% του ΑΕΠ έναντι 45%). 
Η προσαρμογή που προτείνουμε θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα (δηλαδή +4% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τετραετίας (με στόχο αύξηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο).’’

Τι παρατηρούμε;
Ως  αφετηρία  για αυτή τη δημοσιονομική σταθεροποίηση’’, τίθεται το σημερινό επίπεδο εσόδων και δαπανών, όπου γίνονται οριακές βελτιώσεις. Όμως αυτό το σημερινό επίπεδο, δεν είναι καθόλου ουδέτερο, αντίθετα έχει διαμορφωθεί από την αιματηρή εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής των μνημονίων, που κατά τα  άλλα καταργούνται.

Ως στόχος ή ως όραμα επιτυχούς επίτευξης αυτού του στόχου, τίθεται το επίπεδο εσόδων και δαπανών ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι μιλάμε για την ΕΕ του Νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της κατάργησης των κοινωνικών πολιτικών, αλλά και  για την ΕΕ του Ευρωσυμφώνου, που προβλέπει την μείωση των μισθών σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτών των ανταγωνιστών, δηλαδή κινεζοποίηση. Αυτός είναι ο στόχος μιας αριστερής πολιτικής και το συμφέρον των εργαζομένων;

Τα όρια της ‘’κατάργησης’’ του μνημονίου, καθορίζονται από τη μη-κατάργηση της Δανειακής Σύμβασης. Είναι λογικό. Τα μνημόνια είναι αναπόσπαστο  μέρος αυτών των συμβάσεων. Υπάρχει και σχετικό άρθρο της τελευταίας που σαφώς ορίζει ότι προϋπόθεση χορήγησης των δόσεων που ταΐζουν τη  χρεομηχανή, είναι η τήρηση του μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει εν τέλει ζήτημα διαγραφής του χρέους, αλλά επαναδιαπραγμάτευσης, ενώ απορρίπτει τις λεγόμενες ‘’μονομερείς’΄ ενέργειες.

Επιμύθιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ‘’διεκδίκηση ευρωπαϊκής λύσης, σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα’’. Δεν πετάγεται απλώς η μπάλα μακριά.  Δεν μπαίνει κανείς στον κόπο να απαντήσει:  Γιατί άραγε  θα μας ‘’έσωζαν’’ κάποιοι άλλοι; Πολύ περισσότερο όταν αυτοί οι άλλοι, είναι ακριβώς αυτοί που μας σφάζουν 30 χρόνια εντός ΕΕ, 10 χρόνια εντός ευρώ και 2 χρόνια εντός μνημονίων….

Ένα πρόγραμμα  με την αυταπάτη αποφυγής της ρήξης
Συνοψίζοντας, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα ανεπαρκές πρόγραμμα που δεν απαντά με ουσιαστικό τρόπο στην άμεση ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και πολύ περισσότερο δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ένα μεγάλο βήμα ανατροπής των μνημονίων και της τρόικας.
Δε μιλάμε φυσικά για τα  επιμέρους θετικά μέτρα ή υποσχέσεις που φυσικά υπάρχουν. Οπωσδήποτε, σε ισχυρότερο βαθμό από ότι εντοπίζει κανείς στις  δημαγωγικές αναφορές   στα προγράμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μιλάμε για την κατεύθυνση, τον πυρήνα του προγράμματος.  Δεν είναι ένα πρόγραμμα με τα αναγκαία στοιχεία ρήξης, με στόχο τη λαϊκή νίκη. Αντίθετα, είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στην αυταπάτη της μη-ρήξης, της αποφυγής της αναμέτρησης.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 22 σχόλια

Μάρκομ Ξ
5 Ιουνίου 2012 στις 8:32 π.μ.

Δηλαδή για πες μας (ειλικρινά) εσύ ή κάποιος που ξέρεις τελοσπάντων, έχετε τρόπο και πόρους να επαναφέρετε όλα αυτά που λες μέσα σε πόσο; Ένα μήνα; Δυο μήνες; Πόσο;
Αν θέλουμε να κάνουμε κριτική για το πόσο "επαναστατικό" είναι ένα πρόγραμμα, οκ. Ας την κάνει ο καθένας και ας κριθεί μετά με βάση αυτό. Όταν όμως μπλέκεις με νούμερα πρέπει να μπορείς και εσύ να αποδείξεις ότι βγαίνουν τα νούμερα.
Όσο για τους στόχους που λες δε μας τα λες καλά. Οι διακηρυγμένοι στόχοι είναι πολύ πιο φιλόδοξοι. Αλλά αναρωτιέμαι, είναι έντιμο να τονίζει κανείς τους διακηρυγμένους στόχους με ορίζοντα τετραετίας ή παραπάνω, από τη στιγμή που δεν έχει εξασφαλίσει τους άμεσους;
Ειλικρινά ρε παιδιά. Ακούω και διαβάζω τόσες κριτικές, αλλά δεν έχω δει ούτε μια λέξη για το πως κάτι συγκεκριμένο, όπως π.χ. τα χαράτσια, θα το καταργούσε την επόμενη μέρα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ΚΚΕ.

5 Ιουνίου 2012 στις 8:56 π.μ.

Καλά λίγο το χέζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε να παύση όλων των χαρατσιών (και της ΔΕΗ και τα ειδικά τέλη κλπ). Μίλησε για μισθούς επιπέδου 2009 (θα υπέθετα ότι βάζει και τον 13ο και τον 14ο μισθό, ακόμα κι αν δεν ονομάζονται έτσι), το δε αφορολόγητο γιατί θα έπρεπε να το θέσει, ειδικά από τη στιγμή που προτάσσεται η ανάγκη για ένα νέο και δίκαιο ταξικά φορολογικό σύστημα (το αφορολόγητο που θεσπίστηκε ήταν φενάκη δικαιοσύνης και ταξικότητας).
Στα υπόλοιπα δεν έχει άδικο. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ δε μίλησε για μονομερή διαγραφή του χρέους, αλλά για καταγγελία των μέτρων του μνημονίου.

Πνουρος
5 Ιουνίου 2012 στις 1:52 μ.μ.

Και λιγα λεει το κειμενο κριτικης! Μα ειναι δυνατον να δηλωνεις οτι θα κανεις στοιχειωδη φιλολαικη πολιτικη και να μην τολμας για παραδειγμα να καταργησεις εναν αδικο φορο και να επιστρεψεις τα χρηματα στους δικαιουχους παραυτα? Επειτα, αλλο παραδειγμα, ειναι σοβαρα πραγματα η θεση σε σχεση με την κατασχεση της πρωτης κατοικιας απο τις τραπεζες οπου προτεινεται παγωμα για τα "χαμηλα εισοδηματα". Πως θα οριστουν τα χαμηλα εισοδηματα? Ποιος εχει υποθηκευσει την πρωτη κατοικια και κινδυνευει να τη χασει και εχει υψηλα εισοδηματα?

Αφου δεν μπορουν ουτε στα ψιλα και μικρα ζητηματα να ορθωσουν μποι περιμενει καποιος να το κανουν οταν θα συνομιλουν με τους τραπεζιτες και τους αυστηροπροσωπους καρεκλοκενταυρους των Βρυξελλων? Θα τα κανουν στο βρακι τους.

Τα πολιτικα στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ φοβουνται και τη σκια τους. Ο στοχος που εχουν θεσει στον εαυτο τους ειναι η πολιτικη διαχειριση του υφισταμενου πλαισιου και γι αυτο επιδιωκουν την προσεγγιση των πολιτικα εκφυλισμενων, συντηρητικων και τρομοκρατημενων νοικοκυρεων πασοκικης καταγωγης που εχουν ακομα λιπος για καψιμο (ή ετσι πιστευουν) και οχι η πολιτικη εκφραση και κοινωνικη των περιθωροποιημενων εργατικων και παμφτωχων στρωματων. Σε αυτους τους τελευταιους ταζει τα ψιχουλα της εποχης του 2009 και μαλιστα μουχλιασμενα. 451 Ευρω για τον ανεργο, οταν οι τιμες καλπαζουν! Ντροπη!

Δυστυχως, αποδεικνυονται πιο δειλοι απ'οτι ηταν γενικα διαπιστωμενο με βαση την εικοσαετη δραση τους και γι αυτο πολλοι απο δαυτους θα μετατραπουν γρηγορα σε λαοπλανους, διγλωσσιες και πολιτικους απατεωνες. Ειναι ονειδος να αποκαλεις ενα κυβερνητικο προγραμμα αριστερο και φιλολαικο οταν η λεξη που συνανταται με εξαιρετικα υψηλη συχνοτητα στο κειμενο, και σχεδον σε καθε σημειο του, ειναι "σταδιακα". Παιρνουν τα μετρα τους για ο,τι δεν θα θελησουν και δεν θα τολμησουν να κανουν ...

Ανώνυμος
5 Ιουνίου 2012 στις 2:50 μ.μ.

@ ΠΑΣΟκο Συνασπισμένους

Είναι αφελές να πιστεύετε πως μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσετε να υλοποιήσετε τα ποιο απλά του προγράμματος που ανήγγειλε χτες ο Τσίπρας. 2 απλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πρόσφατα παραδείγματα.
1) Η μερική διαγραφή χρεών από τα νοικοκυριά – μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν η Λούκα Κατσέλη ήταν υπουργός κατέθεσε τα αντίστοιχα νομοσχέδια.
2) Η «ελευθερία» της κίνησης των κεφαλαίων προβλέπεται στην συνθήκη του Μάαστριχ. Άρα φορολογία σε περίπτωση εξόδου κεφαλαίων όπως είπε ο Τσίπρας δεν υφίσταται εντός της ΕΕ. Το απαγορεύει το Μάαστριχ.
Δηλαδή και τα ποιο απλά φιλολαϊκά μέτρα που εξαγγείλατε έχουν μπροστά τους τον «τοίχο» που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συγκρουστείτε μαζί της με κίνδυνο να φύγετε από το Ευρώ μία ώρα γρηγορότερα; Είσαστε έτοιμοι για αυτό το ενδεχόμενο;
Τώρα που ΚΑΙ ο Κρούγκμαν είπε ότι το Μααστριχ είναι η αιτία της κρίσης , να δούμε τι θα λέτε εσείς ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανή αποπομπή της Ελλάδας από το Ευρώ. Ήδη μείωσαν μία δόση κατά 1 δις και δεν «κάλυψαν» το πρωτογενές έλλειμμα..

Ανώνυμος
5 Ιουνίου 2012 στις 4:48 μ.μ.

@Μάρκομ Ξ
Εάν δεχτώ πως η ρεάλ πολιτίκ είναι το στοιχείο στο οποίο πρέπει να επικεντρώσουμε, τότε μάλλον βρίσκομαι σε λάθος μπλογκ – για να μην πω και με παρεξηγήσεις, πως εσύ βρίσκεσαι σε λάθος μπλογκ.

Δεν έχεις ακούσει τίποτα φίλε για κοινωνικοποίηση του πλούτου;
Δεν έχεις ακούσει ποτέ για το στοιχειώδες εργαλείο ελέγχου της οικονομίας, το νόμισμα;

Ευχαριστώ.

Γρηγόρης
5 Ιουνίου 2012 στις 5:10 μ.μ.

-600 δις της πλουτοκρατίας (150 της ελληνικής εκκλησίας Α.Ε.) στην Ελβετία.

-15 δις φεύγουν κάθε χρόνο από τη χώρα.

-Οφσορ εταιρείες και φοροδιαφυγή μεγάλου κεφαλαίου.

-Ασυδοσία στη διακίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων.

-Αποβιομηχανοποίηση της χώρας,απαξίωση της αγροτικής παραγωγής.

-Ρεμούλα και μίζες του αστικού πολιτικού προσωπικού.

Αγαπητοί Συριζαίοι άδικα τσακώνεστε μαζί μας.Δε σας ζητήσαμε και καμμιά δημοκρατία των εργατικών συμβουλίων.Τους καπιταλιστές και τα πολιτικά τσογλανάκια τους πιάστε απ'το λαιμό.Άντε από.. τον καρπό.Τολμάτε;

Μάρκομ Ξ
5 Ιουνίου 2012 στις 6:41 μ.μ.

Δε νομίζω ότι το παρόν blog φιμώνει κάποιες συγκεκριμένες απόψεις και καλά κάνει.
Από εκεί και πέρα συνεχίζω να θέτω τα ερωτήματα που έθεσα παραπάνω.
Πρέπει νομίζω να γίνει πολύ καθαρό ότι εγώ, όπως και άλλοι εδώ δεν περιμένουμε, ούτε θεωρούμε χρήσιμο να αυτοδιαλυθούν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ, το μλ-ΚΚΕ κλπ και να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τουλάχιστον εγώ προσπαθώ να πω (όταν δεν είμαι αναγκασμένος να αντιπαρέρχομαι λάσπες και διαστρέβλωση) είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα περισσότερο ο λαός που εκφράζεται προσωρινά μέσα από αυτόν έχει ανάγκη από στήριξη και κριτική ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Όπως και εγώ ο μικρός και μεμονωμένος στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ γιατί συμφωνώ σε κάποια βασικά και απαραίτητα που κρίνω ότι πρέπει να γίνουν (και μάλιστα άμεσα) και είμαι έτοιμος όταν ξεφύγει από τους στόχους ή όταν αρχίσει να υπαναχωρεί να τον ξεσκίσω στην κριτική, έτσι θα περίμενα και τους οργανωμένους πολιτικού φορείς της αριστεράς να κάνουν το ίδιο. Δηλ. οι μπολσεβίκοι που συμμάχησαν με αστικά κόμματα, που υιοθέτησαν θέσεις των σοσιαλ-επαναστατών και στη συνέχεια συνέτριψαν όλους αυτούς ήταν κορόιδα και "βρώμικοι" ρεφορμιστές; Στηρίξτε ρε παιδιά για να γίνουν πέντε πράγματα και αν δε γίνουν ανατρέψτε και βγείτε και από πάνω. Τόσο απλό είναι.

Ανώνυμος
5 Ιουνίου 2012 στις 9:06 μ.μ.

Για τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα; Για τα διόδια; για το Καμποτάζ; για Ελ Βενιζέλος και Ριο; Για ολυμπιακά ακίνητα;

Επισης υπάρχει ένα βιντεάκι με τον Ζίζεκ να λέει για τους ανθρώπους του ΚΚΕ ότι "ζουν επειδή έχουν ξεχάσει να πεθάνουν" Ο Τσιπρας χασκογελάει (δεν έχει ούτε τα πολιτικάντικα αντανακλαστικά να παρέμβει και να τον συγκρατήσει - για να το παίξει καλός με αυτούς που θέλει να συγκυβερνήσει) και το πλήθος (διαλεχτές φατσούλες) να ξεσπά σε αυθόρμητο γέλιο και χειροκρότημα.
Στην θέση των ΚΚΕδων δεν θα έκανα τίποτα άλλο τηλεοπτικά πέρα από το να δείχνω αυτήν την ανατριχιαστική σκηνή. Μου έλυσε και το δίλημμα ΚΚΕ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Κιμωνας
5 Ιουνίου 2012 στις 10:27 μ.μ.

Επηρεασμένος λίγο απο την ενασχόλησή μου με το FB θα κάνω ένα like στον ανώνυμο φίλο των 2.50. Στηρίζω ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει χρόνος για να σταθώ στο "επαναστατικό μου ύψος" και να αφήσω την ευκαιρία να πάει χαμένη. Παρόλα αυτά, επειδή δεν έχω χάσει τη κρίση μου, βρίσκω την κριτική του παραπάνω φίλου, όχι απλά επικοδομητική αλλά απαραίτητη για να αποφευχθεί η ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ και η αποδόμηση του προγράμματός του. Αν το ΚΚΕ υιοθετούσε τέτοιου τύπου κριτική στάση και παράλληλα παρουσίαζε με τη καθαρότητα του λόγου του Μπογιόπουλου τις θέσεις του, και θα είχε αυξήσει την επιροή του και θα ανάγκαζε το ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει, είτε με αριστερό, είτε με δεξιό τρόπο, στις ασάφειες και τις αντιφάσεις του.

Ανώνυμος
5 Ιουνίου 2012 στις 11:27 μ.μ.

Ειναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ευκαιρια να κανει αυτη η ΄΄οποια΄΄ αριστερα τελος παντων, κατι για αυτον τον αμοιρο πολιτη που μεχρι χθες δεν ηξερε ποιος ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οτι το ΚΚΕ ειναι το φαντασμα του ΑΡΗ που θα του παρει το κεφαλι με το κονσερβοκουτι.
Και ολοι εσεις(και μεις)οι εμπειροι και απο γενοφασκια αριστεροι, πιασαμε τα οπλα να φαμε τους λαοπλανους ΣΥΡΙΖεους......
Κριμα παληκαρια μου......
Κριμα πολυ κριμα.........
Στηριξτε βρε ανθρωποι την προσπαθεια μπας και αλλαξει εστω και το ελαχιστο απο τη κατρακυλα που εχουμε παρει και αν δεν γινουν αυτα τα λιγα ,μαζι σας, να τον φαμε τον ΣΥΡΙΖΑ!
Μετα θα ξαναβγαλουμε τον βαγγελη και τον αντωνη που ειμαστε σιγουροι για το πως θα μας ξεσκισουν....και θα ξαναρχισουμε παλι τον αγωνα κοντρα στα μονοπωλια, στο ΝΑΤΟ ,στον υπαρκτο καπιταλισμο,στον ανυπαρκτο κομμουνισμο...μπλα μπλα μπλα......
ΑΝΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ

Ανώνυμος
6 Ιουνίου 2012 στις 1:48 μ.μ.

Η «Δανειακή Σύμβαση» και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η αλχημεία είναι προφανής:

Αλλο πράγμα είναι το Μνημόνιο - λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - κι άλλο πράγμα είναι η Δανειακή Σύμβαση!

Το πρώτο - λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - θα το ακυρώσουμε (;). Τη δεύτερη θα την επαναδιαπραγματευτούμε.

*

Αλλά:

Εκεί είναι, σελίδα 59, παράγραφος 8 της Δανειακής Σύμβασης και του Μνημονίου, που απερίφραστα αναφέρεται:

«Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο...»!

Δηλαδή - παρά τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ - το Μνημόνιο και η Δανειακή είναι ένα πράγμα. Είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

*

Επιπλέον:

Αυτή η Δανειακή Σύμβαση είναι που απερίφραστα θέτει την Ελλάδα (άρθρο 13, παράγραφος 1, σελ. 86) υπό το «αγγλικό δίκαιο» και συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η Παρούσα Σύμβαση και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο»!

*

Εκεί είναι (άρθρο 13, παράγραφος 2, σελ. 86) που η Ελλάδα τίθεται υπό την

«αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου»!

*

Εκεί είναι (αρθρο 13, παράγραφος 4, σελ. 86-87 της Δανειακής Σύμβασης) όπου αναφέρεται το εξής καταπληκτικό:

«Το Δικαιούχο Κράτος Μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό νόμο»!

*

Τι μας λέει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ;

Οτι αυτό το ανεπανάληπτο όργιο που λέγεται «Δανειακή Σύμβαση»,

με το οποίο η Ελλάδα τίθεται υπό το αγγλικό δίκαιο (!),

με το οποίο η Ελλάδα «απαλλάσσεται» από τα ...βάρη κάθε έννοιας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας,

με το οποίο η Ελλάδα «παραιτείται» κάθε ασυλίας της περιουσίας της έναντι των δανειστών,

αποτελεί - κατά τον ΣΥΡΙΖΑ - ένα πλαίσιο που δεν είναι απορριπτέο, δεν είναι καταγγελτέο, δεν είναι ακυρωτέο!

Αντίθετα αυτό το έκτρωμα ο ΣΥΡΙΖΑ το θέλει γιατί, όπως λέει, σε αντίθεση με το Μνημόνιο που είναι «κακό», η «Δανειακή» είναι «καλή» και «συζητήσιμη», ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ τη ...διαπραγματεύεται.

Κι αυτό - λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι «αριστερή» πολιτική...

Ανώνυμος
6 Ιουνίου 2012 στις 2:12 μ.μ.

@ Μαρκομ Ξ & Συριζαιους:

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ την επόμενη μέρα θα τα έκαναν όλα αυτά αφού θα έφευγαν απο την Ευρωζώνη. Γκέγκε;

Ανώνυμος
6 Ιουνίου 2012 στις 2:25 μ.μ.

Το σχέδιο μερίδας της αστικής τάξης είναι απλό.

Την διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέσω αυτού όλης της αριστεράς. Η δημιουργία ενός σχήματος που θα «ενώσει» όλες τις ηγεσίες της αριστεράς, στα πρότυπα της Ιταλίας του Πρόντι, είναι αναγκαία για την αστική τάξη. Η «κυβερνώσα αριστερά» του Πρόντι(2006-2008) ψήφισε και υπερ των πακέτων λιτότητας, και υπέρ της διατήρησης των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Να θυμήσουμε πως δανειακή σύμβαση χωρίς ενός τύπου μνημόνιο(μπορεί να ονομαστεί και Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης το νέο Μνημόνιο) πάνε μαζί όπως γράφει με επιχειρήματα και ο Μπογιόπουλος στο Η «Δανειακή Σύμβαση» και ο ΣΥΡΙΖΑ> . Αυτό για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο με ευφυολογήματα «καταγγελία του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης»

Αν οι «διαπραγματεύσεις» για το Μνημόνιο Νο3(με όποιο όνομα και αν το ονομάσουν) πάνε καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να υποχωρήσει σε πολλά από τα φιλολαϊκά μέτρα του ή θα τα αναβάλει για αργότερα όταν «υπάρχει ανάπτυξη». Το οποίο είναι απατηλό.Ειδικά τώρα που η Ισπανία χτυπά την πόρτα του μηχανισμού στήριξης. Οι «υποχωρήσεις» θα απαξιώσουν σταδιακά την αριστερά από την συνείδηση του κόσμου

Αν οι «διαπραγματεύσεις» για το Μνημόνιο Νο3 οδηγήσουν στην πιθανή έξοδο από το ευρώ, να χρεωθεί όλη η αριστερά την έξοδο και την στάση πληρωμών σε μισθούς-συντάξεις.Το εργατικό κίνημα μετά από αυτό δεν θα έχει ποια δυνάμεις. Ο κόσμος θα ακούει για αριστερά και θα φεύγει..χιλιόμετρα.Και οι απόγονοι του Μανιαδάκη και του Κοτζαμάνη θα αλωνίζουν στους δρόμους.

Η αστική τάξη θέλει και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα γεμάτη. Με ένα σμπάρο δύο τριγώνια.

Η ακροδεξιά έρχεται μετά την πολιτική ήττα της αριστεράς. Και πολιτική ήττα, δεν είναι οι ψήφοι, αλλά είναι η ήττα στην συνείδηση του κόσμου, η απαξίωση. Οι ψήφοι ακολουθούν όπως π.χ. η αποτυχία της άκρα αριστεράς στην Ιταλία που συγκυβέρνησε να μπει στην Βουλή το 2008, μετά την πτώση της κυβέρνησης του Πρόντι.

Απέναντι σε αυτό το σχέδιο υπάρχει το «πεισματάρικο» ΚΚΕ. Που εκ των πραγμάτων δείχνει ότι η στάση του για έξοδο από την ΕΕ, στην μη αναγνώριση – μονομερής διαγραφής του χρέους δικαιώνεται .

Ανώνυμος
7 Ιουνίου 2012 στις 7:39 π.μ.

"...να χρεωθεί όλη η αριστερά την έξοδο και την στάση πληρωμών σε μισθούς-συντάξεις."

Αυτό προσπαθείτε να αποφύγετε; Την χρέωση;
Δεν θα την αποφύγετε όμως. Οπότε σκεφτείτε άλλη λύση απ' το να λέτε το ΣΥΡΙΖΑ όργανο των Αμερικανών.

Ανώνυμος
7 Ιουνίου 2012 στις 2:42 μ.μ.

@7 Ιουνίου 2012 7:39 π.μ.

Να εφαρμόσει το ΚΚΕ το εναλλακτικό πρόγραμμα της ελληνικής αστικής τάξης μέσα στην ΕΕ και στο Ευρώ; Σε μία ΕΕ όπου βάζει "πλαφόν" στα αγροτικά προϊόντα; Σε μία ΕΕ που επιτρέπει την "ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων" και άρα την μη φορολόγηση τους. Σε μία ΕΚΤ που γυρνά πίσω τα νομοσχέδια της Κατσέλη-Κουτρουμάνη για την έστω και μικρή ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες; Για να γίνουν όλα τα προηγούμενα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και μερίδες του ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται καταγγελία του Μάαστριχ. Θα το κάνετε;

Γελάστηκες πρώην ΠΑΣΟΚΕ(7 Ιουνίου 2012 7:39 π.μ.). Τον "χρήσιμο ηλίθιο" της αστικής τάξης θα τον παίξει ο ΣΥΝ και οι συνιστώσες του. Που πραγματικά ως κομμουνιστές μας προκαλεί λύπη γιατί σπέρνει αυταπάτες που ΣΥΝΤΟΜΑ θα διαψευστούν.

Κομμουνισμός σημαίνει πραγματισμός. Σημαίνει πως δείχνεις το αντίπαλο, την αστική τάξη. Πως ειδοπποιείς τον λαό για αυτό που έρχεται χωρίς "στολίδια".Π.χ. Όταν το 2009 το ΚΚΕ μιλούσε για τις μειώσεις σε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που θα εφαρμόσει, η όποια νέα κυβέρνηση τότε γελούσατε. Τώρα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε το παλιό ΠΑΣΟΚ και τα μεσαία αστικά στρώματα που ακόμα έχουν κάποιο "κομπόδεμα". Που από την θέση τους και την φύση τους στην παραγωγή ζητούν λύσεις «εδώ και τώρα» όταν βέβαια η φωτιά έχει φτάσει στο σπίτι τους. Όταν η φωτιά ήταν στο σπίτι του γείτονα, παρακολουθούσαν. Κατσέλη-Κουρουπλή που ενώ ψήφισαν το 1ο Μνημόνιο, καταψήφισαν το 2ο . Οι εμπορικοί σύλλογοι ήταν υπέρ του 1ου μνημονίου όπου το βάρος το πλήρωνε κυρίως η εργατική τάξη. Ενώ αντιπρόσωπος εμπορικού συλλόγου στο θέμα των ανθυγεινών επαγγελμάτων δήλωνε θρασύτατα πως το μόνο ανθυγεινό που πιθανόν κάνουν οι καμαριέρες είναι αυτό που έκανε ο Στρος-Καν .

Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλά "φρούδες" ελπίδες σε ανέργους και σε λαϊκά στρώματα. Αρκετά μεγάλη μερΊδα του κόσμου δεν έχει την διάθεση να αγωνιστεί. Και ευελπιστεί σε ένα νέο "κοινωνικό συμβόλαιο" όπου θα χάσει λίγα. Όμως θα χάσει λίγα; Θα έχει δουλειά έστω και για 700€;

Οι διεθνείς εξελίξεις και το μέγεθος της ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ τον διαψεύδουν.Η Ισπανία μπαίνει στον μηχανισμό στήριξης. Το είπε χτες και ο καθηγητής κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ στις αναιρέσεις. Τον ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλούσε στα πάνελ του και είναι μέλος στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου μαζί με την κ.Σακοράφα. «Γίνεται διαχείριση της διάλυσης της Ευρωζώνης» είπε ο καθηγητής.
Είναι ηλιθιότητα να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο για το τι θα γίνει αν κάποιες χώρες (πιθανόν και η Ελλάδα )βγουν από το ευρώ. Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ είναι βαθύτατη και δεν λύνεται με καλύτερες διαπραγματεύσεις.

Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα εξουσίας(όχι απλά κυβέρνησης) της εργατικής τάξης σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Μονομερής διαγραφή του χρέους
Έξοδος από Ευρώ - ΕΕ
Εθνικοποίηση των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο.
Ποιος θα το κάνει; Η οργανωμένη εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μόνο αυτή έχει συμφέρον να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα. Το οποίο σημαίνει πως έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης


Τέρμα πια οι αυταπάτες. Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες. Πάρτε θέση.

Ανώνυμος
7 Ιουνίου 2012 στις 4:57 μ.μ.

Ούτε καν την ΓΓ σου δεν ακούς. Πρώην πασόκοι και νεοδημοκράτες είναι αυτοί που σας ψηφίζουν από το 1990 και μετά, σύμφωνα με δήλωσή της Παπαρήγα. Με αυτή την έννοια ναι θα μπορούσε να με πει κανείς πρώην πασόκο.
Το κακό "επαναστάτη" είναι ότι πριν το 1990 είχατε στο κόμμα όλους τους ΝΥΝ πασόκους. Και γι αυτό δεν έχω δει να λέτε τίποτε το σπουδαίο. Γιατί; Επειδή ήταν τα παιδιά του τρισμέγιστου επαναστάτη Φλωράκη, που ως γνωστόν ήταν ο "πατέρας του μαρξισμού" στην Ελλάδα;

"...από την θέση τους και την φύση τους στην παραγωγή ζητούν λύσεις «εδώ και τώρα»"
Ενώ η εργατική τάξη δεν έχει πρόβλημα. Αντέχει να την πηδάνε γι άλλα 10 χρόνια. Δε βαριέσαι.
Αλήθεια, πόσο ανεβήκατε είπαμε στο Πέραμα;

Ανώνυμος
7 Ιουνίου 2012 στις 5:54 μ.μ.

@7 Ιουνίου 2012 4:57 μ.μ.
Αυτά που λέει η Παπαρήγα, για προτάσεις και το πρόγραμμα της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ - ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ υπάρχουν στον χθεσινό Ριζοσπάστη 6/6/2012. Εσύ τον διάβασες μιας και "ξέρεις το τι λέει";

Ο Φλωράκης περπάτησε 10 μέρες νηστικός για να περάσει τα σύνορα.

Οι εργάτες στην Χαλυβουργική έχουν αγώνα εδώ και 8 μήνες. Όπου ΣΚΑΪ Χρυσή Αυγή έκαναν μέτωπο ενώ ο "εργατολόγος" κ.Μητρόπουλος "κλείνει το μάτι"στις δικαστικές αποφάσεις;

Από BΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ(..Σήμερα το πρωί λοιπόν, στον Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, ο γνωστός εργατολόγος –που πιθανότατα ονειρεύεται υπουργικούς θώκους- σε συμπληρωματικό ρόλο με την ‘Δικαιοσύνη’ σφύριξε πριν της ώρας της τη λήξη της απεργίας – μετά πολλών επαίνων βεβαίως. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να τηρούνται. Ξέρουμε, τόσα χρόνια στη ζωή μας δεν ακούμε τίποτ’ άλλο, «παράνομη και καταχρηστική», αποφάσεις –καρμπόν.
«-Εκαναν έντιμο αγώνα τα παιδιά της χαλυβουργίας, έκαναν έντιμο και παλληκαρίσιο αγώνα… Βεβαίως, οι δικαστικές αποφάσεις …»
«-είναι δικαστικές αποφάσεις», συμπληρώνει ο Παπαδάκης
...)


Μήπως όμως τα θέλεις όλα έτοιμα με το πάτημα ενός κουμπιού ως κλασσικός μικροαστός;

Στο 3:30 του Video "..Κατά την γνώμη μου είναι άλυτη η αντίφαση αυτή και για αυτό οδηγούμαστε σταδιακά σε γεγονότα κοσμοϊστορικά γεγονότα. Δηλαδή γεγονότα που περιλαμβάνουν πιθανώς διάλυση της Ευρωζώνης, σπάσιμο της στα δύο, ή έξοδος μίας ή δύο χώρών. Προς τα εκεί πηγαίνουμε. Και νομίζω πλέον σήμερα η ευρωζώνη έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα.."

O οικονομολόγος κ.Λαπαβίτσας στις 6/6

είναι ο πρώτος που απέδειξε σε βιβλίο του ήδη από το 2010, ότι το Ευρώ ευννόησε τις εξαγωγές της Γερμανίας και γέμισε με ελλείματα τις χώρες του Νότου.Ο οικονομολόγος κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ με δύο λόγια λέει ότι εκ των πραγμάτων η Ευρωζώνη όπως την ξέραμε, οδεύει προς το τέλος της. Ο κ.Λαπαβίτσας συμμετέχει σε πολλά πάνελ με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σημίτης(που μας έβαλε στο ευρώ) προσδιόριζε την έξοδο στην Καθημερινή το πολύ σε 2 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Επιμένει πως η έξοδος από το Ευρώ και η άτακτη χρεοκοπία είναι "μπλόφα";

Η Ευρωζώνη όπως ήξερες ΠΑΣΟΚΕ οδεύει προς το τέλος της.

Υπερασπίζεστε ένα ευρώ που

είτε θα υποτιμηθεί(εάν κοπεί χρήμα για να καλυφθούν χρηματηστηριακά προϊόντα-ελλείματα),

είτε δεν θα το έχουμε ως νόμισμα.


Διάβασε και την δήλωση Soros. Όταν μιλά για τρομαγμένη ελληνική γνώμη, για συνασπισμό που να τηρήσει την συμφωνία ποιον άραγε να εννοεί;


Να γιατί ψηφίζω ΚΚΕ. Παραμένει εντός πραγματικότητας και βάζει πρόγραμμα εξουσίας για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Και μας δίνει θάρρος και κουράγιο.
Την οποία οποία εργατική τάξη στην Χαλυβουργεία την "ξέχασε" ο παλαιά ΠΑΣΟΚος και εδώ και ενάμισυ χρόνο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ "εργατολόγος" κ.Μητρόπουλος..

Ανώνυμος
7 Ιουνίου 2012 στις 6:43 μ.μ.

Εμπλουτίστηκε βλέπω: Και πασόκος και μικροαστός. Αν και μου ακούγεται λίγο "κάπως" όταν ξέρω ότι μου κάνει κριτική ένας που την εποχή που μου έριχναν χημικά τα πασόκικα ΜΑΤ αυτός χαριεντιζόταν με τον Αντρέα κι έφτιαχνε οικουμενικές, θα το παρακάμψω.

Κι ο Φαράκος φιλαράκο τραυματίστηκε στα Δεκεμβριανά, αλλά δεν είδα το ΚΚΕ να του κάνει αφιερώματα σα του Φλωράκη. Θες να μιλήσουμε για το 1940-50 ή για το 1980-90;

Α...λόγω Μητρόπουλου αρνείται το ΚΚΕ να συνομιλήσει! Ε πες το μου τόση ώρα.

Υγ: Υπερασπίζομαι το ευρώ; Δεν είμαι στο ΣΥΝ αγοράκι μου.

Ανώνυμος
8 Ιουνίου 2012 στις 2:01 μ.μ.

@7 Ιουνίου 2012 6:43 μ.μ.

Απαντήθηκαν τεκμηριωμένα οι αυταπάτες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Το οποίο ΚΑΙ για τα ποιο απλά πράγματα δεν μπορεί να τα υλοποιήσει μέσα στην ΕΕ. Δυστυχώς για εσένα το blog είναι για παρεμβάσεις, για ζυμώσεις, για γνώμες με κόσμο που δηλώνει περήφανα το τι είναι και όχι το τι δεν είναι σαν και εσένα.

Τα μοναδικά κόμματα που λένε έξω από ευρώ-ΕΕ είναι το ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Από το ύφος της παρέμβασής σου δεν σε "κόβω" ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. θα σου πρότεινα να βγάλεις το αντι-ΚΚΕ μένος σου σε άλλα Βlog κρυπτοφασιστικά ή life style.

Η αριστερά έχει κόσμο συνειδητοποιημένο. Που αισθάνεταθι περήφανος που ανήκειο στην εργατική τάξη.

Που μπορεί να μην ψηφίζει ΚΚΕ αλλά ξέρει γνωρίζει το τι σημαίνει ταξική παλή π.χ. στην Χαλυβουργική. Και δεν πετά το μπαλάκι στις "δικαστικές αποφάσεις" όπως ο "εργατολόγος" κ.Μητρόπουλος με τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία.

Η αριστερά έχει κόσμο που δεν κρύβει τα σύμβολά του, την ταυτότητα του, τα σωματεία του, την παρέμβασή του.
Και δεν τρέχει πίσω από τις "κατσαρόλες" και τις "μούντζες" των υπηκόωων του περσινού Συντάγματος να περιμένει έξω από την Μεγάλη Βρεττάνια τον Παπαδήμο ή τον Μαρκεζίνη να τους πετάξει ένα ξεροκόμματο.

Ανώνυμος
8 Ιουνίου 2012 στις 2:23 μ.μ.

Όλοι εσείς οι "περήφανοι" έχετε ένα κουσούρι: Δεν απαντάτε ποτέ σε ότι σας λέει ο άλλος ή (κατά προτίμηση) διαστρεβλώνετε ότι σας λέει ο άλλος.

Προτιμώ λοιπόν να μην λέω μαλακίες, κι ας μην είμαι περήφανος.

Διάβασε κι αυτό αν θέλεις, για μένα έχει ενδιαφέρον: http://goo.gl/kdQLk
Ελπίζω να έχει ενδιαφέρον και για τους "περήφανους"...

Ανώνυμος
8 Ιουνίου 2012 στις 2:54 μ.μ.

Α...και κάτι τελευταίο, μιας και μου λες ότι πρέπει να γράφω σε κρυπτοφασιστικά μπλόγκ:
Δεν μου λες ρε ψυχασθενή καραγκιοζάκο, τι από αυτά που είπα σου φάνηκε φασιστικό ή/και lifestyle?

Παρακαλώ να μην κοπεί, γιατί όταν ο άλλος σε λέει φασίστα χωρίς καμία αφορμή, έχεις δικαίωμα κι εσύ να πεις την γνώμη σου για την προσωπικότητά του. Η λογική τουλάχιστον αυτό λέει.

Ανώνυμος
8 Ιουνίου 2012 στις 6:00 μ.μ.

@8 Ιουνίου 2012 2:54 μ.μ.

Με επιχειρήματα απέδειξα ότι ακόμα και τα ποιο απλά και φιλολαϊκά μέτρα είναι δύσκολα μέσα στην ΕΕ. Έγινε πολιτική κριτική στις ανεδαφικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στηρίζω το ΚΚΕ. Πιστεύω ότι είναι το μόνο κόμμα που έχει πραγματικές θέσεις, έχει οργανωμένο κόσμο, και δίνει διέξοδο στην εργατική τάξη. Και αισθάνομαι υπερήφανος για αυτό.

Αν κάποιος δεν αισθάνεται το ίδιο για τις απόψεις του, δεν προβάλει την πολιτική του θέση σε κοινή κρίση με τα υπερ και κατά,
τότε σημαίνει πως ντρέπεται ή φοβάται για αυτό που πολιτικά υποστηρίζει. Επειδή το blog δεν αποκλείει πολιτικές γνώμες για να φοβηθεί κάποιος, σημαίνει πως απλά ντρέπεται.

Ξέρω ότι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ γράφουν με διαφορετικό τρόπο. Ξέρω ότι οι πραγματικοί αναρχικοί -ασχέτως αν διαφωνώ μαζί τους-δεν ντρέπονται για την πολιτική τους θέση. Άρα τι μένει;

Ενώ το ζήτημα αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
εσύ προσπαθείς εδώ και δύο μέρες να δημιουργήσεις προσωπική αντιπαράθεση. Αδιάψευστος μάρτυρας τα προηγούμενά σου post

7 Ιουνίου 2012 7:39 π.μ.
7 Ιουνίου 2012 4:57 μ.μ.
7 Ιουνίου 2012 6:43 μ.μ.

ή να μιλάς για άλλα την άλλο το 50 το 90 κλπ. Δεν λέω πως δεν θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση αλλά δυστυχώς για εσένα μιλάμε για το τώρα. Το τώρα αφορά χιλιάδες κόσμου.

Οκ διάλεξε άλλο θέμα συζήτησης ή άλλο blog. Συμπεριφορές που αρμόζουν μάλλον σε κρυφοφασίστες ή σε κουτσομπολιά life-style ή σε εξυπνάκηδες μπορείς να τα βρεις και αλλού. Εδώ τσάμπα χάνεις τον χρόνο σου. Υπάρχει και η ΟΑΚΚΕ(όσοι ξέρουν το τι εστί ΟΑΚΚΕ καταλαβαίνουν το τι εννοώ)

Το ποιος έχει "θέμα" φαίνεται από αυτόν που δεν μπορεί να απαντήσει με επιχειρήματα, που προβάλει τα δικά του "κουσούρια" στους άλλους και τις τύπου "κασιδιάρικες" αντιδράσεις του όταν πολιτικά ξεσκεπάζεται όπως ο κάθε πολιτικός απατεώνας

ΤΕΛΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger