Home » , » Στο Βερολίνο ο... λογαριασμός

Στο Βερολίνο ο... λογαριασμός

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 10 Ιουλίου 2012 | 3:30 μ.μ.

Είναι ριψοκίνδυνο για το Βερολίνο να πιστεύει ότι είναι θωρακισμένο απέναντι στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, πόσο μάλλον απέναντι σε μια μαζική έξοδο των χωρών του Νότου. Σε περίπτωση αποχώρησης της Ισπανίας και της Ιταλίας, η ευρωζώνη θα καταρρεύσει.

Ο πανικός στις αγορές θα είναι τεράστιος, ενώ θα υπάρξουν και γεωπολιτικές εξελίξεις, εξαιτίας της Γαλλίας.
Χωρίς τις μεγάλες χώρες του Νότου, το ευρώ δεν θα έχει νόημα για το Παρίσι, άρα, το ευρωπαϊκό ρήγμα θα μεταφερθεί στο κέντρο της Ευρώπης, στην καρδιά της ευρωζώνης.

Συνέπειες, όμως, για τη γερμανική οικονομία θα υπάρξουν και στην περίπτωση που η Γερμανία αποφασίσει να διατηρήσει το ενιαίο νόμισμα, υιοθετώντας, μαζί με ορισμένες άλλες χώρες του Βορρά, ένα νόμισμα ηου θα είναι ο μακρινός συγγενής του ευρώ. Η ανατίμηση αυτού του νέου «ευρώ του Βορρά» θα είναι τεράστια σε σχέση με τα νομίσματα των υπόλοιπων χωρών, γεγονός που θα πλήξει σημαντικά τις γερμανικές εξαγωγές. Ο,τι κι αν συμβεί, τον λογαριασμό για την Ευρώπη θα τον πληρώσει η Γερμανία. Για τον λόγο αυτό, πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες η Γερμανία δεν θα τραβήξει το σχοινί στις διαβουλεύσεις με τις χώρες του Νότου.


Κώστας Λαπαβίτσας
Καθηγητής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο SOAS, Λονδίνο
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger