Home » , » Οταν η πολιτική αντιπαράθεση καταντάει εμμονή

Οταν η πολιτική αντιπαράθεση καταντάει εμμονή

Από giorgis , Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 | 8:03 π.μ.

Του Γ. Γ. 

Το να κάνεις κριτική, ακόμα και έντονη πολεμική σε ένα πολιτικό σχηματισμό με τον οποίο σε χωρίζει μεγάλη διαφορά πολιτικών εκτιμήσεων είναι κατανοητό. Από κει και πέρα όμως καταντάει εμμονή να στρέφεις τα βέλη σου σε ένα πολιτικό κόμμα και με λεκτικές ακροβασίες να θέτεις ρητορικά (;) ερωτήματα  που είναι εκτός τόπου και χρόνου αυτή την στιγμή.

Ο λόγος για σημερινό δημοσίευα του «Ριζοσπάστη» που ανάμεσα σε μια σειρά σωστές διαπιστώσεις, αναφερόμενος στο θέμα της ΕΡΤ, θέτει κατά την άποψη μου κάποια πλαστά διλήμματα κάνοντας αντιπαράθεση της τακτικής του ΚΚΕ με αυτή του κόμματος τα Κουμουνδούρου.

Προσωπικά θεωρώ ότι το κόμμα του Τσίπρα θέλει να παρουσιαστεί ένας διάδοχος διαχειριστής του καπιταλιστικού συστήματος γ’ αυτό «είναι εμφανής η προσπάθεια της ηγεσίας του Σύριζα να κατοχυρώσει τον ρόλο του «υπεύθυνου, θεσμικού» κόμματος, και στο ντόπιο αστικό πολιτικό κατεστημένο, αλλά και στο διεθνές πολιτικό σκηνικό», όπως έγραφα σε περασμένη ανάρτησή μου.

Από κει και πέρα έχω την άποψη ότι σε κάποια θέματα, όπως είναι αυτό της πραξικοπηματικής ενέργειας του Σαμαρά να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ, πρέπει να υπερτονίζουμε αυτά που μας ενώνουν και να υποβαθμίζουμε αυτά που μας χωρίζουν.

Το κείμενο του «Ριζοσπάστη» και τα συμπεράσματα δικά σας:

... Η αστική εξουσία όργανο της οποίας είναι η αστική διακυβέρνηση (όποιο επίθετο και αν αυτή έχει) αποτελεί τη δικτατορία των μονοπωλίων, επιβάλλει με κάθε τρόπο τη δικιά της νομιμότητα, τη νομιμότητα των συμφερόντων της τάξης που εκπροσωπεί και γι' αυτό το λόγο έχει στο οπλοστάσιό της το ανάλογο νομικό, συνταγματικό πλαίσιο. Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούν όλοι οι αστικοί θεσμοί ως καλοκουρδισμένοι μηχανισμοί του αστικού κράτους (ακόμα και οι λεγόμενοι «ανεξάρτητοι», όπως η δικαιοσύνη) ανεξάρτητα από την κάθε αστική κυβέρνηση - τέτοιος άλλωστε (ιδεολογικός/ προπαγανδιστικός μηχανισμός) ήταν και η ΕΡΤ.

Το γεγονός αυτό αποκλείει αντιθέσεις και διαπάλη ανάμεσα στα μονοπώλια, τμήματα της αστικής τάξης για το πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα γενικά συμφέροντα της τάξης τους αλλά και τα ιδιαίτερα ορισμένων τμημάτων της; Ασφαλώς και όχι και δεν αποκλείεται αυτό να εκφραστεί και με διαφορετική στάση θεσμών (π.χ. του Συμβουλίου της Επικρατείας ) απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης. Αυτό βεβαίως δεν πρόκειται επίσης να αλλάξει τη γενική κατεύθυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις οποίες εντάσσεται και το κλείσιμο της ΕΡΤ αφού αυτές εξυπηρετούν γενικότερες ανάγκες του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από ιδεολογικές προτιμήσεις και ιστορικές καταβολές θα τις υλοποιήσουν όλες οι κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης ανεξάρτητα από διαφοροποιήσεις στο μείγμα της εφαρμογής.

***
Η ΕΡΤ εκσυγχρονίζεται για να παίξει πιο αποτελεσματικά το ρόλο της ως ιδεολογικός αστικός μηχανισμός. Αλλο αυτό και άλλο η αναγκαία αλληλεγγύη στους εργαζόμενους η διαμόρφωση όρων ενιαίας αντιπαράθεσης στην πολιτική των απολύσεων που χτυπά την πόρτα των εργαζομένων μια σειράς κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Δεν μπορεί λοιπόν η γραμμή πάλης προς όφελος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να είναι η υπεράσπιση του «δημόσιου χαρακτήρα» της ΕΡΤ γιατί ούτε η ΕΡΤ ούτε κανένας άλλος «δημόσιος» οργανισμός δεν είναι πραγματικά δημόσιος, δεν ανήκει στο λαό αλλά στο συλλογικό καπιταλιστή, το αστικό κράτος. Δεν μπορεί γραμμή πάλης να είναι η υπεράσπιση της «δημοκρατίας» της ψευδαίσθησης ότι είναι δυνατόν μέσα από την εύρυθμη λειτουργία και τη μεταρρύθμιση των αστικών θεσμών και νόμων να εξασφαλιστεί «δημοκρατία για όλους» - και για τα μονοπώλια και για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα -, ο ψευδής διαχωρισμός του αστικού πολιτικού προσωπικού σε «δημοκράτες» και «αντιδημοκράτες».
***
Στις κινητοποιήσεις με αφορμή την ΕΡΤ διεξάγεται αντικειμενικά διαπάλη. Εκτός από την αλληλεγγύη που όλοι εκφράζουν, τη γενική αντίθεση στις απολύσεις και την ανάγκη κατάργησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αιτήματα με τα οποία συμφωνούν μέχρι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, υπάρχουν βαθιές και ουσιαστικές αντιθέσεις.

Θα αξιοποιηθούν αυτές οι κινητοποιήσεις για να ενισχύσουν ένα ρεύμα κυβερνητικής εναλλαγής, να στηρίξουν την ανάδειξη μιας νέας αστικής διακυβέρνησης με επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ;

'Η αντίθετα θα αξιοποιηθούν για τη χειραφέτηση των εργαζομένων, για την ανάδειξη του ουσιαστικού ζητήματος: με ποιους όρους μπορούν οι εργαζόμενοι να εξασφαλίσουν πραγματικά την ενημέρωση, την ψυχαγωγία, τη μόρφωση και τον πολιτισμό στη βάση των δικών τους συμφερόντων και αναγκών; Δηλαδή με προϋπόθεση να είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, και μέσα σε αυτά και των τηλεοπτικών - ραδιοφωνικών συχνοτήτων, του διαδικτύου, με προϋπόθεση οι αντίστοιχοι οργανισμοί να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Σε αυτά τα συμπεράσματα θα πρέπει να οδηγηθούν και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

Συνεπώς διέξοδο αποτελούν τα βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τα βήματα στη λαϊκή συμμαχία σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην αλλαγή συσχετισμών, στη συγκέντρωση δυνάμεων με προοπτική την πάλη για την εξουσία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οι δυνάμεις του ΚΚΕ δίνουν τη μάχη...
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 10 σχόλια

Ανώνυμος
20 Ιουνίου 2013 στις 8:55 π.μ.

Να ανακαλεσουν ολες τις αντικκεδικες παπαριες και να καλεσουν τον κοσμο τις αριστερας να ψηφησουν ΚΚΕ μονο τοτε θα εχει σημασια ενας διαλογος

20 Ιουνίου 2013 στις 9:48 π.μ.

Δεν κατάλαβα. Ποιό ακριβώς είναι το ψέμα που λέει ο Ριζοσπάστης;
Και ποιά είναι αυτά "που μας ενώνουν" με τα αστικά κόμματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ; (Να τους πεις οπορτουνιστές είναι υπέρ του δέοντος τιμητικό για αυτούς πλέον)

Και τι το διαφορετικό γράφει σε τελική ανάλυση η υπεράνω κάθε φιλο-ΚΚΕ υποψίας "Κόντρα" για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ;
http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/19479.2656-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%AC%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%B6%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%BF

Ο Οποίος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν και επαίσχυντος σε όλα τα επίπεδα.
Από τις μεθοδεύσεις στην απεργία της ΕΣΗΕΑ, μέχρι την προσφυγή στο ΣΤΕ που δεν έλαβε καθόλου υπόψην τους απολυμένους και με αποκορύφημα την ...προεκλογική συγκέντρωση-φιάσκο στο Σύνταγμα την ώρα που το ζητούμενο ήταν να έχει κόσμο στην ΕΡΤ.
Μήπως να τους πει και μπράβο ο Ριζοσπάστης;

20 Ιουνίου 2013 στις 9:53 π.μ.

Y.Γ.
Το ΚΚΕ με τον (τ)ΣΥΡΙΖΑ δεν το χωρίζει διαφορά "πολιτικών εκτιμήσεων" όπως ατυχώς αναφέρεται στην εισαγωγή της ανάρτησης, αλλά διαφορά εξυπηρέτησης ταξικών συμφερόντων.
Στοιχειώδες...

Ανώνυμος
20 Ιουνίου 2013 στις 10:29 π.μ.

Ούτε εγώ κατάλαβα το κείμενο. Σωστό είναι γενικά. Αν όμως ο συγγραφέας θεωρεί εμμονή την πολιτική αντιπαράθεση, να υπενθυμίσω πως Αυγή αλλά και όλες οι εξωκοινοβουλευτικές εφημερίδες έχουν σε κάθε τεύχος κριτική στο ΚΚΕ, και μάλιστα πάντα με υπερβολικούς- βαρής χαρακτηρισμούς. Άρα αυτή η "αγανάκτηση" μπορεί να στραφεί και σε όλους τους άλλους;

Κ.Μ.

κοινός νους
20 Ιουνίου 2013 στις 4:21 μ.μ.

Πάντα μου προκαλούσαν ενδιαφέρον - από ψυχαναλυτικής πλευράς – οι απόλυτοι, οι σίγουροι και, ειδικότερα, οι παγιδευμένοι σε έναν ιερό αγώνα να υπερασπίζονται την αλήθεια ενός κόμματος ό,τι κι αν πει αυτό.

Στον αγώνα αυτό θα κρύψουν όσα πρέπει, θα τονίσουν κάποια άλλα και, κυρίως, θα χτίσουν διαχωριστικές γραμμές από τους άλλους που νιώθουν ότι τους κλέβουν την πελατεία.

Έτσι, και σ'αυτό το site βλέπω τον συνήθη υπερασπιστή του Κόμματος να μην αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Θα πεταχτεί με “στοιχεία” και θα κατακεραυνώσει αυτόν που τολμάει να κριτικάρει την ιερή αγελάδα.

Επί της ουσίας, τώρα, στην ερώτηση τι είναι αυτό που ενώνει το κκε με τα υπόλοιπα “αστικά” κόμματα εννοώντας τον (τ)σύριζα ( άλλο έξυπνο αστειάκι , έτσι κι αλλιώς οι σύντροφοι δε φημίζονται για το χιούμορ τους ) , θα του απαντήσω με ερώτηση παρόμοιου ύφους : τι είναι αυτό που ένωνε το κκε με το Λαμπράκη και τον τιμάει σαν να είναι δικός του ήρωας; Με τη λογική της γραμμής Παπαρήγα - Κουτσούμπα – Μαίλη, ο ήρωας αυτός ήταν ρεφορμιστής και διαχειριστής του αστικού συστήματος

Ανώνυμος
20 Ιουνίου 2013 στις 7:39 μ.μ.

ρε κκεδες την ωρα που λαος συσσωμος κατεβαινει στην ερτ προσπαθειτε να διαφοροποιηθειτε ντε και καλα απο τον συριζα που αυτη τη στιγμη κρατα μια θεση ιδια με εσας. αυτο ειναι εμμονη. αυτο σας λεει ο ανθρωπος. καντε το σε ενα αλλο θεμα που οντως υπαρχει διαφορα.
και το κανετε μαλιστα λεγοντας αρλουμπες. λετε λοιπον:
«Δεν μπορεί λοιπόν η γραμμή πάλης προς όφελος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να είναι η υπεράσπιση του «δημόσιου χαρακτήρα» της ΕΡΤ γιατί ούτε η ΕΡΤ ούτε κανένας άλλος «δημόσιος» οργανισμός δεν είναι πραγματικά δημόσιος, δεν ανήκει στο λαό αλλά στο συλλογικό καπιταλιστή, το αστικό κράτος. Δεν μπορεί γραμμή πάλης να είναι η υπεράσπιση της «δημοκρατίας» της ψευδαίσθησης ότι είναι δυνατόν μέσα από την εύρυθμη λειτουργία και τη μεταρρύθμιση των αστικών θεσμών και νόμων να εξασφαλιστεί «δημοκρατία για όλους» - και για τα μονοπώλια και για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα -, ο ψευδής διαχωρισμός του αστικού πολιτικού προσωπικού σε «δημοκράτες» και «αντιδημοκράτες».

1. στα πλαισια της καπιταλιστικης ελλαδας δεν σας ενδιαφερει ο «δημοσιος» χαρακτηρας της ερτ; ειναι δευτερευον ζητηματακι; ε τοτε δεν υπαρχει διαφορα να την εχει και ιδιωτης. ξερετε ποση αποσταση χωριζει την ερτ απο ενα bbc; το κοιτατε απο ψηλα το θεμα; σας ενδιαφερει μια σοσιαλιστικη ερτ; και ποιον δε ενδιαφερει; μονοπωλιο σκεψης εχετε; μεχρι ομως να ρθει η λαικη εξουσια (αν ερθει με με την τακτικη σας) παλεψτε για δημοσιο χαρακτηρα (με τα χιλια κακα του) της ερτ και μετα βλεπουμε

2. τα ιδια ισχυουν και στους αλλους δημοσιους οργανισμους: δεη ευδαπ κλπ. δε σας ενδιαφερει ο
«δημόσιος» χαρακτηρας αυτων των οργανισμων; μονο το σοσιαλιστικο νερο της ευδαπ σας ενδιαφερει στη λαικη εξουσια; δεν παιζει ρολο αν θα τους εχουν ιδιωτες;

3. κανετε και ευφυεστατη αναλυση λεγοντας οτι δεν μπορεί γραμμή πάλης να είναι η υπεράσπιση της «δημοκρατίας». μαλλον εννοειτε την αστικη δημοκρατια και την τηρηση του αστικου συνταγματος. μεχρι να ρθει η σοσιαλιστικη δημοκρατια παλεψτε μαζι με ολη την υπολοιπη αριστερα με νυχια και με δοντια. οταν γινονται απολυσεις και πηγαινετε στα δικαστηρια τα αφεντικα αυτην επικαλειστε αναγκαστικα. οι χουντες αυτο το αστικο συνταγμα ξεσκιζουν και στελνουν κοσμο στις φυλακες.

αυτες λοιπον ειναι οι ανοητες διαφοροποιησεις του περισσου οταν δινεται κοινη μαχη με αλλες δυναμεις

υ.γ μια που βγαλατε και απεργοσπαστικο (συγνωμη απεργιακο) φυλλο του ριζοσπαστη την προηγουμενη κυριακη- με διαφημισεις μεσα!- μπορειτε να μας πειτε ο ελευθερος τυπος και αλλες φυλλαδες αν εκδοθηκαν στα πιεστηρια σας;

20 Ιουνίου 2013 στις 10:20 μ.μ.

@Κοινός νους:
(ποιός τον έχασε;)
Υπονοείς, πως ο Λαμπράκης έχει κάποια σχέση με τον ...Τσίπρα, ή εγώ κατάλαβα λάθος;
@ Ανώνυμος (χαφιές δηλαδή αφού σχολιάζει χωρίς να δίνει την δυνατότητα να του απεθηνθεί αντίλογος και επιδιώκει να συσκωτήσει την πολιτική του ταυτότητα, αλλά και τον αριθμό των σχολιαστών με «παρόμοιες» με τις «δικές του» απόψεις) 20 Ιουνίου 2013 - 7:39 μ.μ. :
Ο Κυριακάτικος Ριζοσπάστης δεν ήταν «κυριακάτικος» αφού κυκλοφόρησε με τίμή καθημερινού φύλλου και χωρίς ένθετα. Ηταν εξ’ολοκλήρου αφιερωμένος στην ΕΡΤ. Και ως εκ τούτου σαφέστατα «απεργιακός»
http://www.902.gr/eidisi/politiki/20071/o-apergiakos-rizospastis-kai-i-apergia-ton-dimosiografon-gia-tin-ert
Υσχίει το ίδιο για την Αυγή και τις υπόλοιπες αστικές κυριακάτικες; Σε πόση ώρα γράφτηκε η ύλη τους και πήγαν τυπογραφείο;
Έσπασαν ή όχι όλη την εβδομάδα οι δημοσιογράφοι την δική τους(!!!!) απεργία δίνοντας ύλη, και περιμένοντας να τους ξελασπώσουν οι ...εργάτες (τι κοινότυπο...) των τυπογραφείων όπως επιβεβαιώνεις με την σποντούλα σου;
Φωνάζει ο απεργοσπάστης, να φοβηθεί ο απεργός...

20 Ιουνίου 2013 στις 11:03 μ.μ.

Υ.Γ.
@κοινός νους:
Μετά την σύγκριση Λαμπράκη-Τσίπρα που έκανες, οφείλω να παραδεχτώ πως η δική σου αίσθηση του χιούμορ ξεπερνάει την δική μου κατά πολύ...

Ανώνυμος
21 Ιουνίου 2013 στις 11:02 π.μ.

TRASH
με αποκαλεις χαφιε ανοητο ανθρωπακι του κομματος; που τρως αμασητα χωρις πολιτικη σκεψη τη γραμμη του κομματος.
και οχι μονο αυτο. κουτοπονηρο ανθρωπακι κανεις γαργαρα τα ερωτηματα των 3 θεματικων ενοτητων που εβαλα.
αφου επιμενεις ας μεινουμε στο τελευταιο ερωτημα:
1.ο απεργοσπαστικος ελευθερος τυπος τυπωθηκε στην τυποεκδοτικη απο εσας! μαλλον μπροστα στα συμβολαια και στο κερδος δεν υπολογιζετε τιποτα
2. οι λιθογραφοι δεν ειναι γενικα εργαζομενοι.ειναι εργαζομενοι στις επιχειρησεις του κκε
3. το φυλλο της κυριακης που εβγαλε ο ριζοσπαστης ειχε και διαφημισεις μεσα!ντροπη σας. παλι συμβολαια και κερδος επιχειρησατε.
με τιμη
ο χαφιες της γειτονιαςσου ανοητε

κοινός νους
21 Ιουνίου 2013 στις 11:54 π.μ.

Προς τον ακάματο υπερασπιστή του Κόμματος και κουραστικό για τους υπόλοιπους

Αν εσύ κατάλαβες ότι συγκρίνω τον Τσίπρα με το Λαμπράκη, υπάρχει πρόβλημα αντίληψης. Ο προβληματισμός που θέτω είναι κατά πόσο το Κόμμα είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με ανθρώπους που δεν επιδιώκουν απαραίτητα και εδώ και τώρα το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας ( με διαχειριστές του συστήματος, όπως εσείς τους αποκαλείτε υποτιμητικά ). Γιατί κάτι τέτοιο το έκανε στο παρελθόν το Κόμμα,τουλάχιστον σε κρίσιμες και ιστορικές περιόδους. Και μη μου πεις ότι αυτή που διανύουμε δεν είναι τέτοια.

Τώρα, όσον αφορά στη σύγκριση που λες ότι έκανα την επιστρέφω ως απαράδεκτη και προβοκατόρικη. Καταλαβαίνω ότι εντάσσεται στη γνωστή τακτική του Κόμματος να πετάει πυροτεχνήματα αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση. Κι αυτό γιατί έχει πάρει διαζύγιο με την κοινή λογική

ΥΓ. Θα σταματήσω εδώ την αντιπαράθεση γιατί αυτό που κάνουμε είναι αυτό ακριβώς που στηλιτεύει το παραπάνω άρθρο

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger