Home » , » Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 | 6:41 π.μ.


Ξεχειλίζει το ποτήρι

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω απ’ το παλαιστινιακό ζήτημα, η επίθεση του Ισραήλ ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό, το ζήτημα της Συρίας και ο αναβρασμός στο Ιράκ δείχνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν αρκετά σημαντικές εξελίξεις.

Μία ιστορική υπενθύμιση ρίχνει αρκετό φως στη σημερινή κατάσταση. Στην αρχή του 20ου αιώνα μεταξύ της Αγγλίας και Γαλλίας είχε υπογραφεί μία συμφωνία με την ονομασία Sykes – Picot. Η συγκεκριμένη συμφωνία άλλαζε όλο το χάρτη της περιοχής, απ’ τη Μεσόγειο έως το Ιράν για τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό. Μαζί με την Οκτωβριανή επανάσταση ο Λένιν είχε φανερώσει τη συμφωνία και έτσι είχε συμβάλει στο να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο οι ρωγμές με τους ιμπεριαλιστές αλλά και να σταματήσει ο πόλεμος. Η μη υλοποίηση της συμφωνίας δεν σήμαινε φυσικά ότι οι ιμπεριαλιστές θα σταματούσαν την επεκτατική πολιτική τους. Οι αγγλογάλλοι ιμπεριαλιστές είχαν χαράξει τη Μέση Ανατολή και είχαν χαρίσει κράτη στις δυνατές αραβικές φυλές. Όπως είχαν μοιράσει και το Κουρδιστάν σε τέσσερα κομμάτια. Αυτή η κατάσταση συνεχίζει να είναι η πηγή των προβλημάτων εδώ και εκατό χρόνια. Τώρα η Αμερική με τις σημερινές απαιτήσεις και ισορροπίες ζητά να εφαρμόσει μία σύγχρονη συμφωνία Sykes – Picot.

Φυσικά όλες αυτές οι αλλαγές που επιθυμεί ο ιμπεριαλισμός δεν γίνονται χωρίς να αλλάξουν οι ισορροπίες. Καταρχήν οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή άλλαξαν πολλά πράγματα υπέρ και κατά των λαών. Ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να βάλει μία καινούργια τάξη και ανασυγκρότηση στην περιοχή. Η επέμβαση στη Συρία μέσω των χωρών αστυφυλάκων όπως Τουρκία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ έχει φτάσει σ’ ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι. Η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε να ζητήσει στρατιωτικούς εξοπλισμούς στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας αλλά και σε στρατιωτικές βάσεις όπως τη βάση της πυραυλικής ασπίδας στην πόλη Μαλάτια. Το ΝΑΤΟ μέσα σε δύο μέρες αποφάσισε να εγκατασταθούν στην Τουρκία οι πύραυλοι Patriot. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το τουρκικό έδαφος είναι και έδαφος του ΝΑΤΟ γι’ αυτό δεν χρειάζεται η βεβαίωση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Ο βομβαρδισμός του Ισραήλ στην Γάζα και οι διπλωματικές επαφές της Τουρκίας και της Αιγύπτου δείχνουν ότι οι αντιστάσεις των λαών προκαλεί φόβο στο μέτωπο των κυρίαρχων. Η Χίλαρι Κλίντον συνεχάρη τον πρόεδρο της Αιγύπτου Νουρσί και την Τουρκία. Απ’ την άλλη μεριά ο Ομπάμα δίνει πλήρη υποστήριξη στην κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι δύο αυτές χώρες όπως Σαουδική Αραβία και Κατάρ θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο το επόμενο χρονικό διάστημα. Αναμένεται λοιπόν, απ’ το Λίβανο μέχρι το Ιράν, Συρία, Ιράκ να υπάρχουν εξελίξεις.

Στο Ιράκ την τελευταία βδομάδα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα μεταξύ του κουρδικού καθεστώτος και της κεντρικής κυβέρνησης. Οι δύο δυνάμεις βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη και ανά πάσα στιγμή θα υπάρξουν συρράξεις. Ενώ έχει αποδειχτεί ότι απ’ τα σύνορα της Τουρκίας χιλιάδες στρατιώτες και μισθοφόροι μπήκαν στη Συρία και εγκαταστάθηκαν στις κουρδικές πόλεις. Ήδη μεταξύ κούρδων και του ελεύθερου στρατού της Συρίας υπάρχουν συγκρούσεις. Ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας λόγω των εξελίξεων στο Ιράκ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Ύστερα απ’ αυτή την επίσκεψη οι κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ πραγματοποίησαν μία κοινή συνεδρίαση των Κούρδων χωρίς τη συμμετοχή των κούρδων της Συρίας.

Αυτές οι εξελίξεις, η εγκατάσταση των Patriot στην Τουρκίας, οι επιθέσεις του Ισραήλ, η ενδυνάμωση του αμερικανικού μετώπου δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα επεμβάσεων. Είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες μέρες να υπάρξουν καινούργιες απειλές και κυρώσεις ενάντια στο Ιράν και το Λίβανο. Όπως θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για το τέλος του Ασάντ. Όμως όλα αυτά είναι σχέδια της Αμερικής και των συμμάχων της. Υπάρχει και ρωσοκινέζικος άξονας.

Οι εξελίξεις δείχνουν και άλλη μία πραγματικότητα όπως αναφέραμε, ότι στην περιοχή έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο μέτωπο των λαών. Υπάρχει μία μεγάλη αντίδραση και αντιπολίτευση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους. Το Ισραήλ αυτή τη φορά δεν τόλμησε σε χερσαίες επιχειρήσεις. Δεν τόλμησε γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι λαοί της περιοχής δεν θα σιωπήσουν.

Σεϊτ Αλντογάν 
Ανταποκριτής της ημερήσιας εφημερίδας Evrensel

http://agonas-kinima.blogspot.com/
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger