Home » , » Σαν σήμερα το 1942 ιδρύεται ο ΕΛ.Α.Σ (3 Βίντεο)

Σαν σήμερα το 1942 ιδρύεται ο ΕΛ.Α.Σ (3 Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 | 3:43 μ.μ.

Σαν σήμερα στις 16 Φλεβάρη του 1942, κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα η ιδρυτική προκήρυξη του ΕΛΑΣ, στην οποία διατυπώνονταν με σαφήνεια οι σκοποί του:

1. Ενοπλος αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας από το ζυγό της τριπλής κατοχής (γερμανική, ιταλική, βουλγαρική).

2. Περιφρούρηση των καταχτήσεων και των ελευθεριών του λαού από κάθε επιβουλή.

3. Εξασφάλιση της τάξης ως τη διεξαγωγή των εκλογών, ώστε να μπορεί ο λαός να εκφράσει πραγματικά ελεύθερα τη θέλησή του.

 Ο ΕΛΑΣ, το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ έγραψε απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού στον αγώνα κατά της τριπλής φασιστικής κατοχή της χώρας μας.
Τα παλικάρια και οι κοπελιές του ΕΛΑΣ, αγωνίστηκαν με αυτοθυσία για τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Η ίδρυση του ΕΛ.Α.Σ ήταν υλοποίηση απόφασης της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, που έγινε τον Γενάρη του ’42 και ανάμεσα στα άλλα σημείωνε : «Ο εθνικοαπελευθερωτικός μας ανταρτοπόλεμος έχει πρωτεύουσα σημασία για την απελευθέρωση της χώρας από τον ξενικό ζυγό. Οι κομμουνιστές πρέπει να οργανώσουν, να μαζικοποιήσουν και να επεκτείνουν το ανταρτικό κίνημα στην ύπαιθρο, να περιφρουρήσουν τον εθνικοαπελευθερωτικό του χαρακτήρα και να καταπολεμήσουν αποφασιστικά κάθε τάση που θα οδηγούσε σε αντιλαϊκούς σκοπούς, σε ληστείες και πλιατσικολογήματα».



Μοιράσου το :

+ σχόλια + 21 σχόλια

Ανώνυμος
16 Φεβρουαρίου 2016 στις 4:04 μ.μ.

Η Απόφαση της 8ης Ολομέλειας του ΚΚΕ τον Γενάρη του 1942 με τους Σιάντο Παρτυσαλίδη Νεφελούδη δείχνει ξεκάθαρα την αιτία της καταστροφής και γιατί δεν πήραμε την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 την .ωρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί με αποτέλεσμα ο λαός που θυσιάστηκε στον Απελευθερωτικό Αγώνα να οδηγηθεί σιδεροδέσμιος στην Αγκαλιά της Αστικής Τάξης και των Αγγλων συμμάχων της. Ολα ξεκινήσανε το 1937 απο τους Σιάντο Παρτσαλίδη Νεφελούδη που κάνανε κουρελόχαρτο το πρόγραμμα της 6ης ολομέλειας του 1934 που μιλούσε για Δικτακτορία του Προλεταριάτου θεωριτικοποιόντας τον ΕΛΙΓΜΟ. Το 3ο Γράμμα του Ζαχαριάδη σε ΚΟΜΕΠ του 1942 μίλαγε για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και άρθρο του Σιάντου στην ίδια ΚΟΜΕΠ το έβγαζε Σεχταριστικό.....ενω ο ίδιος ήτανε Σοσιαλσωβινιστής. Η Ηγεσία του ΕΑΜ προτάθηκε στον Παπατζή...ο οποίος αρνήθηκε. Ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ αναλάβανε Σβώλος που στον Λίβανο την άνοιξη του 1944 καταδίκασε τους ήρωες της ΑΣΟ ώς τυχοδιώκτης. Τσιριμώκος...Μ.Κύρκος...Αγγελόπουλος Ο Μενσεβίκος Πασαλίδης...Με όλους αυτούς και με την διατύπωση του προγράμματος του ΕΑΜ Σοσιαλισμός δεν υπήρχε και οδηγήθηκε ο λαός στην σφαγή.

Ανώνυμος
16 Φεβρουαρίου 2016 στις 5:03 μ.μ.

Τιμή και δόξα.

Ανώνυμος
16 Φεβρουαρίου 2016 στις 5:58 μ.μ.

5.03 Τιμή και δόξα στον λαό που πολέμησε και θυσιάστηκε οπως και στον ΑΡΗ. Οχι στα φούμαρα για Εθνική ενότητα και Σοσιαλισμό με Στάδια...........

Ανώνυμος
16 Φεβρουαρίου 2016 στις 9:04 μ.μ.

ποσα μελη ειχε το κκε πριν τη δημιουργια του εαμ; απαντηστε κνιτακια

Ανώνυμος
16 Φεβρουαρίου 2016 στις 10:20 μ.μ.

9.04. Το ερώτημα είναι γιατί το ΕΑΜ με την πλειοψηφία του λαού μαζί του δεν πήρε την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 την στιγμή που η Κ.Δ είχε διαλυθεί το 1943 λόγο Εθνικών ιδιομορφιών..........και το ίδιο συνέβη σε ολόκληρη την Δ.Ευρώπη.Για δώσε μια απάντηση...

Ανώνυμος
16 Φεβρουαρίου 2016 στις 10:40 μ.μ.

Ο Παρτσαλίδης θα πρέπει να εξηγήση σε όλο το κόμμα γιατί άλλαξε το Πρόγραμμα της 6ης Ολομέλειας του 1934 το 1937 και το 1944 χάσαμε την εξουσία Καπετάν Γιώτης 3η Συνδιάσκεψη 1959. Και όλος ο λαός να μας πει πάρτε την εξουσία και κάντε Σοσιαλισμό δεν γίνεται.... Πρέπει πρώτα να μεσολαβήσει ένα Αστικοδημοκρατικό Στάδιο....λύσης των Εσωτερικών ζητημάτων και μετά με ομαλές δημοκρατικές διαδικασίες να πάμε στον Σοσιαλισμό. Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ ΠΕΕΑ λίγο πριν το έγκλημα στην Καζέρτα. ΟΙ Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας δεν ήτανε λάθος........ήτανε μέσα στην πολιτική μας της Εθνικής Ενότητας.......το ίδιο ισχύει και με την Βάρκιζα. Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ Εισήγηση στο 7ο Συνέδριο Οκτώβρης 1945

Ανώνυμος
16 Φεβρουαρίου 2016 στις 10:53 μ.μ.

3η Συνδιάσκεψη 1950 Καπεταν Γιώτης.

17 Φεβρουαρίου 2016 στις 12:08 π.μ.

αν ειναι τοσο απλο να διατυπωθει το αιτιο που το κκε δεν πηρε το 44 την εξουσια ποιο ειναι το αιτιο που το κομμα (κκε) εχει σημερα τοσο χαμηλα ποσοστα;(αιτια ειναι η ηγεσια; τα στελεχη; τα μελη; οι ψηφοφοροι του; το εκλογικο σωμα; τα μμε; )

Ανώνυμος
17 Φεβρουαρίου 2016 στις 12:38 π.μ.

12.08 Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα αλλα θα σου απαντήσω. Το ΚΚΕ συμμετέχει στις Αστικές Εκλογές για την προβολή των θέσεων του και για τα χρήματα και τίποτα άλλο. Αυτό δεν ίσχυε πάντα. Πριν το 1991 και για δεκαετίες καλιεργηθήκανε Κοινοβουλευτικές αυταπάτες απο το πρόγραμμα με τα Πολιτικά μέτωπα και τα ενδιάμεσα στάδια εξουσίας του 20ου Συνεδρίου. Οταν λοιπόν το 2012 η αστική τάξη έπαιξε το χαρτί του Σύριζα ήτανε απόλυτα φυσιολογικό οπαδοί μας που είχανε διαπαιδαγωγηθεί σε εκείνες τις δεκαετίες με το παραμύθι της αριστεράς να τσιμπήσουνε. Αυτός είναι ο λόγος.

Ανώνυμος
17 Φεβρουαρίου 2016 στις 8:21 π.μ.

Αυτοί οι κύριοι(Σιάντος, Νεφελούδης και Παρτσαλίδης) που αναφέρει, συνέχεια κάποιος σχολιαστής, δεν εκπροσωπούσαν το ΚΚΕ, εκείνη τη δεδομένη στιγμή;
Ακόμη όταν τα στελέχη του ΚΚΕ, αποφάσισαν να συνιδρύσουν το ΕΑΜ, πως απευθύνονταν στον κόσμο;
Τί έλεγαν δηλαδή;
Ελάτε στο ΕΑΜ για να κάνουμε Σοσιαλισμό, χωρίς στάδια και με Δικτατορία του Προλεταριάτου;
Ή μήπως μιλούσαν για πόλεμο κατά των κατακτητών, ελευθέρωση της πατρίδας και επιβολή της Λαοκρατίας, δηλαδή Αβασίλευτης Δημοκρατίας;
Ακόμη να θυμίσω πως σειρά υψηλόβαθμων στελεχών του ΚΚΕ (Ρούσσος, Πορφυρογένης κα) μετέβησαν στο Λίβανο και ουσιαστικά αποδέχτηκαν ότι στην μεταπολεμική Ελλάδα, θα έχουν θέση όχι στην Πολιτική ζωή του τόπου, αλλά στην ίδια την Διακυβέρνηση σχεδόν όλα τα Προμεταξικά Κόμματα.
Εδώ δηλαδή παρουσιάζεται το οξύμωρο σχήμα, η συντριπτική πλειοψηφία ενός Κόμματος, να ευθυγραμμίζεται σε μία λογική, 70 χρόνια αργότερα, να εμφανίζονται διάφοροι νεόκοποι,να κατηγορούν το ίδιο τους το Κόμμα, ούτε λίγο ούτε πολύ, για προδοσία.
Και το χειρότερο. Όταν κάποιοι (περίπτωση Άρη Βελουχιώτη) υποστήριξαν αντίθετες θέσεις από αυτές του ΚΚΕ, κυριολεκτικά εξοβελίστηκαν από το ίδιο το ΚΚΕ.
Το γιατί, το σύμπλεγμα ΕΑΜ-ΚΚΕ, απεμπόλησε τις όποιες πραγματικές του προθέσεις, (εάν φυσικά αυτές υπήρξαν)εξηγείται από τους συσχετισμούς της εποχής. Εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Επίσης πρέπει να πούμε ότι το ΚΚΕ επίσημα δεν κατηγόρησε ποτέ το Σιάντο.
Αντιθέτως στην πόλη της Καρδίτσας, όπου σε καιρό κατά τον οποίο είχε αναδείξει δικό του Δήμαρχο, έδωσε το όνομα του Σιάντου σε δρόμο της πόλης.
Συνιστώ λοιπόν ψυχραιμία και νουνέχεια.

Ανώνυμος
17 Φεβρουαρίου 2016 στις 3:32 μ.μ.

Τόσο χαμηλά ποσοστά? Ξέρεις πολλά κομουνιστικά κόμματα σήμερα με υψηλότερο ποσοστό ? Παγκοσμίως εννοώ. Μήπως η εξωκοινοβουλευτική αριστερά έχει υψηλότερα? Μάλλον έχεις μπερδέψει τα εκλογικά ποσοστά με την κατάληψη της εξουσίας από το λαό. Δεν είναι ταυτόσημα.

Ανώνυμος
17 Φεβρουαρίου 2016 στις 3:33 μ.μ.

Περισσότερα από ότι το δικό σου κόμμα σίγουρα εξυπνάκια. ..

Ανώνυμος
17 Φεβρουαρίου 2016 στις 5:16 μ.μ.

8.21 Κατηγορούμε ευθαρσώς τον Οπορτουνισμό που επικράτησε στο ΚΚΕ μέσα στην Δικτακτορία του Μεταξά με τον Ζαχαριάδή σε Κερκυρα και Νταχάου για προδοσία την δημιουργία του ΕΑΜ σε λάθος βάση με αποτέλεσμα τον Οκτώβρη του 1944 να μη πάρουμε την εξουσία και να βρεθεί ο λαός και ο ΑΡΗΣ δεμένος χειροπόδαρα απο τον Οπορτουνισμό.Η Οπορτουνιστική σκόνη στην ιστορία του ΚΚΕ μας τελείωσε το 1991 την ψυχραιμία και τα κόλπα για πάρτη σου ΟΠΟΡΤΟΥΝΑ.

Ανώνυμος
17 Φεβρουαρίου 2016 στις 6:03 μ.μ.

8.21 Και για να μη νομίζεις τον ευατό σου για πονηρό μάθε και αυτό. Το 1951 Παρτσαλίδης Βαφειάδης Σιάντος κ.α είχανε διαγραφεί για όλα αυτά που συνέβησαν τότε και είχανε καταγγελθεί. Το ότι επικράτησε ο Οπορτουνισμός με το 20ο Συνέδριο το 1956 γίνανε όλα μπουρδέλο μέσα στο Οπορτουνιστικό μπάχαλο της ΕΔΑ που τους αποκατάστησε και μετά το 1974 ήτανε αδύνατο να αλλάξει οτιδήποτε με αποτέλεσμα ένας δρόμος στην καρδίτσα να λέγεται Σιάντος........δεν μας λεει απολύτως τίποτα.Ολα μετά το 1991 είναι πεντακάθαρα ΟΠΟΡΤΟΥΝΑ.

Ανώνυμος
17 Φεβρουαρίου 2016 στις 7:55 μ.μ.

8.21 Ο Εσωτερικός Συσχετισμός ηταν ιδανικός. Το 80% του λαού ήτανε με τα όπλα στα χέρια στο ΕΑΜ. Επαιρνε την εξουσία άνετα τον Οκτώβρη του 1944 μετατρέποντας τον πόλεμο σε Ταξικό.Ο διεθνής συσχετισμός τα ίδια.ΟΙ Αγγλοαμερικάνοι έχωντας καθυστερήση επίτηδες μήπως και τα καταφέρει ο Χίτλερ να νικήσει τον κοινό τους αντίπαλο την ΕΣΣΔ τρέχανε να σώσουνε οτι προλάβουνε για τον Καπιταλισμό. Αρα το παραμύθι σου γίνεται κόσκινο προσπαθώντας να κρύψεις το έγκλημα των Ιδεολογικών σου προγόνων των Οπορτουνιστών που παίξανε για άλλη μια φορά τον ρόλο της 5ης Φάλαγγας την ώρα που οι καπιταλιστές τρέχανε στερώντας απο τους λαούς της Δ.Ευρώπης την εξουσία την ώρα μάλιστα που είχανε διαλύσει την 3η Διεθνή το 1943 λόγο εθνικών ιδιομορφιών..........Αντε στο καλό........

Ανώνυμος
18 Φεβρουαρίου 2016 στις 9:02 π.μ.

17 Φεβρουαρίου 2016 - 7:55 μ.μ.
"ΟΙ Αγγλοαμερικάνοι έχωντας καθυστερήση επίτηδες μήπως και τα καταφέρει ο Χίτλερ να νικήσει τον κοινό τους αντίπαλο την ΕΣΣΔ τρέχανε να σώσουνε οτι προλάβουνε για τον Καπιταλισμό."

Άντε βγάλε συμπέρασμα!!!

Ανώνυμος
18 Φεβρουαρίου 2016 στις 5:46 μ.μ.

9.02 Οποιος δεν θέλει δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα. ΟΙ Αγγλοαμερικάνοι Ιμπεριαλιστές απο το 1935 χαλαρώσανε την συνθήκη των Βερσαλιών επανεξοπλίζοντας την Γερμανία σαν αιχμή του Δόρατος του καπιταλιστικού κόσμου ενάντια στην ΕΣΣΔ. Το 1938 του παραδώσανε την Τσεχοσλοβακία για να χτυπήση την ΕΣΣΔ ενίσχυαν την Φιλανδία οταν χτύπησε την ΕΣΣΔ. Τους διέσπασε χάρη στον ΕΛΙΓΜΟ Μολότοφ Ρίμπεντροπ κερδίζοντας 22 μήνες για την Αμυνα με αποτέλεσμα να εμπλακούνε σε πόλεμο μεταξύ τους 1η Σεπτέμβρη του 1939.Παρόλα αυτά δεν τον πολεμούσανε ονομάστηκε παράξενος πόλεμος......στην Δουνκέρη τους άφησε ο Χίτλερ απείραχτους. Καθυστερούσανε την απόβαση στην Γαλλία μήπως καταφέρει ο Χίτλερ και αντιστρέψει τα πράγματα. Και απο τον Ιούνη του 1944 τρέχανε για να σώσουνε για τον καπιταλισμό ότι μπορούνε. Σε αυτές τις συνθήκες τα Λαικά Μέτωπα εγκλωβίσανε τους λαούς στην Δ.Ευρώπη με αποτέλεσμα να μη πάρουνε την εξουσία την στιγμή που είχανε διαλύσει την Κ.Δ λόγο Εθνικών Ιδιομορφιών...............εχωντασ έτοιμο τον Ευρωκομμουνιστικό δρόμο. Η Αλήθεια πονάει...........................

Ανώνυμος
19 Φεβρουαρίου 2016 στις 7:46 π.μ.

18 Φεβρουαρίου 2016 - 5:46 μ.μ.
Να υποθέσω ότι αγνοείς την Συνθήκη του Μονάχου.
Το άλλο πάλι;
Εμείς τα παλιά τα χρόνια στο σχολείο, το Μολότωφ-Ρίμπεντροπ το λέγαμε επίσημα Σύμφωνο μή Επιθέσεως.
Κατά δε, τη διάρκεια της ισχύος του Συμφώνου, προετοιμάστηκε τόσο καλά ο Σοβιετικός Στρατός, που σε έξι μήνες οι Γερμανοί είχαν καταλάβει το Κίεβο, περικύκλωσαν το Λένιγκραντ και βρέθηκαν διακόσια χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα.
Και όλοι ξέρουμε τα επακόλουθα.
Κατά τα λοιπά, μου φαίνεσαι ανιστόρητος, μυθομανής και αδαής.
Ή αλλιώς έχεις φτιάξει μία Ιστορία του Κόσμου τέτοια, ώστε να χωράει ταυτόχρονα και την παράνοια και την αμορφωσιά σου.
Μην ανησυχείς όμως εκατομμύρια συνάνθρωποι μας το σκέφτονται ακριβώς όπως εσύ, πλην όμως πολλοί από αυτούς είναι τρόφιμοι των γνωστών ευαγών ιδρυμάτων.

Ανώνυμος
19 Φεβρουαρίου 2016 στις 1:06 μ.μ.

7.46.Θα μάθεις σιγά σιγά. Στο Μόναχο το 1938 παραδώσανε την Τσεχοσλοβακία στον Χίτλερ για να χτυπήσει την ΕΣΣΔ. Οταν η Φιλανδία χτύπησε την ΕΣΣΔ οι δυτικοί την βοηθούσανε με όπλα το 1938 οι Ιάπωνες χτυπήσανε την ΕΣΣΔ και το 1937 στις δίκες της Μόσχας αποκαλύφθηκε συνομωσία στον Κόκκινο Στρατό απο τους Μπουχάριν Ζηνόβιεφ Τρότσκι Τσουχατσέφσκι σε συνεργασία με τον Χίτλερ για την ανατροπή των Μπολσεβίκων. Σε αυτές τις συνθήκες γενικής επίθεσης του Καπιταλισμού με τον ΕΛΙΓΜΟ Μολότοφ Ρίμπεντροπ κέρδισε 22 πολύτιμους μήνες για την άμυνα μπλέκοντας σε πόλεμο οι δυτικοί με τον Χίτλερ πριν χτυπήσει την ΕΣΣΔ. Τον Ιούνη του 1941 χτύπησε την ΕΣΣΔ όλος ο Καπιταλιστικός Κόσμος.Ο Φασισμός άλλωστε παιδί του Καπιταλισμού είναι. Οσο για τις βρισιές είναι τίτλος τιμής για Κομμουνιστή οταν είναι απο Ορντινάτζα του Καπιταλισμού.Περαστικά ΟΠορτουνα.

Ανώνυμος
22 Φεβρουαρίου 2016 στις 8:20 π.μ.

Καινούργια ήθη!
Άκου εκεί, να είναι τιμή, να σε αποκαλούνε παράφρονα.
Έχεις μεγάλη πλάκα, μα την αλήθεια.
Όσο για τα άλλα, άσε να τα υποστηρίξει κανένας αυθεντικός Σταλινικός.
Εσείς, με το που πέθανε ο Γεωργιανός, τον αποκηρύξατε στο πιτς φυτίλι.
Και λιβανίζατε την Ειρηνική Συνύπαρξη.
Μήπως τα ονόματα : Χρουτσώφ, Μπρέζνιεφ, Αντρόπωφ,Τσερνιένκο και Γκορμπατσώφ σου θυμίζουν τίποτα;
Σε εκέινον τον Πονομαριόφ, ποιός στεκόταν προσοχή επί δεκαετίες;
Ασφαλίτες είσασταν πάντα.
Πάντα με το καθεστώς.
Πάντα καιροσκόποι και τυχοδιώκτες.

Όσο για τον Τρότσκι, αυτός είναι, που από τις αρχές της δεκαετίας του '30 σήμανε συναγερμό, για τον Ναζιστικό Κίνδυνο.
Που τα πουλάτε αυτά;

Ανώνυμος
22 Φεβρουαρίου 2016 στις 5:55 μ.μ.

8.20 Οταν σε βρίζει οπορτουνιστής είναι τίτλος τιμής για τους Μπολσεβίκους. Ο Τρότσκι αποδείχτηκε ποιός ήτανε. Το 1918 κατηγόρησε τον Λένιν για προδότη. Το 1937 με τις δίκες της Μόσχας αποκαλύφθηκε συνομωσία στον Κόκκινο Στρατό απο τους Ζηνόβιεφ Τρότσκι Μπουχάριν για την ανατροπή των Μπολσεβίκων σε συνεργασία με τον ΧΙΤΛΕΡ. Οπως καταλαβαίνεις μιλάμε για προδότες. Το 1956 επικράτησε ο Οπορτουνισμός που με την Σταδιακή εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού ανατρέψανε τον Σοσιαλισμό μετατρέποντας τα Κ.Κ σε όχημα της Αντεπανάστασης.Καταλαβαίνω τον πανικό και την απόγνωση σου για την 25 χρονη πορεία του ΚΚΕ που τσάκισε τον Οπορτουνισμό μέσα στις γραμμές του. Μας αφήνει παγερά αδιάφορους.Είσαστε 5η Φάλαγγα του Καπιταλισμού και σαν τέτοιους θα σας αντιμετωπίσουμε. Περαστικά να είναι ΧΑΦΙΕΔΑΚΟ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger