Home » , » 2012: Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την Οικονομική Ανάπτυξη

2012: Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την Οικονομική Ανάπτυξη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012 | 3:50 μ.μ.

Του Κυριάκου Κατσαρού

Ανεξέλεγκτο το χάσμα των οικονομικοκοινωνικών ανισοτήτων

Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ επιβραδύνεται. Στις αναπτυγμένες οικονομίες η υψηλή υποαπασχόληση, η συμπίεση των μισθολογικών δαπανών και η συνεχιζόμενη απομόχλευση προκαλούν έλλειψη ζήτησης. Οποιαδήποτε έξοδος από την ύφεση των πληττόμενων χωρών δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στις δυνάμεις της αγοράς, αλλά χρειάζονται πολιτικές ανάκτησης των επιπέδων ζήτησης αντί της σκληρής δημοσιονομικής περιστολής.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της Έκθεσης που, αν μη τι άλλο, θυμίζει έντονα παρεμβάσεις σε διαξιφισμούς της όψιμης μεσοπολεμικής περιόδου. Κι ενώ, συνεχίζει η έρευνα, η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι πιο ακμαία εξαιτίας αντικυκλικών μέτρων στήριξης της εγχώριας ζήτησης, όλα θα τεθούν εν αμφιβόλω σε περίπτωση εκδήλωσης νέων χρηματοοικονομικών σοκ εντός των δομών του ανεπτυγμένου κόσμου. Αντιστροφή κεφαλαιακών ροών, συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου, απομειώσεις τιμών αγαθών και εμπορευμάτων είναι μερικοί  από τους κινδύνους που επακόλουθα ελλοχεύουν.

Ως κεντρικό στοιχείο ανάδειξης στην παρούσα Έκθεση εμφανίζεται η προσήλωση στην στενή διασύνδεση μεταξύ του βαθμού ανισοκατανομής του πλούτου και των επιδόσεων-αποτελεσματικότητας της οικονομικής ανάπτυξης. Η πτώση της αμοιβής της εργατικής δύναμης, το πλεονάζον εργατικό δυναμικό, η απορύθμιση και ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, η γενικότερη επιδείνωση των συνθηκών στο περιβάλλον εργασίας, η αύξηση της ανισοτιμίας στην εκπαιδευτική προσβασιμότητα και ανέλιξη, η εκθεμελίωση του κοινωνικού  κράτους συμβάλλουν στην ανεξέλεγκτη διάνοιξη του χάσματος των οικονομικοκοινωνικών ανισοτήτων οδηγώντας με τη σειρά τους σε έναν νέο φαύλο κύκλο πενιχρών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας πατώντας εδώ.




Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger