Home » , » Επιθέσεις του Ισραήλ και η συγκυρία στην Μ. Ανατολή (Βίντεο)

Επιθέσεις του Ισραήλ και η συγκυρία στην Μ. Ανατολή (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 6 Μαΐου 2013 | 9:10 μ.μ.

Του Σείτ Αλντογκάν*

Το Ισραήλ επιτέθηκε δεύτερη φορά στην Συρία χτυπώντας στρατιωτικούς στόχους σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν 300 νεκροί και τραυματισμένοι.
Το υπουργείο εσωτερικών της Συρίας στην σχετική ανακοίνωση τόνισε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ είναι κήρυξη πολέμου, ενώ δυτικές πηγές και Μ.Μ.Ε. τονίζουν ότι το Ισραήλ με αυτή την πράξη προσπαθεί να εμποδίσει να μην καταλήξουν τα όπλα του Ιράν που πάνε μέσω Συρίας στο Χεσμπουλάχ. Προς την ίδια κατεύθυνση κάνει ανακοινώσεις και η Αμερική. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να εμποδίσει τον εξοπλισμό του Χεσμπουλάχ.

Καταρχήν το τελευταίο χρονικό διάστημα συνεχώς υπάρχει μια συστηματική προπαγάνδα από την Αμερική, Ισραήλ, Τουρκία, Αγγλία κ.ά. ότι η Συρία χρησιμοποιεί χημικά όπλα ενάντια στην αντιπολίτευση. Αυτή η δικαιολογία ανακοινώνεται ταυτόχρονα με προετοιμασίες μιας γενικής επίθεσης ενάντια στην Συρία. Μέχρι τώρα η συγκυρία στην περιοχή δεν ευνοούσε και πολύ μια τέτοια επίθεση. Όμως η τελευταία επίσκεψη του Ομπάμα στο Ισραήλ δείχνει ότι μια άμεση επίθεση είναι ενδεχόμενο βήμα.

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα όταν το Ισραήλ είχε ζητήσει συγγνώμη την κυβέρνηση του Ερντογάν είχε θεωρηθεί μια διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσμα αδιάλλακτης πολιτική της, ενώ η συγγνώμη του Ισραήλ δεν είχε σχέση με το συγκεκριμένο γεγονός αλλά είχε σχέση με την γενική συγκυρία στην περιοχή. Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη η Τουρκία και το Ισραήλ ξεκίνησαν συνεργασία σε κάθε επίπεδο με διαιτησία του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Κατά κάποιο τρόπο το Ισραήλ εξασφάλισε την ασφάλεια του και η Αμερική εξασφάλισε την στρατηγική συμμαχία του Ισραήλ και της Τουρκίας μια εξέλιξη που δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους λαούς της περιοχής.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία πριν ξεσπάσουν έντονες διαμάχες στο εσωτερικό της Συρίας είχε στην διάθεση της στρατιωτικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην περιοχή αφού στο έδαφος της Συρίας υπήρχαν στρατόπεδα του PKK και το ενδιαφέρον της Αγκυρας ήταν μεγάλο. Αφού έκλεισε, η Τουρκία,  αυτό το μέτωπο, τώρα μαζί με την Αμερική, το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία, ενισχύουν τους αντικαθεστωτικούς στην Συρία με κάθε τρόπο, για να ανατρέψουν το καθεστώς του Ασαντ. 

Διεθνείς αναλυτές αλλά και μια σημαντική μερίδα των Μ.Μ.Ε. δικαιολογημένα τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της Συρίας δεν μπορούσαν να γίνουν αν δεν είχε προηγηθεί συνεργασία στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών και άλλων συνεργασιών, της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ με τις σύμμαχες του χώρες.

Ο Ερντογάν που πριν ένα χρόνο αποκαλούσε την Ισραηλινή κυβέρνηση δολοφόνο των παιδιών τώρα δικαιολογεί την επίθεση του Ισραήλ.

Από την άλλη μεριά η κατάσταση του Ιράν ευνοεί τις επιθέσεις του Ισραήλ γιατί οι εκλογές, η οικονομική κατάσταση και το εμπάργκο έχει περιορίσει και περιορίζει αρκετά τις κινήσεις του Ιράν. Ο άλλος άξονας των ενδοϊμπεριαλιστικών ισορροπιών φαίνεται ότι δεν στηρίζει σε ουσιαστικό βαθμό την κυβέρνηση της Συρίας. Ο Ασάντ είναι αδιάλλακτος με την αντιπολίτευση αλλά από την άλλη μεριά δεν προσχωρεί απόλυτα στον Ρωσικό και Κινεζικό άξονα.

Η επιθετική ενέργεια του Ισραήλ εναντίον της Συρίας είναι ταυτόχρονα μεγάλο πλήγμα στον κύριο σύμμαχο του Ασάντ τη Χεσμπουλάχ.

Η ιερή συμμαχία της Αμερικής με την Τουρκία, Ισραήλ και άλλες εξαρτημένες κυβερνήσεις δίνουν την ευκαιρία να πλησιάζει όλο και περισσότερο το τελικό χτύπημα προς τη Συρία. Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κατάλληλο για τις επιθέσεις αυτής της συμμαχίας από θάλασσα και αέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών με σύγχρονα όπλα και όλα δείχνουν ότι περιμένουν πολλά απ' αυτούς αν εξαπολυθεί μια γενική επίθεση στην Συρία.

Θα επανέλθουμε σ' αυτές τις εξελίξεις.

 * Ο Σεϊτ Αλντογκάν είναι ανταποκριτής στην Ελλάδα της ημερήσιας εφημερίδας που κυκλοφορεί στην Τουρκία Evrensel


Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger