Home » » Στο «σφυρί» 100.000 κατοικίες

Στο «σφυρί» 100.000 κατοικίες

Από mitsos175 , Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 | 12:45 μ.μ.


Να βγουν στο σφυρί 100.000 ακίνητα ιδιοκτητών που δεν εξοφλούν τα στεγαστικά τους δάνεια ζητά η τρόικα με στόχο να πέσουν οι τιμές.  Ήδη ασκούνται πιέσεις από την πλευρά των δανειστών, ώστε να επιτραπούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών από δάνεια. Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό, αν βγουν μαζικά προς πώληση στην αγορά αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών φέρνοντας επίσης μεγάλες ανατροπές στην κτηματαγορά.

Αυτή τη στιγμή απαγορεύονται μέχρι το τέλος του 2012 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες για ποσά οφειλών έως 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν βγαίνουν στο σφυρί σπίτια για χρέη από στεγαστικά δάνεια.

Η τρόικα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση, εξέλιξη που -αν τελικά συμβεί- σημαίνει ότι από την αρχή του 2013 θα αρχίσουν να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάθε είδους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.

Από την πλευρά τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά νέα μοντέλα δανείων που θα έχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή: ο δανειολήπτης θα πληρώνει «για μια ζωή».

Το πρώτο βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο και προβλέπει αύξηση της μέγιστης διάρκειας των δανείων από τα 40 χρόνια σήμερα στα 99. Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται αισθητά η δόση του δανείου, φτάνοντας στα επίπεδα του ενοικίου που θα πλήρωνε ούτως ή άλλως κάποιος για ένα
σπίτι αντίστοιχης αξίας.

Μάλιστα, οι τράπεζες θα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να μειώνουν τη διάρκεια του δανείου ή να το αποπληρώνουν χωρίς ποινή, στην περίπτωση που βελτιωθούν τα οικονομικά τους.

Εναλλακτική λύση είναι τα δάνεια αποπληρωμής μόνο τόκων, στα οποία οι πελάτες των τραπεζών δεν εξοφλούν το κεφάλαιο, αλλά μόνο τις επιβαρύνσεις από το επιτόκιο, με αποτέλεσμα η δόση να μειώνεται. Αντίστοιχα, και σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούν να αποπληρώσουν μέρος ή και όλο το κεφάλαιο, ώστε να αποκτήσουν την κυριότητα του ακινήτου.

Το δεύτερο μοντέλο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα παίρνουν την κυριότητα των σπιτιών που θα έβγαιναν προς πλειστηριασμό αλλά θα επιτρέπουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες να μείνουν σε αυτά πληρώνοντας ενοίκιο.

Οι συμβάσεις ενοικίασης θα είναι πολυετείς, το δε ενοίκιο σημαντικά χαμηλότερο από τη δόση του δανείου, ενδεχομένως δε και από τα ενοίκια που «τρέχουν» στην αγορά σήμερα.

Σύμφωνα με μια εκδοχή του σχεδίου, οι σημερινοί ιδιοκτήτες, αν είναι συνεπείς, θα μπορούν έπειτα από κάποια χρόνια να επαναγοράσουν το ακίνητο σε συμβολική τιμή, όπως γίνεται στις συμβάσεις
leasing.

Από τα ΝΕΑ

Παρατηρήσεις:
Μόνο η τρόικα; Γιατί η κυβέρνηση των δοσίλογων, συμφωνεί πάντα με την Τρόικα, κύριοι των Νέων.
Όλα αυτά δείχνουν, αυτό που λέμε από αυτό το blog (αλλά και από άλλα) εδώ και καιρό: Ότι έχουν πια στόχο τα σπίτια και  τα ακίνητα, τα λεφτά τα έκλεψαν ήδη.
Δεν θα σταματήσουν εδώ. Τι άλλο έμεινε, θα ρωτήσεις. Τα όργανά σας, εσείς οι ίδιοι και τα παιδιά σας, δεν κάνω πλάκα, ούτε υπερβάλλω, δυστυχώς. Σ ένα σύστημα, που όλα αγοράζονται και πουλιούνται, οι άνθρωποι γίνονται εμπορεύματα. Πείτε στα γίδια τους νεοδημοκράτες χαιρετίσματα.   
Αφού πάρουν όλη την περιουσία, θα βγάλουν στο σφυρί και τους ανθρώπους, είτε μέσω πορνείας, είτε μέσω εμπορίας οργάνων. Δείτε τι γίνετε σε άλλες χώρες και θα καταλάβετε. Που ανθεί η παιδική πορνεία, η αγοραπωλησία βρεφών, το δουλεμπόριο και βγάζουν στο σφυρί νεφρά; Εκεί που πάτησε το ξερό του το ΔΝΤ.
Αντισταθείτε πριν είναι πάρα πολύ αργά. Χθες σας έκαναν φτωχούς. Σήμερα σας κάνουν άστεγους. Αύριο θα σας κάνουν δούλους και ανταλλακτικά. Θυμηθείτε το.


Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

Ανώνυμος
11 Αυγούστου 2012 στις 1:46 μ.μ.

ΕΤΣΙ ΕΔΙΩΞΕ o Σαμαράς ΤΟΥΣ ELLHNEΣ!!!

Ανώνυμος
11 Αυγούστου 2012 στις 7:24 μ.μ.

Καλά τα λες Μήτσο, αλλά για να αντισταθείς πρέπει να είσαι σκληροτράχηλος. Εμείς έχουμε πλαδαρέψει. Γνωρίζεις πολλούς που θα ρισκάρουν να τραυματιστούν ή και να σκοτωθούν,ιδίως σε αυτή τη φάση που το κίνημα είναι ανοργάνωτο;
Το πνεύμα που πρέπει να μας διακατέχει εν προκειμένω είναι: όποιος έρθει να μου πάρει το σπίτι, θα του πάρω το σκαλπ. Ή καλύτερα να το κάψω παρά να το πάρει η τράπεζα, και μετά να βγω στο δρόμο του αγώνα.

Ανώνυμος
12 Αυγούστου 2012 στις 1:22 π.μ.

Το κίνημα δυστυχώς ακόμα παραμένει ανοργάνωτο παρά την επιτακτική ανάγκη για οργάνωσή του γιατι έτσι μόνο θα μπορέσει να βγάλει το φόβο από τον κόσμο, γιατί έτσι μόνο θα μπορέσει όχι να αμυνθεί (γιατί μέχρι τώρα ακολουθεί τακτική άμυνας) αλλά να περάσει στην επίθεση και επιτέλους να διεκδικήσει. Οργάνωση λοιπόν και από τα πάνω και από τα κάτω παντού και στην εργασία και στην γειτονιά και συντονισμός.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger