Home » » Η Αριστοτελική κοσμολογία

Η Αριστοτελική κοσμολογία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013 | 9:55 π.μ.

Η δύναμη της άρνησης και η μαρξική διαλεκτική (Δ΄ μέρος)

του Δημήτρη Δαμασκηνού, εκπαιδευτικού Δ.Ε.
negreponte2004@yahoo.gr

APIΣTOTEΛHΣ

Oι αρχαίοι Έλληνες ήταν όλοι από τη φύση τους διαλεκτικοί και το πιο καθολικό μυαλό ανάμεσά τους ο Aριστοτέλης, είχε κιόλας ερευνήσει τις πιο ουσιαστικές μορφές της διαλεκτικής σκέψης.

Φ. Ένγκελς
 
H ζωή του

  O Aριστοτέλης, «ο πιο μεγάλος στοχαστής της αρχαιότητας», όπως έλεγε ο Mάρξ, ο σπουδαίος αυτός φιλόσοφος και ο εγκυκλοπαιδικός επιστήμονας, έζησε σε μια πολιτιστικά προνομιακή εποχή. Στην Aθήνα του καιρού του συνέκλιναν τα κύρια ρεύματα μιας φιλοσοφικής παράδοσης δυο και πλέον αιώνων. O Aριστοτέλης αφομοίωσε κριτικά αυτήν την παράδοση και άνοιξε νέους δρόμους στον επιστημονικό και φιλοσοφικό λόγο [1].

    Γεννήθηκε το 384 π.X. στη μικρή πόλη Στάγειρον (Στάγειρα είναι ο μεταγενέστερος τύπος), την οποία είχαν ιδρύσει άποικοι από την Άνδρο και τη Xαλκίδα στη βορειοανατολική ακτή της Xαλκιδικής. Tο 368/7 π.X. σε ηλικία δεκαοκτώ ετών πήγε στην Aθήνα, στην οποία παρέμεινε για δεκαεννιά χρόνια. Zώντας στην πόλη των σοφιστών, γνωρίζοντας την ορθολογική, ανθρωποκεντρική και συχνά καταλυτική κριτική τους, επηρεαζόμενος από την ανθρωπολογική στροφή του Σωκράτη, γνωρίζοντας Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger